Граждански протести
Re: 14, 15 и 16-ти - Граждански протести пред парламента
Шепот,
Понеже ме питаш, ще ти го кажа в прав текст: във форума пишат известен брой момичета, които според мен реагират на протестите преди всичко емоционално. И това пречи. Казах го около един милион пъти.
Знам защо не отидох - защото организаторите не си свършиха добре работата - такъв протест не се организира за 3 седмици. За твое сведение, говорих с организаторите след протеста на 19 декември и им казах, че 1. никой не ги познава, 2. имат зверски пробойни - нямат ясни цели, нямат подкрепата на хората, най-вече на мъжете, не общуват с нас. После им писах мейли... Гледах какво ще стане - стана това, че те продължиха да си мълчат - като изключим медиините изяви. Чете ли някой коментарите в блога на СРОКСОС? Нима някой (shao) се върна в тази тема да коментира с нас. Не е работа на peterdi да е техен говорител. Прави го напълно доброволно. Напълно доброволно е и комендант вече цяла седмица. Да, и той има да учи, да работи, да се вижда с приятелите си, не спи по цяла нощ, за да пише по форуми и да следи медиите - това е истинска АНГАЖИРАНОСТ. Мислех да отида на протеста от солидарност с всички останали, но никога от солидарност със студентите. КОИ СТУДЕНТИ, Шепот? Колко процента от всички студенти подкрепят исканията, колко знаят за тях, колко знаят изобщо какво се случва... На тях по дифолт не им пука. И съм се нагледала на това вече толкова години...Студентите ще получат това, което заслужават.
Но да се върна на организаторите - виждала ли си ги, говорила ли си с тях - на мен половината от СРОКСОС са ми безкрайно симпатични. Виждам, че ги боли, виждам, че се борят. На останалите не им вярвам - виждам, че са неадекватни. Не знам дали беше на Дебата в Аулата, но това са моите впечатления от онзи ден.
Замисли се кой участва в тези протести. Една огромна част са природозащитници, които няма как да не са там. Те също са истински отдадени хора. Земеделците и майките на децата с увреждания - знаеш ли каква огромна отговорност носим пред тях??? Ти лично готова ли си да я поемеш? Не просто бъдейки там. Както казах, бъдейки там, най-вероятно е да ги подведеш. Какво значи, че те е нямало не знам си колко си дни? Като ти писах на ЛС нещо такова имах предвид - не се знае кой кога ще реши, че ще го няма.
Затова промяната трябва да става бавно в умовете на много хора. За да знаят отговорницте, че ще им се държи сметка. По всеки начин.
Не на последно място, никак не ме радва фактът, че огромна част от хората се юрват по протести едва ли не от нищото - малко лозунги, малко речи и са там. И го изживяват като висш героизъм - едните казват ние чупихме ала бала, защото ни писна, другите - ние си мирувахме ала бала, защото ни писна. И всички са герои.
Ти като ходиш на протест как ходиш? С кого ходиш? Как се държиш? Интересно ми е. Какво си мислиш? Какво очакваш? Какво четеш преди и след това? На кого вярваш? Беше ли на 19 декември? Какви организатори видя? Какви бяха останалите протестиращи?
Понеже ме питаш, ще ти го кажа в прав текст: във форума пишат известен брой момичета, които според мен реагират на протестите преди всичко емоционално. И това пречи. Казах го около един милион пъти.
Знам защо не отидох - защото организаторите не си свършиха добре работата - такъв протест не се организира за 3 седмици. За твое сведение, говорих с организаторите след протеста на 19 декември и им казах, че 1. никой не ги познава, 2. имат зверски пробойни - нямат ясни цели, нямат подкрепата на хората, най-вече на мъжете, не общуват с нас. После им писах мейли... Гледах какво ще стане - стана това, че те продължиха да си мълчат - като изключим медиините изяви. Чете ли някой коментарите в блога на СРОКСОС? Нима някой (shao) се върна в тази тема да коментира с нас. Не е работа на peterdi да е техен говорител. Прави го напълно доброволно. Напълно доброволно е и комендант вече цяла седмица. Да, и той има да учи, да работи, да се вижда с приятелите си, не спи по цяла нощ, за да пише по форуми и да следи медиите - това е истинска АНГАЖИРАНОСТ. Мислех да отида на протеста от солидарност с всички останали, но никога от солидарност със студентите. КОИ СТУДЕНТИ, Шепот? Колко процента от всички студенти подкрепят исканията, колко знаят за тях, колко знаят изобщо какво се случва... На тях по дифолт не им пука. И съм се нагледала на това вече толкова години...Студентите ще получат това, което заслужават.
