Нов български университет
Модератор: Boromir
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Как ти се струва като идея следната подготовка: Събери си акъла и се моли да си внимавала в час?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- пикси
- Драскач
- Курс: втори
Съгласна с Търговецът на кристал. Правила съм теста от любопитство. Има една идея обща култура, но все пак не е на лотариен принцип, искат се знания. И то в доста дисциплини.
Успех. Поне се прави три пъти годишно, пробвай се на страницата на НБУ, има онлайн версия, която те оценява на момента.
Полезна тренировка е, можеш да си намериш и стари справочници. На гърба им има по един "тренировъчен" тест. Поне ще видиш нивото на въпросите.
Успех. Поне се прави три пъти годишно, пробвай се на страницата на НБУ, има онлайн версия, която те оценява на момента.
Полезна тренировка е, можеш да си намериш и стари справочници. На гърба им има по един "тренировъчен" тест. Поне ще видиш нивото на въпросите.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
- post-mortem
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ок, много плюете частните университети. Няма лошо. Обаче се обсъжда идеята СУ да стане платен университет. И това със сигурност ще стане. И искам да разбера какво ще ви бъде мнение за СУ, когато това се случи....
А и трябва да разберете едно- "Образование ще има там, където има пари". В момента СУ се издържа предимно на държавния бюджет. И тъй като разполага с малко финанси, не може да поддържа високо равнище на качеството на образование. Съгласете се, че е по- добре да бачкаш за 2000 лева, отколкото за 300!!!
Второ- пречи ви, че в частните университети се влизало лесно. Аз мисля, че всеки трябва да има достъп до висше образование, а не да се държат тежки изпити, които малцина могат да издържат. По този начин в държавните унита влизат хора с много качества, но които смятат, че след като са минали приемните изпити, повече няма какво да учат. И след това 4-5 години купон...
Така че и Биолчев почна да се ориентира към парата.
А и трябва да разберете едно- "Образование ще има там, където има пари". В момента СУ се издържа предимно на държавния бюджет. И тъй като разполага с малко финанси, не може да поддържа високо равнище на качеството на образование. Съгласете се, че е по- добре да бачкаш за 2000 лева, отколкото за 300!!!
Второ- пречи ви, че в частните университети се влизало лесно. Аз мисля, че всеки трябва да има достъп до висше образование, а не да се държат тежки изпити, които малцина могат да издържат. По този начин в държавните унита влизат хора с много качества, но които смятат, че след като са минали приемните изпити, повече няма какво да учат. И след това 4-5 години купон...
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес

- post-mortem
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Свободните университети първо предлагат шанс на всеки човек да провери своите способности. Почти всички влизат, малцина излизат.ThuG`GirL написа:post-mortem това трябва ли да означава, че свободните университети предлагат по-добро образование ?
Преподават професори, които са от държавни университети.
Второ- материалната база е къде къде по- добра. Трябва да влезеш в стопански факултет на СУ да видиш за какво става въпрос - може да получиш стрес да не би да ти падне случайно някоя стена.
Трето- в частните университети ти предоставят повече практически знания. В СУ например има сумати специалности, които подготвят потенциални безработни. Ми да, така си е... кореистика, мореистика, разни политологии, социологии, архивистики и т. нат.
Последно промяна от post-mortem на 13 Яну 2006, 00:49, променено общо 1 път.

-
Beringer
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Напълно подкрепям post-mortem
Частните УНИТА са много добри като материална база и наистина дават възможност на всеки да се пробва какво може (или какво могат паричките на мама и тати, ама това го има и в другите университети. Да не се правим, че няма корупция). При положение, че дипломите вече имат еднаква тежест и от 2та вида ВУЗ вече си е въпрос на избор какво правиш. Така че които има кинти естествено ще му е по-лесно да си завърши и така
Пък вие не се притиснявайте за това, че после в "живия живот" ви стават конкуренти за работното място. Те тия които имат пари да платят са си го имали работното място още преди да се родят, така че радвайте се на живота, пък всичко друго ще си дойде на мястото 
- post-mortem
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
got, прочети това http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000403got написа:Далеч съм от мисълта, че в СУ няма некадърници...Има всякакви, но критериите за прием са най-високи
( по принцип)...Това с обявите го твърдя съвсем сериозно - хич не е налудничаво...Особено за правото...Във всяка втора обява има такова изискване - отворете jobs.bg и ще видите...И нивото в нашия университет пада ( за съжаление)
, но хайде да не говорим за повечето университети, качеството на кадрите е съмнително...А относно НБУ - само фактът, че който си плати може да влезе е показателен...
относно изискванията в обявите- забранено е, тъй като е дискриминационно отношение!!!

Ооо...Чела съм го т'ва...Познато ми е...
На практика обаче изискванията за завършване на юридическо образование в СУ са същите...Може да има единичен случай някой да е осъдил някого , но в реалността...
Ходи съди всеки един работодател поотделно...Разбираш ли, никой не може да го принуди да те вземе на работа и да предпочете примерно теб, ако предпочита кандидат от учебно заведение с традиции...Или да приемем, че те допусне да си подадеш документите - все тая.... това е формално.Поне що се отнася до правото - има максима СУ си е СУ.Знам го от юристи...няма съмнение.Иначе аз лично не съм пристрастна.Не го казвам, защото уча тук - в никакъв случай.
Просто отварям jobs.bg и гледам в обявите -"завършено юридическо образование - СУ...".
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Дано се шегувашpost-mortem написа: Второ- пречи ви, че в частните университети се влизало лесно. Аз мисля, че всеки трябва да има достъп до висше образование, а не да се държат тежки изпити, които малцина могат да издържат. По този начин в държавните унита влизат хора с много качества, но които смятат, че след като са минали приемните изпити, повече няма какво да учат. И след това 4-5 години купон...
От къде на къде във висшите училища ще влиза всеки
Ето го моя довод
Има си частни - има си и държавни училища
Няма нужда това да се случва и в нашия университет
п.п.
Ако ще пишете по темата за частни и държавни, платено-неплатено, правете го в посочената от мен тема (Частната държава и образованието ... )
Нека тук е само за НБУ
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Вярно ли е, че НБУ е незаконен?! Не знам какво точно трябва да означава това, но днес така ми казаха...Интересно ми е обаче ако има нещо подобно и ако наистина свободните университети не са на ниво, защо ще са толкова скъпо платени и най-вече защо има толкова хора, които учат там и плащат тези цени... 
Ами за всичко си има хора.
Тези, които не са ги преиели другаде отиват в частни унита.Поне така беше с моите съученици, когато кандидатсвахме.
Държа да подчертая, че не се отнася за специфични специалности в НБУ, които не се учат другаде - като сценография, изкуства и т.н, за които не съм компетентна изобщо - честно казано...
Много хора са готови луди пари да плащат, за да учат това, което искат, но не им е стигнал балът за СУ или УНСС.Все пак това е шанс...
- post-mortem
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
А бре то цялата държава е незаконна... пука ли му на някой!ThuG`GirL написа:Вярно ли е, че НБУ е незаконен?! Не знам какво точно трябва да означава това, но днес така ми казаха...Интересно ми е обаче ако има нещо подобно и ако наистина свободните университети не са на ниво, защо ще са толкова скъпо платени и най-вече защо има толкова хора, които учат там и плащат тези цени...