the Twilight тема
- My Phoenix Dreams
- От дъжд на вятър
Re: the Twilight тема
Аз също харесвам "Здрач". И Ан Райс харесвам, но това няма нищо общо. Не може просто да се каже "книги за вампири" - това ще е същото като да се каже "книги за хора" или "книги за животни", защото за всяко едно от тези книги бол, ама всяка една от тях се различава от другите. "Здрач" не е писана, за да бъде шедьовър в отношение готик/вампири/etc., а е писана, за да бъде любовна история. Цитирам Стефани Майер от една друга нейна книга "Любовта е най-хубавата част от всяка история." И аз съм съгласна. Радва ме да чета красиви любовни истории и тази за мен е такава. Ето една сериозна причина защо никога не съм харесвала Хари Потър.
Първо за сюжета, на мен ми е приятен и увлекателен. Може да не е бил вампир, но почти всяка жена все в един период от живота си си е падала по мъж, когото намира за перфектен и съвършен, и на ум си ги е говорила същите глупости като Бела... и една значителна част знаят какво значи да бъдеш с такъв човек и той да те зареже. Няма нищо измислено или нереално в тази насока - поне за първите две книги говорим. Това е в основата на маса книги. Затова много момичета могат да се поставят на мястото на главната героиня (подсилено от факта, че книгата се пише от първо лице). И не само момичета, а доста хора като цяло. Моята майка откакто я помня си чете книги непрекъснато, и като й дадох да чете "Здрач" също много го хареса и го мина за два дни. Така че айде стига слупости в стил "Никой възрастен няма да я вземе сериозно..." - защото наистина е супер глупаво. Книгата е достатъчно популярна сред всякакви хора (веднага ше ви дам линк за поне пет чуждестранни форума, където пиша и аз, и доста възрастни също се изказват положително за поредицата на Стефани Майер), за да говори сама за себе си. Който мисли, че ще напише по-добра и с по-голям успех и в същото време "интелектуална" книга - моля, да заповяда, ще я изчетем и нея с удоволствие.
Второ, стил на писане. Разбира се, че е лесна и лека и затова се чете бързо. То е повече от очевидно, че ще е така, след като се пише от първо лице. Вие на ум как си редите мислите - в тежка и сериозна терминология, с изключително издържан литературен стил? Аз пък не го правя. Бела изобщо не е жена с големи претенции да е някаква интелектуалка. Тя е едно обикновено американско момиче на 17. И мисли като такова. Може би е твърде емоционална на моменти, но в това й е чарът, иначе просто нямаше да се напише такава хубава история. И не е точно "съвършената любов", както някой по-нагоре писа, тъй като героите си имат купища недостатъци, а единственото стойностно нещо е именно тяхната любов, която ги събира, въпреки че са толкова различни. Не е нужно един човек да бъде идеален, за да искаш да си с него, нали? Нужно е само да бъде идеален за теб самия.
Трето, това непрестанно налагане на мнения... Еми като не я харесвате, кажете си го веднъж и оставете други хора, които не са писали в темата, също да се изкажат. Какво е това да напишеш 10 мнения и във всичките да плюеш по книгата, мъчейки се да убедиш тези, на които им харесва, защо не трябва да им харесва. Всяка история, която ме държи буда да я чета до 4-5 сутринта, си струва да бъде прочетена, дори да не отговаря на големите претенции на някои хора за стил и съдържание. Точка по въпроса.
Използвам момента да препоръчам една друга много хубава книга на същата аторка - "The Host". Не, не е за вампири, но пак има много приятен фантастичен елемент - извънземни и книгата се разказва от първо лице от едно момиче от извънземните, което се влюбва в човек. На мен ми беше по-увлекателна дори от "Здрач"!
Първо за сюжета, на мен ми е приятен и увлекателен. Може да не е бил вампир, но почти всяка жена все в един период от живота си си е падала по мъж, когото намира за перфектен и съвършен, и на ум си ги е говорила същите глупости като Бела... и една значителна част знаят какво значи да бъдеш с такъв човек и той да те зареже. Няма нищо измислено или нереално в тази насока - поне за първите две книги говорим. Това е в основата на маса книги. Затова много момичета могат да се поставят на мястото на главната героиня (подсилено от факта, че книгата се пише от първо лице). И не само момичета, а доста хора като цяло. Моята майка откакто я помня си чете книги непрекъснато, и като й дадох да чете "Здрач" също много го хареса и го мина за два дни. Така че айде стига слупости в стил "Никой възрастен няма да я вземе сериозно..." - защото наистина е супер глупаво. Книгата е достатъчно популярна сред всякакви хора (веднага ше ви дам линк за поне пет чуждестранни форума, където пиша и аз, и доста възрастни също се изказват положително за поредицата на Стефани Майер), за да говори сама за себе си. Който мисли, че ще напише по-добра и с по-голям успех и в същото време "интелектуална" книга - моля, да заповяда, ще я изчетем и нея с удоволствие.
