Японистика 2 - за зайци и не само

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Lotlorien
В началото бе словото

Re: Японистика 2 - за зайци и не само

Мнение от Lotlorien »

Скъпи ми хора, успял ли е някога някой да влезе с немски в тази благословена специалност?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Мда, сещам се за Динко. :mrgreen:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Още две колежки са с немски. :wink:
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Но сигурно с оценка 6.02 на изпита :D
medicate, medicate
Аватар
Apollinaire
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: първи

Мнение от Apollinaire »

Я аз да питам нещо по конкретно. Понеже си нямам представа от японския език, ама никаква. Искам да разбера тези иероглифи имат смисъл на думи или как. За всяка дума си има определен йероглиф. Примерно думата фехтовка как ще стане на японски. Ако записването ми в тази специалност се окаже някакво безумно мъчение по добре да пропусна. :lol: затова се и интересувам.
Il y a ici des moments de lumière absolue, accusant tout, polyvalente, et en même temps précise, s'acharnant sur un seul objet...
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Има думи,които се пишат само с един йероглиф,но има и бая много,които се получават от съчетание между няколко йероглифа.Но всъщност тва не е страшно,споко,свиква се.Граматиката и строежа на изречението,както и учитивия език кейго ти изчерпват волята за живот. :wink:
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Animassacre
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Animassacre »

Ми ако се записваш само защото е "ЕЛИТНА" специалност, по-добре недей. :brilsmurf:
Ако нямаш влечение към азиатските култури изобщо или нямаш нужда да учиш японски и японистика, силно ти препоръчвам да избегнеш тази специалност...
Иначе 剣道 означава фехтовка, ама конкретно Японската фехтовка. Поотделно йероглифите означават МЕЧ и ПЪТ. Пътя на меча, сиреч Фехтовка (А.К.А. Кендо).
Изображение
Subete ga shindeiru toki ni boku wa ochi ochi shitte irarenai!
Kikanju no mae ni aru ken no you ni boku wa tomenai!!!
Аватар
Apollinaire
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: първи

Мнение от Apollinaire »

Ами, спомням си, че някъде срещнах твърдението, че за да четеш спокойно японски вестник ти трябват около 2000 йероглифа, добре но ето, че те във различни съчетания имат различно значение. Та всичко това ми се струва безумно сложно, иначе не че съм човек, на който му липсва ентусиазъм но просто изпитвам съмнение дали ще успея.

Вие колко йероглифа за една година научавате и как ги учите въобще, аз имам усещането, че просто със всеки следващ ще забравям предишния.
Il y a ici des moments de lumière absolue, accusant tout, polyvalente, et en même temps précise, s'acharnant sur un seul objet...
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ми някои ги учат, пишейки ги до откат, механично. Има резон в този метод, но само по отношение на първите и относително лесни знаци. Те участват в изграждането на по-сложните канджурляци под леко изменена форма и затова е добре да се знаят наизуст без много задълбаване в етимологията или естетическите им достойнства.
После идат батковците им, където си трябва внимание към идеограмата, смислите на съставните елементи на символа и прочие работи. Иначе да учиш канджи за думи от рода на
kikai.jpg
kikai.jpg (2.32 KiB) Преглеждано 635 пъти
по безмозъчния и механичен начин, който моите виетнамски и монголски другарчета ползваха - а именно да пишеш всяко по 100 пъти, докато не мозъкът, а ръката ти го запомни - е малко обезсърчаващо. По-забавно и полезно за помненето на пущините е да знаеш от кои по-прости канджи са изградени, защото логика има и тя дори е полезна.

Аз лично не обичам канджи, за мен те нямат никаква естетическа или някаква друга красота, но без тях не може така или иначе, избор няма.
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Съжалявам, че се намесвам в разговора, но карат ли ви да пишете красиво ?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ходил съм на няколко урока по калиграфия от чисто любопиство, но не е за мене тая работа :)

Още повече, че като ходя не лекции, професорите пишат с дупетата си, съкращават по половината от по-сложните канджи по дъската или млатят направо с фонетичните азбуки.
Иначе настояват да си предавам домашните и докладите, писани на ръка и за предпочитане с черен химикал, и най-редовно ми се карат, като съм написал някой символ извънредно грозно или толкоз криво, че се получил друг символ. :lol:

Но в генералния случай поне японците около мене никак не отдават значение на красивото (или дори четливо) изписване на канджите в ежедневието. Повсеместен проблем е, че повечето млади японци цъкат нон-стоп по жисиемите и компютрите си, които сами разпознават и изписват канджите на базата на фонетичната им стойност, и като следствие много японци не могат да пишат правилно доста много канджи - отвикнали са, завалиите :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Това е доста интересно. А в Японистиката колко души приемат? Жени имам предвид. Май там
приемат най- малко хора... Имах една позната, която учеше японски. Наистина, имате
прекрасна възможност :) . Пращат ли ви на стажове в Япония?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Аз не съм японист. :oops: Но се намирам в Япония и горните ми мнения са от личен опит на местна почва.

А в процеса на обучение тук се запознах с много японисти от СУ и ВТУ, идващи за по една година. Всичките неизменно са много готини :salute:
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Егати! В кой град си :shock: ?
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Миналата година бях в Осака, където учих японски (мда, утрепах се от учене, няма що :lol: ) и там се запознах с българи-японисти. Сега съм в Кагошима на южния край на о-в Кюшу и съм единственият българин наоколо. Мдам.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”