БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
innamorata
Да живей словото
Специалност: Maтематика и информатика
Курс: първи

БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор

Мнение от innamorata »

През последните години поради отлив на български кадри в други европейски страни, у нас все повече се усеща остър недостиг на високо квалифицирани специалисти в различни области (информатика, електроника, медицина, фармацевтика и др.). Хиляди наши студенти и кандидатстуденти всяка година заявяват предпочитания да следват висшето си образование в чужбина и тази тенденция става все по-тревожна, тъй като през изминалата година „мозъците” ни зад граница са били със 140% повече в сравнение с 2007 г. В по-голямата си част българските кадри са сред най-добрите. Западните университети ги предпочитат и посрещат с широко отворени обятия заради изключителните им качества, високото им професионално и интелектуално ниво и доброто владеене на чужди езици. Много красноречив пример в това отношение са четири британски университета, които от тази година даже ще предоставят възможност за прием на българи без стандартните изпити Тойфел и Айелтс.

За максимално улеснение на целия този интелектуален „износ”, у нас ежегодно се провежда изложение на чуждестранни университети, като част от проекта „Световно образование”. Същевременно обаче македонските студенти, които пристигат в България, за да следват висше образование, масово остават тук след завършването си поради по-добрите условия на живот – по-бърза и лесна професионална реализация, по-високо заплащане, възможност за развитие, специализации в чужбина, стипендии и др.

Македонският вестник „Дневник” отбелязва, че отливът на българска работна ръка и на специализирани кадри към другите европейски страни, увеличава шансовете на македонците за реализация у нас. Освен тях обаче, прилив има и от страна на молдовци и украинци заради членството ни в Европейския съюз.

И не е ли ирония тъкмо това, че продаваме толкова евтино „мозъците” си, и после си внасяме такива? България, чуждестранните университети и Македония, Украйна, Молдова – един триъгълник, в който има една губеща и две печеливши страни. Ние за съжаление не сме от последните две.

Висшето образование в реномираните университети у нас е на световно ниво, преподавателите и изобщо академичните среди - също. Болезнено и тревожно пулсира въпросът как и защо се стигна при това положение до този парадоксален износ на интелект, който е с най-високо качество и ценност, защото е нашият собствен!...

Автор: Анелия Илкова
No face, no name, no number...
ФМИ - 2 курс Математика и информатика
Аватар
Bethany
Да живей словото

Re: БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор

Мнение от Bethany »

Как се стигна до това е ясно и на децата в детската градина. Понеже в нашата мила родина пари се дават за всичко друго, но не и за образование и наука, макар, че на документ образованието е приоритет и като такова, то трябва да получава значителна част от БВП, но уви. Абсурдът, наречен Бюджет 2009, напълно го потвърди това ми твърдение. В днешно време да се занимаваш с наука е адски неперспективно нещо, погледнете само какви смешни заплати взимат нашите преподаватели с многогодишен трудов стаж и научни степени и публикации. Да не говорим за служители на БАН и прочие. Не е ли това чиста подигравка? За това съветвам всеки, който има амбиции да се занимава с наука да си търси работа извън България, защото тук интелектуалния труд не се оценява. В България поне на този етап инвестицията в образование е невъзвращаема. Не се прави нищо като политика от страна на държавата да стимулира младите хора да останат и да работят това, за което са учили. Много хора разбраха това и отдавна вече не са в България и аз се възхищавам на техните усилия да се борят и да не се оставят на течението! Надявам се с отварянето на Европейския пазар на труда за България нещата да се променят. Но, само времето ще покаже ...
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Абе, тези, дето излизат в чужбина, не ходят там с идеята един ден да се занимават с наука.
Аватар
innamorata
Да живей словото

Мнение от innamorata »

Извод: На България не й трябват образовани хора. Трябват и мутри, манекенки, продавачки и шофьори...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

innamorata написа:Извод: На България не й трябват образовани хора. Трябват и мутри, манекенки, продавачки и шофьори...
И работници за стоителни обекти. Не случайно народът е казал -"Прост народ, слаба държава!"
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

innamorata написа:Извод: На България не й трябват образовани хора. Трябват и мутри, манекенки, продавачки и шофьори...
:?:
Аватар
innamorata
Да живей словото

Мнение от innamorata »

Това е положението в България. Не се насърчава образованието и науката, значи няма нужда от интелигентни хора... Затова има това изтичане на мозъци.

