БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- innamorata
- Да живей словото
- Специалност: Maтематика и информатика
- Курс: първи
БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор
През последните години поради отлив на български кадри в други европейски страни, у нас все повече се усеща остър недостиг на високо квалифицирани специалисти в различни области (информатика, електроника, медицина, фармацевтика и др.). Хиляди наши студенти и кандидатстуденти всяка година заявяват предпочитания да следват висшето си образование в чужбина и тази тенденция става все по-тревожна, тъй като през изминалата година „мозъците” ни зад граница са били със 140% повече в сравнение с 2007 г. В по-голямата си част българските кадри са сред най-добрите. Западните университети ги предпочитат и посрещат с широко отворени обятия заради изключителните им качества, високото им професионално и интелектуално ниво и доброто владеене на чужди езици. Много красноречив пример в това отношение са четири британски университета, които от тази година даже ще предоставят възможност за прием на българи без стандартните изпити Тойфел и Айелтс.
За максимално улеснение на целия този интелектуален „износ”, у нас ежегодно се провежда изложение на чуждестранни университети, като част от проекта „Световно образование”. Същевременно обаче македонските студенти, които пристигат в България, за да следват висше образование, масово остават тук след завършването си поради по-добрите условия на живот – по-бърза и лесна професионална реализация, по-високо заплащане, възможност за развитие, специализации в чужбина, стипендии и др.
Македонският вестник „Дневник” отбелязва, че отливът на българска работна ръка и на специализирани кадри към другите европейски страни, увеличава шансовете на македонците за реализация у нас. Освен тях обаче, прилив има и от страна на молдовци и украинци заради членството ни в Европейския съюз.
И не е ли ирония тъкмо това, че продаваме толкова евтино „мозъците” си, и после си внасяме такива? България, чуждестранните университети и Македония, Украйна, Молдова – един триъгълник, в който има една губеща и две печеливши страни. Ние за съжаление не сме от последните две.
Висшето образование в реномираните университети у нас е на световно ниво, преподавателите и изобщо академичните среди - също. Болезнено и тревожно пулсира въпросът как и защо се стигна при това положение до този парадоксален износ на интелект, който е с най-високо качество и ценност, защото е нашият собствен!...
Автор: Анелия Илкова
За максимално улеснение на целия този интелектуален „износ”, у нас ежегодно се провежда изложение на чуждестранни университети, като част от проекта „Световно образование”. Същевременно обаче македонските студенти, които пристигат в България, за да следват висше образование, масово остават тук след завършването си поради по-добрите условия на живот – по-бърза и лесна професионална реализация, по-високо заплащане, възможност за развитие, специализации в чужбина, стипендии и др.
Македонският вестник „Дневник” отбелязва, че отливът на българска работна ръка и на специализирани кадри към другите европейски страни, увеличава шансовете на македонците за реализация у нас. Освен тях обаче, прилив има и от страна на молдовци и украинци заради членството ни в Европейския съюз.
И не е ли ирония тъкмо това, че продаваме толкова евтино „мозъците” си, и после си внасяме такива? България, чуждестранните университети и Македония, Украйна, Молдова – един триъгълник, в който има една губеща и две печеливши страни. Ние за съжаление не сме от последните две.
Висшето образование в реномираните университети у нас е на световно ниво, преподавателите и изобщо академичните среди - също. Болезнено и тревожно пулсира въпросът как и защо се стигна при това положение до този парадоксален износ на интелект, който е с най-високо качество и ценност, защото е нашият собствен!...
Автор: Анелия Илкова
No face, no name, no number...
ФМИ - 2 курс Математика и информатика
Re: БЪЛГАРИЯ - интелектуален донор
Как се стигна до това е ясно и на децата в детската градина. Понеже в нашата мила родина пари се дават за всичко друго, но не и за образование и наука, макар, че на документ образованието е приоритет и като такова, то трябва да получава значителна част от БВП, но уви. Абсурдът, наречен Бюджет 2009, напълно го потвърди това ми твърдение. В днешно време да се занимаваш с наука е адски неперспективно нещо, погледнете само какви смешни заплати взимат нашите преподаватели с многогодишен трудов стаж и научни степени и публикации. Да не говорим за служители на БАН и прочие. Не е ли това чиста подигравка? За това съветвам всеки, който има амбиции да се занимава с наука да си търси работа извън България, защото тук интелектуалния труд не се оценява. В България поне на този етап инвестицията в образование е невъзвращаема. Не се прави нищо като политика от страна на държавата да стимулира младите хора да останат и да работят това, за което са учили. Много хора разбраха това и отдавна вече не са в България и аз се възхищавам на техните усилия да се борят и да не се оставят на течението! Надявам се с отварянето на Европейския пазар на труда за България нещата да се променят. Но, само времето ще покаже ...
