Не се класирах за общежитие, нямах шанс и за социална класация и от октомври живея под наем. С приятел наехме гарсониера в Мусагеница. Наема е 100 eur и както се сещате го делим. Делим и разходите, а те са:
парно и топла вода м. декември - 96,75 лв
ток - 15,32 лв
студена вода - 7,65 лв
вход, ток и асансьор - 4 лв
Или този месец трябва да се бръкнем с по 61 лв само за консумативи. Реши ли сме, или да си търсим трети човек или моми за женене, понеже като млади семейства общежитието ни е в кърпа вързано. Така, че 40% увеличение на наема в общежитие мен лично ме устройва. Ако някой иска да напуска общежитието, защото му е скъпо да ми пише за да ходя да си пускам молба, ако може разбира се.
Мисля, че е ясно: за увеличението съм. Дано само тази година да успея да се класирам или да се оженя
Цитирам :
"За пореден път държавата е на път да пренебрегне образованието като свой основен приоритет. Ректорът и изпълнителнят директор на ПСБО бяха категорични, че финансовата субсидия в сегашния размер е недостатъчна за да се поддържа нивото в общежитията.
Ние искаме държавата да не абдикира от задълженията си и да създава условия и шансове за развитие и просперитет на младите си граждани. До момента нито една от институциите не показва, че образованието и младите хора са национален приоритет. Ние искаме образование, което да се подкрепя от държавата, за да не е необходимо студентите да работят на по няколко места, за да свързват двата края (наеми, консумативи и битови нужди). "
Колеги от Студентския съвет, не смятате ли трябва да подкрепим Ректора и да да поискаме от тъпото министерство увеличение на субсидията или стипендията? А защо не и двете? Проблема според мен е в това, че държавата отпуска малко средства за образование. Не е невъзможно да поискаме от министерството, респективно държавата да увеличи с 40% субсидията.
Мисля, че по конструктивно би било Студентския съвет, ПСБО и административното ръководство да насочат усилията за увеличение на отпуснатите за СУ средства. От това би спечелил Университета, общежитията и всички ние, студентите, независимо къде живеем.
Нали за това е Студентския съвет? Да зачитава правата на всички , а не да се водят безсмислени спорове къде е ефтино и къде скъпо. Сега е момента да изискаме от държавата да поеме отговорност за нас, които сме нейното бъдещето. Спорът би трябвало да бъде между студентите и министерството , а не между студенти и студенти.
Разбира се, че Студентски съвет подкрепя Ректора за увеличението на субсидията от държавата! Разбира се, че средствата, заделяни в бюджета, не стигат и има нужда от повече!
"Декемврийски сметки с 40% нагоре стряскат в София"
" 24 часа" - 2 стр. "Читатели: От 40 до 100% скок на парното. Защо?"
Официално в София цената се повиши с 30%
Декеврийските сметки за парното пратиха десетки абонати към приемната за жалби на топлофикация. Граждани звънят по телефона и в редакцията.
семейство, живеещо на "Дондуков" в София, е поканено да плати за декември 2005 г. 177 лв.
Пак през декември, но предната година същото семейство е трябвало да даде 117 лв. Повишението е с 51%.
В сметката от ноември 2004 г. пък са записани 80 лв., а за 2005 г. сумата е набъбнала на 140 лв. тук поскъпването е със 75%.
Излиза, че сумите за парното са скочили от 40 до 100%, при положение че цената на топлоенергията се е повиши от тази зима с 30%.
Димитър Милушев от София пък е направо в шок и се чуди дали да не заведе дело срещу фирмата за топлинно счетоводство и топлофикация. За ноември 2004 г. за 42 кв. м жилище е плащал с топлата вода 85,45 лв., за този ноември тя е скочила на 168 лв. Декемврийската му сметка пък гони 205 лв.
Официално пресаташето на столичната топлофикация Елизабет павлова обяви, че за декеври сметки до 50 лв. са платили 28,9% от домакинствата. От 50 до 100 лв са задълженията за парното на 34%
оттам обаче предупреждават хората, като сравняват с миналогодишните си сметки, за слагат 30% поскъпване на парното след падане на държавната субсидия и увеличеното поскъпване на природния газ............
............ Същата е ситуацията и със сегашния студ. Ако сравняваме с миналия януари, средната месечна температира тогава е била 0,6 градуса. така че, януарските сметки за 2006 г. ще бъдат по-високи. С колко точно - никой не се наема да прогнозира. (24 часа)
Съжелявам , но нямам време повече за губене за да цитирам цялата статия. Който иска повече да си намери вестника.
Предлагам да преместим общежитията в друга държава, така парното няма да влияе на наема. А които сме на квартира ще плащаме и ще си мечтаем за" хлебарките и високите наеми " в Студентски град[/quote]
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
emilpet написа: Реши ли сме, или да си търсим трети човек или моми за женене, понеже като млади семейства общежитието ни е в кърпа вързано.
Надежди всякви тука оставете. Аз се омъжих - никво общежитие ( не съм се омъжила заради общежитието, де ). В кърпа ви е вързано само, ако момата е бременна или вече сте се сдобили с наследник.
Утре в Студентски град се провежда анкетата, както вече някъде се съобщи! Анкети ще се попълват във всички блокове и входове, които се стопанисват от Университета. Ако има някой, който има време да обиколи с нас входа си и да каже Здрасти на колегите, няма да му откажем
Питаме за мнение относно увеличението на таксите, също за възможността парното да се отдели от таксата и да се плаща като консуматив (като тока например)
Ами трябва да я направим, за да имаме актуална и реална информация за мнението на студентите по въпроса. Като техни представители ние трябва да знаем какво точно те припознават като свои интереси по проблема.
Според мен мнението на студентите е ясно в общи линии. Е, ако попадна на анкета ще си я попълня, де.
Иначе за идеята да преместим общежитията в друга държава --- оферта си е...
Жители на кв. "Столипиново" протестираха тази вечер срещу спиране на тока
25.01.2006
София. Около 60 човека, жители на пловдивския кв.
"Столипиново", протестираха тази вечер срещу спиране на тока.
На дежурния телефон на МВР роми съобщили, че токът е спрян от "Електроразпределение" АД умишлено, независимо от ниските температури. Това каза за БТА директорът на РДВР - Пловдив полк. Ангел Рангелов. Той уточни още, че до инциденти не се е стигнало. На място са били изпратени няколко дежурни екипа на полицията. Полк.Рангелов уточни, че токът не е спиран умишлено, а е изключило релето поради натоварване на мрежата.
По думите му всички обаждания в полицията са били от мобилни телефони, а в същото време жителите на квартала казват, че нямат пари да си плащат тока.
В момента в "Столипиново" има ток.
/БТА/
В момента има ток!
А при студентите ситуацията е малко по-различна, ако си замълчим, ще ни увеличават каквото и когато си поискат (наеми, билети и т.н.)
Нищо нямам против хорицата. Просто паралел, че не трябва да мълчим !!!
Не ми се мълчи повече
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
alhimikat написа: Нищо нямам против хорицата. Просто паралел, че не трябва да мълчим !!!
Аз пък имам. Против жителите от този квартал, не изобщо
Ако и студентите не си плащат тока няколко години, какво ще стане? Едва ли ще им опрощават дълговеи ще им пуснат тока, нали.
Няколко години??? Личи си, че не си живяла на общежитие За два месеца неплащане на наем и консумативи ти пращат предупредителни писма и след най-много месц, ако не платиш, си вън от палатката
И все пак ми се струва , че паралелът не е особено правилен, ама трябва да помисля още малко къде точно ми куца...