Камелия написа:Гледам, че и онзи от ареста се е появил. Добре дошъл.
Камелия, виждам, че отношението ти към мен е доста неуважително, щом за теб съм "Онзи от ареста".
Но съм възпитан и когато ми кажат "Добре дошъл", казвам "Добре заварил"

Ще приема, че просто твоята култура на разговор е такава и за теб всички са
онзи,
онази и т.н.
Казвам го без никаква умисъл за заяждане. Да не ме разбереш погрешно, Камелия - най-малко имам желание да губя моето и твоето време в подобни безсмислени спорове.
Мерси. 'Добре' заварил!
Бeтон написа:Цикли се около едно и също. Само с розови очила трябва да си, за да си мислиш, че има промяна.
то не бяха гори, то не бяха планини, то не бяха морета, то не бяха фондове, корупция и арогантност...
вЪрти, сУчи...
Бетон, виждам, че при теб също няма развитие в отношението ти към протестите и отново със същия иронично-карикатурен тон се отнасяш към тези, които имат различен мироглед от твоя.
За сметка на това имаш сериозно развитие в броя постове от последния път, в който бях в този форум. Качил си още няколко хиляди май,а.

Ти определено си човек, който не си губи времето, май.

(
Ако ми позволиш да ползвам твоя литературен похват)
Та, както и да е.
Исках да кажа нещо по въпроса с постигнатите резултати.
Няма да се спирам в дребни подробности от сорта на "
ново РПУ за Младост и Студенстки Град", "
затворените Амнезия, Миленката" ..., "
промяна в закона за горите" и т.н.
Всъщност
спирането на заменките е толкова голяма победа, за която природозащитници се борят от няколко години, че сама по себе си е повече отколкото няколкото хиляди поста на Бетон, който има самочувствието на човек дал много на обществото. И сама по себе си тази промяна в закона е достатъчен повод 10 000 души да отделят 2-3 часа, за да излязат на протест. Именно това означава гражданска позиция, подплътена и с гражданска активност.
И все пак за мен има много по-голям и важен резултат - и това е какво излезе на показ около събитията на 14ти.
- Показа се, че в България
за последните 20 години никаква Демокрация не бе изградена, протестът показа, че
тоталитарните механизми за обществена репресия не са минало, а скрито настояще.
- Събитията преди и на самия 14.01 показаха, че
най-големият страх на управляващите – това са Гражданите. Затова по всякакъв начин се опитваха да задушат Гражданската инициативност. Затова не бяха предприети никакви мерки срещу групата провокатори на този протестен митинг.
- Събитията на 14ти януари също така показаха, че все пак има зародиш на активно Гражданско Общество, защото това беше
единственият по рода си и пръв изцяло непартиен и абсолютно непринуден граждански протест за последните 12 години. Организиран предимно из интернет пространството, върху което в момента се опитват отново да посегнат с чисто репресионни методики.
- На последно място, но не и по важност, поставям факта, че
цяла Европа разбра,
че гражданите в България също са недоволни от настоящата политическа мафия и че има наченки на
вътрешно желание за реформа.
14.01 ще остане паметна дата, не само защото на този ден бяха бити хора, а и защото това беше абсолютно
чиста гражданска реакция - показател, на общественото недоволство от политическите действия и бездействия през последните години, това беше гласът, който плахо, за пръв път, но публично каза "
Не искам Мафия в България!".
Циклили сме около едно и също? - ми те проблемите не се променят, ве Бетон. Проблемите са бетонирани като арматури в сградата на нашето ежедневие.
Проблемът ни в случая е, че никой политик не е
готов да поема своята отговорност. Те имат властта да съсипват хора, съдби, прослойки. И за съжаление понякога това се случва - всеки прави грешки (
съзнателни или не). Но логично следва веднага да се поеме отговорност за нанесените обществени щети.
Да знам, че тези неща са ти ясни. Но явно не ти е ясно, че
ако ти не им потъсиш отговорност, те ще си свирукат докато им изтече мандата.
А това да не гласуваш на изборите за дадената провалена сила, не е единствената ти гражданска отговорност, Бетон. Сериозно се залъгваш, ако мислиш, че това означава да си гражданин. Разбира се, това да излизаш на протести също така не е единствената наша отговорност. Но определено е една от тях. А за последните години ти колко пъти излиза на протест? Прав си, нямаше за какво да се протестира. Всичко беше розово.
И ако чакаш да дойдат великите лидери, които ще поведат народа и ще му кажат конкретно стъпка по стъпка как ще оправят всичките проблеми на България - ок, чакай си...
Далеч, нямам претенции, че съм големият организатор. Може би ти, ако беше решил да ми помогнеш организацията щеше да е на по-високо ниво. Може би, ако ми беше дал дори една свястна конкструктивна идея, протестът щеше да е още по-масов. Аз съм абсолютно обикновен студент като всички вас.
