Русия - обща тема

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Joker
Легендарен флуудър

Re: Русия - обща тема

Мнение от Joker »

Аз си мислех, че опонирам на Багатура, а той се съгласи с всичките ми забележки, без да си промени тезата... :roll:
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

phoebe написа:Колко лесно пренебрегваш "нищожното" Освобождение :)
Е, наистина си българин!
Прочети още веднъж горното ми мнение. Не съм го пренебрегнал и трябва да отдаваме нужното признание за този акт, просто Русия си е наваксала достатъчно, че да я виждамe изцяло в положителна светлина.
Joker написа:Аз си мислех, че опонирам на Багатура, а той се съгласи с всичките ми забележки, без да си промени тезата... :roll:
Не виждам къде точно беше опонирането ти при споменаването на Раковски. Моята теза е, че русофилията е вредна и кара повечето българи днес да имат положително мнение за една държава, чиято политика досега е била повече анти- отколкото пробългарска - лесно доказуем, но загърбван винаги факт. Най-просто описано, обичаме някой, който първо ни е спасил, а после ни е отрязал двете ръце.
Strength and honor.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Вчера слушах новините по ОРТ - правителствената телевизия - за протестите :)

Пълна комедия! Протестите бяха представени съвсем накратко, към края на емисията и то протестите в подкрепа на Путин, а не срещу него :) Може би с една дума намекнаха нещо за опозицията, но това беше то...
medicate, medicate
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Bagatur написа: Моята теза е, че русофилията е вредна и кара повечето българи днес да имат положително мнение за една държава, чиято политика досега е била повече анти- отколкото пробългарска - лесно доказуем, но загърбван винаги факт. Най-просто описано, обичаме някой, който първо ни е спасил, а после ни е отрязал двете ръце.
Филофобията по принцип е вредна, защото отношенията между две държави не се градят на любовта и секса, а на интересите и преебавката. От тази гледна точка няма нищо лошо да им разправяш колко много ги обичаш, как имате общи етнически, културни и пр. корени, но в същото време да си отстояваш интересите. Въпрос на политическа коректност, бихме казали днес, на реална политика биха казали в началото на 20 век...
Руската политика е била повече антибългарска, защото в София са се подвеждали от пропагандния шум на славянофилството, вместо да имат трезв поглед върху руските интереси на Балканите и конюнктурата.
Първо ни спасил, а после ни отрязал... Ако отпърво не ни беше спасил, нямаше да ни има и нямаше какво да отреже, си мисля аз. Да ни бяха отначало спасили франсетата, немците, янките или поне моите любими островитяни, та да ги харесваме повече, но от тях нищо добро не сме видяли... :roll:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

phoebe написа:Вчера слушах новините по ОРТ - правителствената телевизия - за протестите :)

Пълна комедия! Протестите бяха представени съвсем накратко, към края на емисията и то протестите в подкрепа на Путин, а не срещу него :) Може би с една дума намекнаха нещо за опозицията, но това беше то...
Недей така! Русия е една либерална страна, в която свободата на медиите е висша ценност! Това, че сума ти журналисти се пренесоха в един друг свят преждевременно, се дължи единствено на тяхната разсеяност - сами са си виновни, че са нацелили с телата си летящите куршуми. ;)
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Фиби

Мнение от camel »

Стига с това освобождение. Освободиха ни веднъж, а ни поробиха десет пъти и заради тях сега сме на това положение и като общество, и като икономика. Да не говорим, че заради тях интелигенцията на държавата беше преследвана и избивана без съд и присъда. Даже не мога да повярвам, че имат наглостта да избират говедото Сталин за велик руснак (при положение, че той е толкова руснак, колкото аз съм поляк).
Мисля, че десетките паметници и фактът, че храм - паметникът ни носи името на руски княз, както и столетие близане на г*за им с малки изключения е достатъчна и предостатъчна благодарност към братушките.
Стига вече!
Иначе като народ руснаците (или по - точно тези, които позавам) са изключително възпитани, интелигентни и мили хора. Политиката им обаче винаги ще си остане антибългарска.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

По-скоро, едва ли някой има каквато и да специално насочена злонамереност към нас, не се намираме там, където е удобно, това е ;)
medicate, medicate
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Elementary, my dear Watson/camel... :|
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Айде бе, все някой друг ни е виновен. "На това дередже" сме, защото толкова ни е акъло и кОлтурата. Ако искаме нещо по-добро, трябва да си го измислим и изработим, а не да чакаме вечно някой да ни го спусне отгоре.

Искате например покрай блока ви да е чисто? Ами организирайте се и го почиствайте редовно, плевете градинките, почиствайте снега и това е.

Адски много неща всъщност зависят от нас, но не искаме да си го признаем, защото е по-удобно друг да ни е виновен.