Второ, стил на писане. Разбира се, че е лесна и лека и затова се чете бързо. То е повече от очевидно, че ще е така, след като се пише от първо лице. Вие на ум как си редите мислите - в тежка и сериозна терминология, с изключително издържан литературен стил? Аз пък не го правя. Бела изобщо не е жена с големи претенции да е някаква интелектуалка. Тя е едно обикновено американско момиче на 17. И мисли като такова. Може би е твърде емоционална на моменти, но в това й е чарът, иначе просто нямаше да се напише такава хубава история. И не е точно "съвършената любов", както някой по-нагоре писа, тъй като героите си имат купища недостатъци, а единственото стойностно нещо е именно тяхната любов, която ги събира, въпреки че са толкова различни. Не е нужно един човек да бъде идеален, за да искаш да си с него, нали? Нужно е само да бъде идеален за теб самия.
Трето, това непрестанно налагане на мнения... Еми като не я харесвате, кажете си го веднъж и оставете други хора, които не са писали в темата, също да се изкажат. Какво е това да напишеш 10 мнения и във всичките да плюеш по книгата, мъчейки се да убедиш тези, на които им харесва, защо не трябва да им харесва. Всяка история, която ме държи буда да я чета до 4-5 сутринта, си струва да бъде прочетена, дори да не отговаря на големите претенции на някои хора за стил и съдържание. Точка по въпроса.
Използвам момента да препоръчам една друга много хубава книга на същата аторка - "The Host". Не, не е за вампири, но пак има много приятен фантастичен елемент - извънземни и книгата се разказва от първо лице от едно момиче от извънземните, което се влюбва в човек. На мен ми беше по-увлекателна дори от "Здрач"!

I sure got my feathers burned, but I'm stronger than the flames...
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Трябва да почна и аз да пиша книги, то имало хляб в това... 
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Мила, според мене и простото даване на бъбрека ще свърши работа 
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- Eneya
- От дъжд на вятър
- Специалност: Културология, Медии и Журналистика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Мда, за менторсия тон може би има нещо вярно. 
Приемам критиката.
Харесаха ми причините, които изтъкна защо ти е допаднала книгата. Наистина.
Ако не я бях чела, би ме вдъхновила да прегледам.
Не е задължително да има спор или хейт.
По-скоро хейтът идва от реакциите на разни хора, които трудно приемат мнение различно от тяхното и смятат за лчина обида всяка отправена критика.
Покрай "Здрач" четох за разни момичета и момчета, които са били нападани физически, блъскани, ритани, хапани, удряни, тормозени заради различното си мнение или просто защото са се изказали отрицателно за книгата.
С огромен шок прочетох пожеланието на някакво момиче към жена, която е бременна да пометне, защото жената беше писала, че според нея книгата е посредствена, но става за приятно прекарване на следобеда.
И това не е изолиран случай и не е само навън, а и тук.
С. Майер до този момент не каза и една дума по темата за вълната от агресия от страна на нейните фенове към околните. А знам, че е наясно, защото много хора споделят, че са й писали на публикувания й имейл. Знам, че еимало публикации по вестници и списания по темата.
Соред мен тя е постъпила ужасно безотговорно.
Това променя отношението ми към книгата, защото спира да е просто текстче, а нещо, което гради или унищожава разни неща в съзнанията на тийнейджърите, които я четат. Ставам критична, да.
Приемам критиката.
Харесаха ми причините, които изтъкна защо ти е допаднала книгата. Наистина.
Ако не я бях чела, би ме вдъхновила да прегледам.
Не е задължително да има спор или хейт.
По-скоро хейтът идва от реакциите на разни хора, които трудно приемат мнение различно от тяхното и смятат за лчина обида всяка отправена критика.
Покрай "Здрач" четох за разни момичета и момчета, които са били нападани физически, блъскани, ритани, хапани, удряни, тормозени заради различното си мнение или просто защото са се изказали отрицателно за книгата.
С огромен шок прочетох пожеланието на някакво момиче към жена, която е бременна да пометне, защото жената беше писала, че според нея книгата е посредствена, но става за приятно прекарване на следобеда.
И това не е изолиран случай и не е само навън, а и тук.
С. Майер до този момент не каза и една дума по темата за вълната от агресия от страна на нейните фенове към околните. А знам, че е наясно, защото много хора споделят, че са й писали на публикувания й имейл. Знам, че еимало публикации по вестници и списания по темата.
Соред мен тя е постъпила ужасно безотговорно.
Това променя отношението ми към книгата, защото спира да е просто текстче, а нещо, което гради или унищожава разни неща в съзнанията на тийнейджърите, които я четат. Ставам критична, да.
