Предварителни изпити

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Re: Предварителни изпити

Мнение от iliyana_blg »

Anna-Molly написа:значи да видим дали съм разбрала, че нещо се чувствам като идиотче в тия опранизационни работи : отиваш, плащаш 16 лв за банкови разходи и картонче и после по 20 кинта за всеки изпит, тъй ли ще да е? :oops:
Сега ще ти обясня точно.
Отиваш в банка, която е в университета и казваш, че искаш да се запишеш за предварителните в СУ. Ще те питат на колко изпита ще се явиш и в зависимост от това ще ти кажат колко лева да платиш/всеки изпит по 20 лева + 2 лева банкови такси/. От банката ти издават една бележка и с нея отиваш там, където става същинското записване/ в ЮЗУ имат една стая само за записване за изпити, предполагам, че навсякъде е така/. Там им даваш бележката от банката и ти дават картончето, което попълваш пред тях и след това те ти слагат входящия номер. Таксуват те 14 лева/ :P/, взимаш си картончето и бележката от банката и това е.
Аватар
Anna-Molly
Пишеща машина
Курс: първи

Мнение от Anna-Molly »

axa май горе-долу разбрах. аз по принцип знам, че и в пловдив има записване, но мисля да се разходя до СУ и за тва исках да знам с кви пари трябва да разполагам, ама като гледам за 2-та изпита ще ми трябват към 60-тина лева :) Мерси много за инфото :flower:
Life's a game but it's not fair... I break the rules so I don't care...
Tinker Bell
В началото бе словото

Мнение от Tinker Bell »

Master_of_Sin написа:А някой да се е регистрирал от тук:
https://www.ebg.bg/su-admissions/page/index.faces
?

Туко що регистрирах приятелче. Няма нищо сложно. След като направиш превода на паричките отново влизаш в https://www.ebg.bg/su-admissions/page/index.faces, въвеждаш си ЕГН-то и стигаш до страницата на която ти пише "Отпечатай картонче за предварителен изпит с входящ номер", кликваш и си го отпечатваш :) Таксата коята аз платих през системата http://www.ebg.bg е 20лв за самия изпит и 2лв банкови такси, или общо 22лв ;) Въпросните 16лв, които са дръпнали от една от девойките тук (за картончето), аз не съм ги платила! Според мен някой яко я е изгирал.
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише
Специалност: Унгарска филология

Мнение от Master_of_Sin »

Tinker Bell написа:Туко що регистрирах приятелче. Няма нищо сложно. След като направиш превода на паричките отново влизаш в https://www.ebg.bg/su-admissions/page/index.faces, въвеждаш си ЕГН-то и стигаш до страницата на която ти пише "Отпечатай картонче за предварителен изпит с входящ номер", кликваш и си го отпечатваш :) Таксата коята аз платих през системата http://www.ebg.bg е 20лв за самия изпит и 2лв банкови такси, или общо 22лв ;) Въпросните 16лв, които са дръпнали от една от девойките тук (за картончето), аз не съм ги платила! Според мен някой яко я е изгирал.
Благодаря много! :) :bounce:
значи първо правя регистрацията в самия сайт на су и после в eBG.bg после правя превода на пари /в някоя банка/ и после това с въвеждането на егн? не толкова сложно наистина ... а бързо ли става цялата процедура?

И още един въпрос - задължително ли е след като се регистрирам в еBG веднага да направя превода на парите..защото примерно аз искам да се регистрирам още сега но парите може да ги преведа най -рано довечера или утре... има ли проблем ако не ги преведа на момента!??
:scratch:
I'll send you to your maker

I'll send you to your death

Death, nicely crucified...

