Чакай! В кой учебник прочете това? Енравота си е Войн.iliyana_blg написа:Имам един въпрос.
Аз имам развити теми и преди време научих тази за началото на 9ти век. Във въпросната тема е казано, че синът на Омуртаг, приемащ християнството - Енравота е с християнско име Войн. Вчера обаче си преговарях въпросната тема и отворих и учебника по история и там пък е казано, че въпросният Енравота е с християнско име Боян.
Може ли да ми кажете кое е правилното?
КСК 2009 - История
-
Borislavaaa
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Re: КСК 2009 - История
Kim Wilde - You keep me hangin' on
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Цитат от Уикипедия :

Аз тази подробност я нямам в темата си.Wikipedia
По сведения на охридския архиепископ Теофилакт[1] 9 век Енравота e бил под влиянието на пленения византийски епископ Кинам от него и приема християнското кръщение под името Боян.
Мога само да ви кажа,че това е ненужна подробност,която явно твърде много ви тормози. Не е толкова важно да знаете какво му било християнското име и прочие, по-скоро изяснете значението на приемането на християнството от сина на Омуртаг и го включете като част от предпоставките за въвеждането на религията. А преди това естествено,ако е в темата за 9 век, разгледайте мотивите на Омуртаг да го лиши от престола,а след това и на Маламир да го убие. Но задълбаването в имена,които могат да ви объркат и да ги сгрешите, както и изписването на годините след всеки владетел, за които не сте сигурни, по-добре не ги изписвайте въобще.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
-
Borislavaaa
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Съветвам ви да не вярвате на Уикипедията, защото там всеки може да публикува всякакви небивалици.
Не конкретизирам случая с Енравота.
Не конкретизирам случая с Енравота.
Kim Wilde - You keep me hangin' on
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
То пък щото е много труднио да запомниш, че Енравота = войн. Иначе си много прав.babangida написа:Мога само да ви кажа,че това е ненужна подробност,която явно твърде много ви тормози. Не е толкова важно да знаете какво му било християнското име и прочие, по-скоро изяснете значението на приемането на християнството от сина на Омуртаг и го включете като част от предпоставките за въвеждането на религията. А преди това естествено,ако е в темата за 9 век, разгледайте мотивите на Омуртаг да го лиши от престола,а след това и на Маламир да го убие. Но задълбаването в имена,които могат да ви объркат и да ги сгрешите, както и изписването на годините след всеки владетел, за които не сте сигурни, по-добре не ги изписвайте въобще.
може ли от някъде да се направи справка за желанията на кандидатите ( в смисъл ,как са подредили желанията си) ..... В МУ имаше такава информация на сайта им .....
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
То че не е трудно, не е, но и аз като тях съм ги учил тея неща, ама сега виждам че не е било толкова важно, за сметка на други много по-основни неща.ники написа:То пък щото е много труднио да запомниш, че Енравота = войн.
Е тук интригата се пази докрай!chikchirik написа:може ли от някъде да се направи справка за желанията на кандидатите ( в смисъл ,как са подредили желанията си) ..... В МУ имаше такава информация на сайта им .....
- ShadowsInBlue
- Пишеща машина
- Курс: първи
Като сме почнали с въпросите и аз да се набутам...
Как е по-правилно да напишем в темата - хан или кан? На курсовете ни казаха, че е кан, но навсякъде го пише хан.. Още повече как ще кажеш ханство и ханска власт? Канство и.. ъх.. канска власт?
И другото - Йоан Асен и Йоан Владислав или Иван Асен и Иван Владислав?
Как е по-правилно да напишем в темата - хан или кан? На курсовете ни казаха, че е кан, но навсякъде го пише хан.. Още повече как ще кажеш ханство и ханска власт? Канство и.. ъх.. канска власт?
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
В СУ е по-добре да се пишат кан и Йоан .ShadowsInBlue написа:Като сме почнали с въпросите и аз да се набутам...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- ShadowsInBlue
- Пишеща машина
- Курс: първи
И какво - канска власт? Звучи малко... ъххх... Ако напиша, че Никифор е издавал кански писъци, докато са го колели - брои ли се? 
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
-
hromatid
- В началото бе словото
Аз много исках право в СУ, но сега, след като имам 5.91 по история и 5.95 по литература в УНСС, мисля да запиша там финанси. Май правото не си заслужава много.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Канство, канска власт и всички останали производни на кан пак започват с "к".
- ники
- Легендарен флуудър
- Курс: пети
Това много ме съмява, че някой го е*е, как го пишеш. Правилно се води кан и Йоан, ама няма никакво значение.ShadowsInBlue написа:Като сме почнали с въпросите и аз да се набутам...
Е, то финанси няма нищо общо с право. В консерваторията ще се пробваш ли? Или пък в УАСГ? Човек, важно е да учиш нещо, което наистина искаш.hromatid написа:Аз много исках право в СУ, но сега, след като имам 5.91 по история и 5.95 по литература в УНСС, мисля да запиша там финанси. Май правото не си заслужава много.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
С "кан и Йоан" въпросът е аналогичен на този за историографията. Формално не са задължителни, но е възможно да наклонят везните във ваша полза.