Така де, лирическо отклонение...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

pora_e_priqtel написа:Така де, лирическо отклонение...
що бе, те и в русия са така :P решат, че не им е наред нещо и за разнообразие изнесат грузя.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Пора

Мнение от camel »

Когато обезглавиш един народ, избивайки интелигенцията му и назнавайки овчари и обущари на висшите стълбове на държавната власт, връщането към първоначалното положение е трудно, а понякога и невъзможно.
И ние сме си виновни, но ако една дружинка на Г. Димитров и една опорочена идеология не беше превзела България, съм склонен да вярвам, че сега всичко щеше да е поне с едно ниво по - добре.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ами сещам се например за Чехия и Полша, където положението т било горе-долу същото. Хората там обаче явно по принцип имат по-големи топки и са дръзнали да се опълчат на Големия брат, докато ние сме му лизали да не казвам кое. Въпрос на дух, на човешки или робски манталитет мен ако питаш.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

pora_e_priqtel написа:Ами сещам се например за Чехия и Полша, където положението т било горе-долу същото. Хората там обаче явно по принцип имат по-големи топки и са дръзнали да се опълчат на Големия брат, докато ние сме му лизали да не казвам кое. Въпрос на дух, на човешки или робски манталитет мен ако питаш.

Именно затова написах "поне с 1 ниво по -добре". :wink:

- Of course not!
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ъхъм, съгласен. :D
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

pora_e_priqtel написа:Ами сещам се например за Чехия и Полша, където положението т било горе-долу същото. Хората там обаче явно по принцип имат по-големи топки и са дръзнали да се опълчат на Големия брат, докато ние сме му лизали да не казвам кое. Въпрос на дух, на човешки или робски манталитет мен ако питаш.

Тцъ, греда. К'ва ти греда, 20 метра в аут :lol: Не си прав, не че това е нещо ново, де. "Горе-долу същото" било в Полша и Чехия. :shock: Единственото, което е горе-долу същото между тях и нас е географското разположение, и то само ако гледаш откъм Астероидния пояс.

Първо за чехите - топките им са толкова мънички, че имат държава от има-няма 20 години, исторически погледнато. На тях винаги им е било комфортно под ботуша на немскоговорящия им господар, като се почне от Фердинанд Хабсбург и се стигне до чичко Хитлер. После им е комфортно под ботуша на руския господар, защото славянската им леност не би имала широк пазар във възстановяващия се Запад, където е необходимо да се работи, а не да се чака на Големия брат да праща рудата и да ти строи заводите. Пражката пролет е комедия, опит на Запада да се заяде с Източния блок и да отмести малко фокуса от позора си във Виетнам и жалката некадърност на лидерите си. Това гризане на крайните западни сателити на СССР никога не е било нито изненада, нито проблем за руснаците.
Така че да даваш пример за твърдост, топки и неизменна контра на СССР с чехи, Дубчек и прочие е все едно да даваш пример за образцови стачници и да ползваш италианци. Смешно е.

Ето ти сега Полша и нейните хора. Поляците са симпатичен народ, визитата ми там е сред най-милите ми спомени от гимназията. Но стига мечти. Проявяваш сериозно непознаване на същността на Източния блок и "вълната от промени", което е по-скоро типично и не ме изненадва, но не ти ходи на самочувствието.
Първо - поляците мразят Русия. Русия е нападала, покорявала, поделяла и раздавала Полша ама много пъти - доста повече, отколкото архизлодеите немци. Заради което Полша никога не би могла да e истински предана на СССР - но то не е до топки, а до традиция :lol: . Обаче така и не дръзват да хванат пушките, а типично по тяхному седят и търпят чаак до края на СССР, когато почват да тупат по гърдите на Валенса, че от неговата храброст започва разпадът :lol: :lol: А самият Ярузелски казва, когато пуска Валенса от затвора, че заради тупурдията покрай ареста му "тоя човек е по-опасен вътре, отколкото вън". За какви революционери става въпрос. :lol: :lol: И историята с военното положение в Полша не е плод на мобилизация срещу "евентуална външна инвазия", а чист страх руснаците да не пратят танковете като в Будапеща и Прага, че поляците от опит знаят колко трудно руснакът си тръгва от Полша. И цялото им правителство цвили към Кремъл как "сами ще се справят, няма нужда от съветска помощ" - смелост, братя! :mrgreen: И последно - вярата - най-дейният и смел поляк-антикомунист е Карол Войтила, познат на международната еретическа общност като папа Йоан-Павел II - този човек е най-активният критик на комунистическа Полша - един католически мунчо, апелиращ към преданите полски католици да поставят Бог на първо място. :shock: Католицизмът и православието и конфликтът между тях играят повече роля в борбата на Полша срещу СССР, отколкото "Солидарност" и "топките" на поляците.
И това е показателно.

Така че недей разглежда рухването на Източния блок като падане на стена от еднакви тухли, както правят американците, и още повече недей да характеризираш действията на народите с наличие или отсъствие на топки. Неправилно и повърхностно е.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Светът”