Опера
Модератори: Boromir, Търговецът на кристал
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Re: Опера
Ми ще ги видя как ми се струват на външен вид и ще ти кажа дали ще си ги взимам или ще ми ги мяташ. И после аз ще ги мятам по тракерите, ако даваш 
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
23 януари - Алеко Константинов. Оп. Почти. Премиера на "Алеко" (в ролята на Алеко - Юлиан Константинов, останалата част от състава също е отлична), плюс балета "Шехеразада" на Римски-Корсаков.
Билети все още има, но ако ще ходите... тъй де, не отлагайте купуването им.
http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... g0NTs1NA==
Билети все още има, но ако ще ходите... тъй де, не отлагайте купуването им.
http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... g0NTs1NA==
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
"Младата режисьорка Вера Петрова търси съвременни препратки ... опирайки се на съвременни изразни средства, нетипични за традиционната сценография..."
Not really my thing...
Not really my thing...
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Ох, как се почва подобен пост... може би с "уф, уф, бледолики!"
Да почнем с това, че българската опера в момента има двама секссимволи. И двамата ги одобрявам напълно като такива, имат благословията ми, с две (или повече) думи. По принцип, това леко ме дразни, но щом пълни залите, вярвам, не е напълно лишено от смисъл.
Единият е Петър Данаилов. За него съм говорила и, обещавам ви, пак ще говоря. Изключителен певец, най-добрият български баритон в момента.
Сега думата ми е за Юлиан Константинов. Темата е за опера, а не за спорт, затуй няма да ви кажа чий брат е
- а и покрай тая роднинска връзка ми иде да избия половината пишман-журналистки, които го интервюират, защото половината интервю е за опера, другата половина - за волейбол. Последен пример - вчера сутринта по една от националните телевизии. Както и да е. Исках да кажа, че нямаше празно място в Операта - ама наистина, задушаващо пълно бе - и, честно, не мисля, че хората бяха там заради Рахманинов. Поне на финала нямаше отчаяните писъци от "Бал с маски": "Пепиии, ах, Пепиииии!"
Тааа... операта е "Алеко". Едноактна, относително лека за слушане (поне за тренирано ухо), много хорови изпълнения. Алеко има една разкошна каватина и разкошен финал, който си е само негов, пък! И мдааа... Юлиан, ако и да ми се стори, че в началото не бе на 100%, се събра, когато трябваше и пяяяя, ама как пяяя... Липсва ми като Филип, признавам, колкото и да вярвам, че руският репертоар много му подхожда.
Останалите - мисля, че бяха Цветелина Бандаловска и Август Амонов - също бяха на ниво, ама кой ти ги слуша тях...
Сюжетът е пределно прост - Алеко бяга с цигански табор (не стана ясно от самата постановка, ама карай), залюбва се с една циганка (Земфира), която му ражда дете. Две години по-късно започва да му изневерява и да му вдига скандали, обяснявайки му в подробности колко и как я обича другият. И един прекрасен ден, на Алеко му кипва, убива любовника й, убива и нея и циганите го гонят от табора.
Нищо особено, ама си е леко тревожно да видиш как мъж с габаритите на Юлиан пристъпва към тебе с нож (пък бил той и бутафорен) в ръка. На мястото на Бандаловска нямаше да съм чак толкова наперена.
Ъ-ъ.
Режисурата уж трябваше да е модерна, но макар изразните средства да ми допаднаха, можеше да поизгорят някой и друг прожектор, за да направят истинско художествено осветление, вместо да илюстрират с мултимедия. Майната им на лампите.
Другото е, че ако нямаше субтитри, беше абсурдно да разбереш какво се случва, освен основната сУжетна линия, която си бе пределно ясна - той - в черно, любовникът - в бяло, мадамата - в червено. Ясно като бял ден. Иначе си личеше, че жена е пипала тук и там в някои от сцените - затова и "Дон Джовани" не бива да се поставя от жени, да не вземе да стане любовна история.
И имаше едно детенцееее... прекрасно, чаровно, уникално сладко дете (детето на Алеко и Земфира).. което щъкаше съвсем отговорно и целенасочено из сцената, а на поклоните обра аплаузите, застанало до Юлиан, стигащо, в общи линии, до коляното му.
