Граждански протести

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: 14.01 - Граждански протест срещу политическата арогантност

Мнение от MidwinterSun »

Ще цитирам мнение от друг форум:
Просто разберете хора на чиито щитове пише Gendarme, не са полицаи, също и тези на чиито каски пишеше MP (военна полиция), така че спрете да обвинявате за всичко полицията
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Pisobella написа:Бетоне, от всичките ти приказки, че боят е бил малко, трябвало е в пъти повече и че така ни се полагало, оставам с впечатлението, че изобщо не ти пука кои са битите!!!
sientelo написа:Айде пак го обърнахте срещу полицаите, кой какво прави , все полицаите му виновни. Ами хора, поставете се от другата страна на тяхно място, да не мислите че тяхната е много лесна , да се борят с банда хулигани, защото вероятно в тяхните очи множеството изглежда точно така :idea: И тяхното е професия, и то не лека, но за съжаление в тези масови безредици винаги има и невинни хора, които го отнасят покрай лумпените, навсякъде е така :idea:
Няма какво да кажа.

Иначе, които трябваше да си го отнесат наред с лумпените бяха именно воеводите, защото те подпалиха интригата. "всички на протеста", "стига вече", "всеки ден ще е така, до победата"
Все ми се струва, че няма да е всеки ден, защото ежедневен бой не е работа.

Утре какво ще става?
Изображение
Аватар
javortomov
Драскач
Специалност: МО, ЮФ
Курс: втори

Мнение от javortomov »

Брей верно каква актовност в темата.
Преди всичко да уточня - не бях на протеста, но гледах предостатъчно записи от него както и на живо и смятам, че дори съм го видял по-добре от някой хора които са присъствали лично. Истината е че само СКАТ и Ре ТВ отразиха адекватно ситуацията (чух че и канал 3, но нямам информация за него), като Ре пускаха главно на живо, а СКАТ главно необработен запис с половин един час закъснение. Смятам че отразяването на двете телевизии беше доста добро.
Понеже всички говорят за полицията и жандармерията - смятам че те се дъжаха професионално в повечето ситуаций. Наистина случайте с боя по невините хора от клипа по-горе или прегазването на палатката са недопустими, както и ужасния случай с момчето в борисовата, но са донякъде оправдани в създалата се ситуация. Колкото до преследването на "протестиращи" по борисовата - това което се видя беше че хулигани (които мятаха бутилки, кошчета за боклук, дори мисля и дъски от пейки по полицията) бяха блокирали орлов мост и цариградско и главно те бяха преследвани по борисовата.
Според мен протеста беше напълно саботиран от въпросните хулигани, но това не би трябвало да е изненада, като се има в предвид че те си заявиха участието !предварително! Иначе смятам че не е това начина за проява на гражданското общество.
Варваринът тук съм аз, защото никой не ме разбира. (Овидий)
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Мдаа, съгласна съм с теб ! Иначе аз гледах прякото предаване по Канал 3, същата работа като по СКАТ и директно също.
Като птичка в небесата :)
Аватар
Gia
В началото бе словото

Мнение от Gia »

Оф, екстра мнение ви бях спретнала, ама се затри.

Затова накратко.

Парадоксален беше протестът - отвсякъде - мирно-агресивен, политико-аполитичен, обединено-разединен, реално-виртуален (тук вече :shaking2: )

На фона на биещата се тълпа, горе си проведоха цивилизовано заседание. Идилия. Че и с екстри - екшън, медийно внимание.

А във форумите се караме на дребно - едните мрънкат, другите говорят наизуст, издигат се кухи лозунги.

Бетоне и другите, които се обявиха против протеста, кажете ми, моля ви, с няколко изречения, защо сте против/срещу какво по същество сте против?

Имам една хипотеза - принципна липса на солидарност.

Останалите, които пък сте "ЗА", кажете накратко защо сте "ЗА" и как сте "ЗА".

Предполагам, от солидарност.

И ако съм права, това би обяснило всичко.
Маргарита Аспарухова, 4 курс Културология
...
"Gramma said when you come on something good, first thing to do is share it with whoever you can find; that way, the good spreads out where no telling it will go. Which is right."
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Все пак явно ще се наложи да взема още веднъж отношение.

За допускането на футболните агитки - имаше много футболни фенове, които бяха извън тая група, която действаше отпред. Хората, които бяха официални представители на агитките, излязоха отпред още при първата свалена ограда и започнаха да ги спират. Оттам нататък ги изгубих от полезрение, не мога да кажа какво стана с тях.

