Кандидатстване с БЕЛ и журналистика

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
Green Eyes
В началото бе словото
Обратна връзка:

Кандидатстване с БЕЛ и журналистика

Мнение от Green Eyes »

Здравейте! чета форума отдавна и най-накрая реших и аз да се включа, понеже тази год. смятам да кандидатствам журналистика и пр в СУ. Интересуват ме страшно мн неща и се надявам, че все някой ще ми помогне. Първо искам да знам тази априлска ваканция ще има ли курсове по български в СУ. преди бях чела, че организират...

другото, което ми е интересно, е мнението на Alhimkat за СУ, за специалността журналистика, като цяло за преподаването, как стои въпросът за стажовете... ей такива неща :)

пак ще пиша, да знаете! това е засега!
Последно промяна от Green Eyes на 25 Яну 2006, 18:03, променено общо 1 път.
Аватар
Green Eyes
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Green Eyes »

чакам да ми пишете :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Не питай само Алхимикът, понеже във ФЖМК има ужасно различаващи се мнения по принципни въпроси. Друг път ще разправям повече, но смятам, че съм писала предостатъчно по въпроса.

Струва си, хубаво е, учат се интересни неща, има стахотни преподаватели, няма толкова практическа насоченост, но аз лично не се оплаквам (Алхимикът не споделяля това мнение), стаж - както си го уредиш. Аз бях в Паралели.
Последно промяна от Търговецът на кристал на 25 Яну 2006, 18:49, променено общо 1 път.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Al-x4o
От дъжд на вятър
Специалност: Публична комуникация
Курс: семестриално завършил
Обратна връзка:

Мнение от Al-x4o »

добре дошла в клуба, като за начало!! аз съm Al-himix4o, ne Alhimikat, ама нищо ;)
добре е да разгледаш темата Журналистика и повечето неща ще ти станат ясни.
адресът на "нашия" сайт на ФЖМК е fjmk.atspace.com
там има всичко, което ти е нужно.
enjoy
Животът е кратък, чети повече!

http://www.alexanderkrastev.com
http://www.azcheta.com
Аватар
Green Eyes
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Green Eyes »

здравей, вече съм го разглеждала и чакам да сложат нещо за КСК 2006, ама..... доста чакам вече :)))) и тук разгледах всички теми по въпроса и то даже доста подробно.
но все пак има неща, които не са споменати. както казах - тия курсове през април, ще има ли както предишни години. от 6 клас съм решила, че това ще кандидатствам и постоянно гледам сайта на СУ, но казано честно не е от голяма помощ. сега наскоро видях сайта на fjmc, който е мн по-добър от другия!!! :D за което congratulations!

та главно се чудя за тези курсове, ходя си редовно на уроци, но ако има нещо за през априлската ваканция бих отишла ( е мн зависи и от таксата), някой, който е ходил може ли да каже, дали е доволен, помогнал ли му е курса. а имало и курсове по журналистика - те пък какво представляват?

във форума имаше доста противоречиви мнения по тоя въпрос за курсовете на СУ, но все пак ми се иска още нещо да покоментираме за тях. така че аз ви чакам ..... :P
Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно!
Аватар
Green Eyes
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Green Eyes »

стаж - както си го уредиш. Аз бях в Паралели.

ок, кога започват стажовете примерно? може въпросът да е банален, но нищо не съм чувала, а се интересувам и искам да знам.
мечтая си от малка това да уча, но ме притесняват доста неща - едно от които е фактът, че трябва да дойда в сф. е, пр има и в търново, но си мисля, че в сф си е друго... от друга страна обаче стои въпросът с парите, които в сф направо ще си отлитат за минути. ок, сега ще се чудите, кво е общото от всичко това? ами искам да знам дали си заслужава цялата работа - това е! така че всеки, който има какво да каже, нека пише!
особено тези,които не са от сф! :)
samodiva_yana
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от samodiva_yana »

Здравейте,аз също мечтая за журналистика в Софийския и така ме погълна тоза форум,че леко се обърках и започнах да забравям какво искам да питам :oops:
Имам няколко въпроса.Има ли полза от априлските курсове в СУ по литература и вярно ли е,че много от студентите се избират още там?
От 4 години съм главен редактор на един местен вестник за авторско изкуства имам и доста дипломи от редица конкурси за поезия и проза това ще ми помогне ли на устния изпит?
Засега е това.Благодаря предварително на всички,които ще помогнат на една изтерзана от учене на чужди миили кандидат-студентска душа :D
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка той не те наказва,а просто изпразва ръката ти,за да получиш нещо по-голямо!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Курсовете са полезни!
но може и без тях, ако си упорита ;)
Упорит противник съм на курсовете и взимането на пари от кандидат-студентите :!: - затова говоря така (ходил съм и аз обаче на такива :oops: )

Сайт на Факултета по Журналистика - http://fjmk.atspace.com

Доста фактология от курса съм публикувал в сайта :!: разгледай го (скоро ще кача още полезно инфо за кандидат-студенти)

Това, че студентите се избират на курса е малко попресилено.
Да те запомнят биха могли, но чак пък да си кажат - "Тя/той ще е" - няма такова нещо!

