Вдигат наемите в студентските общежития - 40% !!!

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Съгласни ли сте с увеличаване на наемите в общежитията на СУ

Напълно съм против - условията отговарят на сегашната цена!
61
74%
Съгласен съм с увеличението - цените са твърде ниски
21
26%

Общо гласове: 82

user-1209
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от user-1209 »

alhimikat написа:
user-1209 написа:Аз съм - за. Няма да обяснявам колко струва животът в София и колко нищожно звучат 30лв. на фона на всичко останало.
Да - 30 лв. звучат абсурдно малко !

Но, ако ти се налага да си ги изкарваш сам и паралелно с лекциите да ходиш и на работа - няма да ти се сторят никак малко :!:

Ако си от София - те разбирам защо ти звучат толкова минимални нещата на фона на всичко останало...
Точно така 30лв. ми е само телефона на мен. Отделно като сложиш ток, вода, парно, данъци сумите стигат над 200 на месец... да не говорим, че транспорта ми е около 50-60 на месец. Все пак Студ. град има идеална транспортна връзка и е много удобно да стигнеш до всеки факултет, който му е неизгодно да пробва на квартира... никой не го задължава да седи в Щутгард и да види дали после ще се оплаква. Наистина хората от провинцията не оценяват, какво им се предлага. :twisted: :twisted:
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Извинявай много, ама хората от провинцията в по - голямата
си част не получават като парични възнаграждения това,
което получават хората от София.Така че е съвсем нормално
да недоволстват.
С други думи : каквато е разликата межу скоростта на интернета в
София и провинцията, такава е и разликата в стандарта на живот,
за да не кажа огромна, ще кажа просто голяма :wink:

И за да дам пример ще кажа: една чистачка на кенеф в Бургас
взима 100 - 150 лв, а в София до 2 пъти повече, т.е. 200 - 300 лв.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
user-1209
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от user-1209 »

Паган написа:
И за да дам пример ще кажа: една чистачка на кенеф в Бургас
взима 100 - 150 лв, а в София до 2 пъти повече, т.е. 200 - 300 лв.
Примера ти е неудачен, като се има предвид, че минималнато възнаграждение е 160 лв. :wink:
А и няма общо към темата, защото и аз и човек от Студ. град живеем в София... ако общежитието беше в Бургас примера щеше да бъде идеален. :wink: :lol:
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Не го обръщайте, моля ви на лични дразги !

За минималната заплата да уточня, че е 160 лв. фиксирана, но никой не може да принуди частния сектор да я спазва (ако не сте разбрали)
Например майка ми взима 120 - в провинцията работи, така че не ме разубеждавай !

Да ви обясня следното -

за да сравняваш две неща (като стандарта на живот или наемите в общежитията с тези в частните квартири в София), то те трябва да принадлежат към една и съща група.

А както сами забелязвате общежитията и частните квартири не принадлежат към една и съща група !

Т.е. едните са част от държавния сектор, а другите (в случая квартирите ) са изцяло рожба на пазарния сектор, т.е. сравнението е немислимо.

На едните ролята е да осигуряват що годе нормални условия за живот (общежитията), а на другите (частните квартири) ролята е да осигуряват печалба на собствениците си.

Напълно противоположни цели и ориентации - не е ли така ? :!:

Ето защо не можеш да искаш от общежитията да са пазарно ориентирани :!:
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Опитвах се да кажа почти същото...

но тя го каза преди мен и то доста по-подробно, изчерпателно и вярно :!:

Дали г-н Горанов ще отговори или не - няма никакво значение, защото хората сами ни казват за какво иде реч...
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Студентският съвет на СУ не приема предложението за 40-процентно увеличение на наемите в общежитията

21 януари 2006 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София.

Като представител на учащите в Софийски университет Студентският съвет на СУ не приема поставеното предложение за 40-процентно увеличение на наемите в общежитията. То в крайна сметка индиректно ще доведе до влошаване качеството на образование, се казва в изпратено до медиите становище на Студентския съвет на СУ във връзка с увеличаване наемите в общежитията.

В момента от Съвета проучват мнението на студентите и приходно-разходната документация по въпроса в търсене на решение, удовлетворяващо засегнатите страни.

"Повишението на цените не изглежда значително за работещия българин със средни доходи. За да живее нормално обаче пребиваващият на общежитие в Студентски град се налага да получава значителна част от доходите на родителите си (положението се утежнява, ако има двама или повече учащи в семейството).

В следващия месец ще има значителни разходи за семестриална такса (увеличаваща се всяка година), семестриален депозит за общежитие и изплащане на всички останали задължения по наеми и консумативи (вода и електроенергия), натрупани до момента", се казва още в становището.

В изявлението се посочва още, че на голяма част от работещите студенти се налага прекъсване на работа по време на сесията (която започва от 22.01.), което допълнително изпразва джобовете им. Това в съчетание с драстичното увеличение на наемите ще принуди работещите студенти да не прекъсват, а останалите да потърсят постоянна заетост, за да се издържат.

Логично това ще доведе и до по-малка посещаемост на учебните занятия и понижена успеваемост на изпитите. Ще се наложи студентите да разчитат и на поправителната сесия (м. септември), когато наемът е двоен, както и през целият летен сезон. За какво образование можем да говорим тогава?

Студентски съвет призовава отговорните институции, определящи държавната субсидия, да не абдикират от задълженията си, а да реагират адекватно и да се съобразят с увеличаващите се разходи. "За да можем ние, младите и преспективни хора да останем в страната си и да имаме времето и възможността да получим качествено образование", се казва в заключение.

/focus-news/[/b]
П. Горанов
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от П. Горанов »

Лице с име Валерия Сидерова никога не е живяло в общежитията на СУ. Поради тази причина не мога да извърша конкретна проверка на данните, които този анонимен участник във форума посочва за размера на плащанията си и имам пълното основание да ги обявя за манипулативни. По същата причина не съм в състояние да извърша проверка и за твърдението "едно голямо нищо" (цитат-П.Г.) от подадени "жалби до УС".

Манипулативни са и останалите твърдения - че в общежитията на МУ се живее по-евтино.

По-въпроса за хлебарките - този проблем можем само да го потискаме до известна степен, но не и да го ликвидираме. Бях решил миналата година, че и с третиране и без третиране с препарати, резултатът е един и същ - хлебарките си се разхождат на воля. Само след 2 месеца имахме невероятен наплив от инсекти и трябваше да вземем допълнителни мерки.
Студентски град е пресечна точка на хора от различни краища на страната (а и на света) с различен бит, хигиенни навици, начин на живот и т.н. Това, заедно с още един основен проблем - съхраняването на хранителни продукти извън хладилниците, прави този проблем изключително труден за овладяване.
Звучи комично, но откакто започнах работа в Студентски град, в къщи също се появиха хлебарки.

И накрая - човек трябва да е сляп, за да не вижда какво се прави в общежитията на СУ. Добре, че някои все пак го казват във форума. И нали не ме обвинявате за това, че в Студентски град има хора с музикални вкусове, различни от Вашия ?
Петко Горанов - Изп. директор на Поделение "Социално-битово обслужване" при СУ "Св. Климент Охридски"
kalki
В началото бе словото

Право на отговор!

Мнение от kalki »

Господин Горанов, имате една седмица, за да докажете нуждата от увеличенеито!

Вярвам във Вашите способности и съм сигурен, че ще се справите в интерес на основните си клиенти - студентите!

"Студентски съвет
СУ “Св. Климент Охридски”
София, 1504
бул. Цар Освободител 15
тел. +359 2 9308339
факс: +359 2 9460255
e-mail: students@admin.uni-sofia.bg

До УС на П ”СБО”
При СУ”Св. Кл. Охридски”

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
От
Стефан Кръстев – член на УС

Уважаеми колеги,

Във връзка с доклад на Изпълнителния Директор от 16.01.2006 година, касаещ евентуална актуализация на наемите в студентските общежития на СУ “Св. Климент Охридски”, предлагам Управителният Съвет, с цел повече информираност и улесняване при вземането на решение, да възложи на Изпълнителния Директор за следващото заседание да представи следните допълнителни сведения :

1. Счетоводните отчети на П “СБО” за периода 2000-2004 година, както и касовият отчет за 2005 година.
2. Справка за приходите от наеми на нежилищни площи за периода 2000-2005 година.
3. Справка за задълженията на П”СБО” към момента, както и за тяхното изменение за периода 2000-2005 година.
4. Справка за изпълнението на планово-текущите ремонти за 2005 година.

Във връзка с текущо възникнал при дискусията за евентуално актуализиране на наемите въпрос от колегите-студенти, моля също така да бъде представена информация относно събираната от живущите в общежитията на СУ месечна такса “електромер” в размер 1.90 лева на стая (съответно 0.63 лева на човек, живущ с още двама съквартиранти; 0.95 лева за живущите по двама и 1.90 лева за живущите самостоятелно) – а именно какво е основанието за заплащането на тази такса и за какво се разходват приходите, получени от събирането й.

23.01.2006г. С уважение :

/Стефан Кръстев/"
П. Горанов
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от П. Горанов »

Valeriq_Siderova написа:А на многоуважаемия г-н. Горанов - специални поздрави от мен! Особено много обичам, когато някой нарича нещо/някого, срещу което/когото е безсилен "МАНИПУЛАТИВЕН (О)"!!! Очевидно не сте бил толкова зает, щом сте имали времето да проверявате кой къде и кога е живял...
А за музикалните вкусове... Извинете! Обидих ли Ви? Явно Ивана Ви е любимка! Поздравявам Ви със същата песен! :wink:

Несъществуващата

Аз стоя пред всички ви с името си и действията ми са открити. Посочете общежитията на кой друг университет подържат онлайн комуникация със студентите си. Вчера (неделя, 22.01.) се прибрах от път и първата ми работа беше да проверя отзивите във форума. Сега излиза едва ли не, че съм направил нещо лошо, според Вас.
Да, манипулативно е да твърдите, че студентите от МУ живеят с по-малко пари на общежитие от студентите на СУ. Елате да Ви покажа документите за наемите на единия и на другия университет.
Колкото до музикалните вкусове, в Ramstein ме въведе 16-годишната ми дъщеря. Слушам ги с удоволствие. Иначе си пускам Janis Joplin, Jerry Lee Lewis, Van Morrison, Van Hallen, Axel Rudi Pell, Rainbow, Queen. Като студент слушах повече класика, най-вече Шуман, Шуберт, Меделсон, Брамс. Сега ми харесва Вагнер повече отпреди. Един от подаръците, на които дъщеря ми най-много се е радвала, е надпис от самозалепващо се фолио. Купих го от една сергия на крайбрежната улица в Созопол. Тя си го залепи на гардероба в нейната стая. На него пише "Mразя чалга!!!".
Петко Горанов - Изп. директор на Поделение "Социално-битово обслужване" при СУ "Св. Климент Охридски"
muncho11
В началото бе словото

Мнение от muncho11 »

Струва ми се, че въпросът е зададен пределно некоректно. Едва ли ще се намери човек, който иска да плаща повече за нещо, което е ползвал досега на символична цена (особено, ако мисли че може да не плаща изобщо).
Истинският въпрос е какво правят жителите на СГ, за да защитят правата си пред държавата, която увеличи с над 30% цената на отоплението през последната година, а в същото време отдавна замрази субсидиите и стипендиите.
Отговорът е НИЩО.
ЗАЩО ЛИ?
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Втора година вече се вижда, че държавата не иска да отдели някакви си 3-4 милиона за благото на Софийски университет. Това само по себе си показва доколко управляващите са загрижени за това благо. А от Софийския Университет излиза една доста голяма част от бъдещето на България. И въпросът за качеството на образованието при такъв недостиг на средства става все по-болезнен. Нужно ли е да коментираме повече това безхаберие? А за Националната агенция за приходите искат да отделят 70 милиона лева, за да се накачурят в небостъргача срещу Окръжна болница - да не говорим за колко ли още не подобни примери.

Аз лично не живея в Студентски град, но не мога да не съчувствам на хората там и на техните проблеми - често ходя там и много неща си личат. Но какво да кажем и за самите студенти и за някои неща, които те правят? Пора онзи ден ми каза, че местата, почистени от екоклуба преди 2 месеца, са все едно нищо не сме правили, даже много по-зле. Красноречив пример за това как нашите колеги се грижат за своята околна среда.

Приятна вечер.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Само да отбележа, че утре колегите от вестник ДНЕВНИК излизат с нашето становище , както и редица други медии !

Искрено се надявам да го прочетат онези, към които е адресирано и да предприемат необходимите мерки...

Студентски Съвет започва анкета в общежитията на СУ

До петък следобед ще имаме и мнението и настроенията сред студентите по въпроса !
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”