Zeitgeist- филма

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: Zeitgeist- филма

Мнение от Don Horhe »

Що се отнася до религии, институции и правителства гледайте/четете Ноам Чомски и Бил Хикс. Иначе целта на филма не е да убеди някого в нещо, а да накара хората да се замислят и сами да си направят заключения по дадени въпроси.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
BACETO
В началото бе словото
Специалност: Математика
Курс: семестриално завършил

Мнение от BACETO »

Като цяло филма е интересен, но не трябва да се вярва на всичко което казват, защото част от твърденията които са изложени като факти са просто невярни. Подходете внимателно към филма, това което сте гледали е само тематиката, ако искате да знаете истината ще трябва да се потрудите доста повече, потърсете тук там в интернет, вижте какво са казали за филма по другите форуми, отворете някоя книжка, създадете си собствено мнение за световната политика. И пак ще кажа: не трябва този филм да се преглъща като бебешка каша, неговата цел е да ви накара да търсите истината, да я дискутирате с приятелите си и да погледнете на света не като на парче камък което се върти, а като на живо същество част от което сме самите ние.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Днес реших за гледам Zeitgeist. Имах добри оочаквания. Беше ми горещо препоръчан от университетски преподавател, колеги се бяха изказали положително, познати се бяха изказали ултрапрехласнато.
Първата част описва как Христос е copy и paste от Хор, Митра, Буда и още няколко. Обяснява, че той не съществува, а е измислен, за да се властва над масите с него. Ок, хубаво. По-забавното е, че са изброени един куп месии и се твърди, че всичките са родени на 25-ти декември, всичките за родени от девици, всичките за умрели чрез разпъване на кръст, всичките след три дни са възкръснали. Не знам за другите, но поне за Буда ми се струва, че няма тая биография. Освен това Имаше инякакви безумни астролого-зодиакални неща, повечето от които не разбрах добре.
Втората част е посветена на описание как правителството на САЩ е взривило с експлозиви кулите близнаци, как всичко е манипулация, за да се поробят гражданите, как "човек, живеещ в пещера (Бен Ладен, сиреч) не е способен на такова разрушение". Ок, хубаво, но голяма част от приложените доказателства за начина на сриване на сградите противоречат на физичните закони; освен това докато се твърди как правителството предварително е поставило експлозиви в сградите, изобщо не се споменава вероятността терористите да са си ги носели тия експлозиви в самолетите. ЛОГИЧНО е - като отиваш да сееш разрушение и си открадваш самолет да вземеш в себе си и експлозив за по-хубав ефект, райт? Както и да е, всичко беше изпълнено с дебели чичовци с агресивен вид, които квакаха почти като нашите господа депутати в НС.
Третата част беше нещо много банкерско, което подозирам, че съдържаше повече смисъл от първите две, но вече бях изтощена и се губех в имената, събитията и твърде бързо вървящия текст. И отново в крещящите чичовци.
Лошо направено ми се стори като кино - прекалено много пращене, стоящи по половин час образи с изнервящи звуци - всичко това пречи на възприятието на информацията, да не говорим колко разтяга времетраенето. Много объркани теории и аргументи, наблъскани в кратки секунди по много. Много правилна забележка за манипулацията на телевизиите - само че същият въпросен филм прави абсолютно същото - манипулира. Хвърля те в хиляда неща едновременно, с бързо течащ текст, множество аргументи, кои верни, кои не, наблъскани един върху друг и омесени с гневни викове и пращене. Поставя нещата абсолютно категорично - това е така, това не е така.
Не го догледах до край просто защото ме изцеди. Вероятно някой път ще го направя, но ми трябва почивка.
Но не мога да разбера защо толкова хора са така възхитени от него и се чудят и маят (че направо и възмущават някои), че аз не съм.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Noam Chomsky to the rescue!!
http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/media.html (преводът на някои места куца, но пак си заслужава четенето)
Изображение
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Правилно ли схванах, или тези филми са за манипулация за напълно незапознати с всички коментирани от тях теми, тенденциозни и с изкривени, на места, факти? Защото като гледам грамотността на почитателите му, явно е така. Обаче подобни филми възпроизвеждат много интересен ефект - аз също като Боромир още на първата част с религията се отказах да гледам филма. Пълната незапознатост на голяма част от публиката му е зашеметяваща - доста хора дори не си правят труда да проверят информацията. Колкото до това, че ти дава друга гледна точка - да, дава гледанта точка, която доста хора искат да чуят, следователно приемат веднага за истина.
Knights of the Cross
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Филмът, според мен, не си поставя за цел да разкрие истината на хората, а по-скоро да ги провокира да мислят и да се питат "Това, в което вярвам, което знам, което ми казват медии, общество и религия, аджеба вярно ли е?"
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Това хубаво. Ама защо тогава всичко се изказва толкова категорично и твърденията се дават като абсолютна, 100%-на безалтернативна истина?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Защо мене питаш, не съм аз режисьорът. :lol:

