Литература - как да влезем в СУ с този изпит !!! (юли 2006)
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- пикси
- Драскач
- Курс: втори
everyday_, ха, Видин....къде учиш в крайдунавското градче? Ако може да попитам?
Иначе, понеже имам лек сантимент към Видин...наблягай на всичко. Малко нестандартен съвет, донесъл две последователни 5.50 и едно 5, както и едно 4.75 - не зубри цитати. Повечко разсъждения и по-малко лично отношение. Нека това, което излагаш в темата си,бъде достатъчно само по себе си.
И дано не се падне роман. Там режат с голямата сабя
Иначе, понеже имам лек сантимент към Видин...наблягай на всичко. Малко нестандартен съвет, донесъл две последователни 5.50 и едно 5, както и едно 4.75 - не зубри цитати. Повечко разсъждения и по-малко лично отношение. Нека това, което излагаш в темата си,бъде достатъчно само по себе си.
И дано не се падне роман. Там режат с голямата сабя
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Попаднах на едно прекалено интересно изследване за да не сложа линк към него!
Темата е "Литература, кандидат-студенти с литература, частни уроци по литература, образователна система..."
Авторът е преподавател в катедра "Теория на литературата" - факултет славянски филологии в СУ -
Гл.ас. Димитър Камбуров
Също така е от дълго време член на изпитната и проверяващата комисия на кандидатстудентския изпит по литература.
Ерудирана личност с разнородни интереси и най-вече специалист в областта си !
Статията е дълга, но за сметка на това е изключително полезна с оглед на вашето кандидатстване и с оглед на това, че се интересувате от литературата!
С Т А Т И Я
Темата е "Литература, кандидат-студенти с литература, частни уроци по литература, образователна система..."
Авторът е преподавател в катедра "Теория на литературата" - факултет славянски филологии в СУ -
Гл.ас. Димитър Камбуров
Също така е от дълго време член на изпитната и проверяващата комисия на кандидатстудентския изпит по литература.
Ерудирана личност с разнородни интереси и най-вече специалист в областта си !
Статията е дълга, но за сметка на това е изключително полезна с оглед на вашето кандидатстване и с оглед на това, че се интересувате от литературата!
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
..
на мен лично ми се струва че господинът с много думи нищо не казва 
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Като човек, изкарал 5.50 на изпита по литература миналата година, мога да ви препоръчам да наблегнете на анализа на самото произведение, а цитатите да сведете до абсолютния възможен минимум. Колкото повече цитати позлзвате, толкова по-голям е шансът да допуснете грешка в някой от тях, а това се санкционира жестоко. Още повече, че всеки цитат ви задължава да направите и допълнително тълкуване, което при употребата на примерно пет цитата от едно стихотворение на автор от рода на Ботев или Вазов, автоматично ви праща в сферата на необятните и лишени от смисъл разсъждения, с множество преповтаряния на една и съща идея, тема, мотив.
Концентрирайте се върху основните моменти в произведенията, които са носители на смисъла, и с помощта на добре подбрани и точни цитати ги изяснете максимално добре. Различните вариации на основния мотив разглеждаите в дълбочина, като не прекалявате с обема. Ако не сте сигурни в точността на някой цитат - или цитирайте с многоточие само онази част, в чието съдържание сте уверени, или просто го пропуснете.
Пишете кратко, точно и експресивно. Никой не иска да чете по 20-30 страници с глупости. Още на втората проверяващият до голяма степен вече е наясно каква ще бъде крайната оценка - не го затормозавайте с още работа. Аз лично предадох работа с обем осем страници и половина.
Ако пишете по-кратко, имате повече време да обмисляте нещата и следователно да ги анализирате по-добре. Това прави добро впечатление. Така ще имате време и да проверите добре работата си в правописно и граматическо отношение, вместо да се притеснявате дали ще ви стигне времето, за да си напишете заключението.
