Разбрах от интернет за нов политически модел, описан в книга, която скандализирала с претенцията „Как да контролираме политиците в парламента”
Естествено си я купих и прочетох на един дъх. Изкефи ме!
Ето какво синтезирах от нея за тези, който не са я чели още:
Политическия модел за който става дума има нужда от промяна в избирателния закон, като иска право за директно гласуване на законите от народа и мажоритарна система за депутатите.
Честите гласувания ще са на принципа на референдумите, а за да стане възможно и по-евтино всенародното допитване, се предлага въвеждане на магнитни карти за гласуване по подобие на депутатските. Всеки гражданин ще може да гласува с такава през специални автомати, или интернет. Който не иска сам да гласува ще може да упълномощава депутат, но този депутат няма да разполага с мандат и ако не сте доволен от представителя си в парламента, ще можете да оттегляте гласа си от него и ще можете или сам да си гласувате, или да го дадете на друг депутат.
За да не стане стресово се предлага постепенно падане на мандата от 4 на 2, 1 година и после изцяло премахване.
Очаквам народа да хареса този модел, защото ще може сам да определи демократично какво да става в страната, макар и да има шанс да сбърка(сега грешки няма, всички сме щасливи
Очаква се партиите и депутатите, особено корумпираните да отречат новия вариант, защото ще загубят сигурните си 4 годишни мандати и мажоритарните избори ще ги ударят по партийните структури. За далавераджиите, които продават гласове, прокарват закони в интерес на компании и не им пука за народа това ще е зверски удар и очаквам те да се възпротивят на предложеното от автора .
Абе въобще, този автор не мога да го мисля. Иска да вземе властта от ръцете на тези, които сега държат политиката и да я даде на народа. Все казва, че депутатите трябва да бачкат за народа, ама според мен ние работим за тях.
Дано оцелее този човек!
Който е за, да го защити, който е против, да го обори!
Ето и един линк към книгата, ако искате да я прочетете:
http://realdemocracy.hit.bg/
Книгата се казва „Реалната демокрация” автора Йон Мариан