Хайде малко да просветим аудиторията , че като гледам , трудно се подсещате да проверявате информацията и използвате само смляната плява . Искрено се извинявам на Деси , че бе определена за опитно зайче , но ми трябваше чист материял (емоция) , която да използвам ,за да докажа една често допускана грешка в писането на какъвто и да е публицистичен текст . Хайде малко фактология за това защо избрахме точно нея:
1. Старо куче е , гърмяно , преминало през цедилка и влязло в желаната професия ,независимо дали е ПР или Журналистика
2. Силно изявено мнение , което ,рабира се , трябва да изявява всеки горедеещ и развяващ знамето на успеха и интелектуалната си принадлежност студент в ФЖМК.
3. Забележките и подвеждащите въпроси , които обуславят някакъв тип начетеност... т.е. качество на мисълта
4. "А "Отпечатъци"... гррррррр. Колеги, нИдейте, моля. Гррр." (цитат Деси) - както и това изказване , което ми даде възможност да смятам , че госпожицата , ако да не познава даденият субект Баджева , то поне би се позаинтересувала след като написах толкова ирония спрямо оценката и'. BTW с това изказване почти си сложих главата в торбата , единственото нещо ,което бе нужно е да се демонстрира е професионализъм т.е. проучване на фактологията , която предоставих!!! За съжаление ,обаче бях неприятно изненадан ,че "колежката" се подаде по-скоро на емоционалните си брождения ( не без основание разбира се , УМЕЯ ДА ИЗКАРВАМ ИЗВЪН РЕЛСИ ХОРАТА , когато се налага и не се гордея много с това си качесто )но ЕФЕКТА БЕ Покъртителен . Първо Деси загуби самообладание , изпусна си нервите , написа куп "змии и гущери" по адрес на подхвърлените от мен ,НАРОЧНО жлъчни думи относно Журналистиката и СУ , и т.н. и започна оправданието "Щото не я следя дамата, жива и здрава... " . Това е долу-горе лафа на Кумчо Вълчо за първият мензис на Червената шапчица : " Не ,че съм много компетентен, ама по мое лично мнение , май са ти одрязали ТАШАЦИТЕ". Т.е. разсърди ми се за собственото си незнание и неподготвеност по темата Баджева.
Но това си има и основателна причина, която в повечето публицистика трудно се извежда на преден план и почти невидима за хората занимаващи се от скоро с занаята. Психичното натоварване , личните нападки , удар с/у близък човек , или с/у личността ти , вътрешна информация подкопаваща теб или достойнството ти , влиея пряко на центъра на ЕМОЦИИТЕ , който пък се контролира от два "хубави" хормона Адреналин и Норадреналин. Не случайно , има народна поговорка : "Емоцията не е добър съветник." . Причини колкото искаш , но аз ще спомена само физиологическите , така нареченото "глътване на вода" или доза от Адреналин повишава двойно , пулс , кръвно налягане и учестява дишането (хипервентилация) , изпада се в състояние на стрес, в което както знаем по-скоро се осланяме на рефлексите си и парамоторните реакции (като инстинката за самосъхранение). В такова състояние трудно можеш , да си адекватен на ситуацията и лесно изпускаш достатъчно много от нервите си ,като се осланяш на клишетата , които са заложени в речта .
Ето го и конкретния пример: "Пази Боже чепато да изсъска." (не лошо перефразиране на общо известно клише) . На изтипа най-вероятно пак ще сте напомпени с тези хормони и ще усещате себе си всички онези признаци , които нашият тестов обект (Деси) е усетила по времето на четеното на моите изказвания. Силните емоции ,които се предизвикват от този тип натоварвания са : гняв , необузданост, състояние на тревожност и неконтролируемост на действията , които никак не са добър съветник по-време на изпит. Няма ,разбира се, да говоря на дълго и на широко за ефектите на хормоните върху поведенческата психология в човешкия организъм ,само ще спомена видимите ефекти при нашият пример ( изказването на Деси):
1. Изпускане на пунктоация и правописни грешки
2. Губене на адекватност в ситуацията (стил , език)
3. Вкарване в клишета (били те и перефразирани)
Мисля ,че е достатъчно пагубно и само един от тези "ефекти" , които посочих по-горе ,за да падне оценката ви поне с единица , както на писмения , така и на устния!!! ЗА това колеги препоръчвам , първо пълно и непоклатимо спокойствие и второ , ако темата е белзнено близка за вас , по-добре не пишете по нея. Смятам ,че всеки себеуважаващ се журналист и ПР трябва да е максимално безпристрастен в оценката и коментара на събитието , което отразява. Ще дам малко примери за непрофесионализъм и изгаряне от БГ ефира - Георги Коритаров , Иво Инджев ,Кеворк Кеворкян. (търсещи лична изгода от сензация и прекрачили границата между надежден източник и клеветник) Афродизиакът от СЕНЗАЦИЯ има почти същият ефект като дадения тип "ЕМОЦИЯ" която споменах по-горе.