“I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”
Voltaire
Voltaire
- My Phoenix Dreams
- От дъжд на вятър
Аха, точно "текстчето" е виновно да се събудят големи вълни от агресия у хора (сигурно в него има скрита сатанинска мантра?), които изобщо, ама изобщо не са имали такива наклонности преди това. Честно, много неща бях чула, но това със Стефани Майер като лидер на психопатската част на обществото е нещо ново
Нали се сещаш колко е абсурдно да обвиняваш авторката? Все едно да обвиниш футболен отбор за агресията на феновете му... Всеки сам си прави изборите в живота 

I sure got my feathers burned, but I'm stronger than the flames...
- Eneya
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Изобщо не казвам, че тя е виновна, че има откачени психопатчета.
Моята критика към нея е, че след като знае за тези неща, тя не казва нищо.
Кечът си казва : "моля, не правете това у дома си. изпълнението на тези номера са опасни. нарушението на тази препоръка е на ваша отговорност.".
Каквто й пречи на С. Майер да направи едно изявление, в което да призове своите фенове да не упражняват насилие? Може да не е достатъчно, но ще е нещо.
Защото имам някакъв спомен, че Стивън Кинг беше правил подобно изявление.
Моята критика към нея е, че след като знае за тези неща, тя не казва нищо.
Кечът си казва : "моля, не правете това у дома си. изпълнението на тези номера са опасни. нарушението на тази препоръка е на ваша отговорност.".
Каквто й пречи на С. Майер да направи едно изявление, в което да призове своите фенове да не упражняват насилие? Може да не е достатъчно, но ще е нещо.
Защото имам някакъв спомен, че Стивън Кинг беше правил подобно изявление.
“I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”
Voltaire
Voltaire
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Мързи ме да пиша.
Много ми хареса Здрач.
И аз не знам защо.
Знам си, че е пуберска, захаросана любовна история, че има моменти, които са направо смешни през погледа на малко по-голям човек...Обаче супер много ми хареса
Подкрепям Мила
Много ми хареса Здрач.
И аз не знам защо.
Знам си, че е пуберска, захаросана любовна история, че има моменти, които са направо смешни през погледа на малко по-голям човек...Обаче супер много ми хареса
Подкрепям Мила
- Eneya
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Ми супер, радвам се, такова.
Всеки чете каквото иска и го коментира както иска. Някакви трети хора четат тези коментари и си правят изводите дали им се чете или не.
Това е.
Всеки чете каквото иска и го коментира както иска. Някакви трети хора четат тези коментари и си правят изводите дали им се чете или не.
Това е.
Voltaire
Voltaire
- valandin
- Живее, за да пише
- Специалност: Политология
Някокво еуфорично ми прозвуча това.Добреее, купуваме я.Crematory написа:Мързи ме да пиша.
Много ми хареса Здрач.
И аз не знам защо.
Знам си, че е пуберска, захаросана любовна история, че има моменти, които са направо смешни през погледа на малко по-голям човек...Обаче супер много ми хареса![]()
Подкрепям Мила
Ще изкажа мнение скоро, надявам се
New jorney
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
О, чак еуфорично не е...
Като чета как реагират разни по други форуми, мойто направо беше оплюване
Като чета как реагират разни по други форуми, мойто направо беше оплюване
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
Аз тъкмо почнах да чета 3-тата - Eclipse. Няма да повтарям горни мнения. Съгласна съм с Мила за повечето неща. Щом съм стигнала до 3-тата, значи плюсовете на книгата са повече от минусите
Дано само не сърши по типичния за съвременните американски бестселъри сладникав начин, защото тогава наистина ще се разочаровам
Дано само не сърши по типичния за съвременните американски бестселъри сладникав начин, защото тогава наистина ще се разочаровам
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
3тата или 4тата? 
- Mushmul
- Флъдзила
Ами цялата сага имах предвид.
А тази усмивка
ми прилича на накой който знае отговора, така че моля те не ми казвай 
А тази усмивка
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Добре, няма да ти казвам
Ако не си прочела спойлърите из интернет все още (аз бях
), доста ще се изненадаш от някои развития в четвърта 
Кога ще излезе официално Еклипс на бг, имате ли идея?
Аз отдавна ги прочетох в интернет, но понеже купих Здрач, сега всичките искам да си ги купя
Кога ще излезе официално Еклипс на бг, имате ли идея?
Аз отдавна ги прочетох в интернет, но понеже купих Здрач, сега всичките искам да си ги купя
- Mushmul
- Флъдзила
Ами аз прочетох цялата тема тук, както и линковете към една или две статии, които имаше и за жалост попаднах на няколко спойлера, но мисля, че не е кой знае колко съществено.
Хмм, а за 3-тата, нямам идея кога ще излиза официално, аз също я чета на компютъра, но междувременно можеш да си купиш втората. Не са я издали с твърди корици, което определено ми допада повече, макар че малко вдига цената.
Хмм, а за 3-тата, нямам идея кога ще излиза официално, аз също я чета на компютъра, но междувременно можеш да си купиш втората. Не са я издали с твърди корици, което определено ми допада повече, макар че малко вдига цената.