1-ви курс Право (2008 - 2009)
-
dimeto
- От дъжд на вятър
- Специалност: 1група право
- Курс: първи
Re: 1-ви курс Право (2008 - 2009)
Еми,предполагам за какво се отнасят да знаеш, защото да му ги цитираме буквално, е мн тъпо (ама знае ли човек).Аз не се сещам той да е казвал да ги знаем наизуст ,ама не бях някои лекции и за това не гарантирам . Ако трябва и тях да назубря ще се гръмна 
- nikinho
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: трети
А, добре, примерно става така, че щом си изтеглим пликчета с въпроси и се окаже, че единия от тях не го знаем какво правим, т.е. ясно, че ще си признаеме, че не го знаем, ама възможно ли е директно да ни скъса щом за един от въпросите нищо не знаем, или може тогава да реши да ни пита от тия темички, на които той по-държи ??? Само се моля за 3-ка ... такава каша ми е в главата с това ИБДП, че направо не знам ......
Някой може ли да каже кои членове е дал от ТК ,мола?
-
Bubulinka
- В началото бе словото
- Специалност: право
Точно такъв въпрос беше зададен от един колега на асистент Матеев по време на едно от упражненията. И отговори така: "По принцип е желателно да знаете и двата въпроса. Ако знаете само единият... (тук се усмихна) ... няма да е хубаво за вас. Все едно сте учили избирателно и най-вероятно да се видим отново на есен. Разбира се, има изключения, но те са мнооого рядно. По-добре... научете от всичко по малко"
Това си го спомням много ясно! Така че поне 2-3 приказки поне да вържеш... да не е съвсем бяло петно.
А иначе и мен живо ме интересува въпросът за границата между 2 и 3. Нека някой от 2-ри курс сподели, тази граница прекалено голяма ли е?
Това си го спомням много ясно! Така че поне 2-3 приказки поне да вържеш... да не е съвсем бяло петно.
А иначе и мен живо ме интересува въпросът за границата между 2 и 3. Нека някой от 2-ри курс сподели, тази граница прекалено голяма ли е?
Последно промяна от Bubulinka на 01 Фев 2009, 18:18, променено общо 2 пъти.
Човек е това, в което вярва!
- Advocate
- Драскач
Така не само професора , ами и асистент Матеев каза някои неща за въпросите.Да се наблегне на наказателните въпроси ,защото са в интересите на проф.Токушев.И каза някои неща които обича да пита - ЗСЛ , крумово законодателство , гражданско и наказателно (от новата история + съдопроизводствата).За членовете които каза професора да се наблегне са чл . 9 (ТК) - отнасясе до това че законодателната власт принадлежи на монарха и НС , чл.12 (ТК) - за това че изпълнителната власт принадлежи на монарха ,
чл.47(ТК) - за издаваните актове от монарха които имат силата на закон по време на извънредна обстановка , тук ще ви потрябва предполагам и института на контрасигнатурата (чл.18) , чл.155 - конституционна-наказателна отговорност на министри (вижте и Закона за съдене на министрите , бива приет нов закон със същото име 1919г.).Освен това чл.47 може да се каже че наредбите със сила на закон най-много се използват след преврата от 19 май 1934 г.Ще трябва и чл .17 за международните договри и промяната му от 5-тото ВНС 1911 ( може царя да води тайна дипломация) .
Освен това , проф.Токушев даде и някаква схема за отраслите на правото - нещо от сорта на
Приет закон - реципиран от -по важни постановления и каза да започнем с принципите на съдопроизводството.
За това което казвате за Матеев което каза наистина е добре поне по-малко от всичко да се знае
това и от по-горни курсове са ми го казвали.Ако не 3 сесии за затвърждаване на знанията 
чл.47(ТК) - за издаваните актове от монарха които имат силата на закон по време на извънредна обстановка , тук ще ви потрябва предполагам и института на контрасигнатурата (чл.18) , чл.155 - конституционна-наказателна отговорност на министри (вижте и Закона за съдене на министрите , бива приет нов закон със същото име 1919г.).Освен това чл.47 може да се каже че наредбите със сила на закон най-много се използват след преврата от 19 май 1934 г.Ще трябва и чл .17 за международните договри и промяната му от 5-тото ВНС 1911 ( може царя да води тайна дипломация) .