Death, heads on stakes!
Аватар
Morphinium
В началото бе словото

Мнение от Morphinium »

Естествено като newb user въпросите ми са много, но основните са два:

I. Как точно става приемането в СУ с оценките от предварителните изпити?
II. Ако се явя на редовните изпити през Юли, нулира ли се оценката от предварителния изпит или се взема по-високата от двете?
~| Are we all dead or dreaming a dream in bed? |~
Tinker Bell
В началото бе словото

Мнение от Tinker Bell »

Master_of_Sin написа:
Tinker Bell написа:Туко що регистрирах приятелче. Няма нищо сложно. След като направиш превода на паричките отново влизаш в https://www.ebg.bg/su-admissions/page/index.faces, въвеждаш си ЕГН-то и стигаш до страницата на която ти пише "Отпечатай картонче за предварителен изпит с входящ номер", кликваш и си го отпечатваш :) Таксата коята аз платих през системата http://www.ebg.bg е 20лв за самия изпит и 2лв банкови такси, или общо 22лв ;) Въпросните 16лв, които са дръпнали от една от девойките тук (за картончето), аз не съм ги платила! Според мен някой яко я е изгирал.
Благодаря много! :) :bounce:
значи първо правя регистрацията в самия сайт на су и после в eBG.bg после правя превода на пари /в някоя банка/ и после това с въвеждането на егн? не толкова сложно наистина ... а бързо ли става цялата процедура?

И още един въпрос - задължително ли е след като се регистрирам в еBG веднага да направя превода на парите..защото примерно аз искам да се регистрирам още сега но парите може да ги преведа най -рано довечера или утре... има ли проблем ако не ги преведа на момента!??
:scratch:
Така, да обясня с две думи ;)
За да се регистрираш он-лайн за предварителен/ни изпит/и, трябва да платиш онлайн! За да можеш да си платиш он-лайн СУ работят със системата ебг.бг. Това което трябва да направиш е :
1. Регистрираш си картата на банкомат (може да е дебитна или кредтина). Регистрацията става като отиваш на банкомат (аз го направих на банкомат на ЦКБ) -> Влизаш в "Други услуги" -> "Плащане чрез интернет"-> изисква ти Пин-а на картата и след като го въвдеш на екран ти изписва "Успещно плащане чрез интернет". Т.е. се дърпа 1лв от картата ти за да видят че е валидна. Вземаш си я от банкомата и толкоз (няма да чакап разписка).
2. Регистрираш се в сайта на http://www.ebg.bg , като в меню "Средства за плащане", избираш "Регистриране на карта". Попълваш данните които се изискват за самата карта. Ако всичко е наред ти изписва че е преминало с успех и в същото това меню "Средства за плащане" ще се появи регистрираната от теб карта.Излизаш от тук.
3. Отиваш в сайта на СУ и в https://www.ebg.bg/su-admissions/page/index.faces започваш самата си регистрация. След като попълниш всички данни и изпитите на които искаш да се явиш се появява страница, на която ти пише "плащане чрез Ebg.bg". Кликваши то автоматично те прехвърля на сайта на ЕБг.бг и ти иска username и pass.Попълваш ги и ще ти излезе прозорец на който ще ти пише сумата която плащаш, че я плащаш към СУ за КСК2009 и ще ти иска потвърждение, което значи да си въведеш още веднъж парола за да се направи превода. След като го направиш и ти изпише че е преминало с успех, може веднага да влезеш отново в сайта на СУ https://www.ebg.bg/su-admissions/page/index.faces, въвеждат си само ЕГН-то и продължаваш докато стигнеш страницата, на която този път не ти пише "плащане чрез Ebg.bg", а "Отпечатай картонче за предварителен изпит с входящ номер". Разпечатваш го и си готов ;)
Става в рамките на 10мин, като изключим ходенето на банкомата :)
Успех!
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише

ааа...леле значи изобщо не е така както аз си мислех...това с банкомата не го знаех за пръв път чувам че и там има опция плащане чрез интернет! хах а аз си мислех че става работата в самата банка или нещо такова... :lol:

Death, heads on stakes!
Аватар
mucanka
В началото бе словото

Мнение от mucanka »

