Право или Международни отношения
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Право или Международни отношения
Е ти направо се изказа...fly4o написа: В София да са 100 и малко...
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Защо не си съгласна? Според википедиа населението на столицата е 1 257 267, което, като го разделим на 10 000, прави 126 (т.е. сто и малко) нотариуси; колко помощници имат те вече е отделен въпрос;М.Стоева написа:Е ти направо се изказа...fly4o написа: В София да са 100 и малко...
В тая професия обаче има нещо гнило: не стига че е с ограничен прием, но и умишелено не се организират конкурси за запълване на вакaнтните места, за да могат още по-големи доходи да се концентрират в ръцете на вече действащите нотариуси. И за да не съм голословен: Към настоящия момент (при това тази ситуация е налице от много време) в Пловдив нотариусите са 34, а би трябвало да бъдат 39. Конкурсът умишлено се бави от години и не се знае дали изобщо ще се състои. Още нещо - нотариусите са правили опит (неуспешен за щастие) да наложат поправка в закона, която гласи, че приоритетно за тази длъжност се приемат юристи, които са наследници на вече изпълняващи такава функция (нотариална), за да имало, забележете, стабилитет в професията.
Не смятам обаче, че те вовеки ще бъдат толкова облагодетелствани - вероятно след години (2-5-10, кой знае) професията ще стане с отворен прием, за което и EU ще настоява, и изведнъж ще се впишат 46834634860349 нотариуси, разчупвайки досегашния монопол. Иначе засега кратка справка: нотариусът, чийто район включва Слънчев бряг, е декларирал седемцифрен годишен доход
---------------
За анкетата: право без колебание
-
bloody mary
- Пишете, о, братя
Иначе по темата - аз съм за право!! (dimage)
Плам, ти направо ме разбиdimage написа:Ахаха чакай че от това за семейството още ми текат сълзи от смях.... Иначе право руууулз)))
![]()
![]()
![]()
Що за простотия "Право или МО"? А де "Химия или физика" а? хм... Всеки к'вото го влече... еми да! Много ясно че правистите ще си държат на своето,а от МО с вдигнати ръце ще подкрепят специалността...
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …
Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Пламена е МО, просто е честна и иска да е от полза на всички кандидат-студенти...bloody mary написа:Иначе по темата - аз съм за право!! (dimage)Плам, ти направо ме разбиdimage написа:Ахаха чакай че от това за семейството още ми текат сълзи от смях.... Иначе право руууулз)))
![]()
![]()
![]()
Що за простотия "Право или МО"? А де "Химия или физика" а? хм... Всеки к'вото го влече... еми да! Много ясно че правистите ще си държат на своето,а от МО с вдигнати ръце ще подкрепят специалността...![]()
![]()
![]()
Останах с впечатлението, че си колежка, пък от думите ти излиза, че си право. Ново 20
![]()
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
-
bloody mary
- Пишете, о, братя
Е да съм писала някъде, че не е честна
Не издребнявай сега... Просто двата поста са малко противоречиви 
Аз ще възседна вятъра и в мрака
Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз примерно съм писал пост, в който препоръчвам МО... но тва не ми пречи да си твърдя, че само Правото кефи от този факултет... въпрос на гледна точка, критерии, амбиция и възможности..bloody mary написа:Е да съм писала някъде, че не е честнаНе издребнявай сега... Просто двата поста са малко противоречиви
значи спора е от ясен по-ясен...правото в България в момента е най-голямата прее*авка , която можеш да учиш..ако нямаш силен гръб и големи връзки - ставаш боклучия или работиш като правен консултант с 800-900 лв заплата , като се има впредвид , че в 1 call center се взима повече. Плюс това с правото може да се уредиш на добра работа чак след мн мн време..изисква се къртовски труд поне 15 години , за да можеш да се утвърдиш и да взимаш някви пари. Не може да очакваш , че ще се реализираш след като тази специалност я завършват толкова мн хора в България , пренаситен е пазара и затова заплататите са толкова ниски , а готините места вече са заети или ако се открие такова се явяват 100 човека за 1 място ?! Желая ви успех прависти..
колкото до МО - това е мн по-елитарна специалност , която дава голям кръгозор от възможности. Ако изкараш една магистратура икономика или нещо маркетинг или др - ти просто можеш абсолютно навсякъде да работиш - щеш дипломат (което също е трудно) , мениджър , във външен отдел , Европейски съюз , Външно министерство. В момента живеем във времето на глобализацията и именно заради това - МО е най-перспективната специалност в момента !
колкото до МО - това е мн по-елитарна специалност , която дава голям кръгозор от възможности. Ако изкараш една магистратура икономика или нещо маркетинг или др - ти просто можеш абсолютно навсякъде да работиш - щеш дипломат (което също е трудно) , мениджър , във външен отдел , Европейски съюз , Външно министерство. В момента живеем във времето на глобализацията и именно заради това - МО е най-перспективната специалност в момента !
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Да бе, затова преди няколко месеца по новините тръбяха, че студенто по МО ги взимал в МВнР за по-малко от 300лв. Разравай ми... За юристи бил пренаситен пазара? Бъзикаш ли се? В днесшно време на всяка фирма й трябва поне един консултант, а големите имат по много. 800 лева? Смях! Хората в днешно време, за да подпишат един договор, се допитват до адвокат. Нали тенденцията е да се развиваме по западен образец, според който едва ли не всеки трябва да си има личен адвокат.
Последно промяна от ники на 29 Яну 2009, 12:12, променено общо 1 път.
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Подкрепям! Освен това - един правист може да се реализира с всичко, с което може да се реализира и един специалист по МО (в крайна сметка имаме и такава специализация!), но не и обратното... Замислете се само колко от преподавателите в специалността МО са завършили наистина МО като основна специалност... не са много. Пък за следдипломните специализации - колкото щеш: международно право, международни отношения и политика, европейско право - в западните университети се предлага всичко това и изискването е степен по право от роден университет...ники написа:Да бе, затова преди няколко месеца по новините тръбяха, че студенто по МО ги взимал в МВН за по-малко от 300лв. Разравай ми... За юристи бил пренаситен пазара? Бъзикаш ли се? В днесшно време на всяка фирма й трябва поне един консултант, а големите имат по много. 800 лева? Смях! Хората в днешно време, за да подпишат един договор, се допитват до адвокат. Нали тенденцията е да се развиваме по западен образец, според който едва ли не всеки трябва да си има личен адвокат.
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
delete, не мога да го разбера тоя фарс.
ясно: всеки от двете специалности гледа в чуждото канче и си втълпява сам, че е направил по-добрия избор, понеже и в двата случая подготовката е на съпоставимо ниво;
без да ти коментирам гипсовата логика и увереност, само ще отбележа:
т'ва за "големия кръгозор" и "абсолютно навсякъде да работиш" не знам да съществуа някъде освен в нечии ирационални представи; само не казвай, че правото не дава и от двете в по-малка степен (от благоприличие няма да казвам друго);
това, че юристите са много, се подчинява на пазарната икономика: ако си добър, успяваш да се наложиш;
останалото много точно ти го каза explorer.
надявам се, че с "много по-елитарната си специалност" си доволен, че си хванал дядо господ за шлифера, а пък ние, дето сме направили "най-голямата преебавка", се надяваме да ни вземеш за секретарки като станеш министър
ясно: всеки от двете специалности гледа в чуждото канче и си втълпява сам, че е направил по-добрия избор, понеже и в двата случая подготовката е на съпоставимо ниво;
без да ти коментирам гипсовата логика и увереност, само ще отбележа:
т'ва за "големия кръгозор" и "абсолютно навсякъде да работиш" не знам да съществуа някъде освен в нечии ирационални представи; само не казвай, че правото не дава и от двете в по-малка степен (от благоприличие няма да казвам друго);
това, че юристите са много, се подчинява на пазарната икономика: ако си добър, успяваш да се наложиш;
останалото много точно ти го каза explorer.
надявам се, че с "много по-елитарната си специалност" си доволен, че си хванал дядо господ за шлифера, а пък ние, дето сме направили "най-голямата преебавка", се надяваме да ни вземеш за секретарки като станеш министър
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
МО за тази година ясно ли е как са местата за момчета/момичета?
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз пък ви съветвам - идете до ректората, намерете северното крило и стаята с надпис Отдел Студенти ЮФ. До нея би трябвало да има табла в стъклени кафези. Намерете по тях програмата за 1,2,3,4 и 5 курс МО и коментирайте видяното. Може да сравните с Правото...
И нещо друго - специалностите са горе-долу подобни, нищо не ви пречи, да ги вземете и двете, при повечко желание. Въпроса е - след това, какво? Не искам конкуренция, моля ви - станете дипломати. Опознайте света, обиколете държавите. Какво ще се занимавате с закони и дела. А и сега като сме част от ЕС, наши експерти там ще са много необходими. И специалността МО вече придобива ключово значение за евроинтеграцията, и няма какво да се лъжем - обикновен правист няма да се справи чак-толкова-добре...
И нещо друго - специалностите са горе-долу подобни, нищо не ви пречи, да ги вземете и двете, при повечко желание. Въпроса е - след това, какво? Не искам конкуренция, моля ви - станете дипломати. Опознайте света, обиколете държавите. Какво ще се занимавате с закони и дела. А и сега като сме част от ЕС, наши експерти там ще са много необходими. И специалността МО вече придобива ключово значение за евроинтеграцията, и няма какво да се лъжем - обикновен правист няма да се справи чак-толкова-добре...
- HeyGod
- Легендарен флуудър
Къде е отговора " нито едно от двете".
Аз гласувам за това.
Аз гласувам за това.
Pick your moment and make the right play...

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!

"[02:21:01] Blood Countess каза:недей,че ще те напляскам!!" Влюбен съм!!!
-
brigit
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
аз пък искам да ме приемат МО за да стана дипломат и да изкарвам парички и да нося яки костюми ...дано да се осъществи желанието ми
не съм ли наивна xaxaaxaxxaax
не съм ли наивна xaxaaxaxxaax