И тъй... няма да ви разказвам за балета "Шехеразада", защото аз от балет НЕ разбирам. Само ми се струва, че девойката, дето игра Шехеразада, беше наистина добра.
* А с каква компания се прибирах...
Набор на баба ми, 77-годишен дядо, който се влюби в мене и настояваше да ме изпрати, като на раздяла ми каза, че аз съм била "много умна и много възпитана - или не, всъщност, на първо място, много възпитана, щото то е и по-важното, и после много умна и ученолюбива". И ми разправяше, че одобрявал хитлеризма и си бил набелязал едни 200 000 българи, дето и да ги убият, нямало да му е жал. Но си беше джентълмен от старата класа и си приказвахме изключително приятно, а като почнах да му говоря за опера, се захласна, макар че и той е фен (от това, което сподели). И да, обожава Нилската сцена в "Аида", а много хора я подминават - за мен е най-прекрасната сцена в цялото произведение.
Ениуей, славен дядо. Да е жив и здрав, много ме усмихна. Вървим ние и той: "Ох, много се надявам, че не ви дискредитирам - пред обществото или пред приятеля ви." Е, толкова мило ми стана!
Аз: "Не бих имала нищо против да бъда дискредитирана по подобен начин всяка вечер, когато ходя на опера." Та много се смяхме. Много готин дядо, истински джентълмен.
Да почнем с това, че българската опера в момента има двама секссимволи. И двамата ги одобрявам напълно като такива, имат благословията ми, с две (или повече) думи. По принцип, това леко ме дразни, но щом пълни залите, вярвам, не е напълно лишено от смисъл.
Единият е Петър Данаилов. За него съм говорила и, обещавам ви, пак ще говоря. Изключителен певец, най-добрият български баритон в момента.
Сега думата ми е за Юлиан Константинов. Темата е за опера, а не за спорт, затуй няма да ви кажа чий брат е
Тааа... операта е "Алеко". Едноактна, относително лека за слушане (поне за тренирано ухо), много хорови изпълнения. Алеко има една разкошна каватина и разкошен финал, който си е само негов, пък! И мдааа... Юлиан, ако и да ми се стори, че в началото не бе на 100%, се събра, когато трябваше и пяяяя, ама как пяяя... Липсва ми като Филип, признавам, колкото и да вярвам, че руският репертоар много му подхожда.
Останалите - мисля, че бяха Цветелина Бандаловска и Август Амонов - също бяха на ниво, ама кой ти ги слуша тях...
Сюжетът е пределно прост - Алеко бяга с цигански табор (не стана ясно от самата постановка, ама карай), залюбва се с една циганка (Земфира), която му ражда дете. Две години по-късно започва да му изневерява и да му вдига скандали, обяснявайки му в подробности колко и как я обича другият. И един прекрасен ден, на Алеко му кипва, убива любовника й, убива и нея и циганите го гонят от табора.
Нищо особено, ама си е леко тревожно да видиш как мъж с габаритите на Юлиан пристъпва към тебе с нож (пък бил той и бутафорен) в ръка. На мястото на Бандаловска нямаше да съм чак толкова наперена.
Режисурата уж трябваше да е модерна, но макар изразните средства да ми допаднаха, можеше да поизгорят някой и друг прожектор, за да направят истинско художествено осветление, вместо да илюстрират с мултимедия. Майната им на лампите.
Другото е, че ако нямаше субтитри, беше абсурдно да разбереш какво се случва, освен основната сУжетна линия, която си бе пределно ясна - той - в черно, любовникът - в бяло, мадамата - в червено. Ясно като бял ден. Иначе си личеше, че жена е пипала тук и там в някои от сцените - затова и "Дон Джовани" не бива да се поставя от жени, да не вземе да стане любовна история.
И имаше едно детенцееее... прекрасно, чаровно, уникално сладко дете (детето на Алеко и Земфира).. което щъкаше съвсем отговорно и целенасочено из сцената, а на поклоните обра аплаузите, застанало до Юлиан, стигащо, в общи линии, до коляното му.
И тъй... няма да ви разказвам за балета "Шехеразада", защото аз от балет НЕ разбирам. Само ми се струва, че девойката, дето игра Шехеразада, беше наистина добра.
* А с каква компания се прибирах...
