физика

Подфорум към Биологическия факултет
normal
В началото бе словото

физика

Мнение от normal »

Кажете нещо за изпита по Физика при Христакудис :shock:
Аватар
Bethany
Да живей словото

Re: физика

Мнение от Bethany »

normal написа:Кажете нещо за изпита по Физика при Христакудис :shock:
:?: :shock:
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Europa
От дъжд на вятър

Мнение от Europa »

Мога да ти кажа за Максимов :salute:
Откога физиката е в зимен семестър? :roll: Ние я учихме в първи курс, летен семестър.
ИзображениеИзображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Europa написа:Мога да ти кажа за Максимов :salute:
Откога физиката е в зимен семестър? :roll: Ние я учихме в първи курс, летен семестър.
Вие най-вероятно сте от БФ, останах учудена, защото и 2-та ( Максимов и Христакудис) са от ФЗФ, но не са ни преподавали. Каква физика учите - обща?
Europa
От дъжд на вятър

Мнение от Europa »

От БФ сме :cheers: . И ние учим физика, колкото и странно да ти изглежда, но физиката е необходима в лабораторната практика. Някак си ми е непонятно да се използват различни апарати и методи ( спектрофотометри, електрофорези и т.н) и да не се знае принципа им на работа, който се базира на физиката. Така, че колкото и да са недоволни колегите от учебния план, смятам, че е добре конструиран с малки изключения.
Курсът беше по обща физика (двата учебника на Максимов). След това в по-горните курсове имахме физикохимия и биофизика.
ИзображениеИзображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

да, аз си бях избрала и основи на съвременната физика при максимов много приятен курс
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Europa написа:От БФ сме :cheers: . И ние учим физика, колкото и странно да ти изглежда, но физиката е необходима в лабораторната практика. Някак си ми е непонятно да се използват различни апарати и методи ( спектрофотометри, електрофорези и т.н) и да не се знае принципа им на работа, който се базира на физиката. Така, че колкото и да са недоволни колегите от учебния план, смятам, че е добре конструиран с малки изключения.
Курсът беше по обща физика (двата учебника на Максимов). След това в по-горните курсове имахме физикохимия и биофизика.
Не ми изглежда странно въобще. Аз съм завършила във ФЗФ и съм добре запозната. Аз например съм карала курс по биология и химия във ФЗФ. Даже си имахме и практикум. А относно Максимов и Христакудис нямам наблюдения, т.к не са ми преподавали. Знам само, че 2-та са авторски колектив на редица учебници за основното и средно образование. Съжалявам, но не мога да Ви помогна. :cry:
P.S "физиката е необходима в лабораторната практика" и не само там .....
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

А и още един въпрос - изкарахте ли курс по УУМ(Увод в Университетската математика)? Защото във физиката, някои неща изискват употреба на математичен апарат, който се не се учи в средното училище?
Starchild
В началото бе словото

Мнение от Starchild »

Изкарахме, малко силно казано, но в програмата в първи курс влиза и математика, дам.

Иначе след курса по обща физика и аз записах основи на съвременната физика, та в общи линии го чакам с нетърпение идния семестър. =) Между другото много висша математика ли ще ни трябва за него? Защото отбирам от някой и друг интеграл, даже и от по-простите диференциални уравнения, ама все пак не съм много навътре. :/
And with a little pen-knife held in her hand
She plugged him through and through
And the wind did roar and the wind did moan
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Starchild написа:Изкарахме, малко силно казано, но в програмата в първи курс влиза и математика, дам.

Иначе след курса по обща физика и аз записах основи на съвременната физика, та в общи линии го чакам с нетърпение идния семестър. =) Между другото много висша математика ли ще ни трябва за него? Защото отбирам от някой и друг интеграл, даже и от по-простите диференциални уравнения, ама все пак не съм много навътре. :/
Зависи какво е предвидено по учебна програма като материя, но съвременната физика изискава познаване на доста сложен математичен апарат. Предполагам, че курсът е съобразен с курса по математика, които сте изкарали.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

има малко математика в началото - уравнението на шрьодингер за водороден атом, потенциални ями, тунелен ефект, после нататък почти няма

Изображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

begemot_ написа:има малко математика в началото - уравнението на шрьодингер за водороден атом, потенциални ями, тунелен ефект, после нататък почти няма
Изучаването на квантовата механика изисква отлично познаване на специфичен математичен апарат като диференциалните уравнения например. Не знаех, че изучавате диференциални уравнения от по-горен ред.
Starchild
В началото бе словото

Мнение от Starchild »

Супер значи. =)))
По принцип Максимов се съобразява с нивото на преподаване/научаване на математиката в БФ. Затова и питах всъщност. Радвам се, че е така.

Колкото до Шрьодингер, след като Пенка по ОНХ ни застреля с него още на първата лекция и каза, че всеки средно интелигентен човек трябва да може да го изведе, той повече не може да ме стресне. ^^
And with a little pen-knife held in her hand
She plugged him through and through
And the wind did roar and the wind did moan
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Starchild написа:Супер значи. =)))
По принцип Максимов се съобразява с нивото на преподаване/научаване на математиката в БФ. Затова и питах всъщност. Радвам се, че е така.

Колкото до Шрьодингер, след като Пенка по ОНХ ни застреля с него още на първата лекция и каза, че всеки средно интелигентен човек трябва да може да го изведе, той повече не може да ме стресне. ^^
Почти съм сигурна, че 99 % от всички, които се имат за средно интелигентни не могат да изведат уравнението на Шрьодингер!
P.S Какво е ОНХ?
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

Bethany написа:Изучаването на квантовата механика изисква отлично познаване на специфичен математичен апарат като диференциалните уравнения например. Не знаех, че изучавате диференциални уравнения от по-горен ред.
математиката ни е 2 семестъра, има го в програмата, колко го учим с наш'те преподаватели е отделен въпрос.
обща и неорганична химия е ОНХ

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “БиоФ”