Граждански протести

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: 14, 15 и 16-ти - Граждански протести пред парламента

Мнение от peterdi »

Все едно не си го чувал... не си ли бил на мач? В сряда на площада явно не си бил, там се използваше думата в едно широко известно словосъчетание. Няма да ти отговарям на въпроса, отговори си сам.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
rkk
Драскач

Мнение от rkk »

Какъв ти мач, те на такива хулигански мероприятия не ходят :mrgreen:

П.С. Ушев е полицията :idea:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

rkk написа:Какъв ти мач, те на такива хулигански мероприятия не ходят :mrgreen:

П.С. Ушев е полицията :idea:
Не просто полицай, а изключително характерен образ за българската полиция. Ще е достацинично да изпеем песничката.

А, ркк да не намесва мач с протест, щото те двете нямат нищо общо.
rkk
Драскач

Мнение от rkk »

Не бе друго имах предвид :wink:
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Бeтон написа:
rkk написа:Ушев
Извинете за тъпия въпрос...
Навсякъде чета Ушев, мушеф, вкарвачев...

Кой е този... революционер :roll:
Ушев педерас...не го ли знаеш????
:) :) :) :)
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Сещам се за една песничка... другите не ги помня :mrgreen:
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Да ви призная, чух "Ушев" за първи път на протеста на 14-ти. По някаква логика свързахме, че става въпрос за полицията, но още не мога да схвана логиката на самия прякор. Но щом идва от футболните фенове - май и не горя от желание. :P
Gia, не мога да разбера обвинението ти, че момичетата реагирали емоционално. Извинявай, но всеки заинтересован от случващото се човек (на ниво различно от подигравки стил Бетон) реагира по-скоро емоционално, отколкото рационално, когато вижда побоите (бтв, въпросното клипче не мога да го отворя, май са го изтрили). В ЛС-то ми обясняваше как момчетата седели с ръце в джобовете, сега говориш, че момичетата били емоционални. Какви са тия тъпи разделения. :shock: Ок, кажи ни го - всички сте мърди - и готово. :lol: Иначе, има момичета, които реагират емоционално - пред мен на 14-ти една изпадна в истерия и й потекоха сълзи, защото я уцелила топка и приятеля й трябваше да уя утешава. И мен ме уцели топка малко след това и то яко във врата, ама не й обърнах особено внимание. И като изключим тази истеричка, хората около мен - и от двата пола - бяха спокойни (не бяхме при футболните фенове, може би и това има значение).
СРОКСОС си четат блога и shao там отговаряше, спря да го прави, когато го арестуваха. Сега ако пишеш там сигурно той, или Кънчо Драгнев, или някой друг ще ти отговори. От СРОКСОС познавам само Румен Захариев, макар и да сме разговаряли само веднъж и ми се стори свестен. Не мога да кажа, че познавам добре целия СРОКСОС, но познавам Зелените, които са съорганизатори и ходя на протест с тях. Познавам най-добре от тях Генади Кондарев, а покрай работата за инициативата "Свобода, а не страх" се запознах и с Андрю, Деница, Крис и още. Разговаряла съм с тях. Струват ми се свестни.
Много ме дразни начинът на мислене "студентите не им пука -> търсят си го". Или както явно ни е успешно внушено "народът търпи -> търси си го". Разбирам, дразниш се, че не си обградена от обществено ангажирани хора, които да скачат на всяка твоя дума, ама - шанс. И повечето от моите колеги не ходят на протестите. Но знаят за какво става дума. Част от тях и идват. Включително и на 14-ти.
Това, че ме нямаше "не-знам-си-колко-дни" значеше, че имах тежък изпит. Проблем? Обществената ангажираност е важно и хубаво нещо, но не мисля, че трябва да е за сметка на изпитите ми. Вмомента аз съм студентка и в качеството си на студентка полагам изпити. И за да има смисъл битието ми на студент е хубаво да уча, а не просто да съществувам под това определение. Изглежда за теб това, че за кратко съм се откъснала от протестите заради изпит е строго осъдително. Окей, писна ми от крайности в тая тема, съвсем сериозно ми писна. Едните викат "ходете слушайте Ивана, какво ми скачате по протестите", другите "не се знае кой кога ще реши, че ще го няма".
Как се държа на протест? Подкрепям мирната форма на протестиране. Вярвам, че трошейки, чупейки и палейки, единственото, което се постига, е да се даде в ръцете на властта оправдание тя да извърши насилие. Не знам дали сте забелязали, но страшно много се говореше по новините за счупения прозорец на парламента ("Въпреки счупения прозорец, народните представители запазиха спокойствие" - :lol: :lol: :lol:), малко по-малко за ританите полицаи и много по-малко за смазаните протестиращи. Мирното съпротивление е единственият начин на съпротивление, който лишава властта от възможността за насилствено потъпкване на протеста без пълното й компрометиране. Не протестирам, за да се изживявам висш герой, както намекваш ти, а го правя, когато е срещу нещо, което ме е възмутило, нещо, което смятам за неправилно и смятам, че трябва да се промени. И не съм се изпокарала с приятелите си по случая - опитала съм да разговарям по темата с всички, с тези, при които съм видяла, че не става не съм се напъвала повече. С тези, с които е станало, сме отишли заедно. Така се прави. Не със скандали. Трябва да се научим да уважаваме чуждия избор, дори да не сме съгласи с него. Не само аз и ти, ами и Бетон, ники и въобще всички.

