Подготовка за изпита по Английски език

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Re: Подготовка за изпита по Английски език

Мнение от Бeтон »

Behrami написа:Аз съм студент 2 курс. Въпросът ми е мога ли да участвам в тазгодишната КСК и при евентуално взет изпит да уча и двете специалности едновременно.Уповавам се на правилника за кандидатстване в СУ:
''Чл.14. (1) Студенти от Софийския университет “Св. Кл. Охридски” могат да кандидатстват по реда на този Правилник като запазват студентските си права. ''
Ще бъда много благодарен ако някой ми обърне внимание и ми обясни по подробно ситуацията.
:Laie_2: :Koshechka_08: :Koshechka_09: :Koshechka_10: :Laie_32: :Laie_31: :Laie_30B: :pirate: :morpheus:
Изображение
geriniki
В началото бе словото

Мнение от geriniki »

geriniki написа:
Loli написа:Държи се като "реален" изпит, с него можеш да влезеш. По-труден е от този в унсс и от този за тойфел, мисля че е някъде не нивото на CAE.
InNy дано на изпита се справим ли се добре, след това даже няма и да си спомняме колко грешки сме правели :)
амии изпитът в унсс е на ниво между CAE и CPE
някъде мога ли да намеря предишни изпити по английски, давани в СУ? :roll:
и още нещо не ми е ясно и реших да попитам -
има ли предварителен изпит по английски, защото гледах датите на предварителните и нямаше по английски..
за редовен датата, доколкото видях, е 14 юли
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

geriniki, предварителен изпит няма. А тези от предишни години ги няма качени никъде... мисля.
Изпитът включва диктовка, тест (с 4 компонента) и кратко съчинение. Времетраенето му е общо около 4 часа. Чистото време, необходимо за провеждане на изпита, е около 2 часа и 30 минути.

1. Диктовката има за цел да провери в каква степен кандидатът възприема и разбира английската реч и владее основите на правописа на езика. Текстът е научно-популярен (около 300 думи ) из областта на литературознанието, странознанието, социологията, психологията, историята и др., и не съдържа специализирана терминология. Текстът се прочита 3 пъти: първия път - с нормална скорост, при второто четене се диктува и накрая се изчита отново за проверка. Времетраене - около 25 минути. Максимален брой точки - 15.

2. С теста се проверяват знанията на кандидатите по лексика и граматика и уменията им да разбират английски език при четене. Състои се от следните 4 типа тестови задачи с многовариантен избор:
- Разбиране при четене на текст от художествената литература с дължина 750-850 думи, върху който са зададени 10 въпроса. Към всеки въпрос са формулирани четири отговора, един от които е правилен. Време за избиране на правилните отговори към всички въпроси - 25 минути. Максимален брой точки - 10.
- В научно-популярен или художествен текст с дължина от около 500 думи на десет места са пропуснати думи или части от словосъчетания. Предлагат се четири възможности за попълване, като само един от отговорите е правилен. Задачата на кандидата е да посочи правилните отговори. Времетраене - 10 минути. Максимален брой точки - 10.
- Откриване на грешки в 20 изречения. Задачата на кандидатите е за всяко изречение да посочат кое от подчертаните словосъчетания съдържа грешката (ако визречението изобщо има грешка). Ако преценят, че в изречението няма грешка, посочват отговора No error. Времетраене - 20 минути. Максимален брой точки - 20.
- Избиране на най-подходящите в синтактично и смислово отношение парафрази за 10 изречения. Времетраене - 10 минути. Максимален брой точки - 10.

