Мисля че горе-долу ми разбрахте въпроса.Чакам отговори.Мерси предварително
"Тютюн"
Модератори: svetlio.varna, Boromir
"Тютюн"
Тази година на изпита се падна "Тютюн".То хубаво,романът ми харесва,но много ме обърква факта че има 2 издания.Аз лично прочетох това което беше вкъщи,но се оказа първото-без Лила и всички останали герои.Та въпросът ми е към вече приетите студенти-как си разработвахте темата върху "Тютюн"-върху кое от двете издания?Ако има някой който е писал върху първото-това без Лила каква оценка има-дали се санкционира това че си чел еднотот издание и не си включил героите от второто?
and than she`d say:It`s OK,I got lost on the way...but i`m a supergirl,and supergirls don`t cry!!!
- elfer
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Според мен трябва да си прочела поне и двата вариянта на романа, но като цяло и аз подкрепям мнението на Алхимика - просто на самия разработващ ще му е от по-голяма полза, могат да се изведат повече аргументи и доказателства и т. н.Всичко си зависи най-много от формулировката на темата, но ако межеш да съпоставяш двете части, то си те е в твоя полза!
Огледай се наоколо, нима природата не е истинска богиня ?!
- don_angelitto
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Когато пишеш съчинение върху Тютюн, може да акцентираш само върху една от сюжетните линии. То за повече няма и време. Според мен несъмнено по-важната посока е любовта между Борис и Иринка. Другите измишльотини за партизани и пр. са вмъкнати от Димов след "препоръка" на Пантелей Зарев (виден комуняга). Аз не ходих на уроци по литература, защото нямам нужда, кандидатствах МО. Когато се явих на изпита, изкарах 5 без никакъв зор и без грам четене. Е, все пак зависи какво ще се падне. ******************************************************************
...::alhimikat::...
редактирано
редактирано
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Виж Яворов как добре те е послушал...don_angelitto написа:Въобще има автори като Гео Милев, Пенчо Сл и др, които трябва да се самоубият начаса!
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- milady
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Да се самоубият начаса??Незнам но според мен Гео Милев е гениален, а ако Вазов вече не беше наречен "Патриарха на българската литература", П.П. Славейков със сигурност щеше да получи това прозвище!
Колкото до романа "Тютюн"... аз също писах за него, нищо, че в крайна сметка не ми се наложи да използвам петицата, която изкарах с общо 14 дни учене-по 1 за всеки автор, защото влязох МО с история и английски. Аз лично бях чела само оригиналната версия-без Лила и другите "изкуствени" герои, и останах много изненадана, когато случайно разбрах за тях; така и не прочетох "редактираната" версия на романа, но затова пък говорих много за нея в темата, което според мен ми изкара и петичката
В общи линии започнах с това, че Димов е писал на общочовешки теми, а тясната класово-партийна рамка, в която П. Зарев се е опитал да вкара романа, е просто нелепа; че веднага си личи кои са героите, на които авторът е придал дълбочина и са били замислени като такива (Борис, Ирина, Павел) и онези, които са били нарочно вмъкнати (Лила, Шишко, Варвара), за да се впише романът в идеологическата рамка на своето нещастно време-50-те години на миналия век, време неудобно за каквато и да било лична изява; наблегнах на това как любовта между Лила и Павел е била създадена с идеята да бъде антипод на тази между Борис и Ирина, но че тя всъщност не би могла да бъде такава, защото й липсва дълбочина, предистория и изобщо авторова идея. В общи линии това ми беше основното, и то ми дойде в момента в който го пишех-вдъхновение, един вид...Наистина, преди това, в деня, в който се готвех за "Тютюн", наблегнах на историята на романа-скандала за издаването му, неодобрението на Зарев, редакцията на романа-и това ми беше най-много от полза.
Един съвет от мен-за кандидатстването с л-ра е добре да се прочете и историята на произведенията, и биографията на автора-по този начин може да се започне с едно прекрасно въведение в историческото време на произведението и мотивите на автора, а другото след това само си идва-трябва да се познава и произведението, разбира се!
Малко многословно се изразих, но ще се радвам, ако това е от полза на някого!
Колкото до романа "Тютюн"... аз също писах за него, нищо, че в крайна сметка не ми се наложи да използвам петицата, която изкарах с общо 14 дни учене-по 1 за всеки автор, защото влязох МО с история и английски. Аз лично бях чела само оригиналната версия-без Лила и другите "изкуствени" герои, и останах много изненадана, когато случайно разбрах за тях; така и не прочетох "редактираната" версия на романа, но затова пък говорих много за нея в темата, което според мен ми изкара и петичката
В общи линии започнах с това, че Димов е писал на общочовешки теми, а тясната класово-партийна рамка, в която П. Зарев се е опитал да вкара романа, е просто нелепа; че веднага си личи кои са героите, на които авторът е придал дълбочина и са били замислени като такива (Борис, Ирина, Павел) и онези, които са били нарочно вмъкнати (Лила, Шишко, Варвара), за да се впише романът в идеологическата рамка на своето нещастно време-50-те години на миналия век, време неудобно за каквато и да било лична изява; наблегнах на това как любовта между Лила и Павел е била създадена с идеята да бъде антипод на тази между Борис и Ирина, но че тя всъщност не би могла да бъде такава, защото й липсва дълбочина, предистория и изобщо авторова идея. В общи линии това ми беше основното, и то ми дойде в момента в който го пишех-вдъхновение, един вид...Наистина, преди това, в деня, в който се готвех за "Тютюн", наблегнах на историята на романа-скандала за издаването му, неодобрението на Зарев, редакцията на романа-и това ми беше най-много от полза.
Един съвет от мен-за кандидатстването с л-ра е добре да се прочете и историята на произведенията, и биографията на автора-по този начин може да се започне с едно прекрасно въведение в историческото време на произведението и мотивите на автора, а другото след това само си идва-трябва да се познава и произведението, разбира се!
Малко многословно се изразих, но ще се радвам, ако това е от полза на някого!
"Този, който говори на чужд език, би трябвало да е благодарен дори и само за това, че е бил разбран."
Инадзо Нитобе
Инадзо Нитобе
"Тютюн" си заслужава да се чете единствено в първоначалния му вариант. След принудителната "редакция" цялата сюжетна линия се измества от проблема за съдбата на второто и третото поколение българска буржоазия към въпроса за класовата борба и изначалната онеправданост на работническото съсловие, което си е живо извращение на същинската авторова идея. Още повече, че под влияние на комунистическата идеология, почти целият текст изглежда изкуствен и необоснован откъм историческа достоверност. Допълнителните близо 300 страници във втората редакция в общи линии пращат целия смисъл на романа по дяволите, като от стойностно литературно произведение той се превръща в средство за пропаганда и манипулация.
The more I see of human beings
the more I like animals
the more I like animals
- svetlinka
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
бе какво четене наново каква топла бира
или още по добре карате някой да ви разкаже "новото" в редактирания роман
редактирано
просто прелиствате, четете диагонално...alhimikat написа:Разликата между старата и новата версия са няколко десетки страници.
Което ще рече, че всичко останало е еднакво !!!
Няма да представлява проблем предполагам
или още по добре карате някой да ви разкаже "новото" в редактирания роман
редактирано
Use Google before asking dumb questions