На нас ни трябват "бачкатори" дето да ги залъгваш с мизерни пари, а те са много, защото истинате е, че сме бедни, много бедни! И всеки се навива да прави всичко само и само да закърпи месеца.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Чудя ви се на празните приказки.
Олеква ли ви като ги казвате тия неща, seriously?
Или само си чешете ташезиците
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Bethany написа:Не случайно народът е казал -"Прост народ, слаба държава!"
Кой народ го е казал? Простият ли? :mrgreen:

Един вид лъжецът казал: аз не лъжа...
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

innamorata написа:Това е положението в България. Не се насърчава образованието и науката, значи няма нужда от интелигентни хора... Затова има това изтичане на мозъци.

На нас ни трябват "бачкатори" дето да ги залъгваш с мизерни пари, а те са много, защото истинате е, че сме бедни, много бедни! И всеки се навива да прави всичко само и само да закърпи месеца.
Самия факт, че стартовата заплата за "младши специалист" в държавната администрация е 363 лв, какво Ви говори? Кой умен, млад човек с амбиции ще ходи да "бачка" за 363 лв, като минималната РЗ е 240.00 лв? За това всички сме свидетели на качеството на обслужване в държавната администрация.
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Мнение от Mushmul »

Всички тези неща, които казвате са верни, но както Methuselah отбеляза какво от това, че всички сме съгласни че е така....
Аз питам какво според вас трябва да стане за да се прекрати тоя процес? :|
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Бла-бла-бла!

Тези изводи са толкова изтъркани, че няма накъде! Ами да, такъв е народът! И какво? Ще промениш една нация, манталитета и вижданията й чрез тема във форума ли? Аз не мисля, че ще успееш! Препоръчвам ти да емигрираш в някоя нормална държава, ако имаш такава възможност. Пожелавам го на всички млади българи!
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Мнение от Mushmul »

Еми да, такъв е народа. Не съм казала че една тема ще го промени. Само си обсъждаме,нали затова е форума. Като са ти изтъркани изводите защо въобще се тормозиш да четеш и пишеш в темата?
Много е лесно така. Нека да емигрираме всички! Точно заради хора с подобно мислене е толкова трудно да се променят нещата в мизерната държавица.
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
Аватар
innamorata
Да живей словото

Мнение от innamorata »

THE_PARASITE написа:Бла-бла-бла!

Тези изводи са толкова изтъркани, че няма накъде! Ами да, такъв е народът! И какво? Ще промениш една нация, манталитета и вижданията й чрез тема във форума ли? Аз не мисля, че ще успееш! Препоръчвам ти да емигрираш в някоя нормална държава, ако имаш такава възможност. Пожелавам го на всички млади българи!
Прочетох го и реших, че по темата може да се роди интересна дискусия, затова пуснах темата.

Повярвай няма как да се промени нацията с една тема.

И да при положение, че държавата е много зле и ще става много по зле, аз ще се боря да се махна.
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Mushmul написа:Еми да, такъв е народа. Не съм казала че една тема ще го промени. Само си обсъждаме,нали затова е форума. Като са ти изтъркани изводите защо въобще се тормозиш да четеш и пишеш в темата?
Много е лесно така. Нека да емигрираме всички! Точно заради хора с подобно мислене е толкова трудно да се променят нещата в мизерната държавица.
Аз съм реалист и съм осъзнал, че нещата НЯМА как да се променят в България! Нямам нищо против към теб, просто мислиш доста елементарно!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”