3. С краткото съчинение се проверява способността на кандидата да се изразява писмено на английски език. То е по зададена тема (дава се възможност за избор между две теми ), за която не е необходима теоретична подготовка. Дължината на съчинението трябва да бъде 1-1,5 страници (300-350 думи), като кандидатът разполага с 40 минути за написването му. Максимален брой точки - 25.
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

geriniki написа:
Loli написа:Държи се като "реален" изпит, с него можеш да влезеш. По-труден е от този в унсс и от този за тойфел, мисля че е някъде не нивото на CAE.
InNy дано на изпита се справим ли се добре, след това даже няма и да си спомняме колко грешки сме правели :)
амии изпитът в унсс е на ниво между CAE и CPE
някъде мога ли да намеря предишни изпити по английски, давани в СУ? :roll:
Не знам дали има предишни изпити, но в книжарниците на СУ има книжки с примерни изпити. Казват се SUATEFL и са 5 на брой (всяка с по 5 теста в нея). Ако се чувстваш смела, и само една ти стига да се подготвиш, колкото да се запознаеш с формата. Ако пък искаш да се подготвиш солидно, можеш да си ги вземеш и 5-те, нищо че са по 7-8 кинта :albino: .
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Oт въпросните книжки, първа и пета са с тестове, давани на изпити.
Аватар
arthaz
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

Loli написа:Oт въпросните книжки, първа и пета са с тестове, давани на изпити.
Сигурна ли си за това или просто е слух?. За 1-та не помня, ама на 5-та имах може би най-добрите резултати от всички книжки. Сигурно, защото останалите ги правих преди половин година и от тогава съм напреднал малко :roll:
Elämää täytyy rakastaa ^^
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Ами от учителката ми по английски го знам, а пък и имам доверие,защото е университетски преподавател по английски, макар че не мога да съм 100% сигурна, естествено. ;)
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

Принципно в книжките има варианти на изпита, които е можело да се паднат, но не са били изтеглени. Тези, които са се падали, можете да направите на 5-дневните курсове юни месец към Фондация УАА. Миналата година минахме от 2003 до 2007ма изпитите.
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Megera, тука сигурно не е мястото да те питам, но можеш ли да кажеш малко повече подробности за този курс. В смисъл върху всички компоненти ли се работи? И диктовки и есета? И каквото друго се сетиш и смяташ, че може да е полезно :)
Аватар
NikTa
Да живей словото
Специалност: Журналистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

arthaz написа:
Loli написа:Oт въпросните книжки, първа и пета са с тестове, давани на изпити.
Сигурна ли си за това или просто е слух?. За 1-та не помня, ама на 5-та имах може би най-добрите резултати от всички книжки. Сигурно, защото останалите ги правих преди половин година и от тогава съм напреднал малко :roll:
Пише си го на самите книжки... "five REAL tests". :D Другите се водят "practise ~".
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
arthaz
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

NikTa написа:
Пише си го на самите книжки... "five REAL tests". :D Другите се водят "practise ~".
То си пише, ама кой да гледа :lol: ... чак сега го видях... Мерси много :king:
Elämää täytyy rakastaa ^^
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише
Специалност: Унгарска филология
Курс: първи

Мнение от Master_of_Sin »

аз имам само петата книжка...

аз между другото не съм я купувала от софия ...това означава ли че не е реална или... айде някой който има 5-та да ми каже дали така изглежда:
http://prikachi.com/files/701456X.jpg

http://prikachi.com/files/701439w.jpg

http://prikachi.com/files/701458Q.jpg

http://prikachi.com/files/701463k.jpg
:roll:
I'll send you to your maker

I'll send you to your death

Death, nicely crucified...

Death, heads on stakes!
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Същата е. :connie_mini_girlwinky:
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише
Специалност: Унгарска филология
Курс: първи

Мнение от Master_of_Sin »

Мерси.. след няколко дена може би ще си купя и останалите четири! :)
I'll send you to your maker

I'll send you to your death

Death, nicely crucified...

Death, heads on stakes!
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

Ами да, всички компоненти се работеха. С точно определеното време за тях и тн. Диктовките и есетата ни ги връщаха на следващия ден, а теста го проверявахме на място, след като бяхме приключили с "пробния изпит". Обсъждахме и съответните грешки и можеше да се задават въпроси.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”