ГАЗОВАТА КРИЗА

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: ГАЗОВАТА КРИЗА

Мнение от ники »

Айде, айде, не сте толкова зле. Аз живея в София и също сме на дърван с камината и бойлер. Мен кризата ми е през шмайзера.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Колегите без парно от провинцията, не е само въпроса до отоплението, а цели заводи разчитат на газ и на нищо друго. В първата страница част от тях са изредени. Има такива производства които ползват природния газ и като суровина, и като гориво. Като спрат производство - ето ти и проблем.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

В мнението на сисско има и нещо вярно. 3-4 най-големи градове и София на първо място естествено, използват страната като колония. Изсмукват почти всичко, и от бюджета, и от провинцията... Диспропорциите нарастват и няма как да имат добри последици - нито за държавата, нито за тези градове... :roll:
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Болестта се нарича липса на ефективна регионална политика. А с тия истории с еврофондовете положението не е никак розово.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

peterdi написа:Болестта се нарича липса на ефективна регионална политика. А с тия истории с еврофондовете положението не е никак розово.
Според мен цялата политика на това правителство е под всякаква критика, не само регионалната. И ако някой не е прав, нека даде пример с какво точно се е подобрил живота ни при това управление? Писна ми постоянно да сме в криза, от както се помня ние не сме излизали от кризата! Не смятате ли, че заслужаваме по-добър живот?
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Bethany написа:
peterdi написа:Болестта се нарича липса на ефективна регионална политика. А с тия истории с еврофондовете положението не е никак розово.
Според мен цялата политика на това правителство е под всякаква критика, не само регионалната. И ако някой не е прав, нека даде пример с какво точно се е подобрил живота ни при това управление? Писна ми постоянно да сме в криза, от както се помня ние не сме излизали от кризата! Не смятате ли, че заслужаваме по-добър живот?
Бетани, само се оплакваш. Всеки пост ти е насочен срещу правителстовото. Разбрахме, че не ти харесва. Политиката на кабинета до голяма степен е тъпа, наистина, ама какво предлагаш ти? Нагледахме се на протести. Какво значи по-добър живот? Държавата не е майка и баща. Човек сам си осигурява живота. То е ясно, че всеки може да плюе.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Естествено че заслужаваме по-добър живот. Все пак предполагам че с нещо има подобрение, иначе нямаше цялата нация да спи и да сънува. Но при толкова фактори във властта, трудно може да се каже кой е по-виновен. При случая със Закона за горите например изпълнителната власт под влияние на мафията притиска парламента да приема закони, които са изгодни за тях, за които ЕС би ни дърпал ушите и парите още 5 години. А при енергийната политика - във всички големи проекти се спрягат имена на руски компании. Лукойл, Овергаз, Газпром, Атомстройекспорт и т.н. Дали е случайно, че България единствена в ЕС е изцяло зависима от Русия за природен газ? А сме зависими от тях не само при газа, но и при петрола, ядреното гориво, почти изцяло и за висококалоричните въглища. Перфектен инструмент за извиване на ръце. Добре че не сме им близо, както е Украйна или Грузия. А тепърва при изясняване на многобройните неизвестни около случая Русия - Украйна ще се разбере доколко Русия използва ресурсите си, за да избута буферната зона на запад и да си върне загубените държави-сателити. И се налага пак да го кажа - докато Русия и Украйна все още се карат кой е виновен за спирането на газа, а Украйна има резерви за седмици и месеци напред - никой от тези две страни не бърза да води преговори за пускане на газа.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Станишев, Овчаров, Газпром...
Анализ от вестник Капитал

НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

ники написа: Бетани, само се оплакваш. Всеки пост ти е насочен срещу правителстовото. Разбрахме, че не ти харесва. Политиката на кабинета до голяма степен е тъпа, наистина, ама какво предлагаш ти? Нагледахме се на протести. Какво значи по-добър живот? Държавата не е майка и баща. Човек сам си осигурява живота. То е ясно, че всеки може да плюе.
В случая не съм само аз, има стотици хора, които също положението не ги устройва, но поради една или др. причина си мълчат. Причината е в това, че хората, които са в Парламента са на наша издръжка, което най-малко означава, че когато аз си плащам данъците изисквам ефективно управление. Управление от което да се носят ползи за страната, а не за нечий джоб. Аз моят живот съм си го осигурила, но болно ми е за държавата ни, която все повече затъва. Да не бъдем егоисти и да мислим само за себе си, нека помислим и да България!
Знаеш ли колко млн. лева загуби България от тази криза и едно не ефективно управление? Предполагам не знаеш и сигурно не те интересува!Някои хора още не могат да надскочат 1-то ниво на пирамидата на Маслоу!
Има една песен на ЪПСУРД, казва се "Колега", която за мен описва ситуацията идеално!
Аватар
Bushmen
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Видя се кой си остава истинският човек с власт в Русия ( а и в Европа) - Путин. Украинците били изкупували газ на преференциални цени. Еми ще изкупуват като десетки години по време на комунизма от Москва с ТЕХНИТЕ данъци са им строили изключително неефективни предприятия, много енергоемки и неконкурентноспособни. Много са ми интересни няколко неща
- Колко плаща политически верният Беларус и дали и на тях им искат увеличение
- Защо поради намаленото търсене и финансовата криза цените на всички горива падат ( дори картелчето ОПЕК не успя да удържи падането на нефта 3 пъти) а Газпром говори постоянно за увеличаване на цените
- Колко им излиза на руснаците добиването на газа и с колко пъти печалба продават

Напълно съм склонен и да мисля, че за да ескалира кризата руснаците са пускали по-малко газ на Украйна, след което ги обвиниха в кражба от европейския газ. Напълно в техния стил. Засякох в Панорама руския посланик и неговите дипломатически номера. Поканил репортерите в дома си, облечен неофициално в плетен домашен пуловер, говори меко, постоянно повтаря "Всичко е много просто", представяйки руската версия върху събитията. Така лесно буди съчувствието и симпатията на народа. Доста различно изглежда от човека който му дава заповедите Путин, с неговата твърда ръка.

