Нов български университет

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
senex
В началото бе словото

Мнение от senex »

Raya_Alexandra написа:Преди може да не е било лесно, ама поне не са се давали луди пари за уроци. А колкото до идеята за лесното влизане, те хората в цивилизованите страни отдавна го практикуват това. Давам пример с Германия: Учениците кандидатстват само и единствено с оценките от дипломата, обаче накрая завършват най-сериозните и най-кадърните. Някои (преди години повече, сега по-малко, щото стана много скъпо) завършващи немски гимназии полагат изпит за немска диплома и отиват в Германия уж на лесно (да учат право примерно), ама малко завършват. Да не говорим кви мизерии праят някои българи там. А и германците не са прости, в последно време въведоха квоти за студенти от източна Европа и това съчетано с високите такси... определено ще се отърват от нас.
Кой те кара да даваш луди пари за частни уроци? На мен подготовката за изпитите по литература и история ми излезе около 200 лева, т.е. купих си готови теми. Без да ходя на частни уроци, ме приеха на първо класиране-първо желание. Искам да подчертая, че нито имам роднини преподаватели, нито на някого съм давал нещо. Всичко си зависеше само от четенето и особено от разбирането на материала.
Не мога да разбера защо повечето родители, а и кандидат-студенти, си мислят, че като дадат хиляди левове за частни уроци, влизането им е гарантирано. Както и обратното-ако не ходят на уроци, със сигурност няма да ги приемат. Много мои познати, след цяла година разкарване по подобни "мероприятия", или се "издъниха" на изпитите и нищо не ги приеха, или влязоха в специалности и форми на обучение, които бяха посочили на 10-то и по-задно място. Разбира се, не отричам предимствата на обучението по този начин-дори ни най-малко, но имам предвид, че човек не трябва за всичко да гледа какво правят другите, за да повтаря и той след тях.
Така че всичко зависи от това дали кандидатът разбира материята, с която е тръгнал да кандидатства, и колко време е решил да отдели, за да се запознае по-обстойно с нея.
Успех!
Аватар
post-mortem
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от post-mortem »

Да, СУ е университет с традиции и авторитет. Но в последно време нивото на образованието там доста падна. Не виждам нищо положително в селективния подход за прием в университета. Да, влизат умни деца, обаче се оказва, че самите преподаватели не идват на лекции, щото преподават в Нов Български или някой частен университет. И това е съвсем нормално: за какво да преподава в СУ за някакви 300 лева, като в Нов Български може да му дадат тройно...
В момента икономическото положение е такова, че България не може да издържа държавните университети. Или те ще намалят бройките и специалностите (не да ми учат хиляда филологии или някакви "маняшки" специалности) или ще станат частни и сами ще се спонсорират. И мисля, че в СУ трябва да има специалности, които да имат практическо приложение. Кореистика, ок- ама за какво?
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес
Изображение
Lorie
Летящите Пръсти

Мнение от Lorie »

И още нещо, гледах учебните планове в сайта на НБУ, не може тия от икономиката да ми учат Въведение в статистиката през 3тия семестър като ние в СУ през 1ви сем. учим Дескриптивна статистика!!!
Явно малко изостават!!!
Изображение
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

Хайде тези хора, които учат в НБУ да си кажат, ама съвсем честно на какво ниво е образованието, как е подготовката в сравнение с УНСС и СУ например, как са преподавателите и самите студенти и въобще заслужава ли си да учиш в НБУ? Но се опитайте да бъдете безпристрастни и да отговорите обективно !
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Довечера ще помоля съквартиранта да даде мнение по въпроса.

Той е от НБУ. и е безпристрастен.
Очаквайте ;)

*Търговецът на кристал също е от НБУ (паралелно)
тя също е безпристрастна,така че, вярвайте и на нейните постове
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Аз се опитах да обясня. Това са несравними неща. Ако става дума за нови специалности, за изкуство (без Театър), за визуални изкуства, моден дизайн, за информатика - знам, че обучението е добро. Ако става дума за нещо консервативно - право, МО, журналистика, филологии - СУ. Просто си има отделни специалности.

Вие какво, искате да ми кажете, че в СУ обучението е на еднакво добро ниво във всички специалности ли? По същият начин стоят нещата и в НБУ. Айде, обобщавам така - НБУ за всичко без право и театър. И все пак, 2 специалности - в частен и държавен университет, за мен е най-добрият вариант. Ние знаем, че пазарът ще се развива, но не можем да сме сигурни в каква посока.

От това по-безпристрастно, не можах да го кажа.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Забравих още нещо - в повечето специалности, там преподават много хора от СУ и УНСС (за Масови комуникации гарантирам, че са поне 5 души, май и повече, от ФЖМК).

Освен това няма такова нещо като неидване на лекции! Тц, такива да ги нямаме. Ако някой преподавател е възпрепятстван да се яви на лекции, предупреждава отрано, студентите знаят и часовете СЕ ОТУЧВАТ в рамките на 1 календарен месец. Което не е толкова лошо.