А за балообразуването се взема по-високата оценка от матурата или от дипломата? :?:
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

iliyana_blg написа:
Anna-Molly написа:значи да видим дали съм разбрала, че нещо се чувствам като идиотче в тия опранизационни работи : отиваш, плащаш 16 лв за банкови разходи и картонче и после по 20 кинта за всеки изпит, тъй ли ще да е? :oops:
Сега ще ти обясня точно.
Отиваш в банка, която е в университета и казваш, че искаш да се запишеш за предварителните в СУ. Ще те питат на колко изпита ще се явиш и в зависимост от това ще ти кажат колко лева да платиш/всеки изпит по 20 лева + 2 лева банкови такси/. От банката ти издават една бележка и с нея отиваш там, където става същинското записване/ в ЮЗУ имат една стая само за записване за изпити, предполагам, че навсякъде е така/. Там им даваш бележката от банката и ти дават картончето, което попълваш пред тях и след това те ти слагат входящия номер. Таксуват те 14 лева/ :P/, взимаш си картончето и бележката от банката и това е.
Абе тоя момент с картончето е малко странен... Възможно ли е това да е, понеже си се записала от друг град? 16 лева за хартийка, която струва стотинки? :|
mucanka написа:А за балообразуването се взема по-високата оценка от матурата или от дипломата? :?:
Да, взима се която е по-висока от двете.

Morphinium написа:Естествено като newb user въпросите ми са много, но основните са два:

I. Как точно става приемането в СУ с оценките от предварителните изпити?
II. Ако се явя на редовните изпити през Юли, нулира ли се оценката от предварителния изпит или се взема по-високата от двете?
Ако например се явиш на предварителен изпит и след това се явиш на редовен, се взима по-високата оценка. Ако се явиш на предварителен и 2 редовни (математика, и т.н) пак се взима най-високата.
Но имай предвид, че ако решиш да кандидатстваш само с оценката от предварителния, трябва да подадеш документи и за редовната сесия (без да се явяваш, процедурата я пише подробно в справочника, сигурно я има и на сайта).
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Мисля,че картончето й е струвало 16 лв,защото е от друг град и е платила по интернет.Аз днес ходих да се записвам за изпитите по История и БЕЛ,а картончета имаше пред кабинет 228 и за тях никой не е плащал пари :D
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

16лв е такса,която плащат само тези дето се записват извън Университета нали.:roll: То по-добре до София да се разшеташ и там да си подадеш документите. :)
Аватар
Morphinium
В началото бе словото

Мнение от Morphinium »

Едно голямо мерси Etiainen!!!!
~| Are we all dead or dreaming a dream in bed? |~
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

machiavelli написа:16лв е такса,която плащат само тези дето се записват извън Университета нали.:roll: То по-добре до София да се разшеташ и там да си подадеш документите. :)

Допълнителна такса се заплаща само ако се подават документи не в София, а от друг град. Дали ще са 16лв. или 10лв. (на мен толкова ми взеха миналата година - подавах в Пловдив) предполагам зависи от разстоянието - не знам. Може и просто да са вдигнали таксата. Ако подавате в София - няма да плащате нищо друго освен изпитите и трансфера :) Надявам се вече да няма неяснотии относно парите :)
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

Да, вероятно ми взеха повече пари, защото се записах от Стара Загора.. което си беше прецаквация, като се има предвид, че на следващия ден бях в София, нооо.. не знаех, че такава е процедурата и реших да си улесня нещата и да свърша колкото се може повече работа от моя град :) . Ама нищо, да минат изпитите успешно, пък точно тези пари са без значение. :]
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише

lacuna_coil написа:Мисля,че картончето й е струвало 16 лв,защото е от друг град и е платила по интернет.
не е така..момичето което писа по-горе е платило от интернет и не са му искали никви други пари освен два лв за регистрацията на дебитната /кредитната карта. и каза че не е плащала никви 16лв.

Death, heads on stakes!
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”