кандидати ПСИХОЛОГИЯ
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- ShadeOfShane
- Да живей словото
- Специалност: Психология
- Курс: трети
Re: кандидати ПСИХОЛОГИЯ
Струва си ... казвам ви , блъскайте сега , после ще сте много удоволетворени, специалността си струва, колегите си струват , въобще ако е необходимо, жертвайте я тази година, инвестирайте в следващите !Ако някой иска да го надъхам може да ми пише в скайп : Janek_OZ
. Айде давай следващатата тема от конспекта ! И аз де ... и аз .... също ...

http://www.vbox7.com/play:3078cf70
- debauchee
- В началото бе словото
- Курс: втори
- Адрес в галерията на СУ: i own the fockin gallery 8)
ShadeOfShane,нахъсваш много човече!
давай още,лей инфо и загатвай
следващата тема е "Теми и идеи в творчеството на Славейков"
баааая обширна,споделяй мнение!:D
ще се радвам да чуя и от всеки,който е писал по нея
давай още,лей инфо и загатвай
следващата тема е "Теми и идеи в творчеството на Славейков"
баааая обширна,споделяй мнение!:D
ще се радвам да чуя и от всеки,който е писал по нея
I've always been an introvert,happily bleeding!
- ShadeOfShane
- Да живей словото
Славейков е много приятен автор, а това, че на доста хора им е труден , прави научаването му доста добра инвестиция.
- Jelena
- В началото бе словото
- Специалност: психология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Хахах Софи
Връщаш се в спомените, когато и ти беше кандидат-студент и пишеше в тази тема а? 
Добре дошли на новите мераклии
Ако случайно по стечение на обстоятелствата (всичко се случва), не успеете да се класирате в психото, преместването също е алтернативен (и изпитан) вариант.
Но който и път да изберете, преборете се с мързела! *каза още борещата се с него*
Съветвам ви също така да прегледате учебния план, за да добиете представа какви дисциплини ще изучавате (не само за тази специалност, ами за поне първите си 2 -3 желания). От ноблюденията си мога да кажа, че някои колеги се разочароват от реалността и това, което ще учат, защото влизат с други представи (и пак да подчертая, не става дума само за тази специалност, ами по принцип). Хубаво е да сте информирани и поне в някаква степен да знаете какво ви чака.. друг е въпросът, че мислейки си че ще учите "антропология" ще учите точно и само това
Добре дошли на новите мераклии
Но който и път да изберете, преборете се с мързела! *каза още борещата се с него*
Съветвам ви също така да прегледате учебния план, за да добиете представа какви дисциплини ще изучавате (не само за тази специалност, ами за поне първите си 2 -3 желания). От ноблюденията си мога да кажа, че някои колеги се разочароват от реалността и това, което ще учат, защото влизат с други представи (и пак да подчертая, не става дума само за тази специалност, ами по принцип). Хубаво е да сте информирани и поне в някаква степен да знаете какво ви чака.. друг е въпросът, че мислейки си че ще учите "антропология" ще учите точно и само това
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Специалността е пародия в горен курс.Първи курс- доста летящ старт,поради множеството абсолютно излишни избираеми дисциплини (единствен полезен предмет-Физиологична психология),Втори курс-тягостни и демотивиращи дисциплини и преподаватели(изключение ДЮ и Статистически методи),Трети курс-почти никакъв смисъл от посещение на лекции и упражнения по всяка една дисциплина (има архив с лекционните курсове по всички дисциплини),пародия на преподаване:студентите отиват на занятия,слушат нещо за което не са подговени предварително,мълчат и си отиват (проблясъци в Трудовата психология-слаби),Четвърти курс-на тоя фон не се очертава да е различно.
Това,което написах е мое субективно мнение (макар и споделено с болшинството от колегите) и не задължавам никого с него.Естествено има проблясъци тук таме из курсовете,но с проблясъци знания и умения не се добиват.Напълно подкрепям Джелена-вижте изнесените учебни планове и изучаваните дисциплините и преценете сами за себе си има ли смисъл да следвате Психология.
Това,което написах е мое субективно мнение (макар и споделено с болшинството от колегите) и не задължавам никого с него.Естествено има проблясъци тук таме из курсовете,но с проблясъци знания и умения не се добиват.Напълно подкрепям Джелена-вижте изнесените учебни планове и изучаваните дисциплините и преценете сами за себе си има ли смисъл да следвате Психология.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Jelena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Така - ето да ви улесня - ТУК се намират въпросните планове, описания на повечето дисциплини и т.н. Има вероятност учебния план да е мъничко променен за вас, но едва ли ще го и забележите тъй като промените са минимални (за съжаление)...
Такам, колегата има до някъде право, но все пак не е всичко чак толкова черно (е може би го казвам като първокурсник- ентусиаст). Хубаво е обаче да се чуят различни мения... истината е някъде там както казват.. но решението си го взимате единствено и само вие
Истина е че има неуредици и разни не много домислени неща в специалността, но аз не бих следвала друго (поне за сега). А и то си зависи от човека как ще се севъзползва от това, което му се предоставя, защото макар и малко, все пак има нещо
Неща, които извън унито са по-трудно достижими...
