Кой те кара да даваш луди пари за частни уроци? На мен подготовката за изпитите по литература и история ми излезе около 200 лева, т.е. купих си готови теми. Без да ходя на частни уроци, ме приеха на първо класиране-първо желание. Искам да подчертая, че нито имам роднини преподаватели, нито на някого съм давал нещо. Всичко си зависеше само от четенето и особено от разбирането на материала.Raya_Alexandra написа:Преди може да не е било лесно, ама поне не са се давали луди пари за уроци. А колкото до идеята за лесното влизане, те хората в цивилизованите страни отдавна го практикуват това. Давам пример с Германия: Учениците кандидатстват само и единствено с оценките от дипломата, обаче накрая завършват най-сериозните и най-кадърните. Някои (преди години повече, сега по-малко, щото стана много скъпо) завършващи немски гимназии полагат изпит за немска диплома и отиват в Германия уж на лесно (да учат право примерно), ама малко завършват. Да не говорим кви мизерии праят някои българи там. А и германците не са прости, в последно време въведоха квоти за студенти от източна Европа и това съчетано с високите такси... определено ще се отърват от нас.
Не мога да разбера защо повечето родители, а и кандидат-студенти, си мислят, че като дадат хиляди левове за частни уроци, влизането им е гарантирано. Както и обратното-ако не ходят на уроци, със сигурност няма да ги приемат. Много мои познати, след цяла година разкарване по подобни "мероприятия", или се "издъниха" на изпитите и нищо не ги приеха, или влязоха в специалности и форми на обучение, които бяха посочили на 10-то и по-задно място. Разбира се, не отричам предимствата на обучението по този начин-дори ни най-малко, но имам предвид, че човек не трябва за всичко да гледа какво правят другите, за да повтаря и той след тях.
Така че всичко зависи от това дали кандидатът разбира материята, с която е тръгнал да кандидатства, и колко време е решил да отдели, за да се запознае по-обстойно с нея.
Успех!