Нека се завърнем сега към текста ,който публикувах вчера и успях ,меко казано, да подразни не един кандидатстуденти и студент. В него има много НЕИСТИНИ , но за съжаление никой не си направи труда да проучи ( както всеки себеуважаващ се журналист или ПР , защото това може да му коства ако не работата , то поне голяма доза престиж) . И макар " заради такива като теб тази професия малко или много, е станала сред най-мразените "(ЦИТАТ ОТ Варненец). За едно си прав и то е , че заради истината лесно могат да те намразят особено ако тази истина отразява накдърността в професионално отношение.

Но както всички знаем :НЕЗНАНИЕТО Е КОЛЕКТИВЕН "ТРУД". (нищо лично към Варненец и Деси , които по-скоро ме анатемосаха ,от колкото ме убедиха със средствата на "разследващата журналистика", което щеше да е лесно , забавно и много по-унизително за моята личност).
Нека изясня истината ,такава каквато е ,за биографията на Баджева:
1. Била е редактор и политически наблюдател във вестник САМО на в. "Сега" (а не както бях казал Сега , 24 часа , Стандарт и т.н.)
2. През последните 5 г. е главен редактор на списание "Жената днес" (само ,че Мира Баджева е на 33 т.е. "Главен редактор на списание преди да навърши 24 години" Е АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО)
3. НЕ Е приета в специалност "Журналистика"
4. да главен редактор е , НО НА "Жената Днес" , което както и да го въртим не се откроява с огромен потенциял за качествена публицистика.
5. да издател е, НО НА "Наш дом", "По-здрави" и "Голф&SРА" (които доста слабо свързани с журналистическия живот и не са много успешни като позициониране на пазара).
6. да продуцент е , НО НА СОБСТВЕНОТО СИ ПРЕДАВАНЕ (което не е толкова трудно)
Мисля ,че 6-те признака за НЕИСТИННОСТ стигат... Също така съм на мнение ,че тези ШЕСТ признака не бяха никак трудни за откриване , единственото нещо , което трябваше да се изнамери е биографичните данни на дадения субект , в частност Мира Баджева(публикувани на поне 3 отделни сайта) . Така ,че бездействието , което проявиха Деси ( на която е простено , защото бе изпаднала в подвластието на "личните ми нападки") и Варненец-а , който трудно мога да определя като адекватен на ситуацията , а по-скоро на страничен "псевдо наблюдател" консуматор на непосредствените събития, който дава оценки на ниво, сиирджията със семките на публична екзекуция.
В заключение : Внимавайте какво ЧЕТЕТЕ , защото манипулацията и консуматорското четене водят до много както заблуди , така и самозаблуди , които можете да преповторите на изпита и които не мисля ,че ще ви предоставят необходимата оригиналност и подобаваща оценка , за която всъщност се борите. Гледайте слушайте и четете внимателно и в детайли ,не само от един източник за масово осведомяване. И най-важното , не бъдете РОБИ НА ЕМОЦИЯТА , това може да ви изяде опашката , в едноимената басня на Лафонтен.
P.S. НЕ ТАЯ ЛОШИ ЧУВСТВА КЪМ НИТО ЕДИН ОТ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОРУМА И ПРИВИДНАТА МИ ЗАЯДЛИВОСТ Е ПРОСТО НАЧИН НА ПОДЧЕРТАВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ МИ НЕДЪЗИ