Но да се върна на организаторите - виждала ли си ги, говорила ли си с тях - на мен половината от СРОКСОС са ми безкрайно симпатични. Виждам, че ги боли, виждам, че се борят. На останалите не им вярвам - виждам, че са неадекватни. Не знам дали беше на Дебата в Аулата, но това са моите впечатления от онзи ден.
Замисли се кой участва в тези протести. Една огромна част са природозащитници, които няма как да не са там. Те също са истински отдадени хора. Земеделците и майките на децата с увреждания - знаеш ли каква огромна отговорност носим пред тях??? Ти лично готова ли си да я поемеш? Не просто бъдейки там. Както казах, бъдейки там, най-вероятно е да ги подведеш. Какво значи, че те е нямало не знам си колко си дни? Като ти писах на ЛС нещо такова имах предвид - не се знае кой кога ще реши, че ще го няма.
Затова промяната трябва да става бавно в умовете на много хора. За да знаят отговорницте, че ще им се държи сметка. По всеки начин.
Не на последно място, никак не ме радва фактът, че огромна част от хората се юрват по протести едва ли не от нищото - малко лозунги, малко речи и са там. И го изживяват като висш героизъм - едните казват ние чупихме ала бала, защото ни писна, другите - ние си мирувахме ала бала, защото ни писна. И всички са герои.
Ти като ходиш на протест как ходиш? С кого ходиш? Как се държиш? Интересно ми е. Какво си мислиш? Какво очакваш? Какво четеш преди и след това? На кого вярваш? Беше ли на 19 декември? Какви организатори видя? Какви бяха останалите протестиращи?
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Като една представителка на момичета във форума искам да те попитам ти как се реагираш не емоционално, защото ми стана много интересно?Gia написа:Шепот,
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Специалност: ГИСК
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Че тя колежката не е казала, че за нея това не важи. Ай стига сме се дъвкали за дреболии.
Ти какво искаш да кажеш, че не мога да чета ли?peterdi написа:Че тя колежката не е казала, че за нея това не важи. Ай стига сме се дъвкали за дреболии.
Bethany,
Разбира се, че реагирам емоционално. Щях да ти дам да видиш едно клипче от sroksos.org, но са го преместили. Накрая една жена се кара с полицията. Вижда се, че тя е с количка с дете. Ако не се разревеш при това, те признавам. Мястото на децата там ли е според тебе? Някой мрънкаше, че от майките не децата с увреждания имало 20. Ами кой да им гледа децата? А за майката, която мъкне 10-годишната си дъщеря прочете ли?
А че съм се изпокарала с доста приятели прочете ли? А че ти държа такъв тон не е ли показателно...
Емоционално реагирам и още как. На 19 като дойдоха земеделците и се обърнаха към нас с "Деца" не се ли разревах?!? А като видях колегите от ТУ да седят с ръцете в джобовете не ми ли стана ясно, че на такива като тях разчитате/разчитаме? Единият говореше по телефона: "Ми, ще постоим още малко и ще си ходим..."
Естествено, че ще реагирам емоционално, но се опитвам и да мисля. Ако си си направила труда да разговаряш с колегите и приятелите си, щеше да знаеш, че те не знаят изобщо за какво става въпрос. И това са хора от СУ. Ами студентите от останалите университети. Знаеш ли колко им дреме пък на тях... А че организаторите са една шепа - може ли с по-малко от 10 човека да се прави национален протест за 3 седмици?!? Може ли за всеки опит за смяна на точка внякой закон да се вдигате по площадите?!? В сряда пак? До кога?!?
На мен ми е ясно, че няма ка да не се реагира емоционално, но не може само емоционално.
И тебе те питам какво очакваш? Напиши ми го, ако обичаш, точка по точка. "Моето действие А, ще доведе до действието Б на еди кой си."
И малко от малко се замисляй какво ти казват момчетата и момичетата от форума. Защото тук се изписаха много важни неща и вярвам, че всеки си разбра грешките!!!
