Граждански протести
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Re: 14, 15 и 16-ти - Граждански протести пред парламента
Има ли значение? До края на протеста, трябва да направим поне 100 страници. 

То това да е...
Нали знаеш, че не се знае, колко ще се проточи...
Ама има значение, щом те питам... Напират ми мъдрите мисли, пък ти не щеш да ми дадеш повод да ги изкажа, така, де, напиша...
Нали знаеш, че не се знае, колко ще се проточи...
Ама има значение, щом те питам... Напират ми мъдрите мисли, пък ти не щеш да ми дадеш повод да ги изкажа, така, де, напиша...
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Ей това е черешката на тортата на безумието, което представлява този протест. Второто изречение съдържа в себе си целия заряд на безмислието, на тъпизма, на похабената енергия, на малоумието, което е този протест. "Протестирам, защото не ми е все едно какво се случва в родината ни!!!" Най-накрая поне си го казаха дангалаците - те не протестират за нещо или срещу нещо, те протестират да покажат, че не им е все едно. Аз това го пея от първия си пост, ама кой да ме слуша. Виждате ли сега, че бях права? Това са хора, които претендират да имат гражданско самосъзнание. Хора, които претендират да защитават правата на другите. Хора, които претендират да са обединители, да са един вид спасители на България. Хора, които се изживяват като месии, като едни ангели в лошия и порочен свят на България 2009 г.alien_nrg написа:Кемелия маи теб са те шляпали малко по дупето хА ХА протестирам защото не ми е все едно какво се случва в родината ни!!!
Но каква е тъжната истина - гладни и жадни са те, безработни, 30-годишни безперспективни студенти, озлобени като улични песове срещу действителност, която не ги приема и не ги иска. Също като земеделците, като млекарите - това са неприспособими към новия начин на мислене хора. Хора, които мислят единствено в измерения "добро" - "лошо", "ние" - "те", "народ" - "политици", "честни" - "корумпирани". Това са двуизмерни, фалшиви и ограничени гладни улични кучета, търсещи малко медийно внимание, което да им подхрани илюзията, че вината за провалените им животи не е в тях самите.
И отново - "протестирам, защото не ми е все едно какво се случва в родината ни!!!". Малко дедуктивно мислене, ако позволите. От това безумно изречение следва, че самият протест е начин на мислене. Че протестът е един вид самозадоволяване, тези хора получават ерекция при протеста, тъй като така те показват, че съществуват и че им пука за нещо. Нормалният човек намира външно изражение на потребностите си по най-различни начини - някои пият, други ходят по жени, трети решават да правят пари, четвърти играят видео игри. Тези протестират. Разбирате ли каква диагноза е това? Чрез площада те "са", без площата ги няма, те са празни и кухи. Външно се опитват да запълнят това, което го няма вътре. Клетници...
Утре ще е "сватбарската" пак - карамфили, тъпани, празни лозунги, фалшив патриотизъм. Малко мляко и Расата,за да заприличаме тотално на манджа с грозде. Пак без искания, без идея, без цел. Ей така, тъй като някои са безработни и трябва да си намерят виновен...
- JudyRamone
- Легендарен флуудър
- Специалност: Компютърна химия
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Може да се протестира за всичко. Аз съм навън днес, именно защото протестирам срещу всичко, като се почне от "големите", които седят и зяпат през прозорците и се стигне до собствените ми дребни лични скапани терзания.ники написа:
А иначе не може да излизате да протестирате за всичко. То принципно може, ама е тъпо. Днес за това, утре за друго, други ден за трето. Представи си, какво си мислят хората като мен, които не подкрепят протеста. Да, в общи линии вече става дори смешно. Заприличвате на глезе дечица, които все са недволони от нещо.
Миналата седмица не бях. Продължавам да твърдя, че ако искаме да се постигне нещо РЕАЛНО, не може всички изисквания на всички общности и прочие да се сложат накуп (въпреки че нииииикога не се знае какво ще се случи). Отделно не са ми понятни хората, които отиват там просто ей така, да погледат "сеир" - повръща ми се от тях. Но сега ,точно в тоя момент, толкова не ми дреме, и толкова искам да направя НЕЩО поне за личното си удовлетворение, и с това нещо се надявам и мисля,че ще допринеса, щото това е протест на хората, които са недоволни. А аз съм недоволна и това е може би единственото сигурно нещо за мен в момента.
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
http://judysays.wordpress.com
Камелия, много си права и съм съгласна с теб за повечето неща.
