ГАЗОВАТА КРИЗА

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: ГАЗОВАТА КРИЗА

Мнение от ники »

Tommy написа:Въпросът е, че благодарение на правителството, което преподписва, иначе изгоден 25 годишен договор, ние сме единствената държава в ЕС, напълно зависими от руските газопроводи, което е несъстоятелно и смешно.
Моля? Това правителство е единственото, което потърси някаква алтернатива. Дори с Азербайджан се водиха преговори. А кой беше против Южен поток? Тук просто се изказа неподготвено.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

ники написа:
Tommy написа:Въпросът е, че благодарение на правителството, което преподписва, иначе изгоден 25 годишен договор, ние сме единствената държава в ЕС, напълно зависими от руските газопроводи, което е несъстоятелно и смешно.
Моля? Това правителство е единственото, което потърси някаква алтернатива. Дори с Азербайджан се водиха преговори. А кой беше против Южен поток? Тук просто се изказа неподготвено.
Тоест договорът с Русия е изгоден, а- особено с "да платим газта прескъпо, за да си гарантираме доставките в страната", което е явно, че не става. Освен другото промените на правителството бяха ненужни, освен за самите тях, защото, видиш ли, било голям напредък да възобновим дипломатическите и търговските си взаимоотношения с Русия, от което само изгубихме един милиард за първите шест месеца и сега нямаме газ.
Knights of the Cross
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Чакай, не сме изгубили нищо. Газът е предплатен авансово и ние по един или друг начин ще видим резултат от инвестицията. Спрямо нас Русия се държи коректно с доставките, а проблемът е в Украйна. Вече е видно за всички. Правителството се постара до голям степен да гарантира сигурност с газа в близко бъдеще, а освен това и да извлича позли от транзитирането на горивото. Пак ще спомена за проекта Южен поток. Твоите политически фаворити не бяха ли против него? Може и да бъркам. Поправи ме, ако е така.
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Това, което прочетох от http://www.dnes.bg/article.php?id=63628 не ме изненада. Оказва се, че некадърното ни Правителство е знаело, че ще се очаква спиране на газоподаването още на 18 декември 2008? А тези мизерници побързаха да излязат в Коледна ваканция!
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Еми, колеги, аз предлагам като ни поставят в такова положение, зарязваме всички задължения докато дойде топлото и се отдаваме на засилен полов живот, за да се стоплим, докато кризата премине. Кой е "за"? :lol:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Bethany написа:Това, което прочетох от http://www.dnes.bg/article.php?id=63628 не ме изненада. Оказва се, че некадърното ни Правителство е знаело, че ще се очаква спиране на газоподаването още на 18 декември 2008? А тези мизерници побързаха да излязат в Коледна ваканция!
Пълни глупости! Аз лично изгледах интервюто сутринта по БТВ и ако министърът е казал подобно нещо, то е било в съвсем друг контекст. Как могат да знаят, че украинците са толкова прости? В интерес на истината в някои тецове е имало много бърза реакция, след като на 3.01 доставките са намалели временно и е започнало подгряването на мазут или там, с каквото са снабдени. И аз не съм голям фен на сегашния кабинет, ама на вас пък все са ви виновни бе мама му стара!
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

ники написа:
Bethany написа:Това, което прочетох от http://www.dnes.bg/article.php?id=63628 не ме изненада. Оказва се, че некадърното ни Правителство е знаело, че ще се очаква спиране на газоподаването още на 18 декември 2008? А тези мизерници побързаха да излязат в Коледна ваканция!
Пълни глупости! Аз лично изгледах интервюто сутринта по БТВ и ако министърът е казал подобно нещо, то е било в съвсем друг контекст. Как могат да знаят, че украинците са толкова прости? В интерес на истината в някои тецове е имало много бърза реакция, след като на 3.01 доставките са намалели временно и е започнало подгряването на мазут или там, с каквото са снабдени. И аз не съм голям фен на сегашния кабинет, ама на вас пък все са ви виновни бе мама му стара!
В какъв друг контекст може да каже, че са били уведомени писмено? Или както винаги тях нещо ги изненадва, което говори, че те не си вършат работата както трябва.
Само не знам с какво толкова ти се харесва управлението на това Правителсто? Явно ти си единствения в този форум, който не вижда, че тези хора не ги е грижа за народа, но ме е страшно яд, че се осъзнаваме едва, когато "ножа опре до кокала". В случая, когато Русия е уведомила, че ще има проблеми е трябвало веднага да се свика кризисен щаб, а не да се разпуска Правителството за Коледна ваканция, не мислиш ли? Или сигурно са си мислили, че от Русия се шегуват. Всеки, който разбира малко от право знае, страна по договор не носи отговорност за пълно, или частично неизпълнение на договорните си задължения в резултат на форсмажорни обстоятелства.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Catherine написа:... докато дойде топлото и се отдаваме на засилен полов живот, за да се стоплим, докато кризата премине. Кой е "за"? :lol:
Аз предлагам услугите си :)
Ще се жертвам в името на топлината
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

По въпроса дали правителството е знаело - ами да се сетят, че подобен (макар и не толкова сериозен) проблем между Русия и Грузия за газа имаше и миналата, и по-миналата зима.

Дали ще го пуснат скоро - защо ли се съмнявам, макар и да тая надежда. Докато все още Русия и Украйна се карат официално кой първи е спрял кранчето, а Украйна има запаси за 1-2 месеца - мечтайте.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

От последните часове:

Авария в бургаския ТЕЦ заради минаването на мазут спря парното за целия град
В Шумен е "изчезнал" държавният резерв от мазут преди 3 години, а са разбрали вчера???
Спират половината заводи в Монтана и "Стомана" в Перник
В Пазарджишкия затвор мръзнат на 10 градуса =D

От останалите потърпевши:
Извънредно положение в Словакия и очаквано такова в Молдова
ЕК се зарече да действа, ако до петък не потече газ към Европа
Предлагат изпращане на европейски инспектори на границата между Русия и Украйна, за да се установи къде отива природният газ...
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Bethany написа: Нали се сещаш, че като спрят парното, всички ще започнат да си включват отоплителните уреди и познай какво ще стане - претоварване на мрежата и режим на тока!
Това не разбирам какво общо има с АЕЦ-а и желанието за 3-ти и 4-ти блок?!?! То е ясно, че ще има претоварване. Аз очаквам всеки момент да си останем и без ток...
renesanz написа:няма парно :( :(
предпочитам да студувам отколкото да дишам мазут! реактор не се "отваря" за 2 дни. те докато го пуснат ония ще се договорят и газта ще дойде :) надявам се...
тъкмо се радвах,че газта е 86ст,а то сега няма никаква........
Не се отваря за 2 дни, обаче ако задействат пускането им, ще продаваме много електроенергия и няма да сме зависими. Е тва е. И сега му е времето (всъщност - за пореден път), когато можем да си пуснем реакторите пак, ама никой няма топки да го направи. Щото е по-важно да се лижат задниците на ЕС, вместо да се мисли за народа.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Bethany написа: В какъв друг контекст може да каже, че са били уведомени писмено? Или както винаги тях нещо ги изненадва, което говори, че те не си вършат работата както трябва.
Само не знам с какво толкова ти се харесва управлението на това Правителсто? Явно ти си единствения в този форум, който не вижда, че тези хора не ги е грижа за народа, но ме е страшно яд, че се осъзнаваме едва, когато "ножа опре до кокала". В случая, когато Русия е уведомила, че ще има проблеми е трябвало веднага да се свика кризисен щаб, а не да се разпуска Правителството за Коледна ваканция, не мислиш ли? Или сигурно са си мислили, че от Русия се шегуват. Всеки, който разбира малко от право знае, страна по договор не носи отговорност за пълно, или частично неизпълнение на договорните си задължения в резултат на форсмажорни обстоятелства.
Ако наистина са били уведомени, са щели да си вземат мерките. Останалите страни в Европа да не са реагирали по-бързо от нас? При такива ситации какво можеш да направиш? Ако не се лъжа предупреждението е било за намаляване на доставките, но това нещо се случва сравнително често. Днес малко по-малко, но утре се наваксва. Преполагам, че уведомлението от руска страна е било именно за поредното намаляване. Как може нашето правителство да предвиди конфликтът между Русия и Украйна? Пак ще кажа, че май и останалите държави са изненадани поне колкото нас. Относно това, че сме зависими от руския газ ще кажа, че кабинетът направи немалко, за да заздрави отношенията с Русия. Ние транзитираме за 3 страни поне. Проектът Южен поток си беше именно в тази насока. Освен това авансовото плащане на газа е изключително правилно, защото цената няма да се променя за нас в следващите години, ама за другите страни ще се променя сещаш се в каква посока. А това за договорените задължение, което си писала, за мен е тотално грешно.

Знам отношението ти към правителството и затова се съмнявам, че ще те убедя в нещо, ама все пак се пробвам.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Pisobella, отваряне на 3-и и 4-и блок би компенсирало евентуалния недостиг на електроенергия заради отопляване на ток, обаче то изобщо не може да стане навреме. Тия реактори в момента не са заредени. Преди да дойде да се пускат, сигурно ще минат поне 2 седмици. Дотогава сигурно вече газ ще има.

Тепърва ще става ясно кой спира кранчетата на кого и защо... в момента важното е какво да се направи тук в България
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

ники написа:
Ако наистина са били уведомени, са щели да си вземат мерките. Останалите страни в Европа да не са реагирали по-бързо от нас? При такива ситации какво можеш да направиш? Ако не се лъжа предупреждението е било за намаляване на доставките, но това нещо се случва сравнително често. Днес малко по-малко, но утре се наваксва. Преполагам, че уведомлението от руска страна е било именно за поредното намаляване. Как може нашето правителство да предвиди конфликтът между Русия и Украйна? Пак ще кажа, че май и останалите държави са изненадани поне колкото нас. Относно това, че сме зависими от руския газ ще кажа, че кабинетът направи немалко, за да заздрави отношенията с Русия. Ние транзитираме за 3 страни поне. Проектът Южен поток си беше именно в тази насока. Освен това авансовото плащане на газа е изключително правилно, защото цената няма да се променя за нас в следващите години, ама за другите страни ще се променя сещаш се в каква посока. А това за договорените задължение, което си писала, за мен е тотално грешно.

Знам отношението ти към правителството и затова се съмнявам, че ще те убедя в нещо, ама все пак се пробвам.
"На 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ.
В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България. Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БГНЕС."
Никаде не се казва, че "предупреждението е било за намаляване на доставките", което само по себе си значи да се готвим за най-лошото.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Първи съобщения за възможен изход от кризата

dnes.bg
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение