Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Вяра и религия.

Мнение от Scorpion »

Аз мисля, че за да вярваш в нещо, трябва да го познаваш, тоест да знаеш в какво вярваш. Това е разликата между вярата и наивитета. Ето защо се чудя на хора, които претендират да са вярващи християни, без дори да са прочели Библията и без да познават основните принципи на християнството.
Аз се самоопределям като деист - вярвам, че ако има Бог, той не се намесва в събитията от нашия живот, нито в нашите решения. Но пък смятам, че за всеки един от нас Бог е определил да направи нещо велико. Работата е там, че малцина са способни да осъзнаят собственото си призвание да направят нещо наистина значимо, може би от свръхконформизъм и страх да дадат простор на уникалното, което Бог е заложил в тях.
Истинската вяра е осъзнатата вяра. Затова е странна практиката да се кръщават децата, защото тогава липсва свободният избор, липсва самоидентифицирането, а религията трябва да се осмисли, преди да се приеме. Неслучайно някои велики личности се отказват от своята наложена непосредствено след раждането религия, за да възприемат тази, която усещат като по-истинна (пример - Касиус Клей, популярен с името Мохамед Али).

Това, което написах, звучи малко като притча, но това да не ви притеснява :D Не съм от Богословския факултет... :D Просто имам аргументирана позиция по темата.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Вярата не е манипулация, манипулация е да дадеш на една институция да ти обясни, в какво вярваш. Истински вярващият човек, не е задължително привързан към догмите на институцията.
Knights of the Cross
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

напълно съм съгласна с последните 2 мнения :)
това да вярваш в определена религия често се свързва с изпълняването на неините изисквания и съобразяване с нормите,които налага. вярата не може да бъде потисничество,тя трябва да бъде приета по собствена воля,да бъде осъзната и разбрана. да се молим само по празниците и да постим на Бъдни вечер не е вяра. или я приемаш или я отхвърляш,за да намериш тази,която придава смисъл на делата ти. :)
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

напълно съм съгласна с последните 2 мнения :)
А аз - с горните три :)
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

..........
Последно промяна от Bagatur на 07 Сеп 2010, 11:22, променено общо 1 път.
Strength and honor.
pagan_spirit
В началото бе словото
Специалност: arheolog

Мнение от pagan_spirit »

Тангра.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

А Перун? :lol:
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Перун пък е бахти тъпият бог! :pukeright:
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Don Horhe написа:А Перун? :lol:
Остави човека да си вее косите в степта и ходи да те изнасилват византийци :P
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Ariel
В началото бе словото

Мнение от Ariel »

Всеки човек решава на кой/какво да се подчини, смятам че това е личен избор
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Да, и не бива на никого да се налага. Точно обратното на което правят разни християнски и ислямски фундаменталистчета...
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Ariel написа:Всеки човек решава на кой/какво да се подчини, смятам че това е личен избор
Само дето религиите проповядват точно обратното нещо...
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Тва само щото настояват да те спасят, дори и против волята ти. Просто смятат, че не си разбираш интереса, пък нямат време много-много да ти го обясняват, щото има още много други заблудени като тебе и требе да се бърза през цялото време.... :bounce:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

И все пак - следващата (и вероятно последна) световна война няма да е заради вяра, религия и прочие, а заради "личния избор" и безумното ритане всеки да може да прави каквото си иска.
Колкото и да се грачи срещу религията, организирана, задължителна и т.н., тя е форма на ред, а редът е най-важното нещо.
Изображение
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

constantine написа:На този свят според мен има само две стойностни книги - Библията и не безизвестният роман на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита". Прочетете ги, в тях има страшно много вечни истини, те ще ви накарат коренно да преосмислите живота си. А колкото до съществуването на Бог - за мен то е аксиоматично и не подлежи на опровержение. Има моменти в живота, когато божественото влияние е крайно осезаемо. Например случвало ли ви се е да сте на косъм от смъртта... и по някакъв начин, необяснимо и за наследниците на Хипократ, да оцелеете? Какво си казвате? Чудо? Няма чудеса. Няма случайности. Човекът строи живота си по плана на Великия Архитект на Вселената, макар че доста често здравината на сданието зависи от самия строител :) Но... не ми се иска да задълбавам в тази насока. Всеки с мнението си.
Само ми е интересно, едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не е споменал името Господне, било то напразно или не съвсем :) Защото колкото и да го отричаме, Той е Вечният, Той е Пътят, Истината и Живота.
Бог да ви благослови!
Пич, ти си от най-мазните фанатици, които съм виждал. СЕРИОЗНО!

Едва ли има смисъл да ти доказвам, че това, което казваш е толкова безаргументативно и не почиващо на толкова никаква разционалност, че някои предавания по ТВ2001 звучат като Платонов диалог в сравнение с теб.

Това , което представлява постът горе е тоталното безсилие да мислиш, чувстваш и да бъдеш себе си, което те предава на вярата в магии, суеверия, религии...Ти дотолкова си се разтворил в АВТОРИТЕТА на трансцедентното (при теб въображаемо), че направо май нищо освен ВЕЧНИЯ не съществува з атеб, включително и между другото изчезналия ти аз.

Забелязал съм ,че такива като теб, компенсаторно прехвърлят своята липса на мсиъл, разум, и екзистенция, върху чужд авторитет и съществуване (по-рядко на човек) най-често на някаква божествена същност, която е способна да им даде абсолютна увереност, иначе присъща на психичноболните...

valandin написа:Вярвам в Бог,да.Християнството ме урежда като религия.
Аз не вярвам в никой Бог, не. Християнството не ме урежда.

Но си безпощадно прав. Това е само едно wishful thinking....
Последно промяна от Markov на 05 Апр 2009, 08:41, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Култура”