Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Brizeida
Да живей словото
Курс: четвърти

Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци

Мнение от Brizeida »

А на изпита по БЕЛ няма ли опция за избор между ЛИС и есе? Аз така съм чувала, но просто не се бях интересувала особено, защото ще полагам по английски изпит.
Но сега си мисля да заложа и на двата... и вече по-високата оценка да ми се вземе, естествено :rr:
Кажете, объркала ли съм се сер'озно :P
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Имаш избор между ЛИС и есе :P
Аватар
Brizeida
Да живей словото

Мнение от Brizeida »

pink floyd написа:Имаш избор между ЛИС и есе :P
Мерсаж :)
:cheers:
:salute:
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Само че критериите за есе на български и на английски не се ли различават значително? Според мен, ако до сега не си се упражнявала да пишеш есета на български, по-добре си карай с ЛИС-а. А иначе и аз смятам да направя като теб, Brizeida.
Аватар
Brizeida
Да живей словото

Мнение от Brizeida »

Loli написа:Само че критериите за есе на български и на английски не се ли различават значително? Според мен, ако до сега не си се упражнявала да пишеш есета на български, по-добре си карай с ЛИС-а. А иначе и аз смятам да направя като теб, Brizeida.

Различават се, Loli, но не до такава степен, че да не се свикне с тях. Аз съм се упражнявала именно на есета повече, отколкото на ЛИС, някак дори повече ми се отдават. Психологическата нотка там е по-застъпена ;), сравняване на гледни точки на авторите, еднакви мотиви, но с различен замисъл и т.н....

ПП: Лоли, записа ли се на предварителен по БЕЛ?
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Мда записах се, макар че не знам какво ще направя,защото за месец и половина трябва да мина всички автори, понеже преди това ме мързеше да уча...Ама поне ще се пробвам да видя на какво ниво съм.
А ти ще ходиш ли на предварителния?

А между другото, колко време след изпита излизат оценките?
Аватар
Brizeida
Да живей словото

Мнение от Brizeida »

Loli написа:Мда записах се, макар че не знам какво ще направя,защото за месец и половина трябва да мина всички автори, понеже преди това ме мързеше да уча...Ама поне ще се пробвам да видя на какво ниво съм.
А ти ще ходиш ли на предварителния?

А между другото, колко време след изпита излизат оценките?
Ще ходя, да...
И аз не възлагам надежди на този изпит, но все пак... да видим... късмета с авторите

Не зная кога излизат резултатите... ;)

angeloff
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от angeloff »

Есето е много вероятно да бъде по литературен въпрос, така че е едно и също дали се пише ЛИС, коментар или есе, само в дължината и структурата се различават.
Журналистика /редовно/ 1. курс
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

В дължината ли? Не трябва ли и двете да са еднаква дължина?

Brizeida, значи ще се видим там :р
angeloff
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от angeloff »

Loli написа:В дължината ли? Не трябва ли и двете да са еднаква дължина?
Не разбирам разликата честно казано, аз затова си уча за моя си изпит, защото по БЕЛ ще имам 4.00 в дипломата, дано на матура изкарам нещо по-високо.
Журналистика /редовно/ 1. курс
Аватар
Brizeida
Да живей словото

Мнение от Brizeida »

Brizeida, значи ще се видим там :р

Честно да призная, нямам търпение да идват изпитите...
:^^:
Ще се видим :) Даже може преди това да се видим пред СУ, така и така ще се пържим заедно. We'll see.
:salute:
Аватар
p_e_t_i_a
Форумозавър Рекс

Мнение от p_e_t_i_a »

Brizeida написа:А на изпита по БЕЛ няма ли опция за избор между ЛИС и есе? Аз така съм чувала, но просто не се бях интересувала особено, защото ще полагам по английски изпит.
Но сега си мисля да заложа и на двата... и вече по-високата оценка да ми се вземе, естествено :rr:
Кажете, объркала ли съм се сер'озно :P
има избор?????наистина???????????????????
Успехът е заложен не във времето,мястото или обстоятелствата,а в човека !!
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Зависи колко е надарен. За теб каква е нормалната дължина?
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Хах ;)

Ам това с есето, честно да си призная, чак сега, след изпита, разбрах какво представлява. Въобще не е есе в класическия смисъл на думата, ами сравнение между два автора. Тоест трябва да си изключително добре запознат с епохата и цялостното творчество на авторите и общо взето ми се струва, че ако избереш този вариант се нашиваш доста здраво.
Аватар
Diegooo
Драскач
Курс: кандидат-студент

Мнение от Diegooo »

Здравейте и от мен!Нов съм във форума но се регистрирах именно,защото забелязах тази симпатична, хващаща окото темичка.Догодина ще бъда кандидат именно за софийския университет,а аз съм от хората, които твърдо и безпрецедентно отхвърля опорочаването на образователната система(не че вече не е достатъчно опорочена де) чрез т.нар. частни уроци.За мен хвърлянето на половината семеен бюджет в уж многообразователните уроци е напълно недопустимо.Но за съжаление от това,което прочетох и тук и в други форуми родната мила картинка е идентична.Учителите например предпочитат да приемат ученици у дома си отколкото да се постараят да ги научат нещо в училище.В България времето от 7:30 сутринта до към 14.00 за учащите е празно дърдорене и нищо повече. Лично аз тази година съм 11 клас с профил ,,литература,, и цял първи срок ни отиде в дъвкането на лириката на Ботев , а втория в творчеството на Вазов.Сега сме юни и остават броени дни до завършването на учебната година,а аз едва започвам да чета Пенчо Славейков.Останалите предполагам ще ги претупаме за около 2 седмици. Това си е трагичната истина , а на всичко от горе трябва да се готвя усилено и по история,защото искам да вляза да уча право. Все повече и повече съзнанието ми е замъглено,защото за година не знам как ще съумея да асимилирам целия този материал.Ако има хора които са се готвили 1 година и са изкарали много хубави оценки ще ги помоля да дадат някое съветче :wink: Все пак като завършек искам да кажа,че каквото и да става ще се опитам да се справя сам,защото трябва да се научим в крайна сметка,че живота е нашият най добър учител , а не някяква си г-жа Цонка,Монка или Бонка.....
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”