Женски род на думата "КОЛЕГА"
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
lost_paradise
- В началото бе словото
Re: Женски род на думата "КОЛЕГА"
Май не ми се четат всички постове по темата, но ми се ще да вметна, че спор по нея не е нужен, тъй като от време оно е установено, че "колега" се използва и за мъж, и за жена.Опитвам се да си припомня какво казваше по въпроса многоуважаваният от мен проф. Михаил Виденов, ако някой се сеща, нека сподели и на мен...че думата му е закон...поне за мен. 
-
Студент
- В началото бе словото
- Специалност: НУПЧЕ
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Това че от време оно има нещо установено,
не означава, че днес изречението:
"Моята колега Наталия си има нов приятел"
не звучи меко казано "...
..."!
не означава, че днес изречението:
"Моята колега Наталия си има нов приятел"
не звучи меко казано "...
Вчера в "Сеизмограф" Светла Петрова каза нещо от рода "вашата колега", което не ми прозвуча благозвучно.
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
- Курс: първи
хаха обадете се в БАН да решите въпроса! нещо повече - обадете се няколко пъти. Всеки път ще получите различен отговор 
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Мен па, не ме кефи да ми викат колеЖКЕ,
чувствам се като колхозничка. Или сме
колеги или никакви не сме.
чувствам се като колхозничка. Или сме
колеги или никакви не сме.
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Нали ви казах, че телефонът на БАН е импулсен, без майтапbubbly_water написа:хаха обадете се в БАН да решите въпроса! нещо повече - обадете се няколко пъти. Всеки път ще получите различен отговор
Аз не се наемам да се обаждам.
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
така е, но не значи,че точно това не е правилната формаBethany написа:Вчера в "Сеизмограф" Светла Петрова каза нещо от рода "вашата колега", което не ми прозвуча благозвучно.
Toto-I will remember
Не, че медийте са ми критерий за употреба на книжовен език, но има предавания и водещи, които са под всякаква критика.Ice_Spirit написа: така е, но не значи,че точно това не е правилната форма
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
- darky
- Пишеща машина
- Специалност: НУПЧЕ
- Курс: трети
- Обратна връзка:
медийте не са никакъв критерий даже..
аз лично си го карам на имена ако се обръщам до някой от курса де:) Въпреки, че се старая да запомня на всички имената, а на тези, които не им ги знам... си им викам колеги или колежки. Не виждам нищо лошо в това:) или по-удачно ще е на другари и другарки да минем
аз лично си го карам на имена ако се обръщам до някой от курса де:) Въпреки, че се старая да запомня на всички имената, а на тези, които не им ги знам... си им викам колеги или колежки. Не виждам нищо лошо в това:) или по-удачно ще е на другари и другарки да минем

ако може да изкажа и своето скромно мнение по въпроса?
колега е дума със старолатински произход, буквалното й значението е "другар по оръжие". в латиския език съществува само и единствено в мъжки род поради факта, че когато латинският език все още е бил активно употребяван е било несвойствено за жената да носи оръжие.
употребяването й в днешно време дори към представители на женския пол прави добро впечатление само на хора, изучавали латински език.
и все пак за да уважим правото на лично мнение нека всеки я използва както намери за добре
колега е дума със старолатински произход, буквалното й значението е "другар по оръжие". в латиския език съществува само и единствено в мъжки род поради факта, че когато латинският език все още е бил активно употребяван е било несвойствено за жената да носи оръжие.
употребяването й в днешно време дори към представители на женския пол прави добро впечатление само на хора, изучавали латински език.
и все пак за да уважим правото на лично мнение нека всеки я използва както намери за добре
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
А защо след като "колега" в женски род е "колежка", "роднина" в женски род не е "роднинка", ааааа?
My point is защо трябва да се обвързва думата толкова с промяна, след като завършва на а, което прави съвсем ненужно прибавянето на всякакви к-та и ж-та и прочие...
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

http://predi13.pernik-bg.com/

- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Обратна връзка:
Това жените нямат мира...
докато не се докаже, че всички думи са женски род,
няма се спрат :-]]]]
докато не се докаже, че всички думи са женски род,
няма се спрат :-]]]]
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
- Lilian
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: първи
Думата "КОЛЕГА" произхожда от латински и няма женски род. Има дума кокошк, но не и дума колежка. Подобно на други думи, назоваващи професии,като пилот, министър, съдия, се употребява и за двата пола. Казваме "госпожо премиер", а не " премиерке".Няма никаква дискриминация,а просто грамотност! 
"Oh, Lilian
Look what you've done
You stripped my heart
Ripped it apart
In the name of fun"
Depeche mode
Look what you've done
You stripped my heart
Ripped it apart
In the name of fun"
Depeche mode
Нали вече няколко пъти се спомена, че БАН вече признава "колежка" за дума. Не разбирам защо още се спори по въпроса.
Иначе и аз се опитвам да говоря правилно и да избягвам думата, но след като вече е официално призната, мисля, че няма проблем
Иначе и аз се опитвам да говоря правилно и да избягвам думата, но след като вече е официално призната, мисля, че няма проблем
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Обратна връзка:
:-] niceeeeeeeeeLilian написа:Думата "КОЛЕГА" произхожда от латински и няма женски род. Има дума кокошк, но не и дума колежка. Подобно на други думи, назоваващи професии,като пилот, министър, съдия, се употребява и за двата пола. Казваме "госпожо премиер", а не " премиерке".Няма никаква дискриминация,а просто грамотност!
Don't look back, 'cause you know what you might see