Целта на организаторите на протеста никога не е била да се влезе в Парламента. Нека не се спекулира. Ако искахме това, щяхме да успеем, нямаше да си играем с 6-7 огради! Ние отдавна бяхме обявили, че нашият протест ще бъде мирен, и се бяхме разбрали с полицията да ни помагат при извеждането на провокатори. А целта на провокаторите пък беше полицията да излезе и да смеле наред от бой, което донякъде и стана. Иначе полицията като че ли не беше изобщо настроена за бой, докато не излезе заповедта за влизане. Обаче имаха пълната готовност. И дори след излизането на площада рядко се употребяваше сила, освен когато хората си го търсеха. Именно благодарение на това се получи, че изцяло мирната група природозащитници не бяха закачени с пръст даже. Не мога да кажа същото за групите, които отстъпиха в улиците. Провокаторите от скинарите и прочие се бяха разцепили заедно с всички групи, с изключение на тази на стълбите на Ректората. Надъхани от тях, доста хора попаднаха под палките. Основните им групи са били три - първата е разбита още при паметника, втората на Шишман, третата на Цариградско шосе. Проблема в случая е, че полицията е тръгнала с палките наред, дори и да не е имала никакво основание за това. Хората, които се оттеглиха още на площада навреме и без проблеми, не са имали никакви стълкновения после. След това са бити хора пред Ректората, до Кристал, на Орлов мост и в Борисовата.

Камелия, ще приема критиките ти към организаторите, но ще ги приема наистина, когато предложиш алтернативно решение и го изпълниш. Както казах вече, тогава ще призная, че ние не можем да свършим качествено тази работа. Не мога да говоря от името на всичките организатори, въпреки че познавам почти всичките. Но все още съм на мнение, че се опитахме да свършим това, което ни беше по силите. Тези, които в крайна сметка се събрахме там. Да, ние имахме информация, че такива хора ще дойдат. Знаехме и ще се повторя още веднъж, че съвсем очевадно показахме на полицията кои са те. Още преди сериозните сблъсъци. Оттам нататък полицията не направи нищо. Признавам, че не сработи нашата идея да отдръпнем протестиращите от тази група, за да освободим място на жандармерията да ги обгради. Хората просто не отговориха на този призив и останаха по местата си. Без никакво намерение да се самоизтъквам, ще кажа, че в този момент с група от още 5-6 коменданти лично щях да се заема с тази работа, но на повечето от тях се наложи да охраняват шатрата с техниката, за да не успеят хората на Расате да насъскат целия митинг срещу полицията. А групата, която наистина тръгна да усмирява вандалите, изчезна. Ще се съгласите, че нямаше да мога да изляза сам срещу тия хора. Полицията зад гърба ми нямаше да помогне. Навреме...

Абсълютно съм съгласен с мнението на AntWarrior. Жалко, че журналистите се оказаха потърпевши. От записите на Канал 3 стана ясно, че именно групата на вандалите са им се отворили още в началото. Никой обаче не дойде да каже при организаторите, че има агресивно настроени хора към журналистите. При нас такива хора няма и можеше да се реагира много по-бързо и от наша страна, преди вандалите да получат необходимия щит в лицето на хилядната тълпа. А са се отваряли на фоторепортерите, защото не са искали да бъдат снимани. Но в момента, в който камерите се озоваха на загражденията, беше пределно ясно, че от тях ще има пострадали най-малкото заради мятането на ледени парчета и железа, доста от които отиваха не където трябва. А в един момент лумпените тръгнаха срещу камерите с палките, които бяха успели да изтръгнат от полицията. А щитовете изобщо не се намесиха... След това има няколко случая на малтретирани журналисти от полицаите, тъй като е заснето как трепят случайни хора по улиците, докато гонят митингуващите. Не мога да коментирам дали тримата от пейката бяха случайни или не, тъй като не знам кой ще седи навън на пейка в такова време. Но това, че им разбиха главите и оцветиха снега, изобщо не беше оправдано. Можеха просто да ги обездвижат, без да използват оръжие. Съгласен съм, че някой път и на полицаите им идва много. Говорихме след протеста с охраната на общината, която беше от полицаи, надълго и нашироко по тези теми. Представям си и на мачовете какво им е.
Последно промяна от peterdi на 15 Яну 2009, 05:11, променено общо 1 път.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

А, да, замалко да забравя.

Камелия, при тригодишната история на кампаниите за българската природа нямаме нито един неуспешно организиран протест. Е - имали сме арести, имали сме леки проблеми с полицията. За това, че останалите групи организатори не бяха предвидили необходимия брой коменданти и вътрешна охрана, аз не мога да отговарям. И всички се надявам да са го разбрали още на момента. А с измитането на боклука не смятам, че не сме прави, това измитане на боклука се явява обща цел на различните протестиращи групи, доколкото всяка от тях се бори с години срещу властта в полза на своите искания. Боклук има и в правителството, и в парламента! Ние не сме протестирали пред Министерския съвет, че някой да каже че само те са ни виновни.

За легалните средства - специално за проблемите с природата действаме с всички легални средства и ни размотават и разкатават. Затова имаме протести от 2006 година. Затова ни газят с УАЗ-ки и багери и ни вадят автомати. А за който не знае, има и създадена партия, за която няма да коментирам тук. Не е мястото. СРОКСОС работи като регистрирана организация от година и повече, а самия екип е създаден още по-рано. И те са излизали с декларации, искания и прочие, и на тях им е писнало да ги правят луди в институциите.

Исканията не са 3000, а са само 19 общо за всички официално протестиращи групи - студенти, прродозащитници, земеделци и млекопроизводители, пчелари. Майките на децата с увреждания на микрофона изказаха своите искания.

Дичоу, съмнявам се, че човека който пусна клипчетата, му е много до този форум сега, понеже го арестуваха, докато се разправял с полицията за друг демонстрант, който закопчали. По-нататък човека може и да се появи и да напише някакво мнение по темата.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

sientelo написа:
Bethany написа:Тъп, по-тъп, полицай, нямам думи за тези мизерни нещастници!
Айде пак го обърнахте срещу полицаите, кой какво прави , все полицаите му виновни. Ами хора, поставете се от другата страна на тяхно място, да не мислите че тяхната е много лесна , да се борят с банда хулигани, защото вероятно в тяхните очи множеството изглежда точно така :idea: И тяхното е професия, и то не лека, но за съжаление в тези масови безредици винаги има и невинни хора, които го отнасят покрай лумпените, навсякъде е така :idea:
Не ми се спори на тази тема ,защото е безмислено, просто изразявам мнение, това е !
Въобще не ми говори за полицаи, тези нищожества. Съжалявам, но за една Европейска страна, каквато претендира, че е България, протеститите не се решават с бой и прегазвана на тълпата. Какво значи нелека професия, като повечето от тях са абсолютни лумпени, които могат само да бият и не стават за нищо друго! Да не говорим, че корупцията в техните среди е на 1-во място в страната!
"Можеше да се използва и повече сила, ако беше необходимо. Но те намериха точната мярка, каза Михаил Миков, цитиран от БГНЕС." И този микроб Миков къде си мисли, че се намира, най- вероятно в първобитния строй?
Последно промяна от Bethany на 15 Яну 2009, 09:23, променено общо 1 път.
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Казвам за себе си- протестът е късен, но не безсмислен- той е средство за изграждане на гражданско общество и изразява исканията на доста ощетени от последните години управление хора.
javortomov написа:ситуаций случайте
Ситуацията е, че в тоя случай трябва граматика и правопис.
Knights of the Cross
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

peterdi написа:Все пак явно ще се наложи да взема още веднъж отношение.

За допускането на футболните агитки - имаше много футболни фенове, които бяха извън тая група, която действаше отпред. Хората, които бяха официални представители на агитките, излязоха отпред още при първата свалена ограда и започнаха да ги спират. Оттам нататък ги изгубих от полезрение, не мога да кажа какво стана с тях.

peterdi, аз ти бях един въпрос преди няколко страници. Може и да се го пропуснал. Не бяхте ли вие тези, които на драго сърце приеха предложението на футболните агитки да се включат в протеста? То е ясно, че те така или иначе щяха да се включат, но защо не се разграничихте от тях още тогава? Искам да кажа, че като организатори, изказвания от сорта на "Ама те тия не бяха с нас" звучат тъпо. Всичко това на фона, че ония от София Запад са известни с простотията си.

Ушев всеки го, знае какво представлява. Вчера не беше нищо ново. Друг е въпросът, че някои си го просиха. Аз, ако бях от оная другата страна на оградата и някой ме замеря с някви бутилки, оради, снежни топки, дали пък при сигнал нямаше да излеза да го смачкам.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Аз горе писах, че ние приехме тези, които го обявиха официално и поеха ангажимента да се погрижат хората, организирани от тях, да спазват реда. Те бяха част от организаторите и уверяваха, че техните групи са наясно че не трябва да се допуска насилие. Колегата, който припознаваме като организатор, казва, че вчера не е успял да убеди ултрасите да спрат с насилието, не съм наясно дали някой от организираните фенове се е присъединил към тази група. Останалите групи по принцип не бяха особено съгласни с тези агитки, но първо - не беше сигурно, че те така или иначе можеше да дойдат - протестът е отворен за всички; и освен това имахме тези уверения, които в крайна сметка не е ясно доколко се оправдаха.

Докато бях най-отпред, видях че всъщност ядрото на тези вандали не беше кой-знае колко голямо, но те успяваха да привлекат протестиращите наоколо на своя страна, което увеличи броя на атакуващите полицията и загражденията, включително и от пенсионерите. Проблема, както споменавам по-горе, беше че нямаше как да застанем 2-3 човека срещу тях, те бяха дошли само и единствено да се бият.

Ето нещо, което ми пратиха одеве - тема във форума police.ba4ka.com, където пишат:

много правилно го задаваш въпроса, но трябва да знаеш нещо
ЗА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА
ИЗВАЖДАНЕ НА ВЪПРОСНАТА ТЪЛПА ОТ ОСНОВНАТА ( ЗА КОЕТО ИМА ТАКТИКА НА ДЕЙСТВИЕ )
ТРЯБВА ДА СЕ И З Д А Д Е З А П О В Е Д, А ТАВА НЕ БЕШЕ ДАДЕНА !!!
Оставиха колегите да търпят безобразията :evil:
Задай си въпроса защо не бе дадена такава заповед и ако си отговориш ще съм много доволен :D

Явно самите полицаи не са били доволни от това, че ги карат да търпят издевателствата, и това допълнително ги е поозверило после.

Друго мнение:

Позволявам си да изразя малко по различно мнение. Според мен това, което се случи днес е само един показателен случай за некомпетентността в ръководството на МВР да управлява, ръководи и овладее един провокативен акт. От изолираните действия на единици полицаи може да се заключи, че координация и реално управление и на силите и средствата в МВР липсваха при овладяването на протестите. Хаотично изсипани маси полицаи, без опит, без създадено поведение, без конкретни цели и задачи за овладяване на ескалиралите и конфликтни места. Просто пълен хаос. Полицаи преследваха ученици и студенти из Борисовата градина - какво правеха тези деца там - сваляха властта, изкореняваха дървета или що? Просто пълна демонстрация на некадърността сред управленските структури в МВР. От цяла плеяда комисари и създаден за целта щаб се роди един уродлив резултат - полицаите се бутаха и смесваха с тълпата без никаква организираност и без никаква цел! Полицаите бяха повече от протестиращите, но некомпетентността на съответните ръководители на места дори доведе до допълнително ескалиране на напрежение и формиране на недоволство. Граждани, нямащи нищо общо с протестите насила бяха изтласквани от места, които са публични и обществени, а в същото време на конфликтните точки се прилагаше неефективен подход за противодествие на тълпата. Ама то за овладяване на тълпа и кризи в АМВР има цял курс на обучение, но явно с ръководството на силите бяха ангажирани ръководни кадри в МВР, които нямат нищо общо с професията и професионалното израстване в системата.Все още немога да начеря нужните думи да изразя чувствата, които изпитвам като гледам кадрите по ТВ.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Вътрешният министър е обявил пред Парламента, че около 29 от арестуваните вчера са осъдени за хулиганство по бързата процедура. Надявам се, че няма да ги пуснат днес
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

А изглежда, че някои от полицаите са разединени по отношение на заповедите, които са получавали вчера. Смятам, че ако няма провокации, със сигурност няма да има никакви проблеми с тях. Вчера колегите от Пловдив, които бяха на оградите, казаха че през цялото време са си думали сладко с щитовете.
Прикачени файлове
police_ba4ka.gif
(249.21 KiB) Свалено 205 пъти
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Къде мога да видя списъка в 19-те конкретни искания?
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Вчера по една от телевизиите ги повтаряха, от някъде са ги изровили. Те са по същество обединените искания на различните групи.

По информация от последния половин час е въведен сериозен пропускателен режим за влизане на площад Народно събрание, като при контрола участват активно и така обсъжданите коменданти. До този момент няма никакви индикации за вандали
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “България”