Be my guest както се казва. Ще отговарям с удоволствиеtheDarkSite написа:гласувах за теб толкоз пъти, че ще е грехота да не те разпитам![]()
1. Как се зариби по фантастиката?
Ами като бях по-малка четях предимно каквото ми даваха нашите. А баща ми четеше много фантастика. Сега чете почти само фентъзи.
2. Коя ти беше първата НФ книга, на кой и какво впечатление остави у теб?
Първото нещо, което успях да прочета изобщо е заглавието на "Бойно поле Земя". Стоеше върху пералнята в кухнята, аз я гледах - беше с някаква много готина корица и питах майка "А как така бойното поле е на земята?" Не разбирах заглавието. Тя се шашна, че изобщо съм го прочела. Нашите се бяха отчаяли едно време, че съм безкрайно тъпа, защото не можех да разбера какво общо имат буквите е,л и а с дървото ела, но...
3. Как разбра за Аргус, и изобщо какво знаеш за българската НФ и какво ти е мнението за нея? и 5. Българска НФ или Чуждоезична НФ? и защо?
История на книгата, човек. Най-трудния, но и интересен предмет миналата година. А и наскоро им търсех сайта в нета, естествено се оказа, че нямат такъв.
Има страхотна българска фантастика има и ужасяващо некадърни автори, които не мога да си обясня как са стигнали до печат. Примерно един Георги Малинов е уникално добър, да не говорим за Елена Павлова, Николай Теллалов... Проблемът на българската фантастика е, че ... уф. В момента българска литература изобщо продават добре предимно Жанет-45 и Сиела. Жанет-45 защото много се стараят с оформление и подбор, Сиела защото набиват много, ама много пари в реклама и правят книгите така че да приличат на преводни. No соц-реалности. Яко е. И се харчат. А "Аргус" примерно... някой да разбира, че е излязла нова книга на това издателство? Няма представяне в бтв, Нова и по вестниците. Рядко дори в специализираните за фантастика сайтове се появява информация за тези книги. Просто е лоша маркетингова политика.
А иначе зависи много от автора. Предпочитам предимно чуждата фантастика, защото е необременена. Българските автори винаги обясняват твърде много. Описват бъдещето чрез миналото. А един Дан Симънс ти тръсва Одисей, Ада и Илион на главата и ти казва - оправяй се. Хъм. От друга страна има брутално добри фантастични разкази. Това е - българските автори пишат много по-добри разкази, отколкото романи. Ето примерно една от последните антологии на Аргус - "Знойни хоризонти" егаси яката книга, просто нямам думи.
И кориците й е добра, малко Giger, ама по-жива.
4. Падаш ли си по диаболизма
Не знам. Ако е добре изпълнено - да.
6. Ако имаш собствено издание, кой ще е първият автор, който ще издадеш (като говорим за цялостно издаване на творчеството му
За кой ще ми стигнат парите за авторски права е по-големият въпрос. Селинджър. Искам непреведените книги на Бегбеде. Стайнбек и "На изток от рая". Джейн Остин я издават добре, но може Емили Дикинсън.
7. Като изключим фантастиката, по какви други жанрове си падаш?
Аз чета почти всичко. В момента - The Host на Стефани Майер, Media sapiens на Сергей Минаев си правят компания със "Строежът на държавата" на Фукуяма.
Но освен фантастика и фентъзи обичам съвременна проза, магически реализъм, книги тип дневник, викторианските романи на Джейн Остин, приключенските на Карл Май и исторически, всякакви.
8. А автори?
Леле... Хайнлайн, Дан Симънс, някои неща на Зелазни, Шекли (бих издала събрани съчинения на Шекли всъщност), Бюджолд, Селинджър, Бегбеде, Пабло Неруда, Исабел Алиенде, Богдан Русев, Фани Попова-Мутафова, Амели Нотомб, Жоржи Амаду, Стайнбек, Лукяненко, Нийл Геймън, Мартин, Джоан Харис, Астрид Линдгрен, приказките на Николай Райнов, Димов, Оскар Уайлд, Джейн Остин,... не мога, изпускам много...
9. Помниш ли коя ти беше първата прочетена книга, ако изключим детските книжки и задължителните от училище, т.е. първата, която по твое собствено желание си прочела?
Или Винету, или Тримата мускетари. А от не-детските - "Наемнците на Дендарий"
10. Кои книги би искала да видиш филмирани ^^
Така или иначе ще се разочаровам, не искам. Добре де. "Фрайди" да кажем. "КОРАЛАЙН", ама то това предстои. "Откриването на Америка от турците" на Амаду би била забавен филм.
Очакавам с нетърпение. Дано ти харесат отговорите ми.Утре ще имаш 10 въпроса, свързани с градчето ни, а петъка, 10, свързани с тебСамо да ги доизмисля
Feed Me!