1-ви курс Право (2008 - 2009)

Архив на всички останали категории.
Заключено
dimeto
От дъжд на вятър
Специалност: 1група право
Курс: първи

Re: 1-ви курс Право (2008 - 2009)

Мнение от dimeto »

Еми,предполагам за какво се отнасят да знаеш, защото да му ги цитираме буквално, е мн тъпо (ама знае ли човек).Аз не се сещам той да е казвал да ги знаем наизуст ,ама не бях някои лекции и за това не гарантирам . Ако трябва и тях да назубря ще се гръмна :pukeleft:
Аватар
nikinho
От дъжд на вятър
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от nikinho »

А, добре, примерно става така, че щом си изтеглим пликчета с въпроси и се окаже, че единия от тях не го знаем какво правим, т.е. ясно, че ще си признаеме, че не го знаем, ама възможно ли е директно да ни скъса щом за един от въпросите нищо не знаем, или може тогава да реши да ни пита от тия темички, на които той по-държи ??? Само се моля за 3-ка ... такава каша ми е в главата с това ИБДП, че направо не знам ......
flammy
В началото бе словото

Мнение от flammy »

Някой може ли да каже кои членове е дал от ТК ,мола?
Bubulinka
В началото бе словото
Специалност: право

Мнение от Bubulinka »

Точно такъв въпрос беше зададен от един колега на асистент Матеев по време на едно от упражненията. И отговори така: "По принцип е желателно да знаете и двата въпроса. Ако знаете само единият... (тук се усмихна) ... няма да е хубаво за вас. Все едно сте учили избирателно и най-вероятно да се видим отново на есен. Разбира се, има изключения, но те са мнооого рядно. По-добре... научете от всичко по малко"

Това си го спомням много ясно! Така че поне 2-3 приказки поне да вържеш... да не е съвсем бяло петно. :|
А иначе и мен живо ме интересува въпросът за границата между 2 и 3. Нека някой от 2-ри курс сподели, тази граница прекалено голяма ли е? :-)
Последно промяна от Bubulinka на 01 Фев 2009, 18:18, променено общо 2 пъти.
Човек е това, в което вярва!
Bubulinka
В началото бе словото
Специалност: право

Мнение от Bubulinka »

От ТК чл.9, 12, 13, 17, 47 и 155. :D
Човек е това, в което вярва!
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

Така не само професора , ами и асистент Матеев каза някои неща за въпросите.Да се наблегне на наказателните въпроси ,защото са в интересите на проф.Токушев.И каза някои неща които обича да пита - ЗСЛ , крумово законодателство , гражданско и наказателно (от новата история + съдопроизводствата).За членовете които каза професора да се наблегне са чл . 9 (ТК) - отнасясе до това че законодателната власт принадлежи на монарха и НС , чл.12 (ТК) - за това че изпълнителната власт принадлежи на монарха ,
чл.47(ТК) - за издаваните актове от монарха които имат силата на закон по време на извънредна обстановка , тук ще ви потрябва предполагам и института на контрасигнатурата (чл.18) , чл.155 - конституционна-наказателна отговорност на министри (вижте и Закона за съдене на министрите , бива приет нов закон със същото име 1919г.).Освен това чл.47 може да се каже че наредбите със сила на закон най-много се използват след преврата от 19 май 1934 г.Ще трябва и чл .17 за международните договри и промяната му от 5-тото ВНС 1911 ( може царя да води тайна дипломация) .
Освен това , проф.Токушев даде и някаква схема за отраслите на правото - нещо от сорта на
Приет закон - реципиран от -по важни постановления и каза да започнем с принципите на съдопроизводството.
За това което казвате за Матеев което каза наистина е добре поне по-малко от всичко да се знае :) това и от по-горни курсове са ми го казвали.Ако не 3 сесии за затвърждаване на знанията :)
Последно промяна от Advocate на 01 Фев 2009, 19:19, променено общо 1 път.
Salus populi suprema lex
dimeto
От дъжд на вятър

Мнение от dimeto »

Bubulinka, nikinho vie mai ste ot moita partiq.6te palq dnes sve6ti4ki za troi4ica :( .Of aide da minava utre, che ve4e ne moga da izdyrjam.Kato se vyrna 6te pi6a vyv foruma za dr grupi . Nadqvam se , 4e 6te moga da vi uspokoq, a ne da se nalaga vie da uspokoqvate men .
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

Успех на всички утре !!
Salus populi suprema lex
Аватар
loverlips
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от loverlips »

От опит мога да ви посъветвам да залагате на въпросите от първата част. Когато изтеглите 2 въпроса на изпита, нямате право да избирате от кой да започнете. Започвате със средновековна, завършвате с нова история. Добре е да знаете поне по няколко изречения разбира се от всеки въпрос и Най-вече от средновековната. Ако започнете с 'не знам', няма и да ви остави да продължите по 2ри въпрос, колкото и добре да го знаете. Ако пък знаете 1вия, а от 2рия мн малко и ако отговорите на 1 негов въпрос, изкарвате 4. Това е горе долу системата, като неписани правила разбира се винаги има. успех
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

loverlips написа:От опит мога да ви посъветвам да залагате на въпросите от първата част. Когато изтеглите 2 въпроса на изпита, нямате право да избирате от кой да започнете. Започвате със средновековна, завършвате с нова история. Добре е да знаете поне по няколко изречения разбира се от всеки въпрос и Най-вече от средновековната. Ако започнете с 'не знам', няма и да ви остави да продължите по 2ри въпрос, колкото и добре да го знаете. Ако пък знаете 1вия, а от 2рия мн малко и ако отговорите на 1 негов въпрос, изкарвате 4. Това е горе долу системата, като неписани правила разбира се винаги има. успех
Благодаря за информацията.От написаното съм по-спокоен.Поради простия факт че средновековието е по-лесно(поне за мен ) от колкото капитализмът( новата история).
Salus populi suprema lex
rkk
Драскач

Мнение от rkk »

Това не звучи толкова лошо, поне за мене, защото аз средновековната я дъвках бая, докато не мога да кажа същото за новата история, даже въобще :?
dimeto
От дъжд на вятър

Мнение от dimeto »

Loverlips,mersi mn, che se odzova i ni otg na vyprosite.Men lichno mn me uspokoi, za6to opredeleno srednovekovieto mi e po-silno.Az ne sym al4na i ne iskam 4, no nqma da otkaja :P.Mersi o6te vednyj i stiskai palci :).
flammy
В началото бе словото

Мнение от flammy »

Аз пък наблегнах на Новата история ... така че ако във вторник се случи да ми се падне въпрос от Средновековието , който не знам , ще мога да дам мнение от първа ръка как протича ( или съответно не протича ) изпита след това :lol: ...
kapac
Пишете, о, братя

Мнение от kapac »

А някой знае ли кога трябва да платим семестриалната такса?
Къде, как, кога ще разберем оценките от МО ?
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

За таксата незнам , но вчера някъде видях че миналата година май инфо е имало на таблото все пак ще е добре да питаме "лошите" лелички :) За изпита по МО на 4-ти след 14:00 ч. в методологическия кабинет.Проф.Пантев каза че ако трябва по рано ,за изпит можело и на 3-ти да се отиде ама говореше и още някакви неща за това за 3ти но повече не чух.
Salus populi suprema lex
Заключено

Обратно към “Други”