the Twilight тема

Модератори: Мила, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
valandin
Живее, за да пише
Специалност: Политология
Курс: втори

the Twilight тема

Мнение от valandin »

Абе, ``Здрач`` много ли е захаросана или става?
New jorney
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Re: Голяма тема за въпроси и препоръки!

Мнение от Mushmul »

На мен ми хареса. Има и по-захаросани :mrgreen: ... но не очаквай някой връх в литературното творчество :)
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

фабулата е тъпа, но някак е написано, така че да е интересно хаха : )
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Не съм някакъв Twilight-хейтър, но смятам, че в тази публикация - http://eneya.wordpress.com/2009/01/26/twilight/, има истина.
/Всъщност може би съм хейтър, сега си спомних, че преди няколко дни с една приятелка минахме през "Славейков" и си представихме как събираме всички книги на Стефани Mайер и ги горим на публична клада./

Просто лично мнение. :wink:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Прочетох публикацията, определено има истина в нея. Но критиката идва твърде силна. От една страна, тая известни съмнения, че авторката е отделила нужното време на поредицата. От друга, това не е изненадващо, имайки предвид, че подобен тип книжки или зарибяват много силно, или отвращават (както в случая).

В отговор на Лили:
Книгата наистина адски много се доближава до чиклит. Недей да очакваш шедьовър, докато я четеш - много хора тръгват с такава нагласа и после неосновано плюят наляво и надясно заради разочарованието си. Написаното има един плюс - повествованието се води от първо лице, ед.ч. и това някак си засилва емоционалността. Дочух, че според критици героинята Бела е глупава. Ами, тя е 17-годишно момиче без капка опит. Искайте от образа й да е умен.
Книжката е искрена.
И ако се чете внимателно, има неща, които се забелязват. Както авторката на статията отбелязва - "Техните отношения не почиват на каквато и да е интелектуална или емоционална връзка." Ами да... Това е ежедневието, реалния живот - всичко е въпрос на външност и на физическо привличане и не ми се вярва тази констатация да е нова за някого

Много е захаросана. Обаче е написана така, че ако имаш подходящата нагласа (без капка негативизъм), ще ти се услади. В момента чета първата книга за втори път - успокоява ме, не ме натоварва или обременява по какъвто и да е начин. И всъщност, това е причината да ми харесва.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Eneya
От дъжд на вятър
Специалност: Културология, Медии и Журналистика
Обратна връзка:

Мнение от Eneya »

Не харесвам книги с много претенции и малко покритие.
Още повече ме дразни натрапването каква трябва да е идеалната връзка.
Просто характерът, който се опитва да се внуши се разминава с изразните средства на героинята.

Извини ме, но няма момиче на света, което да се мисли за грозно и да описва по този начин. Ако е бяла, по-логично би било да каже, че е бяла като риба, а не да се сравнява с луна, алабастър и прочие. :)
“I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”
Voltaire
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ама виж, никой не спори, че книгата има 82467582 недостатъка. Всъщност, не знам какви претенции има самата книга, известна ми е само популярността й.
Като се замисля, аз реших да я чета след като изгледах филма. Отново ще повторя - успокояваща, ненатоварваща, много добре се релаксира с нея - при подходящата нагласа, разбира се.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Eneya
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Eneya »

Ами аз първо се сблъсках с авторката й и пространните й хвалби колко е велика.
После попаднах на куп сравнения на дай хард феновете й с Шекспир и т.н.
И накрая... дрън, издрънча на кухо.

Съвсем се вбесих като започнаха да ми обясняват аз как от книги не разбирам, след като не я харесвам. Затова и пунсах публикацията, с аргументите какво не й харесвам и защо. Просто се постарах да се аргументирам при споровете. ;)
“I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”
Voltaire
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

MidwinterSun написа: И ако се чете внимателно, има неща, които се забелязват. Както авторката на статията отбелязва - "Техните отношения не почиват на каквато и да е интелектуална или емоционална връзка." Ами да... Това е ежедневието, реалния живот - всичко е въпрос на външност и на физическо привличане и не ми се вярва тази констатация да е нова за някого.
За мен е нова. Всичко е въпрос на външност и физическо привличане ли? Позволи ми да не се съглася. В "Здрач" връзката, описвана като идеална, е абсолютно изпразнена от съдържание. В реални условия не би издържала дълго. В този смисъл е далеч от всякакъв идеал, обективно погледнато.

Хаха, Eneya, и аз съм обяснявала на хората как не разбират от книги, щом не харесват "Хари Потър", но беше отдавна. "Здрач" явно е новият "Хари Потър", само дето е наистина зле. Ще мине.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Eneya,
Ооо, авторката се е хвалила, това не го знаех... Олеле... :lol: Все още защитавам тезата, че скромността краси човека.
От феновете няма какво друго да очаква човек. Те винаги превъзнасят, за тях недостатъците не съществуват изобщо.
И е издрънчла на кухо, защото си очаквала да е нещо повече... =)
Аз вече споменах, че според мен в по-голямата си част критиката ти е напълно обективна и аз изцяло се съгласявам с нея. А това, срещу което хората роптаят (според мен) е личната ти негативна настройка. Нали все трябва да се хване за нещо човек...

