Голямото четене

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Re: Голямото четене

Мнение от silver_wings »

Александър написа:всеки народ си заслужава победителите
Много си прав!
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

Александър написа:Чшшт, от Витоша по-високо нема! Първите 4 най-добри книги в света са български. :cyclopsani: :cyclopsani: :lol:

Аз ли не съм разбрала, или класацията беше за най-четена книга от българите?! Какъв свят?! А и за стотен път повтарям, че това не е литературоведска класация, защо никой не се замисля за това, а всеки плюе по инерция?! Ето, това е доказателство на какво ниво ще си останем!! :twisted:
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Не, не беше за най-четена класацията. Най-четена книга в България е "Как да отслабнем завинаги" на Дюкан. Имам първа ръка информация за тиражите и допечатките. :albino:
Класацията беше за най-добрия роман. Вярно, според българите. Добре е да се сравни с любимите романи на другите страни, където е имало тази класация. :mrgreen:
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Аз пък много се радвам, че "Под игото" спечели, гласувах за него.
"Малкият принц", "Тютюн" и "Железният светилник" също са ми любими, но гласувах за Вазов. Романът е супер силен СПОРЕД МЕН, аз лично го прочетох на един дъх и ми въздейства. В тази книга има и приключения, и любов, поучения, не мисля, че е слаба.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
Amellie
Постоянно присъствие

Мнение от Amellie »

Александър написа:Не, не беше за най-четена класацията. Най-четена книга в България е "Как да отслабнем завинаги" на Дюкан. Имам първа ръка информация за тиражите и допечатките. :albino:
Александър,
по тази логика аз пък мога да споря, че това е най-купуваната, а не най-четената книга. Ако се съмняваш -- хвърли око на статистиката, показваща прогресивното затлъстяване на нацията ни. :wink:
Съгласна съм със Светлето, въпреки че моят избор беше друг. Но според мен трябва да спечели книга, която повече от половината българи наистина са чели, което в абсолютно никакъв случай не може да се каже за иначе любимите "На изток от Рая", "Майстора и Маргарита" и " Сто години самота". :mrgreen:
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Ако е българска, трябваше да е "Тютюн".
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

Da ме прощава Патриарха, 'ма Под игото може и да е Първият български роман, но определено не е най-хубавият. Убедена съм, че той е спечелил, щото е най-познат, най-четен от изброените, не толкова заради литературните си достойнства.

Аз гласувах за Време разделно.
Ето я и класацията за който не я е видял
la douleur exquise
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Под игото не е роман, а състояние... :bounce: :roll:
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Александър написа:Чшшт, от Витоша по-високо нема! Първите 4 най-добри книги в света са български. :cyclopsani: :cyclopsani: :lol:
Ама след избора и на Мис България, наистина всеки народ си заслужава победителите.
+1, +1 и за силвър уингс, че и за ирина
Даже и като оставим настрана това, че, както ми казаха(аз не знам, не съм се интересувал, щото гласувах само веднъж), можело да се гласува по 5000 пъти и да оставиш баба си по цял ден да пуца за някое заглавие, мнението ми за класацията е...
ЛОЛЛ
Да оставим настрана това, че литературните достойнства на "Под игото" не са кой знае какви, плосък сюжет, суперплоски герои, "разтърсващо епичен" финал. Казват и че била изкопирала доста от Юго, Дюма и не знам кой още, Мериме може би. Не си падам по романитически прозаици, ама май и Вазов си го беше признал - че е взел доста от Юго. Книгата е изиграла необходимата си историческа роля, пък това, че ние нея си я харесваме най-много, освен за провинциализъм и липса на култура друго не говори.
С две думи - за мен "Време разделно" е добра, "Осъдени души" също, "Тютюн" - горе-долу(Георги Марков много хубаво го е обяснил - когато през най-върлия сталинизъм излиза сносна книга с нормално чувстващи и мислещи герои, изтерзаният народ вдига патардия до небесата - видите ли, какъв шедьовър си направихме тук). "Железният светилник" не е лош, ама синдромът му е като на "Под игото" - плосък сюжет, плоски герои...
Но за друго си мисля - обществото ни е скапано, много от хората, особено младите, не барват книга по свое желание и представата им за литература се свежда до "Едип цар"(дето си *л майката в 9. клас), "Хамлет" в 10-ти (бе... нещо не го разбрах тоя, ама сигурно е голяма работа) и българската литература от 11 и 12 клас. На страшно много ТВ зрители Булгаков и Маркес например им звучат като някакви тайнствени мантри, а първате асоциации, правена с "Властелина" са Орландо Блум и "дебела тухла"
И се питаме после как така всички по-популярни български романи влязоха ударно в Топа и обраха медалите като китайци на световно по пинг-понг?
Романистична традиция в България няма кой знае каква, и по-хубаво, че, ако Йовков и Елин Пелин бяха смогнали да напишат и по някой читав роман, щяхме да имаме не класация, а учебна програма за матурата...
Ама поне ни се видЕ колко сме културни и какви сме патриоти де.
п.с. отивам да потърся как изглежда тая мис българия, дето толкова я опяха :)
но иначе се радвам, че "Майстора и Маргарита" мина "Властелина" :D
и едно просташко футболно сравнение - да сравняваш "Под игото" и "Железния светилник" с "Майстора и Маргарита" и "Властелина" е като да сравняваш Лилчо Арсов с Ван дер Сар.
Хм, професорът по езикова култура каза, че, като не изпълняват ролята на подлог, заглавията спокойно могат да си губят определителния член - "Железния...", "Властелина...". Опитвам се да свикна с това. ;р
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Александър написа:Най-четена книга в България е "Как да отслабнем завинаги" на Дюкан. :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
това си го слагам в подписа!
Много е вярно...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Има точно 2 книги с бг литература на бг автори, дето съм чел повече от 1 път, защото просто ме кефят да си ги чета периодично.
Проблема е, че и двете са книжки с поезия (Далчев, Смирненски)... и поради някакви откачена причина, ги няма в подобна класация. Дори книжката на Стамболов и Ботев я няма... а то ако ще е до романи, бг романи силни няма като че ли...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
theDarkSite
Танцуващия с клавиатури