Ениуей, славен дядо. Да е жив и здрав, много ме усмихна. Вървим ние и той: "Ох, много се надявам, че не ви дискредитирам - пред обществото или пред приятеля ви." Е, толкова мило ми стана!
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
"Дон Кихот" на Масне - 7, 8, 10, 13, 15 март - ОРЛИН АНАСТАСОВ в България.
Събитие, което скоро няма да се повтори - и в "Нибелунгите" да пееше (образно казано), пак бих отишла. Той е нещо изключително, страхотен глас, наистина. А неговият брат какъв образ еееее...
Ама айде, че станаха много оперните братя тука.
Някога и за брат Венци ще ви говоря, макар май да го споменах покрай русенския "Кармен' на 26 септември - беше унищожителен Ескамилио.
След това има 3 спектакъла на "Набуко", трябва да проверя състава.
А сега, на 13-ти февруари, Камен Чанев в "Турандот". Почти година не съм го слушала и откровено ми липсва - та ще ходим да се слушаме с него.
Ииии сега да видим дали тоя в "Стани богат" ще се сети коя е последната опера на Моцарт (масонската опера). Тц, дотук не е на прав път, "Флейтата" е... Я да видим и дали Евгени Дайнов ще му помогне?
Еха, браво!
Събитие, което скоро няма да се повтори - и в "Нибелунгите" да пееше (образно казано), пак бих отишла. Той е нещо изключително, страхотен глас, наистина. А неговият брат какъв образ еееее...
След това има 3 спектакъла на "Набуко", трябва да проверя състава.
А сега, на 13-ти февруари, Камен Чанев в "Турандот". Почти година не съм го слушала и откровено ми липсва - та ще ходим да се слушаме с него.
Ииии сега да видим дали тоя в "Стани богат" ще се сети коя е последната опера на Моцарт (масонската опера). Тц, дотук не е на прав път, "Флейтата" е... Я да видим и дали Евгени Дайнов ще му помогне?
Еха, браво!
В края на ноември
В края на ноември
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Набуко съм го гледал, но на Дон Кихот бих отишъл. Ако си търсиш компания за някоя от датите - свиркай
Ако не, знаеш ли колко ще са билетите? Че да си агитирам други хора 
А какво им е на нибелунгите? Готина история, читав скорошен филм (че старите не съм ги гледал)...
Нямам представа как е на сцена, де
А какво им е на нибелунгите? Готина история, читав скорошен филм (че старите не съм ги гледал)...
Нямам представа как е на сцена, де
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
"Дон Кихот" е маааалко по-тежка като музика (ето ти нещо за слушане - кофти качество, но в изпълнение на Шаляпин, все пак) - аз, честно казано, нямам представа защо са избрали това заглавие, при условие, че Масне има и по-популярни опери ("Иродиада", "Вертер", "Таис"), но шефът знае най-добре. Пък и, честно казано, не отивам заради Масне - никога не ми е бил любим - а заради Орлин Анастасов, че иначе ще го чуя пак след 3-4 сезона.
Билети - 3-ти балкон, 5-6 лева. Другите са или на отвратително крайни места, или не се търпят като цени. 50 лв. за партера не ми се дават, честно казано, при условие, че ми се слуша повече, отколкото ми се гледа. Пак ще проверя де, но това са стандартните цени - от 5 до 50 лв.
С "Нибелунгите" ще се срещнем подробно след двайсетина години, живот и здраве. Още съм в подстъпите на Вагнер, стигнала съм едва до Рихард Щраус и "Електра" в това отношение. Не, че не го харесвам, просто имам още много да уча и да разбирам за света около себе си - така, както за момента съм отложила "Дон Жуан" във времето, макар той да е значиииително по-поносим като музика.
Билети - 3-ти балкон, 5-6 лева. Другите са или на отвратително крайни места, или не се търпят като цени. 50 лв. за партера не ми се дават, честно казано, при условие, че ми се слуша повече, отколкото ми се гледа. Пак ще проверя де, но това са стандартните цени - от 5 до 50 лв.
С "Нибелунгите" ще се срещнем подробно след двайсетина години, живот и здраве. Още съм в подстъпите на Вагнер, стигнала съм едва до Рихард Щраус и "Електра" в това отношение. Не, че не го харесвам, просто имам още много да уча и да разбирам за света около себе си - така, както за момента съм отложила "Дон Жуан" във времето, макар той да е значиииително по-поносим като музика.
В края на ноември
В края на ноември
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Искам на опера
. Предлагам да се организираме и да ходим на "Донки Ход" (
) заедно. Ммм? 
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
I swear I'm not the devil though you think I am...
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Може, ако обещаете, че няма да се сърдите, ако не ви хареса. Щото още помня онзи злощастен "Макбет", когато ми изтекоха очичките по Петър Данаилов, а ушите ми триумфираха поради естеството на чутото (от него, не от Баръмова, брррр...), пък вие...
Сериозно. Ако искате, предлагайте дата. 8-ми март ми се вижда разпродаден вече. И трябва да проверим дали Орлин ще пее на всички спектакли, защото наистина искам да го чуя.
"Турандот" на 13-ти? Камен е добър.
Сериозно. Ако искате, предлагайте дата. 8-ми март ми се вижда разпродаден вече. И трябва да проверим дали Орлин ще пее на всички спектакли, защото наистина искам да го чуя.
"Турандот" на 13-ти? Камен е добър.
В края на ноември
В края на ноември
-
Blood Countess
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
"Турандот" вече съм го гледала, а ми се иска нещо ново.
Обещавам, че няма да мрънкам. Просто дойдох на "Макбет" с големи очаквания, но... да речем, че ми дойде трудносмилаем спектакъл
. Навита съм за която дата кажете
.
Обещавам, че няма да мрънкам. Просто дойдох на "Макбет" с големи очаквания, но... да речем, че ми дойде трудносмилаем спектакъл
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
7-ми е събота. Окей? Колко билета да запазвам?
В края на ноември
В края на ноември
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Ако за Дон Кихот става дума, и мен ме пиши 
Идете на "Турандот", бре. И аз съм я гледал 2-3-6 пъти, ама винаги ми е хубаво, защото е непретенциозна, лека за преглъщане, не особено дълга и музиката е приятна в голямата си част. А за неотдадените ценители това е най-важното.

- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Бе не е като да не е дълга, да ти кажа... Докато не я изслушах 100 пъти за 40 дни от-до и още толкова пъти на части, ми се виждаше бааая голяма. Сега ми се струва, че докато почне, и свършва.
Но музиката е... мммм...
Особено "мойта ария" (и особено от 03:37 насетне), дето ме настръхва всеки път, пишман-любовния дует от самия финал (кофти качество, кофти Турандотка (Блъди, това е същата, дето разказа играта на онзи "Макбет"), който мнозина определят като чист шум.
И любимата ми ария, по-известна като "Нидей рива за мени, Лиу!" (поздрав за Дони с Корели) Това, според един колега, била и най-анималистичната опера, щото в нея се пее за кози, котета и подобен разнокалибрен добитък. Но няма начин, там съм - Каминье, Каминье, как да те пропусна, синье... 
EDIT: Тъй. За "Дон Кихот" викам да си преброите пилците, дето ще водите (ако има такива), за да мога в понеделник да ида да запазя билети (не обещавам, че ще мога да ги взема всички в момента).
И, на тема мюзикъли - и на тема "Дон Кихот" - ми... заповядайте, пък:
Още една от песните, дето значат много
- сигурно сте я чували, има я и в концертно изпълнение на френския Гринго, да знаеш, Боби.
А вчера търсех "Bring on the men" в изпълнение на ей тази дама
Тоя ще е третия... четвъртия... знам ли?
Но музиката е... мммм...
EDIT: Тъй. За "Дон Кихот" викам да си преброите пилците, дето ще водите (ако има такива), за да мога в понеделник да ида да запазя билети (не обещавам, че ще мога да ги взема всички в момента).
И, на тема мюзикъли - и на тема "Дон Кихот" - ми... заповядайте, пък:
Още една от песните, дето значат много
А вчера търсех "Bring on the men" в изпълнение на ей тази дама
Тоя ще е третия... четвъртия... знам ли?
В края на ноември
В края на ноември
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Бай дъ уей похвалих ли ви се, че ходих в Скалата
Много ми хареса. Да знаете, че и аз се конвъртнъх
Много ми хареса. Да знаете, че и аз се конвъртнъх
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.