Но, откровено - наистина ли не виждаш нищо хубаво в поредицата? Било то като обективно или лично мнение. Нищичко? :D
Solveig написа:
MidwinterSun написа: И ако се чете внимателно, има неща, които се забелязват. Както авторката на статията отбелязва - "Техните отношения не почиват на каквато и да е интелектуална или емоционална връзка." Ами да... Това е ежедневието, реалния живот - всичко е въпрос на външност и на физическо привличане и не ми се вярва тази констатация да е нова за някого.
За мен е нова. Всичко е въпрос на външност и физическо привличане ли? Позволи ми да не се съглася. В "Здрач" връзката, описвана като такава, е абсолютно изпразнена от съдържание. В реални условия не би издържала дълго. В този смисъл е далеч от всякакъв идеал, обективно погледнато.
Амиии, по-скоро идеята ми беше, че външността и физическото привличане наистина играят огромна роля в реалния живот. Не коментирам дали подобна връзка в реални условия би издържала дълго. Нито коментирам художествената стойност на съдържанието на Здрач. Защото по всяка вероятност си права и тук изобщо не можем да говорим за идеали и ценности.

Да, за Хари Потър - и преди съм го казвала май - това е детска книга, не шедьовър на класическата литература. =) Но Хари Потър ще си остане в историята на детската литература, докато Здрач ме съмнява да постигне подобни успехи.
Изображение
Аватар
Eneya
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Eneya »

Да, хареса ми като нещо, което изобщо не ми товари съзнанието. Чудесни са за убиване на време или ако си фен/ка на вампири. Просто не чета чиклит романи, някак не съм им в аудиторията.
Да ти препоръчам книжка... "Страх от летене" на Ерика Джонг. Ето това е хубава книга посветена изцяло на вазимоотношенията. Има я в Читанката.
Voltaire
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Да ви кажа, честно, на rueva ревюто е най-точно:
rueva написа:фабулата е тъпа, но някак е написано, така че да е интересно хаха : )
Освен това, Eneya, никой не може да прочете 1500 страници за 1 следобед. Нищо лично, просто слез на земята :wink:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Lord »

Енея в статията си написа:Книгите казват:
1. Ти си специален. Не защото си положил някакви усилия и си направил нещо значимо, а просто защото ти си ти. Не е и нужно да правиш нищо.
2. За теб ще има щастлив край, независимо дали си дадеш труда да ти се случи.
3. Винаги ще има кой да се грижи за теб.
4. Винаги, винаги, винаги ще си прав и винаги ще те обичат, независимо колко абсурдно и неадекватно се държиш с близките си.
Това го казват също Заратустра, Махавира, Буда, Христос, Мохамед, гуру Нанак и изобщо всички религиозни водачи, оставили някакво петно в религиозната карта на днешния свят. Истерията по тази книга за мен е поредното доказателство, че хората имат нужда да им се повтаря, че колкото и да са мизерни, глупави и нещастни, всичко ще е наред. На западния човек му липсва стабилността на религиозната вяра и я търси във всякакви заместители с най-разнообразно качество. Един вид, ако има дупка, все ще се запълни с нещо - с въздух, вода, асфалт, чакъл, каквото има.
Енея в статията си написа:...няма един герой, който да не е със съвършени пропорции
Като в Одисея и Илиада ли? Или като в песните за Крали Марко? Звучи все по-обещаващо.

Та, от дискусията разбирам, че книгите като история и замисъл повтарят най-популярните идеи в култирата на човечеството, но във възприемаем за сегашните пубери вид. Няма да се учудя, ако има намесено предсказание, борба между абсолютното зло и абсолютното добро, мъдър учител, който загива малко преди решителната битка и артефакт, от който тиранина черпи силата си. Наистина обожавам да чета старите митове с нови герои. Защо инак бих се кефил толкова на Стар Уърс?

Накратко - ще прочета книгата. След време :P

Eneya, аналитичната част от стаята ти значително ми допадна. ;)
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Eneya
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Eneya »

Следобеда беше чиста метафора колко малко време трябва, за да се прочетат. Всъщност наистина малко рязах от текста, но само там където имаше петнайсет реда превъзнасяне по красотата на Едуард. Иначе съм си чела чинно и поред.

Малко повече от един следобед ми отне, вярно е. :)
На мен целта ми беше да провокирам дискусия. За съжаление такова чудо не се случи, не ми стана ясно защо. Може би защото нямаха аргуемнти ЗА книгата.
Просто ме разсмя много сравнението на Стефани Майер и Шекспир. Горкият, сигурно се е обърнал в гроба. :)
Voltaire
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Окей, така се приема.
А аз да си кажа - изчетох книгите на един дъх - всяка от тях. Не са следващият литературен шедьовър, но е прекрасно, романтично и красиво. Както някой по-горе каза какво очаквате от 17 годишно момиче влюбено за първи път? Пенелопа ли? Моля ви се. Книгата разказва за пубери, написана е за пубери. Стига с безкрайните спорове колко е зле нещо. По-добре да четат Twilight, където сексът и насилието са ограничено до "Ще те разкъсам, ако я нараниш", отколкото "Той издигна мощния си боздуган и обруга портите на девствеността й".
Примерно де.

А манията не е запалена толкова от книгите, колкото от филмите.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”