Мнение от theDarkSite »

silver_wings написа:Супер тъп финал.Поредната проява на криворазбран патриотизъм.Сред 12-те има в пъти по-добри не-български книги.Абе,много се разочаровах. :evil:
Е, има и в пъти по-хубави български романи, тях не ги подценявай ;)

Но да, Под Игото... еми не, за мен това е изкуствен финал, защото 1) повечето, гласували за него наистина или не са чели много много останалите, или се опитват да изразят някакъв патриотизъм, което е излишно и глупаво в този случай и 2) самият роман е слаб като литературна творба. Няма хубав език, няма изграден стил (което е обяснимо де, като първи роман), историята е забозена от много безмислени и дълги описания и скоби, самата история не е представена добре и се развива мудно... Вярно, постижение е в българската литература като крачка напред, но все пак... Вазов е силен в друго, не и в романистиката... Романът е #1 в други сфери... но не и в литературната...
Kristo написа:Има точно 2 книги с бг литература на бг автори, дето съм чел повече от 1 път, защото просто ме кефят да си ги чета периодично.
Проблема е, че и двете са книжки с поезия (Далчев, Смирненски)... и поради някакви откачена причина, ги няма в подобна класация. Дори книжката на Стамболов и Ботев я няма... а то ако ще е до романи, бг романи силни няма като че ли...
Има... но те са доста непознати за българския читател ;) В момента съм попаднал на два невероятни романа, ама не питай какво ми струваше първо да разбера за тях и второ, да ги намеря, защото са непреиздавани :/
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Най-после малко патриотизъм. След 20 години унижение на българското достойнство. Браво, сънародници!"

"е разбира се,че бълрарски роман трябва да спечели."

"Айде стига с този ”Малък принц” бе, аборигени, егаси посредствената книжка. Добре, че смъртта на автора е леко мистериозна та това да добави малко към ”славния” и ореол. Вижте и и защитника п********о с папионката. На комплексарчетата ще кажа, че наистина от Витоша по високо няма"

"Радвам се за ”Под игото”. Все пак ние сме българи и трябва да подкрепяме българските книги,а не чуждите. ”Малкият принц”, ”На изток от рая”, и всички други са все пак чуждестранни произведения."

"Нима ”Властелинът на пръстените” не е сапунена опера? или е много смислен с измислените си герои които дори не са хора на 80% ”елфи,енти,орки,хоб и подобни глупости които са далече от нас българите"

"И аз мога да лисна кофа помия върху прехваления Властелин, при това четима и аргументирана, но това е под достойнството на всеки, които обича литературата и книгите."

"Защо не се самогръмнете, безотечествени папуняци, в Българското Голямо четене призовите места дифинитивно са за българска литература.А, иначе , похвална е, недоносени литературни инвалидчета да се олигавят от такива бомбастични шам ролки, пълнени с боза и пудра захар, като ”Властелина на ”търкалцата”,напр.Не е лошо в суматохата да минете за малко през Керуак, Буковски, а защо не Виктор Пасков, Христо Калчав...Сложно, а..."

"Разбира се ,че Вазов е велик.Нима нйакой ще оспори богатството на речника му,ако е чел всички негови произведенийа разбира се.А колкото до сто години самота ползва не повече от 300-400 думи речников запас."

"Браво, българи! Разбира се, че Вазов с Под Игото е ”идол на нашето четене”! ...но си стига да се прочете от Под Игото само главата ”Радини вълнения”, за да са гордее човек завинаги, че е българин! "
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

"Браво, българи! Разбира се, че Вазов с Под Игото е ”идол на нашето четене”! ...но си стига да се прочете от Под Игото само главата ”Радини вълнения”, за да са гордее човек завинаги, че е българин!"
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Norwegian Wood написа:
"Разбира се ,че Вазов е велик.Нима нйакой ще оспори богатството на речника му,ако е чел всички негови произведенийа разбира се.А колкото до сто години самота ползва не повече от 300-400 думи речников запас."
На мене това повече ми хареса :lol:
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”