Освен това , проф.Токушев даде и някаква схема за отраслите на правото - нещо от сорта на
Приет закон - реципиран от -по важни постановления и каза да започнем с принципите на съдопроизводството.
За това което казвате за Матеев което каза наистина е добре поне по-малко от всичко да се знае
Последно промяна от Advocate на 01 Фев 2009, 19:19, променено общо 1 път.
Salus populi suprema lex
-
dimeto
- От дъжд на вятър
Bubulinka, nikinho vie mai ste ot moita partiq.6te palq dnes sve6ti4ki za troi4ica
.Of aide da minava utre, che ve4e ne moga da izdyrjam.Kato se vyrna 6te pi6a vyv foruma za dr grupi . Nadqvam se , 4e 6te moga da vi uspokoq, a ne da se nalaga vie da uspokoqvate men .
- loverlips
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
От опит мога да ви посъветвам да залагате на въпросите от първата част. Когато изтеглите 2 въпроса на изпита, нямате право да избирате от кой да започнете. Започвате със средновековна, завършвате с нова история. Добре е да знаете поне по няколко изречения разбира се от всеки въпрос и Най-вече от средновековната. Ако започнете с 'не знам', няма и да ви остави да продължите по 2ри въпрос, колкото и добре да го знаете. Ако пък знаете 1вия, а от 2рия мн малко и ако отговорите на 1 негов въпрос, изкарвате 4. Това е горе долу системата, като неписани правила разбира се винаги има. успех
- Advocate
- Драскач
Благодаря за информацията.От написаното съм по-спокоен.Поради простия факт че средновековието е по-лесно(поне за мен ) от колкото капитализмът( новата история).loverlips написа:От опит мога да ви посъветвам да залагате на въпросите от първата част. Когато изтеглите 2 въпроса на изпита, нямате право да избирате от кой да започнете. Започвате със средновековна, завършвате с нова история. Добре е да знаете поне по няколко изречения разбира се от всеки въпрос и Най-вече от средновековната. Ако започнете с 'не знам', няма и да ви остави да продължите по 2ри въпрос, колкото и добре да го знаете. Ако пък знаете 1вия, а от 2рия мн малко и ако отговорите на 1 негов въпрос, изкарвате 4. Това е горе долу системата, като неписани правила разбира се винаги има. успех
Salus populi suprema lex
Това не звучи толкова лошо, поне за мене, защото аз средновековната я дъвках бая, докато не мога да кажа същото за новата история, даже въобще 
-
dimeto
- От дъжд на вятър
Loverlips,mersi mn, che se odzova i ni otg na vyprosite.Men lichno mn me uspokoi, za6to opredeleno srednovekovieto mi e po-silno.Az ne sym al4na i ne iskam 4, no nqma da otkaja
.Mersi o6te vednyj i stiskai palci
.
Аз пък наблегнах на Новата история ... така че ако във вторник се случи да ми се падне въпрос от Средновековието , който не знам , ще мога да дам мнение от първа ръка как протича ( или съответно не протича ) изпита след това
...
А някой знае ли кога трябва да платим семестриалната такса?
Къде, как, кога ще разберем оценките от МО ?
Къде, как, кога ще разберем оценките от МО ?
- Advocate
- Драскач
За таксата незнам , но вчера някъде видях че миналата година май инфо е имало на таблото все пак ще е добре да питаме "лошите" лелички
За изпита по МО на 4-ти след 14:00 ч. в методологическия кабинет.Проф.Пантев каза че ако трябва по рано ,за изпит можело и на 3-ти да се отиде ама говореше и още някакви неща за това за 3ти но повече не чух.
Salus populi suprema lex