Разбира се, че реагирам емоционално. Щях да ти дам да видиш едно клипче от sroksos.org, но са го преместили. Накрая една жена се кара с полицията. Вижда се, че тя е с количка с дете. Ако не се разревеш при това, те признавам. Мястото на децата там ли е според тебе? Някой мрънкаше, че от майките не децата с увреждания имало 20. Ами кой да им гледа децата? А за майката, която мъкне 10-годишната си дъщеря прочете ли?
А че съм се изпокарала с доста приятели прочете ли? А че ти държа такъв тон не е ли показателно...
Емоционално реагирам и още как. На 19 като дойдоха земеделците и се обърнаха към нас с "Деца" не се ли разревах?!? А като видях колегите от ТУ да седят с ръцете в джобовете не ми ли стана ясно, че на такива като тях разчитате/разчитаме? Единият говореше по телефона: "Ми, ще постоим още малко и ще си ходим..."
Естествено, че ще реагирам емоционално, но се опитвам и да мисля. Ако си си направила труда да разговаряш с колегите и приятелите си, щеше да знаеш, че те не знаят изобщо за какво става въпрос. И това са хора от СУ. Ами студентите от останалите университети. Знаеш ли колко им дреме пък на тях... А че организаторите са една шепа - може ли с по-малко от 10 човека да се прави национален протест за 3 седмици?!? Може ли за всеки опит за смяна на точка внякой закон да се вдигате по площадите?!? В сряда пак? До кога?!?
На мен ми е ясно, че няма ка да не се реагира емоционално, но не може само емоционално.
И тебе те питам какво очакваш? Напиши ми го, ако обичаш, точка по точка. "Моето действие А, ще доведе до действието Б на еди кой си."
И малко от малко се замисляй какво ти казват момчетата и момичетата от форума. Защото тук се изписаха много важни неща и вярвам, че всеки си разбра грешките!!!
...
...
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Клипа не знам дали е свален? Не мога да видя оттук заради ограничен достъп до мрежата, но на началната на СРОКСОС има някакъв клип, не е ли този? Ако е свален, пробвайте тук
Последно промяна от peterdi на 19 Яну 2009, 14:20, променено общо 1 път.
Точно това имах в предвид. Естествено за мен е една реакция да бъде емоционална, поне аз не мога да игнорирам обстоятелствата. И искам да ти кажа, че и аз се разплаках на клипчето. В такива моменти не е нормално, ако не реагираш. Жената от клипчето, за която говориш според мен не беше майка, а най-вероятно баба, т.к ми изглеждаше възрастна. И още нещо тя не се караше с никой, жената не беше агресивно настроена, но беше озадачена. Просто полицая и обърна гръб. Не знам къде е мястото на децата, но знам, че не е нормално в една държава дете да се гледа с тези пари, които се дават за майчинство и детски. Имам колеги, които са майки и след 2г. на детето тръгват на работа, защото парите не стигат. На никоя майка и не е приятно повярвай ми. Навярно знаеш как стои проблема с детските градини. Но това е др. тема.... Това което мисля аз в никакъв случай искам да натрапвам, достатъчно толерантен човек, но смятам, че това Правителство прекали, и за мен не само студенти, еколози и земелци и майки, а трябваше да се вдигне цяла България, защото положението е сферата на образованието, здравеопазване, икономика, енергетика, промишленост и т.н да не изброявам е трагично. Имам наблюдения и мога да кажа, че масово фалират фирми, освобождават персонал, намаляват заплати и всичко, което ни очаква в най-скоро време никак не е розово. Виждам, че това Правителство няма ни най-малко ясна представа как да се борим с кризата, постоянно се гласуват безсмислени закони, харчат се държавни пари, корупция във всички сфери на власта. Не знам колко време остава до нови избори, но при тази ситуация всеки един ден е фатален. Газовата криза доказа, че една неефективна политика може да донесе поражения на бизнеса за милиони, а когато се наблюдава Световна криза трендът за развите на България е надолу.Gia написа:Bethany,
Последно промяна от Bethany на 19 Яну 2009, 14:46, променено общо 2 пъти.
Що били много организаторите, що били малко... Защо имало малки деца? Е къде да са.. Това е граждански протест! Това, че Ушев нахлу и би всички, е друга тема... Аз на годинка не съм ли бил на митинги мислите на гърба на баща ми? 