Странно е, и зависи от човека. На мен ми допада атмосферата и на двете места, в СУ си е по-академична, в НБУ като че повече напомня на училище - има повече текущи оценки и т.н.т. Несравнимо е, и двете места имат плюсове и минуси.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Linda_pld
В началото бе словото

Мнение от Linda_pld »

...
Последно промяна от Linda_pld на 18 Авг 2006, 19:22, променено общо 1 път.
Аватар
post-mortem
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от post-mortem »

Образование ще има там, където има пари!
И не очаквайте един професор да ви идва наа лекции за заплата от 300 лева! :lol:
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес
Изображение
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

post-mortem това трябва ли да означава, че свободните университети предлагат по-добро образование ?
RecalcitrancE
В началото бе словото
Обратна връзка:

Как смогваш да учиш хем в СУ, хем в НБУ?

Мнение от RecalcitrancE »

Търговецът на кристали, как се справяш? Изобщо в НБУ има ли такова нещо като заверки и т.н. Освен това, вярно ли е, че сам/а си избираш програмата и предметите? И ги синхронизираш в такова време, че примерно да успяваш да учиш в СУ и в НБУ едновременно.
Имам една приятелка от СТЗ учи журналистика в СУ и оперна и театрална режисура в НБУ. Хвала! Малко са такива като нея...И все пак възможно ли е?
Мене най` ме стресира за НБУ тоя общообразователен тест. Европейски звучи, но доколко? А за стипендии какво ще кажеш ?:)
Как стои работата и със стажовете? Примерно, аз съм чувал шефове на фирми, които изобщо не бръснат завършилите НБУ. Та ми се струва, че неабстрактните специалности в него подготвят кадри за семейния бизнес предимно...Или греша?
И все пак - съвместимо ли е паралелно обучение в НБУ и СУ?
Хвала предварително за инфото! И успех! Амин.
Истински врагове предпочитам пред мними приятели!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Как смогваш да учиш хем в СУ, хем в НБУ?

RecalcitrancE написа:Имам една приятелка от СТЗ учи журналистика в СУ и оперна и театрална режисура в НБУ. Хвала! Малко са такива като нея...И все пак възможно ли е?
Може ли да попитам ти кой/коя си? Щото току що отнесох голям комплимент.
И, който и да си, време е да научиш, че е само ОПЕРНА, а не театрална режисурата ;) Театралната си ми е мечта, ама ще е в НАТФИЗ след време.

Сериозно, кой си, че да съм ти и приятелка :D
Последно промяна от Търговецът на кристал на 07 Яну 2006, 01:13, променено общо 1 път.
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Хахаааааааааа...Росене, познах тееееееееее!!!

Виж колко е малък светът.

П.С. ..... му, научете, че ника ми е Търговецът на кристал, а не Търговецът на кристалИ. Много се нервя, както когато ми обркат ударението в името.
В края на ноември
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

Търговецът на кристал много ще съм ти благодарна ако отговориш на въпросите на твоя познат. :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Как смогваш да учиш хем в СУ, хем в НБУ?

RecalcitrancE написа:Търговецът на кристали, как се справяш? - трудно Изобщо в НБУ има ли такова нещо като заверки и т.н. - не, ама има текущи оценки Освен това, вярно ли е, че сам/а си избираш програмата и предметите? - и да, и не, зависи. Имаш списък, от който избираш и този списък не е безкраен :wink: И ги синхронизираш в такова време, че примерно да успяваш да учиш в СУ и в НБУ едновременно. - не, не, няма ги такива...
Имам една приятелка от СТЗ учи журналистика в СУ и оперна и театрална режисура в НБУ. Хвала! Малко са такива като нея...И все пак възможно ли е? - очевидно да, за тая твоя приятелка и аз съм чувала
Мене най` ме стресира за НБУ тоя общообразователен тест. Европейски звучи, но доколко? - зависи какво разбираш под европейски, нищо сложно не е, вервай ми, при все, че не е и елементарен. Смятам, че всяка средностатистическа маймуна би могла да изкара 40 точки. За резултат над 70 обаче - рядко се случва. Аз имах 71 и над мене имаше по-малко от половин процент от всички кандидатствали. А за стипендии какво ще кажеш ?:) - има, има, но ти трябва успех. Иначе стипендиите са божествени, покриват ти или цялата такса, или 80% от нея, което е мнооооооооого, наистина.
Как стои работата и със стажовете? Примерно, аз съм чувал шефове на фирми, които изобщо не бръснат завършилите НБУ. Та ми се струва, че неабстрактните специалности в него подготвят кадри за семейния бизнес предимно...Или греша? - знам ли...като се има предвид, че доскоро СтЗ опера е била една от водещите културни институции на Балканите, а сега е на много високо ниво с постоянни турнета в САЩ и Зап. Европа (вчера заминаха за Германия, а преди месец се върнаха от САЩ), а аз бях на стаж там още след първи курс... 8) Не знам, не знам...ти кажи... Обаче! Не мога да гарантирам, че е така навсякъде.
И все пак - съвместимо ли е паралелно обучение в НБУ и СУ? - очевидно да. Ти да не мислиш, че тая твоя приятелка си прави гаргара с тебе :wink: Пак казвам - ако човек има воля, може да съвмести толкова неща, че чак ще се учуди сам от себе си. Аз няма да изреждам.Хвала предварително за инфото! И успех! Амин.
В края на ноември
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”