Български футбол - Първобитен футбол
Модератори: ники, Methuselah
- Scarface
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Обратна връзка:
Re: Български футбол - Първобитен футбол
Не знам как може Левски и ЦСКА да е дербито на България, а Ботев-Локо да е най-доброто градско дерби. Не казвам, че пловдивското дерби е лошо или нещо такова, понякога дори го гледам. Просто българските дербита са характерни не толкова с добър футбол, колкото с амбицията да се постигне победа на всяка цена - целта оправдава средствата, както се казва. И Левски-ЦСКА не блести с добър футбол, признавам.
Иначе за българския футбол - проблемът на целия български футбол идва именно от слабото вътрешно първенство. Нашето първенство е може би едно от най-неконкурентните в цял свят - или Левски, или ЦСКА. Тук-таме Литекс и Локо (Сф) или някой друг отбор изненадат т.нар. грандове, но в крайна сметка всеки знае кои отбори ше са на първите 2 места. Другото, което според мен е проблем - не съм чувал за друго европейско първенство с три месеца пауза. Все едно се играят два сезона, а не два полусезона. В нормалните страни три месеца е паузата между сезоните, а между полусезоните - няколко седмици, и то не във всички. Както съм казвал и друг път - българското първенство само друг формат може да го подобри, например шотландският. Изхвърлят се най-слабите отбори и всеки играе срещу всеки четири пъти за сезона, цикъл сряда-събота, малка зимна пауза, тогава да видиме дали няма да се научат.
Крайно време е и да се направи нещо за детските и юношеските школи. Купуват се нон-стоп кой от кой по-смешни бразилци, разни други анонимници от екзотични държави и т.н., а никой не залага на развитието на местни футболисти. В тоя ред на мисли евала на Мъри, че се опита да направи няква стратегия по въпроса. Защото ако преди десет години никой не беше видял три момчета от Благоевград, Монтана и Враца - сега нямаше да имаме нито един футболист на европейско ниво. Със сигурност мога да пиша още, но няма да е сега.
P.S. sorry за дългия пост
Иначе за българския футбол - проблемът на целия български футбол идва именно от слабото вътрешно първенство. Нашето първенство е може би едно от най-неконкурентните в цял свят - или Левски, или ЦСКА. Тук-таме Литекс и Локо (Сф) или някой друг отбор изненадат т.нар. грандове, но в крайна сметка всеки знае кои отбори ше са на първите 2 места. Другото, което според мен е проблем - не съм чувал за друго европейско първенство с три месеца пауза. Все едно се играят два сезона, а не два полусезона. В нормалните страни три месеца е паузата между сезоните, а между полусезоните - няколко седмици, и то не във всички. Както съм казвал и друг път - българското първенство само друг формат може да го подобри, например шотландският. Изхвърлят се най-слабите отбори и всеки играе срещу всеки четири пъти за сезона, цикъл сряда-събота, малка зимна пауза, тогава да видиме дали няма да се научат.
Крайно време е и да се направи нещо за детските и юношеските школи. Купуват се нон-стоп кой от кой по-смешни бразилци, разни други анонимници от екзотични държави и т.н., а никой не залага на развитието на местни футболисти. В тоя ред на мисли евала на Мъри, че се опита да направи няква стратегия по въпроса. Защото ако преди десет години никой не беше видял три момчета от Благоевград, Монтана и Враца - сега нямаше да имаме нито един футболист на европейско ниво. Със сигурност мога да пиша още, но няма да е сега.
P.S. sorry за дългия пост
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Напълно подкрепям. И аз мога много да пиша, но просто ще се съглася. Прблемът според мен никога не е бил в ЦСКА или Левски, а в останалите неконкурентни отбори. Както си го казал, винаги е ясно, кои ще са на първите две места. И аз винаги съм сравнявал нашето първенство с шотландското, защото и там двуполюсния модел е ярко изразен. То е ясно, че ние сме много далече от тях по всички параметри на клубния футбол в момента, ама можем да вземем пример. За зимната пауза си абсолютно прав. Това го няма никъде и е лишено от всякакъв смисъл. И за детско-юношеските школи пак ще се съглася. Трябва много да се работи в това отношение, ама в скоро време няма да стане. То ако нещо ще се променя, не трябва да е само в школите, само във формата на първенството или само в засилването на конкуренцията, а някакси трябва успоредно да се върви. Ние се чудим, защо не можем да изкараме и ние едно забележително представяне в Европа. Еми, то е толкова просто. Какъв е стимлулът на ЦСКА да подобрява отбора, след като в този състав печелим шампионата без загуба и с 10 точки преднина? Давам го само като пример, макар че на нас ни се размина Европата тая година. Ама дори и да бяхме минали между капките, пак щяхме да го докараме до под кривата круша.
- Scarface
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Просто се вижда в европейските клубни турнири колко далече са българските отбори от истината.
А за шотландското първенство - и там наистина е така, с изключение на второто място на Хартс преди 3 сезона. Но там отборите са доста по-равностойни, отколкото при нас. Хартс, Абърдийн, Мадъруел и дори Дънди Юнайтед могат по всяко време да изненадат Селтик и Рейнджърс. Както и да е, не ми се разсъждава още по това време на денонощието
А за шотландското първенство - и там наистина е така, с изключение на второто място на Хартс преди 3 сезона. Но там отборите са доста по-равностойни, отколкото при нас. Хартс, Абърдийн, Мадъруел и дори Дънди Юнайтед могат по всяко време да изненадат Селтик и Рейнджърс. Както и да е, не ми се разсъждава още по това време на денонощието
Абеее, равностойни... мани ти тая работа. Половината клубове пред разорение (писах вчера за Гретна, Дънди Ю и Ливингстън са в почти същото положение), миналия сезон Селтик шампиони (мамичката им
) с 3 точки пред Рейнджърс и 29 (!!!) пред третия... Ти на туй ли му викаш "равностойни"?

- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
От гледна точка на равностойност, може би шведското първенство е на едно от първите места в света. По-миналия сезон си спомням, че 2 кръга преди края първите 5 отбора бяха в 3 точки разлика. Освен това, в Швеция много трудно може един отбор да направи серия от няколко шампионски титли поред или пък дубъл, а и там има доста отбори с традиции в местното първенство - Хелзингборг, Гьотеборг, Халмщад, Хамарби, АИК, Юргорден, Малмьо, вече и Калмар...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- ники
- Легендарен флуудър
Е, да, ама айде сравнявай най-успешните клубове. Къде ти Рейнджърс, къде ти ЦСКА? То въпросът в конкуренцията не опира само до първото място. Просто при нас отборите от 5то място нататък са безподобно слаби.Boromir написа:Абеее, равностойни... мани ти тая работа. Половината клубове пред разорение (писах вчера за Гретна, Дънди Ю и Ливингстън са в почти същото положение), миналия сезон Селтик шампиони (мамичката им) с 3 точки пред Рейнджърс и 29 (!!!) пред третия... Ти на туй ли му викаш "равностойни"?
Ми аз следя шотландското първенство и мога да те уверя, че отборите от средата на Висшата Лига - Инвърнес КТ, Хамилтън и т.н. - не биха били адекватен противник за кой да е от най-добрите български отбори - Левски, ЦСКА, Литекс или дори Локо (Сф).
Епизодичните им изригвания с някой домакински хикс или дори победа с 1:0 срещу грандовете са плод на късмет и бруталната до безмозъчност надменност на играчите на Рейнджърс и Селтик, които по тоя показател нямат равни в Европа.
Но пък и предвид ресурсите им Рейнджърс и Селтик са 2 класи над всички останали отбори в Шотландия и поне класа над българските "грандове", това е факт.
Епизодичните им изригвания с някой домакински хикс или дори победа с 1:0 срещу грандовете са плод на късмет и бруталната до безмозъчност надменност на играчите на Рейнджърс и Селтик, които по тоя показател нямат равни в Европа.
Но пък и предвид ресурсите им Рейнджърс и Селтик са 2 класи над всички останали отбори в Шотландия и поне класа над българските "грандове", това е факт.

- Scarface
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Гаранция Гретна ше се опънат сериозно на който и да е български клуб 
Гретна в новия си вид и състав от тази година - аматьорски отбор в аматьорските дивизии на Шотландия, управляван от фенски тръст - едва ли ще е опонент дори за най-слабите отбори от нашата "А" група. Иначе Гретна от сезон 2006-2007 би победил и Левски, и ЦСКА, и който се сетиш още. Ама тогава имаха президент-милионер и класни играчи. 

- Scarface
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Вече нищо не може да ме шокира 
-
dunavfc
- В началото бе словото
- Специалност: География
- Курс: първи
Това,че един от проблемите на футбола ни,било че отборите били неравностойно е доста нелепо според мене.Бих дал пример с Испания (Барса/Реал) Франция (тука няма аналог) Холандия (ПСВ/Аякс,тази година сензация),дори р в Англия,трудно някой може да разбие надмощието на големите 4 отбори.Тази година,да не би нашето първенство да не е равностойно ? Колко пъти сгрешиха отборите на ЦСКА,Левски и Литекс...Проблемите са съвсем други.Стадиони,бази и детско-юношеския футбол са главните 3-проблема който обезателно трябва да бъдат подобрени.Също така няма никакъв маркетинг на Българското Първенство.Хора които с години не са стъпвали или гледали български мач,постояно плюят по футбола ни,просто защото няма достатъчно реклама на първенството,а бих казал,че в България се играе,един приличен футбол на средно ниво.
- ники
- Легендарен флуудър
Е, не можеш да правиш паралели с Испания и Англия. Айде при испанците причлича донякъде на нашето, ама с класи отгоре. В Англия е ясно, че никой не може да пробие четворката, ама къде ти Англия, къде ти А група. Проблемът според мен е точно в слабата конкуренция. В Испания има двуполюсен модел, но другите отбори под двата гранда също са класни, докато в България има ЦСКА, Левски, Литекс и нататък нищо. Няма никакъв стимул за добрите ни отбори да се развиват.
-
dunavfc
- В началото бе словото
- Специалност: География
- Курс: първи
Да,прав си,че класите на споменатите първенства е огромна,затова не споря.Но,виж примерно първенството тази година,реално 4 отбора имат шанс за титла,при изпадащите ситуацията е подобна,освен Беласица,другите изпадащи,ще станат ясни чак към самият край.
- Scarface
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Тая година Астън Вила хващат Шампионска лига, помнете ми думите