Дичоу написа:видео наблюдение в Студенстки град...
Благодаря, че го спомена, точно за това исках да пиша и нещо се отплеснах.
На дискусията някакъв студент от студентска организация ЕЛБА, ЕЛВА, ЕЛМА или нещо от сорта, поиска видеонаблюдение в Студентски град, което за мен е
възмутителна идея. Може би е вслючено към
14. Незабавни мерки за подобряване сигурността и условията за живот на студентите – битови условия, жилищна площ, нива на шума, охранителен режим.
?
Или си е тяхно самосиндикално изказано искане?
Защо съм против видеонаблюдението. Това е бигбрадърщина и нарушава човешките прав на студентите. Това позволява постоянното им следене от органите на реда и от един куп институции (знаете колко е разтегнат чиновническия щат в България). Ако на вас, колеги, ви е приятно да бъдете снимани отвсякъде, моля.
Но това нещо е борба със
следствието, а не с
причината за положението в Студентски град. Причината за положението я знаем всички - дива реституция, мутри. Да, трябва да има районно РПУ и според мен, трябва да има полицейско присъствие, но не и масово следене с камери. Трябва властите да се постараят да разкарат предпоставките - а именно мутрите (и изобщо не говоря за затваряне на ВСИЧКИ заведения в Студентски град, преди някой да ми скочи, Бетон вероятно) и
незаконните заведения,
незаконните строежи и
незаконната реституция. Да сложат едно РПУ, но не от изроди като тези, които са пребивали протестиращи, но не и камери, с които да следят всички хора. Ето, има охранителни камери по много заведенията, но не виждам това да е помогнало особено досега.
peterdi, понеже си по-навътре, искам да те попитам теб това искане за камери от официалните на протеста ли е или просто подхвърлено от онази групичка на дискусията?