Концентрирайте се върху основните моменти в произведенията, които са носители на смисъла, и с помощта на добре подбрани и точни цитати ги изяснете максимално добре. Различните вариации на основния мотив разглеждаите в дълбочина, като не прекалявате с обема. Ако не сте сигурни в точността на някой цитат - или цитирайте с многоточие само онази част, в чието съдържание сте уверени, или просто го пропуснете.
Пишете кратко, точно и експресивно. Никой не иска да чете по 20-30 страници с глупости. Още на втората проверяващият до голяма степен вече е наясно каква ще бъде крайната оценка - не го затормозавайте с още работа. Аз лично предадох работа с обем осем страници и половина.
Ако пишете по-кратко, имате повече време да обмисляте нещата и следователно да ги анализирате по-добре. Това прави добро впечатление. Така ще имате време и да проверите добре работата си в правописно и граматическо отношение, вместо да се притеснявате дали ще ви стигне времето, за да си напишете заключението.
The more I see of human beings
the more I like animals
the more I like animals
???
КАК ТАКА МИНИМУМ ЦИТАТИ?? НА МЕН МИ КАЗАХА ПОНЕ ПО 1 ЦИТАТ НА СТРАНИЦА
НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЦИТАТЪТ ДА Е 4 РЕДА,МОЖЕ (АКО Е ОТ СТИХ) ДА Е И 1 РЕД НО ДА Е ВМЪКНАТ В РАЗСЪЖДЕНИЕТО ТИ:ПРИМЕРНО "ОБОБЩЕНИЕТО"ЗА МЕН ХОРАТА НЕ САМО ЧЕ НЕ ЗНАЯТ ТАКИВА ГАДОСТИ,НО И ВСЪЩНОСТ ГИ НЯМА У МЕН"Е ХУД.ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НРАВСТВЕНОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО НА АЛЕКО НАД ТИПИЧНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕПОХАТА<КОЯТО ПРАВИ РЕВЕРАНС НА"ХОРАТА С ТЕСНИ ЧЕЛА И ШИРОКО РАЗТВОРЕНИ ДЖОБОВЕ"(ИВ.ВАЗОВ) ИЛИ НЕЩО ТАКОВА
В СМИСЪЛ ХЕМ РАЗСЪЖДАВАШ,ХЕМ ПОЛЗВАШ ЦИТАТИ,КОЙТО СИ НАЗУБРИЛ КАТО ИДИОТ... АМА НЕ ЗНАМ ДЕ-ТИ СИ ЧОВЕКЪТ С 5,50

когато се усмихваме,задвижваме само 16 мускула,а когато се мръщим-цели 76!СТРУВА ЛИ СИ?!
- everyday_
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
luda_, може би fank0_ има впредвид да не се увличаме в някакви цитати, който ще трябва после да обясняваме подробно, което ще ни загуби времето на изпита. а да подкепяме разсъжденията си с цитати, с който всъюност ще доказваме казаното дотук...или нещо такова
поправете ме ако съм разбрала грешно
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Luda_, идеята е именно да разсъждаваш върху темата. Цитатите служат единствено за текстова аргументация на написаното от теб, т.е. да покажеш познаване на текста. За това не ти е необходимо да цитираш по половината стихове на даден автор - аз лично мога да цитирам автори от рода на Вапцаров, Далчев, Дебелянов и т.н. буквално до припадък
, което обаче пак ще ме отведе до никъде при положение, че имам пет часа на разположение
Като се замислиш Дяволско например спокойно можеш да си го развиеш перфектно на 10-15 страници и анализът ти да е великолепен, ама на изпита трябва да си изградиш темата върху поне 7-8 текста, за да има завършен вид. Пък на страница, ако се налага, може да имаш и по пет цитата - стига да са тези, които са ти нужни 
The more I see of human beings
the more I like animals
the more I like animals
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
1 цитат на станица, при тема от 6 страници, колкото беше моята, например, прави 6 цитата в цялата ти тема, което не е никак много. Само че тая история с цитат/страница, е вятър работа. Трябва да усещате къде им е мястото и все пак балансът да е в полза на разсъжденията, а не на цитатите. Get it?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември