Граждански протести

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
visionary
В началото бе словото

Re: 14, 15 и 16-ти - Граждански протести пред парламента

Мнение от visionary »

Утре ще сме повече :!: , да се надявяме, че хората възпирани от лекции и работа утре най-накрая ще се включат в гражданския протест :cheers:
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Поздрави за ника....любими джънгъл артистс!!!
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Всеки ден сте повече...
Пято е до припадъци. :lol: :lol: :lol: :lol:
Значи не е било по-различно от вчера. Какви лозУнги имаше? Или никой не си е правил труда да рисува нови плакати. Ако е така - знаем ги :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Колкото за колегата от форума Росен Тимчев, той лично като ме видя, ме призова да се включа отпред, каза че ние, природозащитниците, изобщо не сме били активни, щото никой от нас не дошъл да помага. Попита ме защо се стремя да връщам хората назад, и тогава му казах, че поне момичетата нямат място в тая група и че трябва да са на разстояние. Защо ли....

По повод на участието на пенсионерите - да, така беше! В момента, в който полицаите започнаха да отговарят на провокацията, много хора се нажежиха срещу полицията - тя е лоша, вижте, бие хората! В такъв момент протестиращите се обединяват, защото смятат, че полицията е срещу тях! Те се обединяват срещу нея! А главните подстрекатели вилнееха свободно на 1-2 м от полицията, въпреки че тя имаше пълното основание да ги нападне, включително позволено от тяхната нормативна уредба!

Ето линк, който показва кой трябваше да напълни арестите. Много умно тези вандали се пръснаха сред мирно протестиращите още при първата атака на полицията, успяха да провокират и много други хора да правят като тях, за което същите хора след това отнесоха боя! Последната група, която потроши рекламите и седалките около спирката на Орлов мост, за да ги мята по полицията, стана причина за масовия бой над хора в Борисовата градина. Говорим си за хора като тях:
http://press.mvr.bg/News/news090115_06.htm?ill=heap

Колегите Бетон и Ники, радвам се, че все пак решихте да дойдете, макар и замалко, на протеста вчера! Вие сте дошли точно накрая, малко преди и аз да стигна дотам, организациите обявиха по уредбата - за днес толкова, утре отново на площада! След това останаха главно хора, граждани, които не бяха обвързани с организациите.

Камелия пак говори за 80 студенти. Не мога да й кажа нищо по-различно от това, което вече й споделих тук. Да не забравяме, че този протест е апартиен. Някоя партия, когато прави протест, ще свика своите няколко хиляди членове и ще направи голям митинг, това е ясно. За това, че студентите не идват на протестите масово, причините са комплексни. Вярвам, че СРОКСОС прави това, което зависи от него, по въпроса. След митинга колко от вас обърнаха внимание на това, че в Ректората имаше дебат за проблемите в Студентски град? Колко от вас дойдоха? Аулата остана незапълнена. А там се водиха разговори очи в очи с отговорните институции - Ректора, г-н Петко Горанов, кмета на Район Студентски, зам. кмета на Столична община по образованието, главния архитект на София Петър Диков. Обсъждаха се реални проблеми и пътища за решаването им. Освен СРОКСОС имаше още няколко граждански организации, имаше и представители от Студентския съвет на СУ и от НПСС. Нашите студентски представители изобщо не се включиха в дискусията и дебата - като че ли не ги касае, а от НПСС наблегнаха на свършеното дотук главно по отношение новата наредба за ползване на общежитията, но не казаха нищо по отношение на строежите, сигурността и инфраструктурата - големи проблеми в Студентски град. За съжаление словесната борба, която водят НПСС и СРОКСОС от няколко дни по медиите, продължи вчера на живо. Не я одобрявам изобщо, но не мога да се съглася с позицията на НПСС. Много хора вероятно не знаят, но идеята за СРОКСОС дойде именно от хора, свързани с НПСС, които не одобряваха действията на ръководството на тази организация. НПСС има самочувствието, че като единствена законово-регламентирана организация на студентите се ползва с подкрепата на всички студенти, което изобщо не е вярно - 90% от студентите изобщо не знаят какво е НПСС, защото то е някъде невидимо в пространството и работата, която върши, не излиза наяве. Защо ли. НПСС побърза да обвини организаторите на протестите, че са псевдостудентски лидери, и снощи публично обвини СРОКСОС, че се опитва да постига цели с физическа сила, имайки предвид провокациите от страна на ултрасите. СРОКСОС пък отказват да работят с НПСС, защото според тях ръководителите на НПСС са партийно обвързани. И в крайна сметка от това разединение се възползват политиците. Не виждате ли как те се опитват да ни разделят на групи, както направи завчера полицията. Управляващите се страхуват от протестите, защото за първи път толкова различни организации се събират заедно и протестират заедно, и за първи път нито една партия не стои зад протестите. Те се стремят да ни разединят и конфронтират. Преди протеста на 14-ти по БНР някакъв самозван социолог каза, че очаква протестиращите да се сбият взаимно, защото не са солидарни в исканията на останалите групи. Е, това не стана. Въпреки полицейския терор утре ще има хора, които ще подкрепят и полицаите! Управляващите и от това ги е страх! Полицаи казват - колко са загрижени за нас тия мишоци, които се крият зад прозорците на Парламента, ако не бяхме ние да ги пазим, щяха да напълнят гащите!

Толкова засега от мен
Последно промяна от peterdi на 16 Яну 2009, 17:16, променено общо 1 път.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Да, ние наистина отидохме в края и логично да има малко хора. Но като цяло, какво да ви кажа, впечатлението не беше особено добро поне за мен. Наистина беше културно и мирно, но единственото, което се чуваше като искания беше оставка и т.н от някакви фанатизирани фенове.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Ами и оставки трябват. И отговорност. За някои - и съд! Те са длъжни да променят политиката си и отношението си към обикновените граждани, от които (както се изрази един студент снощи на дебата в Аулата) нищо не зависи, а всъщност - всичко. Ако не искат или не могат - оставка! Не си вършат качествено работата! Като работиш във фирма и не си вършиш работата, те предупреждават, ако не се подобриш те уволняват. Това е!
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

Много съм съгласна с всичко, което казва peterdi.

Не одобрявате протестите, не ходите на дебати, не сте пуснали нито една жалба, кой знае и петиции колко сте подписали.

Не искам и да знам от къде се информирате! :shaking2:

И аз снощи на дебата сефте чух за НПСС. А не е като да не се интересувам от такива неща.

Срамота е аулата да остане полупразна. А хората, които бяхме, си бяхме същите.

Съгласна съм и с това, което казва Камелия. Млади, здрави хора сме - да ходим да работим. И ние го правим, и учим... Но това не е достатъчно. Ние имаме и други отговорности - пред останалите хора, които не са млади, здрави и прави. И вместо да се кикотите на плакатите, си направете труда да потърсите, за кои деца се отнася плакатът и какви трудности срещат те и родителите им в ежедневието си и в интеграцията си.

Това, което виждам, е да отричате всичко. Ние, ако скачаме по площада, вие се ежите анонимно по форумите. И отношението ви е изцяло негативно - това - не, онова - не, третото, четвъртото. Ми то не остана. Или може би на вас нещата, каквито са ви харесват? Или не ви пука...

Аз съм твърдо "за" критиката. Има нужда от критика. Обичам да знам какво мислят хората - това е уникален коректив. Вчера бях изумена да науча от един познат, че той е "против протеста, защото го организира Расате". Това какво ви говори? (освен, че е тъп)

Всички разбрахме какво не ви харесва около протестите. Безкрайно люпитна съм да разбера какво предлагате? Ама първо идете на който щете сайт: http://mogilino.wordpress.com/2008/12/0 ... %B5%D0%BD/ или http://forthenature.org/ и се запознайте с проблемите на хората и през какво са минали, за да се стигне до протести. И ако вие изпитате поне мъничко солидарност и направите нещичко за някой друг различен от вас и гаджето ви, след два месеца сами ще събирате хора за протести.

Ако нямате солидарност, имайте поне уважение като говорите за тях :!:
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Гиа, виж какво, ние уважение си имаме и без да демоснтрираме някаква фалшива солидарност. Нашите предложения сме си ги написали в темата и не само в тази. Няма нищо кой знае колко лошо да си направим малко майтап с протеста ви. Как да не се присмея на лозунг, който гласи "Писна ни на *!* майна". Омръзна ми от някакви хора, които се правят на защитници на всички и които просто използват човешкото нещастие, за да го включат като по убедителен аргумент в исканията си. Това е грозно, не нашето неучастие в протеста и писането по форуми. Грозно е, че се сещате са такива работи, само когато стане въпрос да се хленчи и да се мрънка срещу правителството. Аз тук не съм видял и 5 подобни теми, ама иначе изведнъж се навъдиха страхотни защитници на човешките права. Айде, всички видяхме, какво викахте на протеста и по какъв начин си изразявате недоволството. Не бъди толкова сигурна, че не сме запознати с протеста, защото аз съм убеден, че знам за него и за исканията в него много повече отколкото половината протестиращи. Вие си мислите, че ще постигнете нещо с него, ние не мислим така.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Вие сте като малките деца. :lol: Не ви ли писна? :roll:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