п.п. Ако някой намери работещ линк към клипчето, което обсъждате, моля да го публикува. Много е странно, че е изчезнало така.
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

Шепот написа:Gia, не мога да разбера обвинението ти, че момичетата реагирали емоционално.
Обвинението ми е, че реагирате преди всичко, да не кажа само, емоционално и САМО по протести. Идеята е така да се възпитаме и дисциплинираме, че да не се стига до протести. Знаеш ли защо от СРОКСОС имат право да протестират? Защото са опитали по другия начин - подали са сигнали за нарушения в Студентски, опитали са се да водят диалог. Точно затова те няма да се откажат.

Както каза Дичоу, ако не се лъжа, сдружавайте се - в граждански сдружения ли, в партии ли - и вършете работа. Като чуете за партии, се почва а-у ние сме безпартийни. Ама няма начин без партии. И много природозащитници го разбраха и направиха партията на Зелените.

И не може Бетани да казва "Не знам след колко време има избори", а след това да се сърди, че окачествявам мненията й като емоционални. И да, твърдя, че такъв тип поведение пречи и подвежда - обясних защо няколко пъти. Подвежда организаторите и останалите протестиращи.

За пореден път питам каква конкретна промяна очакваш след сряда? С имена и конкретика. Както каза Ники, ако не се лъжа, в другата тема не може хем оставка да искате, хем да се изпълнят исканията на протестиращите.

Всички сме възмутени, всички искаме промяна, ама не ми се вижда това да е най-адекватният начин. Много жалко, че не се опитваш да ме разбереш...
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика

Мнение от Бeтон »

Шепот написа:Да ви призная, чух "Ушев" за първи път на протеста на 14-ти. По някаква логика свързахме, че става въпрос за полицията, но още не мога да схвана логиката на самия прякор. Но щом идва от футболните фенове - май и не горя от желание. :P
Gia, не мога да разбера обвинението ти, че момичетата реагирали емоционално. Извинявай, но всеки заинтересован от случващото се човек (на ниво различно от подигравки стил Бетон)
Не го знаех тоя ваш приятел Ушев, честно. Ето че и ти си го чула за първи път. Ясно, че е някакъв събирателен образ на полицията :lol: , ама изначално откъде идва... Добре, че беше Ники да ми разясни.
Изображение
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Ами, датата за новия протест мисля вече сте я разбрали - 21 януари. Всеки мислещ гражданин сам може да си отговори на въпроса - "защо и трябва ли да съм там".
Следващата статия дава една прилично обективна представа за това, което се случи. Това, което ще се случва тепърва, зависи от нас.

http://capital.bg/show.php?storyid=6159 ... storystart

Въпреки неизбежните асоциации и превъртания на лентата назад към 1997 г. януари 2009 не се състоя като римейк на случилото се преди 12 години. Дори и само защото протестът пред парламента от изминалата седмица беше първият недирижиран задкулисно бунт на (полу)демократична България. Затова и политиците този път гледаха от прозорците на парламента и не посмяха да излязат при хората. Медиите в мнозинството си също играха на страната на статуквото - за тях събралите се на жълтите павета бяха "тълпа", а новините във вечерните емисии се ограничиха до броя на изпочупените огради, коли и сблъсъците между полиция, хулигани и мирни граждани. Голямата разлика е, че този път бунтът на студентите, на майките, на зелените, на пенсионерите, на животновъдите и т.н. си нямаше кукловоди. Той беше по-хаотичен, отколкото обикновено сме свикнали, по-трудно аргументираше посланията си, по-лесно стана жертва на провокациите на ултрасите, но за сметка на всичко това

Беше автентичен

А посланието му, противно на внушенията в публичното пространство, е пределно ясно - писна ни от тази власт и не я искаме повече.

Неотдавна политологът Иван Кръстев доста успешно описа ситуацията в обществото така - хората не харесват сегашните управляващи и предпочитат те да си ходят, но ако може, да не идват следващите.