@ Плазмодий
И всъщност името ми е Йелена , но знам че тъй като българската азбука не е пригодена за латиница, съм чувала всякакви интерпретации, Джелена не се сърди
Такам, колегата има до някъде право, но все пак не е всичко чак толкова черно (е може би го казвам като първокурсник- ентусиаст). Хубаво е обаче да се чуят различни мения... истината е някъде там както казват.. но решението си го взимате единствено и само вие
Истина е че има неуредици и разни не много домислени неща в специалността, но аз не бих следвала друго (поне за сега). А и то си зависи от човека как ще се севъзползва от това, което му се предоставя, защото макар и малко, все пак има нещо
@ Плазмодий
И всъщност името ми е Йелена , но знам че тъй като българската азбука не е пригодена за латиница, съм чувала всякакви интерпретации, Джелена не се сърди
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
- ShadeOfShane
- Да живей словото
Плазмодий , ти и мен така ме спичаше миналата година като кандидатствах, все ти се молех тука из форума да ме вдъхновиш и ти все с нежелание казваше по нещо хубаво из многото лоши неща. Я започвай да гледаш малко по позитивно, много е яко, трябва да пробваш.
Йелена,тез неурдеици само възпитават, виж ти си си намерила мястото в универса , супер си ти е интересно някакво да намираш разни зали Николай да ни изнася алтернативни лекции, аз все си мисля,че така ти е даже по интересно отколкото ако всичко беше наред ,ако нямаше какво да се спасява, тогава ние спасителите щяхме да умрем от скука.Супер си ни е яка специалността, мен ако питате , а и да не ме питате много много пак ще си кажа, че ако си заинтересувам от човека и ако искаш да си полезен някак в ежедневния си живот и професията ти да ти е и хоби и начин на живот - психологията е мястото ... е ако ти е интересно де...
Йелена,тез неурдеици само възпитават, виж ти си си намерила мястото в универса , супер си ти е интересно някакво да намираш разни зали Николай да ни изнася алтернативни лекции, аз все си мисля,че така ти е даже по интересно отколкото ако всичко беше наред ,ако нямаше какво да се спасява, тогава ние спасителите щяхме да умрем от скука.Супер си ни е яка специалността, мен ако питате , а и да не ме питате много много пак ще си кажа, че ако си заинтересувам от човека и ако искаш да си полезен някак в ежедневния си живот и професията ти да ти е и хоби и начин на живот - психологията е мястото ... е ако ти е интересно де...
- Jelena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Софи, нали занеш какво са казали, неволята учи 
То плюсове и минуси има много, идеално положение не мисля че има, по-важното е човек да се възползва от това, което има. То си е майсторство да обърнеш минусите в плюсове.. или поне да се постараем...
То плюсове и минуси има много, идеално положение не мисля че има, по-важното е човек да се възползва от това, което има. То си е майсторство да обърнеш минусите в плюсове.. или поне да се постараем...
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Хич не го слушайте Евтимий какви ви ги говори. Колега, ще те видя теб в III-ти курс на ПА дали няма да говориш за пародийни дисциплини и да ръсиш попръжни
.
Та по темата - специалността си струва! И това го казвам аз, която до края на първи курс ненавиждах Психологията
. Сега обаче съм на съвсем друго мнение и с ръка на сърцето мога да кажа, че съм обсебена
. Преподаването по някои дисциплини може наистина да е пародия, но също така си заслужава да посещаваш редица други, които са ако не толкова интересни, то поне полезни. Естествено не може да очаквате преподавателите да ви наливат знания в главите - те просто дават отправна точка и ви насочват в бъдещото ви развитие. Останалото трябва да го постигнете сами с много четене (не само на задължителна и препоръчителна литература), труд и постоянство. Не просто "ще снимам лекциите от колеги и пак ще мина изпита". Учете не толкова за успех, който така или иначе ще бъде висок, а за да трупате знания и умения, защото на пазара на труда няма да ви искат отлична диплома, а ще трябва да бъдете колкото се може по - конкурентноспособни.
Естествено, има го и моментът, че като че ли с всеки следващ курс нещата стават все по - лежерни, но погледнете от добрата страна - ще имате повече време да поработите над себе си, да запишете някое допълнително курсче, втора специалност или нещо от сорта.
И още нещо - по - голямата част от преподавателите са много разбрани и точни хора, подхождат с емпатия, разбиране и прекрасно отношение към студентите. Има изключения, естествено, но на общия фон на преподавателското съсловие на СУ, нашите са си цветенца
(плюс някой плевел тук - там
).
Та по темата - специалността си струва! И това го казвам аз, която до края на първи курс ненавиждах Психологията
Естествено, има го и моментът, че като че ли с всеки следващ курс нещата стават все по - лежерни, но погледнете от добрата страна - ще имате повече време да поработите над себе си, да запишете някое допълнително курсче, втора специалност или нещо от сорта.