Кризата с газа скоро ще се разреши тва е ясно. България ще получи псевдокомпенсации примерно само за Булгаргаз - 10% от наистина загубеното. Хубавото е че ще се ускорят усилията на ЕС за свързване на държавите членки и на алтернативни места за газа. Лошото е че България съвсем я закъса икономически, че Русия си показва истинската същност и дори повече няма да се прави на миловидна, а ще се стреми отново към грандоманските си идеали - господство над Европа, над света, благоденствие на путинизма бля бля. Много спешно трябва да се разпространява ЕС влияние над СТАН-овците ( бившите съветски републики с много газ). То направо си е леко късно ама... Така е с грешната европейска политика - от идеологически причини интегрира страни като Латвия, Литва, Естония, България, а тези с истинска смисъл заеба. Украйна тежко се дискредитира, там са леко като Грузия - дори не е просто въпрос дали са от "добрите" или "лошите" - просто и Юшченко като Саакашвили в да кажем положителните си желания да обърнат страните си на Запад, да ги откъснат от тоталитарната власт на Русия и да ги демократизират, рискуват мира и спокойствието на цяла Европа.

И последно. Аман от сняг и минус 20. Искам обещаното ми глобално затопляне :)
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

ники написа:
Държавата не е майка и баща. Човек сам си осигурява живота. То е ясно, че всеки може да плюе.
Ники, с тебе разсъждаваме аналогично по този въпрос. И аз мисля, че в България всички плюят със и без основание, ей така, просто по default. И аз смятам, че човек сам си осигурява добър живот. Който вярва, че държавата може да осигури сносен живот, не си е извадил необходимите поуки за комунизма. Да, в комунизма държавата осигурява живота, но той не е хубав, а цената е твърде висока.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Бушмен,
Хвала на такЪви, които лесно и сигурно различават "добрите" от "лошите"!
И сега конкретно.
1. Година след предишната криза с Украйна, значи през 2007 г. имаше аналогична криза с Беларус. Тя стана причина за проваляне на планираната обща федерация/съюз Русия-Беларус.
2. С украински пари били строени.... Това тогава не са били украински, руски или пр. пари, а парите на целия СССР. Да ти припомням ли, че Н.С. Хрушчов и Л.И. Брежнев са украинци, а не руснаци?
3. Пазарна икономика, баце! Купуваш на колкото ти продават като е монопол. Намери си друг производител, примерно Венецуела, и си купи по-евтино! Само не ми говори за Норвегия и Великобритания, защото на воплите на ЕС, те им показаха the finger!Не само нежелаещата да влезе в ЕС Норвегия, но и не съвсем лоялната Велика Британия!
4. За добива и печалбата от газта е същото! Защо все гледате, мааму стара, в паничката на другите? Всеки се справя както може! Това е либерализма и демократизма!
5. Кое те подразни в сценката с руския посланик? Домашното му пуловерче или обстановката в къщата му? А защо?
6. Защо искаш да използваш "становците" като колонии, а не уважаваш правото им да се ориентират към когото искат - напр. към Индия, САЩ, Русия, а не към точно твоята продънена лодка? Все пак интеграцията няма ли да наруши въобще смисъла на ЕС и истината за него за лъсне като гол г.з на лунна светлина?
7. И аз искам глобално затопляне, но само през зимата! :)

ники и скорпион,
ако държавата не прави нищо, за да подпомага хората и обществото, то от нея няма смисъл! Но това е държавата на "обществената солидарност", която след ПСВ е постулирана от Леон Буржоа, а не днешната крайно либерална държава, която разгражда тъканта на обществото и прикривайки се зад абстрактни принципи практически действа антихуманно!
Pax vobiscum! :blackeye:
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

Все чета заглавието на темата като "ГАЗОВАТА КАМЕРА" :shock: :confused4: ...
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

"Загубите на компаниите, които работят в страна, за периода от спирането на подаването на природен газ на 6 януари до момента възлизат на 90 666 541 лева. " това е информация от кризисния щаб към Министерството на икономиката и енергетиката. А все още кризата не е приключила.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

ники написа:Еми, да, зависимостта ни е пълна, ама заслугата е на предишните кабинети. Сегашният води преговори с Египет, Азербайджам, Турменистам и още там някой имаше. Проекти се правиха. Споразумения имаше с Гърция, с Турция...

70-дневен запас от газ ли? От къде да го вземат? Коя страна има запаси за 70 дена, ако не е производителка. Ако става въпрос за алтернатиени енергоизточници, предполагам, че си имаме. Това за мазута, което го говорят си е чисто популистко изказване, от където и да го погледнеш.
Заслугата е на тия, дето преподписаха договора. Сегашният кабинет поднови активните взаимоотношения с Русия и преподписа с "Газпром". Седемдесетдневния запас е по закон и не би тр5ябвало за него да чакаш докато загреят. Имаме залежи от газ, обаче засега не се развиват.
Knights of the Cross
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”