Журналисти 2009 ;)

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
beroeca
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Re: Журналисти 2009 ;)

Мнение от beroeca »

Твърдо НЕ за УНСС!

darika,просто нямам добро мнение за този университет и ще се съсредоточа само върху СУ.Каква журналистика в Университет по Национално и Световно Стопанство?Не се връзва малко,нали?Това е мое мнение и не искам да го налагам,но твърдо НЕ!Журналистика в СУ.И то само журналистика.Няма да записвам другите специалности от факултета,защото не са ми на сърцето,а само за едното следване-просто не си струва!

Ти ще се пробваш ли в УНСС?
Победа без чест е огромна загуба!
Аватар
intention
В началото бе словото

Мнение от intention »

Четох изказване на преподавателка в което обясни, че темите в СУ се формират много хитро и колкото може в по-положителна насока. Не би трябвало да ни дадат да пишем за безчинства и мародери. Знам ли :| всичко е възможно...
Това е хубаво ако е истина предполагам , че няма да се отклонят от тази насока при формулиране на темата ...
Мисля си , че на изпита няма как да не ви дадат тема със скрита препратка
има предвид поставят ви проблем , но вие трябва да асоциирате към нещо по мащабно и обширно.
Хубаво е че ще е в по - политическа насока темата , защото така имате дадена сфера в която да се съсредоточите набирайки и запомняйки информация от всяко събитие , а няма да се разпръсвате към различни псевдо-сензации от най-различни области.
Успех на бъдещия курс :) и на изпита де ...
За Душата очите са като грахови зърна в постелята на принцеса - не й дават покой!
Аватар
darika
От дъжд на вятър
Специалност: Журналистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от darika »

Почти изцяло подкрепям мнението ти , beroeca ! Но съм реалист знам колко голям е наплива , колко високи са баловете в СУ и често се замислям за 2ри вариант ... изцяло подкрепям отрицателното мнение за следването само заради самото студентсво , но и хич не ми се иска да пропускам година , защото си мисля , че след нея ще ми е още по трудно да вляза в ритъм...
И все още не съм решила за УНСС , не само заради репотацията , а и заради самото обучение в специалността с преодоляващ икономически характер...
NeBuLa
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от NeBuLa »

Изпитния формат за УНСС също е есе, така ли? Нямаше ли и задачи за решаване там? Аз четох тук някъде(из форума), че УНСС приемат ПР, Журналистика с матура, знаете ли дали е така?
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Ами..доколкото знам..преди беше ЕПИ + Есе + Устен (дано не се лъжа). А сега ЕПИ-то може да бъде заместено от оценката от матурата по БЕЛ, като отиваш директно на втория изпит, който е есе..
Това е някаква обща информация, за която знам...иначе все още не ми се ще да се преориентирам към УНСС, а не мисля и да го правя. :) (поне в настоящия момент)
За мен също Журналистиката в СУ е първо и (може би) последно желание...просто не искам да уча друго, другаде.
Казвам може би, понеже ще пиша и други специалности, но те са много, много условен вариант..

Въпреки че.. колкото повече наближават изпитите, толкова по-неподготвена започвам да се чувствам (което сигурно е нормално). :Р
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Аватар
darika
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от darika »

Да и аз знам това за УНСС , ако няма някаква промяна би трябвало и тази година да е така ...

А някой знае ли същност колко са местата в редовно и задочно обучение ?
Аватар
beroeca
От дъжд на вятър

Мнение от beroeca »

Относно наплива,darika,ето едно цитатче:

"На практика всеки, който подаде документите, може да се окичи гордо с името студент. Причината е, че законът предвижда тази година местата във вузовете да се увеличат с 25%, или с 14 701. Миналата година бе обявен прием за 58 802 кандидат-студенти в държавните и частните вузове. Уви, обаче близо 7000 останаха незаетите бройки. Не защото двойкаджиите бяха повече, а защото няма достатъчно кандидати, поясниха ректори пред „Труд".Тази година празните места се очертават да са повече, защото випускът е 76 001 абитуриенти. По правило кандидатстват половината от тях, или около 38 000. Другата част или не могат, или заминават за чужбина.Ако се прибавят и тези, които не са приети по някаква незнайна причина от предна година - общият брой на кандидатите става грубо пресметнато около 40 000 до 41 000. А местата ще са 73 502. „Ситуацията е абсурдна, защото това води до тотален спад на качеството на образованието", коментира вчера шефът на съвета на ректорите проф. Борислав Борисов. Само вузовете, които искали да запазят авторитета си, нямало да поискат увеличение на поръчката. Повече обаче щели да го направят, защото броят на студентите определя субсидията, която те получават. Ето защо вузовете вече приемат не само с матури, но и с тестове за обща грамотност."

Споко-места има.Просто трябва да влезеш с това,което искаш!
Победа без чест е огромна загуба!
NeBuLa
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от NeBuLa »

хм.. :idea: не ми се вярва СУ да "отвори врати" за всички. Някак не се връзва такъв престижен университет. Мисля че местата ще останат ограничени. Много ще се радвам ако тази година балът е по-малък... дано, но не ми се вярва
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Единственото, за което впрочем страшно много ме е яд, е, че преди местата бяха повече... Изобщо не одобрявам факта,че увеличиха местата за всички специалности (почти), а за журналистиката тъкмо обратното - намалиха ги...което е лошо, при положение, че миналата година на изпит са се явили около 900 кандидат-студенти. Та, това мен доста ме притеснява... :)
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
avalanche
В началото бе словото

Мнение от avalanche »

Всъщност конкуренцията е хубаво нещо, защото се стига до качествен резултат накрая :) Дано влязат само най-добрите, защото имаме нужда от качествени журналисти
Аватар
silviyas
В началото бе словото

Мнение от silviyas »

И аз се записах за курса през април месец :). Ще се видим там.
Life is too short to drink cheap beer
Аватар
NikTa
Да живей словото
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Аз предлагам да се върнем пак на въпроса за темите...

На мен все ми се въртят в главата тези избори. Няма как да не ги дадат, поне на устния. А за писмения... пак може да заложат неща от типа на "Времето на кандидатите" като през 2005 :?, което мен лично ме притеснява, защото този тип формулировки никак не ми допадат... Миналогодишните теми например всичките бяха цвете в сравнение с тези от предходни КСК...
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

И според мен изборите ще присъстват като тема...само се надявам да включат тази тема в устния изпит, а не в писмения. И все си мисля, че ако на устния се падне нещо свързано с изборите (вътрешна политика), другият въпрос (външна политика) ще е свързан с Обама.

Обаче си права, че миналогодишните теми бяха хубави ( като включим и "Топло").
Аватар
NikTa
Да живей словото
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

С Обама...?! :roll:
Или пък може би с Европейския съюз, as usual... :lol:
А всъщност трите сфери бяха вътрешна, външна политика и медии, нали така?
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Carmilla »

Да, така си мисля... :)
Нещо свързано с ЕС също е възможно, но ми се струва, че този път няма пак да питат за него..

А иначе..сферите са си тези, които си изброила. :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”