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
И мен ме заведоха на първия ми митинг още 1989-а. Но тогава хората бяха толкова много, че надали някой е мислил че може да да им излиза освен с армия.
А къде са тези хора сега? Истината е проста - със съсипването на образованието управляващите си изпълниха целта - движещата сила на обществото - младежта затъпя в огромен процент и се управлява лесно
Къде бяха 50-те хиляди студенти в София? Колко от тях бяха на 14-ти? 1 000? Мисля, че по-малко... Жалко и тъжно е 
Bethany,
Нищо не е друга тема. Всички тези въпроси са важни и си права, че той й обърна гръб.
Но сега наистина по темата. Отговори ми за твоите действия, личните ти - около протеста и иначе. Как реагираш на проблемите. Казах ти, че не може за всяко нещо да излизаме на площада. Има си механизми за контрол, но ние не ги знаем (от мързел и безразличие) или ги пренебрегваме (от мързел) твърде дълго време и като опре ножа до кокала излизаме да протестираме без да сме подготвени.
Казах няколко пъти - много е важно кой, към какво и как те води. И понеже няма как да не сме емоционални, тръгваме от две изречения... А не сме готови... С риск пак някой да каже, че само по това не сме се разделили - не са ни готови нито мъжете, нито жените...
Стана вече каквото стана, видяхме се, чухме се, но защо продължавате? Какво ново очаквате?
Нищо не е друга тема. Всички тези въпроси са важни и си права, че той й обърна гръб.
Но сега наистина по темата. Отговори ми за твоите действия, личните ти - около протеста и иначе. Как реагираш на проблемите. Казах ти, че не може за всяко нещо да излизаме на площада. Има си механизми за контрол, но ние не ги знаем (от мързел и безразличие) или ги пренебрегваме (от мързел) твърде дълго време и като опре ножа до кокала излизаме да протестираме без да сме подготвени.
Казах няколко пъти - много е важно кой, към какво и как те води. И понеже няма как да не сме емоционални, тръгваме от две изречения... А не сме готови... С риск пак някой да каже, че само по това не сме се разделили - не са ни готови нито мъжете, нито жените...
Стана вече каквото стана, видяхме се, чухме се, но защо продължавате? Какво ново очаквате?
...
...
- peterdi
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
rkk написа:А къде са тези хора сега? Истината е проста - със съсипването на образованието управляващите си изпълниха целта - движещата сила на обществото - младежта затъпя в огромен процент и се управлява лесноКъде бяха 50-те хиляди студенти в София? Колко от тях бяха на 14-ти? 1 000? Мисля, че по-малко... Жалко и тъжно е
За огромно съжаление е точно така... понеже няма да цитирам себе си, написах едно мнение в незнам коя тема вече, май тази за Студентски град, ако не се лъжа... първото ми мнение в тая тема, което е второ (линк)
Това беше една от първите теми, които се появиха след инцидента, и в които започнаха да пишат хора, които мислят и имат отношение към проблемите на България... и на които им пука... и които се броим май на пръсти... Нека не останем само ние, а станем все повече, не случайно съм използвал много пъти израза овчо племе, защото твърде много са хората, които още живеят в обора... сиреч между евтината пиячка, тревата, чалгата и Биг брадър... и май няма да се намери никой, който да строши оградата (не буквално) и да отвори път на останалите... преди време се натъкнах на един клип по повод годишнина от освобождението на Италия, не знам от кого точно, в който се каза - За свободата е нужно човек да се бори! Клипчето е на познатия ни майстор Бозето... и е много правилно и за това, което трябва да се случи в България.
До сряда!
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Смяташ ли, че на една годинка си бил политически отговорен? И мен като малък ме взимаше майка ми на протести, ама аз изобщо не съм и знаел, какво се случва. Помня, че една баба ми подари знаменце с лъвче и пак едни такива сини лепенки и им се зарадвах. Та, мисълта ми е, че едно дете не може да бъде политически отговорно.rkk написа:Защо имало малки деца? Е къде да са.. Това е граждански протест! Това, че Ушев нахлу и би всички, е друга тема... Аз на годинка не съм ли бил на митинги мислите на гърба на баща ми?
не ти говоря за политически отговорен бе, ники, говоря ти, че на един граждански протест е нормално да има деца 
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
Извинете за тъпия въпрос...rkk написа:Ушев
Навсякъде чета Ушев, мушеф, вкарвачев...
Кой е този... революционер