И още нещо - по - голямата част от преподавателите са много разбрани и точни хора, подхождат с емпатия, разбиране и прекрасно отношение към студентите. Има изключения, естествено, но на общия фон на преподавателското съсловие на СУ, нашите са си цветенца
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
I swear I'm not the devil though you think I am...
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Абсолютно съм съгласен,Психологията като специалност и поле на бъдещо развитие има моето уважение и ентусиазъм,затова и записах,затова и още се занимавам.Науката наистина може да ти даде много и подкрепям всички позитивни мнения в тая насока.ShadeOfShane написа:Супер си ни е яка специалността, мен ако питате , а и да не ме питате много много пак ще си кажа, че ако си заинтересувам от човека и ако искаш да си полезен някак в ежедневния си живот и професията ти да ти е и хоби и начин на живот - психологията е мястото ... е ако ти е интересно де...
Но явно не ме разбирате правилно.Не съм против Психологията като научна дисциплина и специалност в университета,против съм начина на преподаване и голяма част от нещата,които се преподават в тази специалност в СУ.Нз дали ви е известно но ако не се лъжа учебните планове на всички специалности във ФФ(изключая може би философията за която нямам инфо) са преструктурирани от тази година в съответствие с европейските програми и системата от кредити.Въведени са много повече избираеми дисциплини,двусеместриалните дисциплини са съкратени,с всяка година имаш все по-голяма възможност да избираш как да се профилираш.В психологията това го няма и смятам колегите от първи курс ще го потвърдят.Не смятам за нормално някой (не визирам себе си) да учи 3 години голямо количество безмислени за него дисциплини при положение,че се е ориентирал професионалния си интерес към клиничната психология,изучавана в четвърти курс.Известно ми е че обучението в университета е само насока за бъдещо развитие,но задължителните дисциплини през целия курс на обучение не са насока,а задължаване и ограничаване.
И аз винаги гледам доста позитивно на нещата,затова и написах добри думи в скобите от горния ми пост
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Здравейте,
И аз съм в сектата на кандидат-психолозите.Поставям Психологията на второ желание, като първо ми е Културология.
Относно учебните планове, аз сравних плана на СУ с някои университети в чужбина и според мен нашият вариант си е по-добър.Но всеки с мнението си
Успех на всички!
И аз съм в сектата на кандидат-психолозите.Поставям Психологията на второ желание, като първо ми е Културология.
Относно учебните планове, аз сравних плана на СУ с някои университети в чужбина и според мен нашият вариант си е по-добър.Но всеки с мнението си
Успех на всички!
- Jelena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Имай предвид, че при подредбаAriel написа:Здравейте,
Успех на всички!
1. Култорология
2. Психология
шанс да влезеш в психология съществува само, ако балът на психото тази година по чудо падне под този на култорологията... което не ми се вярва да стане... или с други думи казано, ако искаш да имаш шанс да влезеш психология, сложи я на 1-во, а култорологията на 2-ро място.
Просто прецени кое ти се учи повече
Успех и на теб! И дано бъдеш доволен!
- ShadeOfShane
- Да живей словото
Аз нямаше да знам какво да си избера ако ми даваха да избирам и сега показах ,че незнам де , а втория семестър ще пиша всички избираеми , което си е убийство като се има предвид ,че и сериозно обмислям вероятността да си оставя за лятото физиологичната ако не стане чудо и не се почувствам подготвена за нея за 4 дни .... та мисълта ми беше ,че повечето студенти нямат идея какво им се учи , какво да си изберат , а в унито както каза Ваня е възможно да си снимаш лекциите от колегата и да минеш по някой предмет , който ти е задълже и не ти харесва и през времето, в което си можел да посещаваш лекциите по задължителния предмет , ти да си учиш по онзи, който ти е интересен. Моят единствен протест / а аз съм човек, който винаги е бил крайно против образователната система поне в училище/ тук са учебниците на английски и руски , къде спят тия преводачи , тия издателства , пък и както каза съквартирантката ми , на тез от английската и руската филология не може ли да им дадат да ни преведат някой учебник вместо куросва работа ?!НО АЗ ВИ КАЗВАМ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПСИХОЛОГИЯТА !
- arthaz
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Като гледам май няма много кандидати
или поне повечето са момичета, което е по- добре за мен. Аз лично ще кандидатствам с английски само че не ходя на никакви уроци и се подготвям сам 
Elämää täytyy rakastaa ^^
- ShadeOfShane
- Да живей словото
Това ,че не си губят времето по форуми , не бива да те успокоява ,повечето ми колеги в момента дори не са чували за този форум , а ако са чували им е като някое митично същество , но хората са си влезли , въобще кандидатите за психология не са малко и респективно се увеличават всяка година .... ще погребем правото по кандидати тази година .... ЙЕАХ !