ЕТНОЛОГИЯ {2-ри дубъл}
Модератор: sientelo
- orion_elira
- Да живей словото
- Специалност: Етнология
- Курс: трети
Re: ЕТНОЛОГИЯ {2-ри дубъл}
И ние си мислехме, че е от вс балкански езици.. то така пише и в учебния план, но за жалост са само Турски и Руски. Питахме за Гръцки защото много хора от моя курс искат да се запишат, но ни казаха, че катедрата нямала пари за преподаватели
Питахме даже дали може да смениме единия от двата езика .. ама пак не можело
.. Може и вие да опитате догодина пук да имате късмет 
"Винаги ще вярвам, че светът е прекрасен и хората са добри по природа. Ако това ме прави непригоден, добре! Предпочитам цял живот да бъда посредствен, отколкото да приема нечия жалка реалност."
- Viara
- От дъжд на вятър
- Курс: втори
Плащат на преподавател да преподава турски (тъй като сигурно е бъкано от желаещи), а нямат пари за друг...
Софийски университет...
Софийски университет...
- Малък рус дзвон
- В началото бе словото
Именно защото няма много желаещи се намира по-лесно преподавател по турски. Не знам тази, която води турския, от кой факултет е , но доколкото разбрах, ако искаме да учим гръцки трябва да дойде някой от Класически и нови филологии. А те трябва да осигурят за целия университет преподаватели по гръцки.
Иначе надявайте се да имате късмет с езика. На общото събрание на факултета обсъждаха момента с чуждоезиковото обучение като сериозен проблем. Така че може да имате повече късмет от нас.
И в този ред на мисли кой ви води английския?
Иначе надявайте се да имате късмет с езика. На общото събрание на факултета обсъждаха момента с чуждоезиковото обучение като сериозен проблем. Така че може да имате повече късмет от нас.
И в този ред на мисли кой ви води английския?
- MARRISSA
- От дъжд на вятър
Абе, Кусева като я питахме каза, че трябва да сме над половината, за да учим гръцки, независимо, че нямат пари и аз и отговорих, че сам питала всички и сме над 15 човека и ще и дам списък и така си остана - глас в пустиня. Между другото аз се записах и на турси и на руски, а тази по турски е много добър преподавател, а тази по руска е много зле (миналата година ходих на лекции със сегашния 3ти курс). Впрочем миналата година имахме такъв проблем по отношение на западния език - имаше само немски и английски, а много хора искахме испански и тази година се появиха бележки на таблото, който иска да учи испански или италиански да званне на съответните преподаватели. Така че при вас може да има промяна по отношение на избора на втори език 
Ти виждаш нещата и питаш "Защо?", аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "ЗАЩО НЕ?"
http://www.myspace.com/thesurfrider_ibiza
-
vanityfair
- В началото бе словото
Съжалявам, че ще поразклатя надеждите на първи курс, но все пак си говорим за СУ. Университета с най-закостеняла администрация и не знам дали има някакъв шанс за промени. Искрено ви го пожелавам, опитайте се да се борите, но имайте и едно наум.
Sometimes there is so much beauty in the world, I feel like I can't take it.
- drakusa
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Да СУ е закостеняла институция, ама се случжат промени и то никак не лоши. Тепавичаров има желание, не може да му се отрече и не всичко което прави е свързано с акордеон и алкохол. Направиха промени във магистърската програма много положителни, сега подготвят още една магистратура мн. интересна. С езиците - когато аз бях студент - нямахме никакъв западен език, а от балкански/славянски при нас можеше да избираме между турски и полски. После смениха поолския с руски. Проблемът наистина е с преподавателите. Турски има, понеже Донка Димитрова е реално от нашия факултет, не е външен преподавател. Най логично е да ходите заедно със студенти от др. специалности - с Минало и съвремие или пък с Балканистите. Според мен обаче е въпрос на договорка и малко търчане напред назад - с малко повече натиск и подходящи отношения с хората от катедрата, ще може да се променят постепенно нещата. Все пак промените в магистърската програма станаха изцяло във връзка с желанията на сегашните магистри. Така че каузата не е изгубена 
- hishtnika
- В началото бе словото
Искам да попитам как трябва да бъдат направени въпросниците ни, защото от всякъде получавам всякаква информация. Някой от Втори курс може ли да ме светне по въпроса 
Ами избираш си тема, търсиш литература за нея, прочиташ я и когато ти стане каша в главата започваш да я подреждаш.