Това, че имаш награди, публикации и стаж е плюс, но не разчитай на него много.
Аз нямах толкова неща зад гърба си, дори не съм носил никакви публикации на изпита.
Просто на изпита не им е много до твоите публикации.
Устният е за да те изпитат, а не да разглеждат материали (но все пак лошо няма - носи си ги)
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
samodiva_yana
В началото бе словото
Обратна връзка:

:)

Мнение от samodiva_yana »

Благодаря много за информацията...напоследък съм много изплашена от цялата тази информация,която ми се стоварва на главата и от хвалбите на кандидат-студенти,които се подготвят при университетски приподаватели.Нас от провинцията какво-кучета ли ни яли?Да не сме втора категория хора като не сме от София?
Отплеснах се...съжалявам.
Под "поизпитат" имаш предвид да проверят до колко съм наясно с това,което се случва "по света и у нас" и дали имам позиция по наболелите проблеми ли?
И още едно въпросче-защо няма предварителни изпити по литература?Това си е направо вид дискриминация-има по математика,география,история и разни други щуротии,а по литература няма.Не е честно!Защо ние да не заслужаваме 2 опита?
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка той не те наказва,а просто изпразва ръката ти,за да получиш нещо по-голямо!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Поизпитат - да точно това. Интересно е и няма защо да се плаши човек, въпреки, че треперенето преди изпит е съвсем нормално кандидатстудентско състояние :)

За предварителен по литература - избягват да го коментират.
Който факултет се уреди и подаде искане за предварителни, той печели ;)

За Литературата няма отделен факултет, а специалностите, в които се влиза с БЕЛ са разхвърляни по много факултети :!:

БЕЛ изпит се организира от факултет по Славянски Филологии, но те не са пожелали.

Има един чичко - Валери Стефанов професор му викат. Декан е на факултета по Слав. Фил/и. Сигурно и учебниците сте му чели.
Ами същият този човек не е пожелал да има такива изпити.

Чуках му дълго време на вратата, понеже го чух да приказва на висок глас по телефона, а и му бе приемното време точно в този момент, но не пожела да ми отвори професора.

Такъв е живота...ще се опитам да го издия с няколко въпроса, но едва ли ще има ефект!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Pimboli
Пишеща машина

Мнение от Pimboli »

alhimikat написа:Има един чичко - Валери Стефанов професор му викат. ..
Ауу, не говори за това... същество :roll:
Вчера, като си четох анализчета, неминуемо попаднах и на неговите творчески напъни! След като прочетох първите 5,6 страници и си подчертах с молив (а отстрани с усмихнато човече) негови цитати, цяла вечер с майка ми сме се смели. Много си мислех дали да не пусна най-култовите, като например: "Йовковите герои препускат с каруци из Добруджа" (представете си само как "Йовковите герои" си спретват едно състезание по спортно препускане с каруци), но ми се ще поне да го дочета докрай - ще има повече материал за мускулите на корема. :evil: :evil:
Аватар
Green Eyes
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Green Eyes »

това с каруците е яко ;) аз лично никога не бих написала подобно нещо в тема, но.... кой ме пита мен?! :D
иначе съм чела и хубави негови анализи (ако проумея каква е идеята) малко сложно са написани, но има и наистина полезни неща. :wink:
Аватар
Green Eyes
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: :)

Мнение от Green Eyes »

"хвалбите на кандидат-студенти,които се подготвят при университетски приподаватели.Нас от провинцията какво-кучета ли ни яли?Да не сме втора категория хора като не сме от София?"

съгласна съм с теб, тези, които не сме от Сф и примерно не можем да си позволим да отидем на априлския курс (цената въобще не е малка, а и като сложим и доста др разходи, да не забравяме и подготовката около бала) .......хммм леко сме попрецакани, но какво да се прави. аз пък не бих се дала на някой си там софиянец (не искам никой да се обижда!), всичко си зависи от човека, амбицията, подготовката... така че - кураж и воля! :)

другото, което ми е мн неприятно, е факта, че няма да има пробен изпит по БЕЛ - така се надявах, защото това си е един шанс! ама нищо - то като е по-трудно е по-интресно! ;)
Pimboli
Пишеща машина

Мнение от Pimboli »

Green Eyes написа:това с каруците е яко ;) аз лично никога не бих написала подобно нещо в тема, но.... кой ме пита мен?! :D
иначе съм чела и хубави негови анализи (ако проумея каква е идеята) малко сложно са написани, но има и наистина полезни неща. :wink:
Именно, ако напишеш такова нещо на изпит, веднага ще блеснеш на някоя страница с ученически бисери. А какъв е смисълът от нещо, което е написал, когато мнозинството не може изобщо да проследи мисълта, още по-малко да схване чуждиците, наблъскани една до друга!!!
Но както и да е, айде успех на всички ни :!:
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

съгласна съм с вас, че Валери Стефанов има бая бисери (четох едни негови анализи преди време за Ботев и какво точно беше..."тръшкащото се майчино тяло")...но все пак човека малко или много си е издействал авторитета и правото да пуска в публичното пространство чрез статиите и анализите си подобни неща. и както казва преподавателката ми по литература :"пише понякога глупости, но пък е декан в СУ, така че нямаш избор". а още повече, че има и много добри разработки и според мен си е в някакъв плюс да го цитираме например
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”