А относно изпита - ми това е едина програма, един шаблон , за да могат оценяващите да поставят оценка.На пълна хронология, последователна и изчерпателна структура, нормални разсъдения няма какво друго да се постави освен високата оценка.Не е нужно писанията да са нещо много-много.Просто трябва да са по реда на нещата.Ако си изградим ученето и темите по шаблона няма какво друго да получим освен висока оценка.Сиреч не е нужно задълбочено учене и писане, ами целенасочено такова.Така се отговаря на системата и се печелят точки и оценки.
КСК 2009 - История
Re: КСК 2009 - История
А, не , въпросът не е дали могат да ти свършат работа.Ясно е , че могат.Но инфото е прекалено много, трудно и бавно се учи и изисква изключителна памет и пресявка на материала.Нецелесъобразно е.Това е като да искаш да трепеш комари с топ.Не,че не става, ама си има и други по-лесно методи.
А относно изпита - ми това е едина програма, един шаблон , за да могат оценяващите да поставят оценка.На пълна хронология, последователна и изчерпателна структура, нормални разсъдения няма какво друго да се постави освен високата оценка.Не е нужно писанията да са нещо много-много.Просто трябва да са по реда на нещата.Ако си изградим ученето и темите по шаблона няма какво друго да получим освен висока оценка.Сиреч не е нужно задълбочено учене и писане, ами целенасочено такова.Така се отговаря на системата и се печелят точки и оценки.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
някои може ли да ми каже кои у4ебник да си купя кьдето има вси4ки теми.или някьде в интернет ако ги има ка4ени ще е наи добре
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
Anna-Molly написа:Малее тоя изпит по история го изкарахте, че трябва да сме цели професофи, за да го изкараме. Май ученето на някой му е дошло в повече...![]()
![]()
Тук някои хора много здраво са се вкарали във филма
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Да, вярно е, че има такова листче с критериите, аз също съм го виждал, но не мисля, че съм заблудил когото и да било. В темата си не посочих годините на нито един от чуждите владетели, които споменах, пък имам 5,25 - просто споделям опит. Що се отнася до тухлите на БАН, мога да кажа, че това помага адски много за цялостно развиване на аналитични умения и прочие, за отсявка на информация в големи масиви... Нещо, което в момента ми е безкрайно полезно, защото ми се налага да работя с доста повече информация... Но това е, ако историята ви е интересна и имате времето да се занимавате - аз затова си отделих две години, през които изчетох много допълнителна литература, статии, учебници и прочие. Успех ви желая!
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- ники
- Легендарен флуудър
- Курс: пети
"Тухлите" на БАН са много удобни също за физически упражнения при липса на дъмбели и гирички
Колко тежи един том - 3кг? Никога не бих седнал да ги чета като подготвящи ме за изпит. При положение, че нещата са дадени супер точно в книжките на ОТ, които всеки човек на тоя и оня свят, който кандидатства с история, сигурно ги има, защо да си усложнявам живота? Те общо трите по обем не предствляват и 5% от писанията на БАН, но вършат еквивалентна работа.
Последно промяна от ники на 17 Мар 2009, 17:51, променено общо 1 път.