ники, човек, който не присъства на протеста не може да говори. Извинявай много, но е така. Хубаво, ние се сещаме да протестираме...понякога, а вие кога ще се сетите. Изобщо минава ли ви това през акъла. И изобщо какво ви минава през акъла, освен критиката. Не може повсеместно да се бият невинни хора, а на следващия ден да има 2 пъти по-малко хора на площада. Това е НЕНОРМАЛНО поведение. Сега ще кажете, че това е нормална реакция на полицията. Еми не е нормално да биеш деца, да биеш хора, които са с вдигнати ръце срещу тебе, да биеш дори тогава, когато човекът е в безсъзнание..... Това го видях с очите си и ако го беше видял и ти нямаше да си на същото мнение. И след цялото това сплашване вместо да излезе народът и да защити децата си какво става ? Оправдавате управляващите, които насочват палките ли ? Не е нормално народът да се съгласява с насилието, защото това насилие ощетява народа. Утре полицаите ще отидам да протестират и те и ще търсят подкрепа от същите тези граждани, които ги биха....
Последно промяна от G__ на 16 Яну 2009, 17:51, променено общо 1 път.
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

.....
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

Ники,

Опитах се "полека, без злоба, човешки" да ти обясня какви са корените на протестите. Но не би. Не се правят за кеф и от нямане какво да правят хората.

Аз съм против протеста в този му вид. Казвала съм го достатъчно пъти на ораганизаторите. От там те се оправят.

Не става въпрос за вашето неучастие на протестите, става въпрос за неучастието ви по принцип.

Съгласна съм за криворазбраната, голата, ако не фалишива солидарност - тя пречи, колкото и липсата на такава, че и повече.

Заповядай една тема http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 9&start=30 - Сам си прави изводите!

И прекрасно знаеш с кой плакат се "майтапихте".
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

peterdi написа:Като работиш във фирма и не си вършиш работата, те предупреждават, ако не се подобриш те уволняват. Това е!
...Да си припомним "Заповед за уволнение на Станишев"...кой от протестиращите я подписа???
Извънпарламентарната опозиция организира инициативи за свалянето на правителството от една година...
...който се е включил в тях...браво
Който НЕ...не мисля, че чаааак сега, с този протест който дори не цели свалянето на правителството (според 19-те искания),
има основанието да нарича мен, или който и да е било..овца, незаинтересован,апатичен, седящ си вкъщи, ненаправил нищо..и тем подобни.
Ако някой беше излезнал и беше казал..."Аз илизам на протест...демонстрация...гражданско неподчинение (или каквато форма си хареса) с едно единствено искане - Оставка на правителството и нищо друго, кой е с мен..." Щях първи да го подкрепя....а вие Викате О-СТА-ВКА...шото кофти звучи скандиране Пла-те-те ни зе-ме-дел ски-те фон-до-ве от-ев-ро-пей-ски-я съ-юз или сло-же-те ви-де-о на-блю-де-ни-е в сту-ден-тски-грааад!!!!
Edit: Добавям едно автентично:
Вне-се-ни-ят про-ек-то-за-кон за до-пъ-лн-ен-ие и из-ме-не-ни-е на За-ко-на за го-ри-те, пр-ед-ло-жен за гла-су-ва-не на вто-ро че-те-не в то-зи му вид да бъ-де от-хвъ-рл-ен.
Последно промяна от Дичоу на 16 Яну 2009, 18:40, променено общо 1 път.
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

G_, аз си имам причина да не ходя на протести. Ушев всеки го знае, що за стока е. Това далеч не е за пръв път. За това се вдигна достатъчно врява и хората разбраха за тъпите им действия срещу протестиращите. Друг е въпросъ, че някои от хората си бяха за бой, и то дори това им беше малко. Естествено, че като хвърляш снежни топки правиш фатала на суб зеро, после ще ядеш бой. Не може да се гледа толкова едностранно.

Иначе не е вярно, че ние не правим нищо. И ние си имаме гражданска озиция, но вижданията ни са по-различни от вашите. Не ми се повтарят отново, защото ги писах на поне две места. Иначе протести също бих подкрепил в някои случаи: е, на ЦСКА на протеста срещу ръководството си бях и то изцяло по моя инициатива ;) Не, шегата настрана, ама наистина не смятам, че това е начинът.

Gia, да, ставаше въпрос за плаката, който характеризираше децата като "умни, способни и чувствителни." Еми, на мен ми е смешно и мисля, че "чувствителни" в комбинация с "умни и способни" звъчи абсурдно и смешно. Мноооого се съмявам, че някой се е обидил от това, че се е*аваме със съответното изречение. Ако пък някой е, да ми приеме извиненията.

Камел, така е. И аз си го помислих това с малките деца, ама пък от друга страна форумът тия дни е толкова скучен и тъп, че добре че е тая тема, малко да живне.
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Докато вие протестирате и получавате палки по глават, разни хора които са в основата на това получават BMW-та...

Но така е било и в Рим, така е сега, така и ще бъде... :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “България”