Явно си човек, на който не му е все едно какво става около него, щом се връщаш и четеш тая безумна тема, но много ми се иска да видиш и другата гледна точка. Тъпо и грозно е човек да гледа само собствения си интерес. Не говоря за висш патриотизъм, активизъм, алтруизъм...
Говоря за най-елементарни, ама най-елементарни неща. Грижата за другия си личи ежеминутно - задържаш врата на маршрутката, за да не се пребие човекът след теб, не си говориш по скайп в 2 през нощта, когато съквартирантът ти спи, чуваш се с баба си не само на Коледа, т.н. Пък после ако се трогваш, ако имаш сили, помагай на другите, дето не са имали твоя шанс в живота или няма кой да се погрижи за тях - с пари, с труд -- всеки си има начин, важното е да не си безразличен.
Това изречение обаче ми е трън в очите. Не то по същество, а действителността, която описва. Какво казваш от него? Че "нормалният" (според теб) човек живее за собствения си задник и нищо повече...Камелия написа:Нормалният човек намира външно изражение на потребностите си по най-различни начини - някои пият, други ходят по жени, трети решават да правят пари, четвърти играят видео игри.
Явно си човек, на който не му е все едно какво става около него, щом се връщаш и четеш тая безумна тема, но много ми се иска да видиш и другата гледна точка. Тъпо и грозно е човек да гледа само собствения си интерес. Не говоря за висш патриотизъм, активизъм, алтруизъм...
Говоря за най-елементарни, ама най-елементарни неща. Грижата за другия си личи ежеминутно - задържаш врата на маршрутката, за да не се пребие човекът след теб, не си говориш по скайп в 2 през нощта, когато съквартирантът ти спи, чуваш се с баба си не само на Коледа, т.н. Пък после ако се трогваш, ако имаш сили, помагай на другите, дето не са имали твоя шанс в живота или няма кой да се погрижи за тях - с пари, с труд -- всеки си има начин, важното е да не си безразличен.
...
...
Говоря за начин на съществуване и за определени поведенчески модели. За "протеста на площада" като начин на мислене и на живот. Не за някакъв алтруизъм (ако тази дума търсиш), не за филантропията, която всеки трябва да изпитва, а за идеята, че "ни има, защото протестираме". Просто опроставям нещата до крайност, за да ме разберете по-добре 
@ JudyRamone
Оффф...
Едно си баба знае, едно си баба бае...
Направи ми една услуга, а? Най-малкото, което можеш да направиш: прочети тая тема, или поне последните няколко страници, или поне мнението на Камелия. ОТНОВО! И този път го разбери
Оффф...
Едно си баба знае, едно си баба бае...
Направи ми една услуга, а? Най-малкото, което можеш да направиш: прочети тая тема, или поне последните няколко страници, или поне мнението на Камелия. ОТНОВО! И този път го разбери
...
...
Камелия,
Аз те разбрах прекрасно
Ако и ти си ме разбрала, значи сме ок.
Аз те разбрах прекрасно
Ако и ти си ме разбрала, значи сме ок.
...
...
"нормалният човек" има и други потребности, за справка Пирамидата на Маслоу.Камелия написа: Нормалният човек намира външно изражение на потребностите си по най-различни начини - някои пият, други ходят по жени, трети решават да правят пари, четвърти играят видео игри. Тези протестират. Разбирате ли каква диагноза е това? Чрез площада те "са", без площата ги няма, те са празни и кухи. Външно се опитват да запълнят това, което го няма вътре. Клетници...
Утре ще е "сватбарската" пак - карамфили, тъпани, празни лозунги, фалшив патриотизъм. Малко мляко и Расата,за да заприличаме тотално на манджа с грозде. Пак без искания, без идея, без цел. Ей така, тъй като някои са безработни и трябва да си намерят виновен...
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Обратна връзка:
Камелия написа:Петерди, кажи ни, моля ти се пак, за какви височайши граждански идеали се борите няколко месеца преди изборите, мишки платени?
Ей такова нещо за себе си не бях чувал... Камелия, ти изглежда не си обърнала внимание изобщо на нещата такива, каквито са. Ако чак през януари си се събудила за това, че в София има протести, да ти припомня всичко, което до момента се е случило.
Ноември 2006 - първи протест на Коалиция "За да остане природа в България" пред МОСВ по повод идеята да се ограничи наполовина обхвата на териториите, включени в НАТУРА 2000, с риск България да загуби изцяло европейското финансиране по ред програми.
Декември 2006 - втори такъв протест пред Министерския съвет
Март 2007 - палатков лагер в двора на Ректората на по същия повод. Лично сглобявах транспарантите и палатките там. Дали си го видяла?