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Абе, тези, дето излизат в чужбина, не ходят там с идеята един ден да се занимават с наука.
- innamorata
- Да живей словото
Извод: На България не й трябват образовани хора. Трябват и мутри, манекенки, продавачки и шофьори...
И работници за стоителни обекти. Не случайно народът е казал -"Прост народ, слаба държава!"innamorata написа:Извод: На България не й трябват образовани хора. Трябват и мутри, манекенки, продавачки и шофьори...
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
innamorata написа:Извод: На България не й трябват образовани хора. Трябват и мутри, манекенки, продавачки и шофьори...
- innamorata
- Да живей словото
Това е положението в България. Не се насърчава образованието и науката, значи няма нужда от интелигентни хора... Затова има това изтичане на мозъци.
На нас ни трябват "бачкатори" дето да ги залъгваш с мизерни пари, а те са много, защото истинате е, че сме бедни, много бедни! И всеки се навива да прави всичко само и само да закърпи месеца.
На нас ни трябват "бачкатори" дето да ги залъгваш с мизерни пари, а те са много, защото истинате е, че сме бедни, много бедни! И всеки се навива да прави всичко само и само да закърпи месеца.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Чудя ви се на празните приказки.
Олеква ли ви като ги казвате тия неща, seriously?
Или само си чешете ташезиците
Олеква ли ви като ги казвате тия неща, seriously?
Или само си чешете ташезиците
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Кой народ го е казал? Простият ли?Bethany написа:Не случайно народът е казал -"Прост народ, слаба държава!"
Един вид лъжецът казал: аз не лъжа...
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Самия факт, че стартовата заплата за "младши специалист" в държавната администрация е 363 лв, какво Ви говори? Кой умен, млад човек с амбиции ще ходи да "бачка" за 363 лв, като минималната РЗ е 240.00 лв? За това всички сме свидетели на качеството на обслужване в държавната администрация.innamorata написа:Това е положението в България. Не се насърчава образованието и науката, значи няма нужда от интелигентни хора... Затова има това изтичане на мозъци.
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Всички тези неща, които казвате са верни, но както Methuselah отбеляза какво от това, че всички сме съгласни че е така....
Аз питам какво според вас трябва да стане за да се прекрати тоя процес?
Аз питам какво според вас трябва да стане за да се прекрати тоя процес?
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Бла-бла-бла!
Тези изводи са толкова изтъркани, че няма накъде! Ами да, такъв е народът! И какво? Ще промениш една нация, манталитета и вижданията й чрез тема във форума ли? Аз не мисля, че ще успееш! Препоръчвам ти да емигрираш в някоя нормална държава, ако имаш такава възможност. Пожелавам го на всички млади българи!
Тези изводи са толкова изтъркани, че няма накъде! Ами да, такъв е народът! И какво? Ще промениш една нация, манталитета и вижданията й чрез тема във форума ли? Аз не мисля, че ще успееш! Препоръчвам ти да емигрираш в някоя нормална държава, ако имаш такава възможност. Пожелавам го на всички млади българи!
- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Еми да, такъв е народа. Не съм казала че една тема ще го промени. Само си обсъждаме,нали затова е форума. Като са ти изтъркани изводите защо въобще се тормозиш да четеш и пишеш в темата?
Много е лесно така. Нека да емигрираме всички! Точно заради хора с подобно мислене е толкова трудно да се променят нещата в мизерната държавица.
Много е лесно така. Нека да емигрираме всички! Точно заради хора с подобно мислене е толкова трудно да се променят нещата в мизерната държавица.
- innamorata
- Да живей словото
Прочетох го и реших, че по темата може да се роди интересна дискусия, затова пуснах темата.THE_PARASITE написа:Бла-бла-бла!
Повярвай няма как да се промени нацията с една тема.
И да при положение, че държавата е много зле и ще става много по зле, аз ще се боря да се махна.
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Аз съм реалист и съм осъзнал, че нещата НЯМА как да се променят в България! Нямам нищо против към теб, просто мислиш доста елементарно!Mushmul написа:Еми да, такъв е народа. Не съм казала че една тема ще го промени. Само си обсъждаме,нали затова е форума. Като са ти изтъркани изводите защо въобще се тормозиш да четеш и пишеш в темата?