Моето мнение е, че твърденията са дадени така "ударно", за да разчупят черупката, която повечето хора, към които филмът е насочен, имат около съзнанието си. Вече веднъж счупена, те сами трябва да си изградят нов мироглед и светоусещане, които, поне в идеалния вариант, ще са изградени на факти, а не на това, което ни казва FoxNews, CNN, попът/имамът и прочее и което 90% от населението приема за чиста монета, без дори за секунда да се замисля "Това наистина ли е така?"
Изображение
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

Прочетете някоя съвместна теория на теолози, нумеролози и метафизици и ще откриете "Духа на времето" като интересен филм. Сега... разбира се, че Христос никога не е съществувал и че Бог е измислен за пари, макар почитането на божества да започва преди да се създадат парите. Учете метафизика и ще разберете истинската природа на времето и че няма невъзможни неща. И да- разбира се, че религията е злото, на което трябва първо да се обръща внимание. Как е възможен човешкия прогрес, ако съществува църквата? Всеки ходил на църква и палил свещ през живота си ще е напълно убеден, че дейността на църквата тотално погубва шанса на човечеството за технически прогрес. Що се отнася до утопичния свят от края на втората част- ами да, аз виждам как идва, няма ли пари- всичко ще стане точно така. Всичко ще е безплатно и всеки ще има достъп до ресурсите на земята и ще може да прахосва както му се харесва, но хората няма да прахосват, защото егоизмът ще умре с изчезването на парите. Не знаете ли, че преди да бъдат измислени парите, егоизмът не съществува. Той е привнесен от зли духове, които донесли и идеята за парите със себе си. Потърсете информация, информирайте се- нещата са свързани. Иначе ще бъдете "коне с капаци", както каза колегата...
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

FightForFreedom написа:Всичко ще е безплатно и всеки ще има достъп до ресурсите на земята и ще може да прахосва както му се харесва, но хората няма да прахосват, защото егоизмът ще умре с изчезването на парите. Не знаете ли, че преди да бъдат измислени парите, егоизмът не съществува.
Нищо не е безплатно и тук не става въпрос конкретно за пари. Егоизмът е характерен за всеки човек и парите нямат нищо общо с него.
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Всяко зло произлиза от парите и от нашествието на марсианци, направени да приличат на хора.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

:alien: ???
:shock: :roll: :shock:
човеко, стегни се!
la douleur exquise
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

fak написа::alien: ???
:shock: :roll: :shock:
човеко, стегни се!
+1

Целта на филма, колкото и да не си личи, не е създаване на такъв тип общество, а просто да накара хората да МИСЛЯТ.
Изображение
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнения от типа на "може да е пропаганда, но кара да се замислиш" просто не важат. Пропагандата не те кара да се замислиш за истината като цяло, а по-скоро би могла да те накара да се замислиш за някаква конкретна удобна на някого или нещо фактология или митология. Аз се замислих за много повече неща, след като гледах "Фантома от операта" отколкото след като гледах Zeitgeist. Всъщност какво има да му мисля на Zeitgeist-а? Да мисля за манипулативността на християнската църковна институция??? Айде да не ми приказват за неща, които само по телевизията са гледали и по книжки са ги чели. За 11-ти септември ли да мисля? Истината за 11-ти септември не ме интересува, защото няма причина да ме интересува. Нима не знам на какво е способен човек, за да достигне целите си? Нима не знам, че има хора, убиващи собствените си деца без да им мигне окото, стига да застанат на пътя на болните им амбиции? А какви, ако не най-амбициозните хора, стигат до властта? А това на чия страна се борят конкретните болни мозъци, осъществили атентата- не ме интересува, защото не търся нито едните нито другите за каквито и да е било взаимоотношения. И накрая за войните... че какво разбира от военна история човек, гледал Zeitgeist, че да се замисля за причините и поводите за една или друга война. А който почете и започне да разбира от материята ще се убеди в сложността на процесите, които протичат и нещата не се свършват с факта, че от една война може да се изкарат доста пари. Zeitgeist казва, че парите са злото, убеждава, че парите са в дъното на нещата и дори на световните и другите войни и всичко и че църквата е за пари и че 11-ти септември е за пари. Стига с тея пари. Хубаво- създателите на филма искат свят без пари- нека искат, ама да ми обясняват, че всяко зло произтича от факта, че има пари- айде моля на някой друг, който би предположил, че може би е така и би преосмислил мирогледа си, приемайки или не, че парите трябва да си отидат.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Значи преди да се появят парите, всички хора са живеели щастливо и безгрижно?
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”