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Ти чак сега ли си почнал да търсиш учебници по История и прочиеbobatumba написа:някои може ли да ми каже кои у4ебник да си купя кьдето има вси4ки теми.или някьде в интернет ако ги има ка4ени ще е наи добре
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-621/id ... mitev.html
Ок,на редовния изпит се падат две теми ,от които си избираш една ....А на предварителния пак ли се теглят две теми и отново ли имаш възможност за избор ? Благодаря 
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
-
lacuna_coil
- Писаружяк
И на предварителния,и на редовния се падат по теми,като можеш да избираш върху коя от двете да пишешchikchirik написа:Ок,на редовния изпит се падат две теми ,от които си избираш една ....А на предварителния пак ли се теглят две теми и отново ли имаш възможност за избор ? Благодаря
Благодаря за бързия отговорlacuna_coil написа:И на предварителния,и на редовния се падат по теми,като можеш да избираш върху коя от двете да пишешchikchirik написа:Ок,на редовния изпит се падат две теми ,от които си избираш една ....А на предварителния пак ли се теглят две теми и отново ли имаш възможност за избор ? Благодаря
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
lacuna_coil написа:Ти чак сега ли си почнал да търсиш учебници по История и прочиеbobatumba написа:някои може ли да ми каже кои у4ебник да си купя кьдето има вси4ки теми.или някьде в интернет ако ги има ка4ени ще е наи добреПо принцип във всеки учебник за 11 клас ги има темите.Аз имам и това
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-621/id ... mitev.html
И аз ползвам същия учебник.Все пак е написан от преподаватели в СУ и е официален.На мен ми допадаа,ползвам и още 1 учебник,както и теми
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Темата "Антиосманска съпротива на българите XV-XVII в." в това помагало е много кратка
Добре,че имам още материали,че да построя една прилична тема,макар и не много дълга.А "Българска църква и култура през XV-XVII в." като че ли ми е най-скучна от всички теми 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Препоръчвам ви това помагало: http://knigibg.com/book_inside.php?book_id=4947 То съдържа разширени планове на темите, посочени са подробно необходимите знания и умения за изпита и критериите за оценяване. Освен него, има едно по-ново на Каймакамова, Пламен Митев и Любомир Огнянов - със съкратени планове и изведена хронология след плана на всяка тема. Двете помагала вършат отлична работа за бърз преговор на темите и ви показват на практика какво се очаква да фигурира във вашите разработки.
Има и една друга книга, която на мен ми беше изключително полезна в подготовката за темите от дял "Средновековие" - казва се "Българско средновековие", автор Панайот Панайотов(не певецът, разбира се
). В тази книга материалът е доста подробно разгърнат - събития, извори, спорни въпроси. На мен това много ми помогна за вникването и разбирането на средновековната българска история. Особено предимство на това помагало е, че са представени не само отделните хипотези и становища по дискусионни въпроси, но и техните автори - нещо, което се цени високо от проверяващите на изпита.
Има и една друга книга, която на мен ми беше изключително полезна в подготовката за темите от дял "Средновековие" - казва се "Българско средновековие", автор Панайот Панайотов(не певецът, разбира се
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
-
MimiNkaa
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Здравейте! Имам 1 въпрос относно изворите, нужни за темите по история. Как трябва да бъдат въведени в темата и изобщо има ли това нещо някакво значение защото който и да попитам получавам наълно противоречиви мнения а знам, че самите извори са мн важни? За да ви стане по ясно давам пример - може ли да бъдат просто изброявани ето така: "Българското просветно и културно възраждане е обект на изследване на много историци, литературни критици и изкустоведи. Делото на Михаил Арнаудов, Иван Шишманов, Боян Пенев и други големи учени от XX век е доразвито от Николай Ганчев, А. Димитров, Г. Бършуков, Н. Жечев, Иван Стоянов, Пламен Митев и др." и си продължавам със самата тема.. или трябва да бъдат по - разширено и обстойно разгледани заедно с анализ на техните проучвания, произведенията им и т.н. ?
-
lacuna_coil
- Писаружяк
Аз ги споменавам след увода.Смятам,че няма нужда да изпадаш в анализи на изворите 
По принцип не е нужно да ги споменаваш отделно, по-добре е, ако успееш да се позовеш на някой от тях в развитието на темата си. Но аз миналата година ги бях написал по абсолютно същия начин като теб и със сигурност не са ми отнели от оценката за това.MimiNkaa написа:Здравейте! Имам 1 въпрос относно изворите, нужни за темите по история. Как трябва да бъдат въведени в темата и изобщо има ли това нещо някакво значение защото който и да попитам получавам наълно противоречиви мнения а знам, че самите извори са мн важни? За да ви стане по ясно давам пример - може ли да бъдат просто изброявани ето така: "Българското просветно и културно възраждане е обект на изследване на много историци, литературни критици и изкустоведи. Делото на Михаил Арнаудов, Иван Шишманов, Боян Пенев и други големи учени от XX век е доразвито от Николай Ганчев, А. Димитров, Г. Бършуков, Н. Жечев, Иван Стоянов, Пламен Митев и др." и си продължавам със самата тема.. или трябва да бъдат по - разширено и обстойно разгледани заедно с анализ на техните проучвания, произведенията им и т.н. ?
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.