След това са организирани ежемесечни инициативи, които даже не мога да си ги спомня всичките - флаш мобове, Пижаменото парти, голямото шествие за Странджа заради отменения му от Върховния административен съд статут на Природен парк (заради строителните амбиции на мафията); през 2008 се организира шествието "Рила виси на косъм", заради строителството на ски-зоната в Паничище; всеки последен петък от месеца имаше велошествие с искане да се изградят нови велоалеи в София като стимул за природосъобразен начин на придвижване в София; имаше протести пред МОСВ срещу одобряването на ОУП на Община Царево, предвиждащ широкомащабно строителство по цялото крайбрежие на Странджа и никаква инфраструктура; през есента имаше две шествия - Да вдигнем шум за природата, и на 18 декември излязохме абсолютно спонтанно заради готвените промени в Закона за горите. Освен в София, акции имаше през лятото в Рила, където мутрите ни излязоха с огнестрелно оръжие и имаше опит за прегазване на група от 10 души с УАЗ по стръмен склон, на Иракли, където имаше подобно нападение с багер, и така нататък, сигурен съм че има още много, които пропускам. И да се казва, че излизаме тепърва сега, е абсолютна лъжа и подвеждане на хората, които четат този форум.
За СРОКСОС мога да кажа само едно: до случая от 5 декември техните действия се изчерпваха до подадени декларации до отговорни институции по проблемите в Студентски град, с които не съм запознат подробно. След случая от 5 декември те решиха да преминат към открити протестни действия, в началото заедно с ПРИЗИВ, които след това като че ли се отдръпнаха от участието си в организацията на протестите. Не мога да говоря от името на СРОКСОС, така че спирам дотук.
Изцяло не приемам твоето мнение по въпроса за това, което аз правя в момента във връзка с актуалните събития, и тъй като виждам от тебе само открити нападки без аргументи, ще отговарям на подобни въпроси само в лична среща с хората, които ги задават.
Колкото за очакванията за бой днес пред Парламента - може да е само за сплашване, но може и да не е. Във всеки случай такава публикация говори със сигурност за поредната маневра за проваляне на протестите, и говори доколко властта не желае да се организира истинско обединено гражданско общество в България.
Надявам се днес, каквото и да стане в следващите часове, да няма пострадали граждани, полицаи или който и да било. Призовавам всички, които смятат да се появят на протестите, да се разграничават от всякакви провокатори не само с действията, но и с местоположението си. С една дума - просто не стойте при тях. Така ще улесните всички - и комендантите, и полицията.
Дори това да е така, по-голямата част хората, които подкрепят протестите са ужасно далеч от "истинско обединено гражданско общество". По същество огромна част от тях са тълпа. Блякс...peterdi написа:говори доколко властта не желае да се организира истинско обединено гражданско общество в България
...
...
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Аз те разбирам до някъде. Хубавото е, че ти си от малкото протестиращи, които си дават сметка, че наистина протестират срещу всичко, а не се крият зад 19те искания. Но, защо с протест? След няколко месеца има избори, гласувай против сегашното управление. Това Е достатъчно, и е начинът.JudyRamone написа: Може да се протестира за всичко. Аз съм навън днес, именно защото протестирам срещу всичко, като се почне от "големите", които седят и зяпат през прозорците и се стигне до собствените ми дребни лични скапани терзания.
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Обратна връзка:
Все пак!
Аз например не се крия зад 19 искания. Естествено, имам и други. 19-те искания са като синтез, за да не се залива властта с чаршафи. Иначе - един такъв протест, ако успее, ще покаже на тази и на СЛЕДВАЩАТА власт, че има хора, които им пука и че трябва тяхното мнение да се зачита. Да знаят, че ако продължат по старому, това ги чака!
Аз например не се крия зад 19 искания. Естествено, имам и други. 19-те искания са като синтез, за да не се залива властта с чаршафи. Иначе - един такъв протест, ако успее, ще покаже на тази и на СЛЕДВАЩАТА власт, че има хора, които им пука и че трябва тяхното мнение да се зачита. Да знаят, че ако продължат по старому, това ги чака!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
В това отношение изборите не са ли доста по-показателни?
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Не са, поне според мен. Изборите в България за повечето хора са изгубили значението си на изразяване на народната воля или каквото и да е. Ние гласуваме, ама и ние не знаем за кого и за какво. Драскаме нещо на бюлетината, избираме партия, после тая партия си спуска в парламентя всякакви перхоляци, които после се водят народни представители, щото, видиш ли - народът ги е избрал...ники написа:В това отношение изборите не са ли доста по-показателни?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.