Не бе, споко, препоръчвам ти да намериш от библиотеката (освен другата литература) :
Георгиева, Иваничка Методическо ръководство за събиране на етнографски материали, София 1982
Това е въпросник на проф. Георгиева, не помня дали има всички теми, но може да ти помогне. Най - важното е да са ти добре формулирани въпросите и подвъпросите, като обхващат цялата тема. И все пак за какво ще пишеш?
Георгиева, Иваничка Методическо ръководство за събиране на етнографски материали, София 1982
Това е въпросник на проф. Георгиева, не помня дали има всички теми, но може да ти помогне. Най - важното е да са ти добре формулирани въпросите и подвъпросите, като обхващат цялата тема. И все пак за какво ще пишеш?
Не от висотата, от низостта ми се гади.
- hishtnika
- В началото бе словото
еми за лозарство и винарство ми е темата, аз съм си направил въпросите и интервюто, но ме интересува как трябва да е структурата на самия въпросник. Краси Стоилов ни даде някакви формуляри в началото в тях пише за информаторите населеното място, имената им темата и други неща, най вече ме интрересува, дали трябва да го направиме този формуляр по този начин
Пример. дата 22.01
име на информатор: Петко Петков
или трябва да е така
22.01
Петко Петков ?
Пример. дата 22.01
име на информатор: Петко Петков
или трябва да е така
22.01
Петко Петков ?
- MARRISSA
- От дъжд на вятър
Ммм значи първата ти страница трябва да пише селището, после инфо за него и след това идва ей това:
Селище: София (да има по-голямо разстояние между селище и име) Име:Името на информатора + биография
Дата: 16.02.2009г.
Събиращ: еди кой си
Общо взето това са първите ти 2 главни страници пук после вече пишеш името на темата и отдолу цялата подредена информация, която си събрал от човека. Това е събраната информация, а въпросника ти е само въпроси с подраздели, които пишеш най-отдолу (под събраната инфо) общо взето съединяваш двете и това трябва да му предадеш на Краси
. Надявам се да съм помогнала 
Селище: София (да има по-голямо разстояние между селище и име) Име:Името на информатора + биография
Дата: 16.02.2009г.
Събиращ: еди кой си
Общо взето това са първите ти 2 главни страници пук после вече пишеш името на темата и отдолу цялата подредена информация, която си събрал от човека. Това е събраната информация, а въпросника ти е само въпроси с подраздели, които пишеш най-отдолу (под събраната инфо) общо взето съединяваш двете и това трябва да му предадеш на Краси
Ти виждаш нещата и питаш "Защо?", аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "ЗАЩО НЕ?"
- Малък рус дзвон
- В началото бе словото
Аз само да допълня, че на всяка страница отгоре трябва да има името на твоето име, селището и името на информатора, независимо че тези данни се повтарят на няколко поредни страници. И ако имаш от същия информатор сведения по друга подтема я отделяш като заглавие. На нас Краси много ни натякваше и за пустата хронология, така че трябва да я има.
Ако имате да питате още нещо давайте.
А Диалектологията ви мина ли?
Ако имате да питате още нещо давайте.
А Диалектологията ви мина ли?
Добре де колеги
аз Стоилов не го разбрах... цялата тази информация,за която вие говорите трябва да се предаде сега така ли? Или трябва да е само въпросника? Иначе да, диалектологията ни мина днес... утре чакаме резултати 
-
vanityfair
- В началото бе словото
Предаваш и въпросника и проучването. Само нямам спомен въпросника в началото или в края трябваше да бъде. Моя май беше накрая.
Sometimes there is so much beauty in the world, I feel like I can't take it.