Адриана Дамянова - за изпита по БЕЛ в СУ

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Fr1tz 8 Junior написа:Аз имам съученик, който цяла година ходи на Уроци при г-жа (може и -ца?! ) Адриана Дамянова и изкара тройка на изпита..а е грамотно момчето и си учеше...

Ще ми напишеш ли за курсовете при Дамянова нещо повече
дори ако можеш пиши ми ЛС (или тук няма значение)
интересува ме цената и това колко хора ходят , дали по един или групово.
Благодаря предваритрелно
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Lettuce Eater
В началото бе словото

Мнение от Lettuce Eater »

alhimikat написа:
Fr1tz 8 Junior написа:Аз имам съученик, който цяла година ходи на Уроци при г-жа (може и -ца?! ) Адриана Дамянова и изкара тройка на изпита..а е грамотно момчето и си учеше...

Ще ми напишеш ли за курсовете при Дамянова нещо повече
дори ако можеш пиши ми ЛС (или тук няма значение)
интересува ме цената и това колко хора ходят , дали по един или групово.
Благодаря предваритрелно
Аз ходех в началото на годината - излиза около 2000 лв. подготовката, като ходиш два пъти в седмицата - един път група от около 5-6 човека за 4 часа и един път сам за 2 часа. Обаче не си струва, поне според мен, затова и се отказах след втория път.
You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Да разбирам , че за курс при Дамянова става въпрос.
Нали?
Интересно - добри пари правят
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Lettuce Eater
В началото бе словото

Мнение от Lettuce Eater »

Огромни пари даже. Ако трябва да съм по-прецизен, струва по 42 лв. на седмица и не излиза 2 бона, а малко по-малко.
You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side
jennie
В началото бе словото

Мнение от jennie »

Съвсем случайно попаднах на тази тема и понеже определно имам отношение към литературата дори и без да съм ходила на този изпит искам да спделя едно впечатлени и едно свое мнение!;-)
След като излязоха разултатите от повечето изпити никъде ама НИКЪДЕ другаде нямаше такива опашки от желаещи да си погледнат работите както там където се гледахе тези по литература! Това иде да покаже, че всеки явил се на този изпит малко или много се чувства ощетен. ограбен от проверяващите, недооценено извънредно талантлив и т.н. и т.н.
А другото което искам да кажа е , че колкото и наивно да звучи, аз съм напълно убедена, че на проверяващите им е писнало от простотии и искрено търсят в темите, които четат нещо, което да ги впечатли и да ги мотивира да напишат 5 или 6! В този смисъл и една искрица талант или демонстация на идеи или умело използване на знания или кавото и да е там, дори в един единствен абзац може да е равно на добра оценка! Само темите да не са преразкази на добре известни критически анализи с елементи на плоско разсъждение тук-таме, което обикновено домострира точно обратното на свежи мислене и от където се раждат разни бисери, богато гарирани с цитати от произведения, които бъдещите студенти ни най-малко не са разбрали ако изобщо са ги чели!
А че има неуредици, има ги! И те са навсякъде, не само при изпита по литература в СУ!:-)
'Човек никога не е доволен там, където е..." Екзюпери
Аватар
arielle
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от arielle »

jennie написа:А че има неуредици, има ги! И те са навсякъде, не само при изпита по литература в СУ!:-)
естествено, че ги има.. на мен и на една моя позната, с която съвсем случайно съвпаднахме заедно да си проверяваме темите по литература (а съм убедена, че и на други) ни бяха отбелязани пунктуационни грешки, които не бяха верни.. имам предвид, че бяха сгрешили, сиреч имахме с 0,25 по-малко заради мързела на някой квестор.. не казвам, че на тях не им е било леко, ама ако още веднъж ми бяха проверили изречението, щяха да видят, че не са прави.. излиза, че трбява да използвам прости изречения, за да нямам проблем.. ама тогава излиза, че съм глупава и нищо не мога да измисля.. аз лично мн се подразних
"Тайната на щастието се крие в това да се радваш на чудесата на света, ала никога да не забравяш за двете капки олио в лъжичката" ("Алхимикът")
Аватар
fank0_
В началото бе словото

Мнение от fank0_ »

Изискванията към кандидат-студентите в СУ принципно са напълно нормални. Обаче не и като се вземе предвид нивото на преподаване на литература в гимназиите.
Аз съм получавал отлични оценки на работи върху произведения, които не съм чел, а някой ми е преразказал накратко 2-3 минути преди да седна да пиша. Впоследствие получавам на абсолютните си измислици оценка 5.50 с единствената забележка да се придържам повече към текста и да подкрепям безумните си разсъждения с цитати.
Автори от рода на П.Славейков се изучават по 2-3 часа, като повечето време минава в изясняване на това кой какво е прочел и дали изобщо някой е прочел нещо. После се избира на случаен принцип един текст и ние му правим анализ, крайният извод от който е, че авторът е пич/нещастник/готин/лесен/труден/тъп/депресант/хейтър. На преподавателите това изобщо не им пречи - някак си им е по-лесно да не се занимават да ни обясняват за какво всъщност става въпрос, а да ни разсясняват в детайли колко сме зле, отколкото да намерят начин поне малко от малко да ни въведат в материята, която за доста хора би била интересна и полезна с оглед кандидатстването.
Следователно ти си излизаш от гимназията с оценка 6 по литература (приемаме, че не си малоумник) и ако кандидатсваш с БЕЛ си принуден да си ЗАПЛАТИШ курсовете или частните уроци, с които да си попълниш знанията, които би трябвало да си получил БЕЗПЛАТНО в гимназията от хората, на които това им е професионално задължение. После набутваш нещо от рода на 2 бона за уроци и ако имаш късмета да си попаднал на свестен учител, си взимаш изпита. Разбира се, има го и варианта, в който нямаш средства или желание да си плащаш за нещо, което принципно ти се полага. Тогава просто сядаш и започваш по един или друг начин да преоткриваш самостоятелно мистериите на българската литература, отиваш на изпита, късат те, намираш си работа и следващата година си плащаш частните уроци.

"Това е толкоз просто и логично" :evil: :evil: :evil:
The more I see of human beings
the more I like animals
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Много добре казано.И аз мисля, че е точно така.Това е проблемът.Ако учителите ни си вършеха работата както трябва - нямаше да има и тези проблеми.А те прекрасно знаят за какво става дума.Просто нямат желание - защото им е писнало... :cry: А и няма кой да ги оцени :!:
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Според мен проблема не е само в учителите, а по скоро в системата. Ако един преподавател влезе в клас, в който голяма част от учениците литературата (математиката, историята, географията или който и да е друг предмет) изобщо не ги вълнува, ако тази група ученици не е заинтересована да научи нещо, в един момент тези ученици започват да пречат на мотивираните, в час се получава пълна бъркотия, с която учителя рядко може да се оправи. За това на учителите им е по-лесно да влязат в час по задължение, да си изпеят урока, на контролна да напишат 50% шестици с ласкави рецензии и на края на месеца да си получат мизерните заплати. Естествено, учениците ще ги заобичат, защото "то така или иначе нищо не научавам, поне шестица да имам". Така учениците се затварят в един кръг, в който зубрят по някакви предмети, които изобщо не са им интересни (но на тестове имат отличен, защото с годините са се научили как да преписват), а по тези които са им интересни и имат желание да се занимават с тях, нямат възможност да получат качествено БЕЗПЛАТНО образование.
Според мен качеството на образование ще се подобри, ако образованието стане по-професионално ориентирано. Ако учениците имат възможност да се профилират в 2-3 предмета, а не както сега - 12! :o Разбира се, по останалите 9-10 също ще се получава някаква основа от знания, които обаче да могат някъде да използват :!:
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

По литература тази година имаме нова учителка,която искрено вярва,че е голям професионалист и че оценява правилно.Можете ли да си представите,че тази жена писа отличен на момиче от 12 клас за правилно четене?
Ако учениците имат възможност да се профилират в 2-3 предмета, а не както сега - 12! :o Разбира се, по останалите 9-10 също ще се получава някаква основа от знания, които обаче да могат някъде да използват :!:
Напълно съм съгласна!До колкото знам,в Германия учениците в 12 клас избират няколко предмета,по които да се готвят сериозно,и на края на годината държат по тези предмети матури,които им се смятат за кандидатстудентски изпити.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

nightwish, точно Германия като образователна система имах предвид. :wink: Там още в 5-6 клас децата са наясно къде са им най-силните страни и къде трябва да си съсредоточат силите, а не като при нас - в 11-12 клас гимназистите решават къде ще кандидатстват и хвърлят маса пари за уроци.
По литература тази година имаме нова учителка,която искрено вярва,че е голям професионалист и че оценява правилно.Можете ли да си представите,че тази жена писа отличен на момиче от 12 клас за правилно четене?
Някай път на ЛС ще ти пиша изцепки на нашия учител 8)
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Някай път на ЛС ще ти пиша изцепки на нашия учител 8)
Ще ми бъде интересно да ги прочета :D .Една приятелка преди си беше направила тетрадка,в която да си записва изцепки на учители.Ще я питам дали още ги пази,за да ги напиша във форума да се посмеем малко.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

хах, за бисери ли заговорихте:) може ли и аз да надам едно ухо :lol: аз от 8-ми клас си записвам бисерите на нашите хубавци в гимназията и ще ми е интересно да видя какви ги ръсят вашите даскали :wink:
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

хехехехе Събрахме се! еveryday_, идвам в ICQ да го обсъдиме :wink:
Аватар
fank0_
В началото бе словото

Мнение от fank0_ »

А как ви се струва да ви поставят годишна оценка по математика в 12 клас като ви дават да решавате логически задачи за четвърти и пети?!?! :sign4:
The more I see of human beings
the more I like animals
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”