"Това, че сме тук и че сме се събрали толкова много хора, значи, че все пак в тая държава може да се промени нещо. Какво трябва да се промени е много труден въпрос, защото, ако се смени правителството, ще дойде ново и то може би пак ще е същото. И все пак тези протести трябва да покажат на управляващите, че ние сме тук и ще бъдем тук всеки път когато сбъркат, и грешките им няма да останат безнаказани." Думите на 18-годишната Мария, която е на площада пред парламента, за да протестира вече втори ден, напълно потвърждават диагнозата на Кръстев. Мария казва, че няма да се откаже, докато в живота, който я заобикаля, нещо не се промени. Какво и как - това е труден въпрос. Тя обаче е убедена, че отговорите ще дойдат, ако колелото на общото недоволство да се задвижи и набере инерция. Стига повече хора да повярват и да се противопоставят на статуквото.

По ирония на съдбата събуждането на гражданското общество става в дните, когато екстравагантен чешки автор представи България пред Европа като турска тоалетна за ужас на закостенялата ни дипломатическа гилдия. Факт е обаче, че проблемът с имиджа на страната ни е един от най-големите грехове на управляващата тройната коалиция, който има далеч по-пагубни и дългосрочни последствия от спрените еврофондове. В някакъв смисъл протестът пред парламента се яви като контрапункт именно на тази цивилизационна изостаналост дори и само поради факта, че митингът на жълтите павета беше организиран основно по интернет - чрез Facebook (който за управляващите е някакъв сайт за запознанства), блоговете, скайп и т.н
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

21 януари, площад Народно събрание, 15:00ч.

http://vbox7.com/play:20280d15
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Аз пък продължавам да не зацепвам, Gia, конкретни момичета ли визираш или всички по принцип. И, да, не трябва да се стига до протести, трябва да имаме гражданско общество, което да контролира властта, та да не ни докарва до положението да трябва да крещим по площадите да спре безобразията си. И да, ясен ми е този път с петициите и дискусиите. Ясен ми е колко не действа - ти им говориш едно, те ти говорят друго. И да, трябва да се сдружаваме, защото поотделно нищо не можем да променим. Не разбирам защо ми ги обясняваш тия неща, аз те питам конкретно, ти ми развиваш теории за гражданско общество (не, че не са правилни като цяло, но не разбрах тия момичета къде ги намеси, а ти не ми и отговори като хората).
Относно сряда. Искам исканията да се изпълнят. Но и искам онези говеда (за да не употребя някоя по-вулгарна дума) да се ометат НА МИНУТКАТА, защото прекалиха по всички разумни показатели. А 19-те искания може и следващите мозъци на тяхно място да ни ги изпълнят. Ако път не си подадат оставката, е хубаво да ги започнат точка по точка, но Миков да изхвърчи на секундичката.
Разбира се, не си правя илюзията, че всичко това ще се случи. Но мисля, че трябва да се опита. Пък току-виж поне частично нещата ще се получат. Поне да видят, че не могат да ни бият, мачкат, арестуват, убиват (макар че все по-упорито се мълчи за починалия в 4-то) и игнорират вечно. Това, което се случва, не може да продължава да е така. Не е нормално. Природата ни умира, Gia и то защото ние сами си я убиваме. И вместо да спре това, държавата го насърчава. Законът за заменките е ужасно важен. Да не говорим, че и студентите ни умират. Заради мутрите, които се разхождат из Студентски и пребиват който им падне, както се видя - и до смърт.

aL`, хубав клип. Малко твърде дълъг, та надали много хора ще го изгледат, но хубав. Особено ми хареса там, където човекът моли полицаите да махнат провокаторите и отговорът им. Също и псувните към горкия арестант и нарежданията "Ритай ги като ти говорят, да падат на земята!! Абе лапай го!! (и т.н.)". Много поучителни неща има вътре, мдам.
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

Визирам Bethany (тя не възразява, както виждаш). Има и други мацки - наистина нямам време и желание да се ровя за конкретни никове. Ако ти имаш, чети си темата от началото до край, за да видиш ка се развива и кой какви аргументи използва.

Прочети и своето последно мнение, за да видиш с колко противоречия е пълно.

Я, и аз да те питам нещо конкретно - като ходиш по протести правиш ли си плакати и какво пише на тях.

И щом съм ти "развила теории за гражданското общество", значи е имало защо. Защото ти наистина "продължаваш да не зацепваш". Извинявам се за грубия тон. Не че нещо, но съм фен на Баба :wink:
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
alien_nrg
В началото бе словото
Специалност: geografiq

Мнение от alien_nrg »

V otgovor na Asparuhova Gia ili tam kakto se kazva Ti nqmash pravo da kazvash koi kakuv e na protesta.Mladite hora protestirat zashtoto im e pisnalo ot vlasta koqto se e srasnala s prestapnicite.Zatova i AZ sled kato svarsha rabota v srqda otivam na 21 vi da pokaja grajdanskata si poziciq.Solidarnosta mejdu Horata e nasheto orajie sreshtu wlasta!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Пиши на кирилица! Следващ пост на латиница ще бъде изтрит.
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Публикувай отговор

Обратно към “България”