Но аз имам смелостта да кажа, че съм недоволен. Да го кажа публично, без да ме е страх, че това може и да няма видим ефект. Ефектът му ще е малък - хората ще разберат, че Мирослав Джоканов не е доволен от настоящето правителство. Ако до него застанат Бетон и Камелия, тогава ще са вече трима тези, които не са доволни от тройната коалиция. И България ще разбере, че трима не са доволни.
Тук е моментът да кажа, че след 14ти доста граждански сдружения започнаха да работят именно в насока
Стратегия за Гражданско Развитие - конкретни законодателни промени. Готви се конференция в Пловдив следващата седмица, на която да се осъвмести тази работа.
Янаки Стоилов вече внесе законопроект правен от НПО-та -
ЗАКОНОПРОЕКТ
Има доста неща за доизкусуряване тук, но все пак е стъпка.
А както знаете и
най-голямото пътешествие започва с първата стъпка.
Не вярвам в революции. Вярвам, че хубавите неща отнемат време и ресурси.
Затова аз излязох на улицата, за
да искам оставката на SER GO SER.
Защото ти Бетон също му искаш оставката, но само тук във форума. Някой в България или света разбра ли, че ти му искаш оставката? Предполагам, че не.
Ако още 20 000 души като теб бяха излязли на 14ти, щеше още по-силен да е нашият глас.
Тук напълно приемам забележката, че много хора не бяха наясно дали наистина търсим ОСТАВКА на правителството. Но ако смятате, че медиите са на наша страна, то доста наивно мислите.
Освен това, за сетен път ще повторя - нито съм политически идеолог, нито имам опит в правенето на протести и в издигането на политически лозунги. Аз съм студент и то компютърен специалист. Просто ми писна да си мълча, докато гледам как грабят от труда ми, как грабят от родителите ми, от неродените ми деца и реших, че е моят ОТГОВОРНОСТ публично да го заявя.
Камелия написа:Дразниш ме като почнеш да даваш квалификации и да обиждаш хората, като почнеш да си въобразяваш,че си нещо повече. ... То това важи и за цялата ви група. Защо трябва да занимавате цялото обществто със себе си и да се изкарвате национални герои? Като някаква секта на протестиращите сте. Форуми, медии, плакати, стачки - баси наглите хора.
Гледам, че и онзи от ареста се е появил. Добре дошъл.
Камелия, я се успокой малко.
Камелия, уважавам мнението ти да не излезеш на протест. Ясно ми е, че в твоите и очите на още много други изглеждаме като луди, като наивници, но все пак, дай да се уважаваме като хора, като съграждани и като колеги.
Та да отговоря на въпроса на Вида относно искането в този протест. Първо
този протест няма материални искания към настоящите управляващи - не търсим повишаване на заплатите, не искаме намаление на данъци. Не, нашите искания не са материални - не могат да ни хвърлят къшей хляб и да ни замажат очите. Не, нашето искане към тях е морално и то е
да се научат да ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ.
За хората, на които това им звучи абстрактно, неразбрано, далечно и не задоволява тяхното чувство за сигурност според идеите на Маслоувата хуманистична психология, ще облека това искане в материя -
ОСТАВКА.
Хората искат оставка. Готови ли са обаче да си я поискат?
Логично е да излезе въпросът "
Защо?" - защо искаме оставка. Нека отговоря със следните факти и изводи.
Август месец 2005 година тройната коалиция обяви за свои приоритети:
1)
Реформа в Съдебната система
2)
Европейска интеграция
3)
Повишаване качеството на Образованието
4)
Повишаване качеството на Здравеопазването
Това бяха основните им приориети и цели, кое от тях изпълниха - Съдебната ни система функционира ли? Евроинтеграцията се показа единствено в цените на стоките, но как ще правим евроинтеграция без еврофондове? За образованието да коментирам ми изглежда направо цинично ...
Корупция.
Тя ни рязажда все повече, няма ефективна борба с нея. ДАНС ли?
Мога да редя хиляди причини човек да е недоволен от настоящето правителство, най-разностранни - от проблеми в Студентски град до кражбата на гориво от газохранилището в Чирен.
Корупция...
Кой ще поеме отговорност за несправянето си с този проблем? С почти всички проблеми?
Кой ще поеме отговорност?
Никой няма да я поеме, ако ние не я потърсим.
Единственият начин да го направим в настоящата "демокрация" е да излезем на улицата и да кажем "Аз не съм доволен!", "И съм готов да го казвам на всеки, който по толкова арогантен начин се опитва да краде от мен, от родителите ми, от децата ми, по дяволите!"
Ако имате по-добър вариант за търсене на отговорност - кажете. Все пак тук има немалко интелигентни младежи - сигурно сте измислили нещо.
Де факто срещу това трябва да се борим - срещу корупцията.
Борбата срещу нея, разбира се, е всеки ден, не само на улицата, а и когато ти се предложи
по-евтин продукт, но знаеш, че е незаконен, когато ти се предложат рушвети, защото имаш определена власт, но
за да вземеш рушвет, трябва да 'прецакаш' някого и т.н.
Това също е борбата с корупцията, надявам се, че всеки от нас я води тази борба.
Извинявам се за дългия пост, дано имате нерви да го прочетете.