Литература - как да влезем в СУ с този изпит !!! (юли 2006)

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

yandgy, в какъв смисъл да четем сега? който ще кандидатства с литература, пък и не само трябва бая отдавна да е седнал да чете. аз лично с литературата почнах да се занимавам още по-миналата година.
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
yandgy
В началото бе словото

Мнение от yandgy »

Точно това имах предвид.Трябва да се почне по-отрано и по-сериозно.Лирература не се учи за 2 месеца(повечето предмети спокойно могат да бъдат научени и за 2 месеца).
И един мармот завива шоколада в станиол....
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

yandgy, някакви препоръки на какво да се наблегне повече :) :?:
Аватар
пикси
Драскач
Курс: втори

Мнение от пикси »

everyday_, ха, Видин....къде учиш в крайдунавското градче? Ако може да попитам?
Иначе, понеже имам лек сантимент към Видин...наблягай на всичко. Малко нестандартен съвет, донесъл две последователни 5.50 и едно 5, както и едно 4.75 - не зубри цитати. Повечко разсъждения и по-малко лично отношение. Нека това, което излагаш в темата си,бъде достатъчно само по себе си.
И дано не се падне роман. Там режат с голямата сабя :D
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Попаднах на едно прекалено интересно изследване за да не сложа линк към него!
Темата е "Литература, кандидат-студенти с литература, частни уроци по литература, образователна система..."

Авторът е преподавател в катедра "Теория на литературата" - факултет славянски филологии в СУ -
Гл.ас. Димитър Камбуров
Също така е от дълго време член на изпитната и проверяващата комисия на кандидатстудентския изпит по литература.
Ерудирана личност с разнородни интереси и най-вече специалист в областта си !

Статията е дълга, но за сметка на това е изключително полезна с оглед на вашето кандидатстване и с оглед на това, че се интересувате от литературата!

:arrow: С Т А Т И Я
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
luda_
В началото бе словото
Обратна връзка:

..

Мнение от luda_ »

на мен лично ми се струва че господинът с много думи нищо не казва :?
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

той, че казва казва, но го прави на много високо ниво и специално аз не успях да разбера точно напълно всичко :oops:
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Аз мисля, че разбах какво иска да каже човека, а именно че за да "успееш" на изпита по литература трябва да съумееш да изградиш темата си върху баланса между всички критики, които си прочел. :roll: Ако бъркам кажете.
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

да и аз маи тещо такова схванах, ама честно казано можеше и на по-разбираем език да каже същото...а може просто моя речник да е беден не знам :oops:
Аватар
fank0_
В началото бе словото

Мнение от fank0_ »

Като човек, изкарал 5.50 на изпита по литература миналата година, мога да ви препоръчам да наблегнете на анализа на самото произведение, а цитатите да сведете до абсолютния възможен минимум. Колкото повече цитати позлзвате, толкова по-голям е шансът да допуснете грешка в някой от тях, а това се санкционира жестоко. Още повече, че всеки цитат ви задължава да направите и допълнително тълкуване, което при употребата на примерно пет цитата от едно стихотворение на автор от рода на Ботев или Вазов, автоматично ви праща в сферата на необятните и лишени от смисъл разсъждения, с множество преповтаряния на една и съща идея, тема, мотив.
Концентрирайте се върху основните моменти в произведенията, които са носители на смисъла, и с помощта на добре подбрани и точни цитати ги изяснете максимално добре. Различните вариации на основния мотив разглеждаите в дълбочина, като не прекалявате с обема. Ако не сте сигурни в точността на някой цитат - или цитирайте с многоточие само онази част, в чието съдържание сте уверени, или просто го пропуснете.
Пишете кратко, точно и експресивно. Никой не иска да чете по 20-30 страници с глупости. Още на втората проверяващият до голяма степен вече е наясно каква ще бъде крайната оценка - не го затормозавайте с още работа. Аз лично предадох работа с обем осем страници и половина.
Ако пишете по-кратко, имате повече време да обмисляте нещата и следователно да ги анализирате по-добре. Това прави добро впечатление. Така ще имате време и да проверите добре работата си в правописно и граматическо отношение, вместо да се притеснявате дали ще ви стигне времето, за да си напишете заключението.
The more I see of human beings
the more I like animals
luda_
В началото бе словото
Обратна връзка:

???

Мнение от luda_ »

КАК ТАКА МИНИМУМ ЦИТАТИ?? НА МЕН МИ КАЗАХА ПОНЕ ПО 1 ЦИТАТ НА СТРАНИЦА :roll: НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЦИТАТЪТ ДА Е 4 РЕДА,МОЖЕ (АКО Е ОТ СТИХ) ДА Е И 1 РЕД НО ДА Е ВМЪКНАТ В РАЗСЪЖДЕНИЕТО ТИ:ПРИМЕРНО "ОБОБЩЕНИЕТО"ЗА МЕН ХОРАТА НЕ САМО ЧЕ НЕ ЗНАЯТ ТАКИВА ГАДОСТИ,НО И ВСЪЩНОСТ ГИ НЯМА У МЕН"Е ХУД.ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НРАВСТВЕНОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО НА АЛЕКО НАД ТИПИЧНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕПОХАТА<КОЯТО ПРАВИ РЕВЕРАНС НА"ХОРАТА С ТЕСНИ ЧЕЛА И ШИРОКО РАЗТВОРЕНИ ДЖОБОВЕ"(ИВ.ВАЗОВ) ИЛИ НЕЩО ТАКОВА :oops: :wink: В СМИСЪЛ ХЕМ РАЗСЪЖДАВАШ,ХЕМ ПОЛЗВАШ ЦИТАТИ,КОЙТО СИ НАЗУБРИЛ КАТО ИДИОТ... АМА НЕ ЗНАМ ДЕ-ТИ СИ ЧОВЕКЪТ С 5,50 :shock: :wink:
когато се усмихваме,задвижваме само 16 мускула,а когато се мръщим-цели 76!СТРУВА ЛИ СИ?!
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

luda_, може би fank0_ има впредвид да не се увличаме в някакви цитати, който ще трябва после да обясняваме подробно, което ще ни загуби времето на изпита. а да подкепяме разсъжденията си с цитати, с който всъюност ще доказваме казаното дотук...или нещо такова :? поправете ме ако съм разбрала грешно
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Някой може ли да ми каже ако има някой познат, който е изкарал между 3 и 4 какво и колко е писал?
Аватар
fank0_
В началото бе словото

Мнение от fank0_ »

Luda_, идеята е именно да разсъждаваш върху темата. Цитатите служат единствено за текстова аргументация на написаното от теб, т.е. да покажеш познаване на текста. За това не ти е необходимо да цитираш по половината стихове на даден автор - аз лично мога да цитирам автори от рода на Вапцаров, Далчев, Дебелянов и т.н. буквално до припадък :lol: , което обаче пак ще ме отведе до никъде при положение, че имам пет часа на разположение :D Като се замислиш Дяволско например спокойно можеш да си го развиеш перфектно на 10-15 страници и анализът ти да е великолепен, ама на изпита трябва да си изградиш темата върху поне 7-8 текста, за да има завършен вид. Пък на страница, ако се налага, може да имаш и по пет цитата - стига да са тези, които са ти нужни :lol:
The more I see of human beings
the more I like animals
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

1 цитат на станица, при тема от 6 страници, колкото беше моята, например, прави 6 цитата в цялата ти тема, което не е никак много. Само че тая история с цитат/страница, е вятър работа. Трябва да усещате къде им е мястото и все пак балансът да е в полза на разсъжденията, а не на цитатите. Get it?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”