Да, пълни глупости са!Тединкъъъ написа:Само че бях чувала,че за СУ трябвало задължително да ходиш на курса им по БЕЛ,и да се придържаш към наученото там и бла-бла ,надявам се,че това са глупости!
Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Как да се подготвим за изпита по литература без уроци
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!
- ivoto_la
- От дъжд на вятър
Просто не мога да си обясня как елитните университети като СУ очакват да можем да пишем теми от по 20 страници.Да не би да сме го правили в училище?Или да сме изучили всички автори и изразни средства с такава подробност,че да разсъждаваме върху всичко това толкова обширно?
3 часа седмично литература напълно достатъчни ли са???
Просто единственото логично обяснение,е че всичко е направено да се взимат пари от учители и курсове.За мен частните уроци са абсолютно незаконни,защото нарушават равнопоставеността на учениците.А учителите искали по-големи заплати
Просто не мога да се начудя,това си е някакъв наш феномен никъде няма уроци,в никоя страна освен България!!!
Изпитите за вузовете трябва да отговарят на ученето в училище,а не на това,което ще ти преподаде някой друг.
Безмислено!!!!

Просто единственото логично обяснение,е че всичко е направено да се взимат пари от учители и курсове.За мен частните уроци са абсолютно незаконни,защото нарушават равнопоставеността на учениците.А учителите искали по-големи заплати
Просто не мога да се начудя,това си е някакъв наш феномен никъде няма уроци,в никоя страна освен България!!!
Изпитите за вузовете трябва да отговарят на ученето в училище,а не на това,което ще ти преподаде някой друг.
Безмислено!!!!
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Малко офтопик в темата, обаче:ivoto_la написа:Просто не мога да си обясня как елитните университети като СУ очакват да можем да пишем теми от по 20 страници.Да не би да сме го правили в училище?Или да сме изучили всички автори и изразни средства с такава подробност,че да разсъждаваме върху всичко това толкова обширно?![]()
Просто единственото логично обяснение,е че всичко е направено да се взимат пари от учители и курсове.За мен частните уроци са абсолютно незаконни,защото нарушават равнопоставеността на учениците.А учителите искали по-големи заплати![]()
![]()
Безмислено!!!!![]()
1. Това, че частните уроци са незаконни, е необмислено изказване. Какво, нарушавали равнопоставеността? Човек се ражда с еднакви права и получава образование - има равен старт с всички останали, що се отнася до нещата, които осигурява държавата. Оттам нататък не можеш да ограничаваш всички, които искат по някакъв начин да излязат с едни гърди напред, защото имат възможността, с довода, че нарушавали правата на останалите. Частните уроци не нарушават ничии права, нито отнемат.
2. Тежкият приемен изпит гарантира това, че ще успеят само най-добрите. А за СУ, който се води авторитет, това е важно. Всички искате да учите в СУ, защото е най-доброто, нали? А защо според теб е най-доброто? Защото сульо и пульо са можели да влязат вътре? Да, вече могат - само че вече хората казват, че университетът лежи на стара слава.
3. Задължителната тема от 20 страници е заблуждение. Много хора ще ти потвърдят, че и с по-кратки теми (12-15 страници) може да се изкара висока оценка.
4. В училище те учат да пишеш на карирана хартия. И темите от по 2-3 листа на карирана хартия, които развиваш в даскало, се равняват на двойно повече изписани върху бели листа.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

^ Защо да не може 20 страници тема да се напише- става въпрос за 5 часа и за проблем най- често в цялото творчество или поне повече от едно произведение.
Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Абе, това е толкова относително. На мен винаги ми е било ясно и никога не съм задавал малоумни въпроси от сорта на, дали трябва да е 20 или 15, дали трябва да се оставя поле, дали трябва да има цитати, колко да са и т.н. Нещата са изключително прости. Обемът е относителен. Не гарантира качество. Естествено, че с 5 страници повече от 3 няма да имате, но това не значи, че с 20 страници ще имате минимум 5. Някой пише с 5 пръста поле, друг с 2 пръста. Един пише с букви по 1см, друг с такива по 1мм. Защо продължавате да се кумите, колко да пишете? В крайна сметка абсолютно всички от вас ще напишат толкова, колкото могат и дори и 10% няма да напишат 20 страници. То зависи от толкова много неща бе. Ако и това не можете да разберете, къде сте тръгнали да кандидаствате в СУ. Идете в УНСС. Там е тест с точно определна бройка въпроси, инструкциите му са като за олигофрени и лелките и чичковците на изпита ще ви обяснят съвсем чинно, как със специалната химикалака да запълните цялото кръгче, без да излизате от него.
- Lord
- Легендарен флуудър
- Курс: втори
Ники:
MidwinterSun, благодаря, че ми спести обясненията.
MidwinterSun, благодаря, че ми спести обясненията.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo
Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
С уроци или без- всичко пак опира до зубрене, според мен. Зависи какво точно зубриш.
Аз едва миналата седмица тръгнах на уроци и всъщност 3-те часа се състояха в това да отбележим най-важните аспекти от Вазовите разкази.
До голяма степен бяха изгубени три часа, в които можех да си уча някоя и друга дата по история. :Р
От друга страна обаче имам представа какво мога да включа в тази проклета "и др." част от конспекта.
Аз тема няма да седна да уча с точките и запетайките, но като основни идеи от произведенията- определено.
А пък то, ако слушам моята учителка по БЕЛ, аз направо без уроци да кандидатствам. Защото съм единствената, която я слуша в час и хайдее- можем всичко да пишем, пф.
Само не мога да проумея- защо, за Бога, без произведенията?! :/ Вярно, че няма как да помъкнеш цяла библиотека, но да учиш имената на всеки герой- е прекалено ми е. :/
P.S ужасно хубава тема иначе. (:
Аз едва миналата седмица тръгнах на уроци и всъщност 3-те часа се състояха в това да отбележим най-важните аспекти от Вазовите разкази.
До голяма степен бяха изгубени три часа, в които можех да си уча някоя и друга дата по история. :Р
От друга страна обаче имам представа какво мога да включа в тази проклета "и др." част от конспекта.
Аз тема няма да седна да уча с точките и запетайките, но като основни идеи от произведенията- определено.
А пък то, ако слушам моята учителка по БЕЛ, аз направо без уроци да кандидатствам. Защото съм единствената, която я слуша в час и хайдее- можем всичко да пишем, пф.
Само не мога да проумея- защо, за Бога, без произведенията?! :/ Вярно, че няма как да помъкнеш цяла библиотека, но да учиш имената на всеки герой- е прекалено ми е. :/
P.S ужасно хубава тема иначе. (:
Take my ego for a ride,
- 'Cause there's nobody by my side.
- Longbow
- Паисий
Здравейте, уважаеми потенциални бъдещи наши колеги!
Съвсем добронамерено ви предлагам да попрочетете каквото се е изписало във форума за минали години - 'ей-така - да имате идея през какво са/сме минали предишните набори... Не за друго - просто за допълнителна информация... И не че се съмнявам в способностите ви да работите с търсачката, но ще ви дам връзки към някои стари теми, без да претендирам за изчерпателност:
КСК 2006 - 2007:
Литература - темата в СУ!
КСК 2007 - 2008:
КСК 2007 - литература и история
[игра]проверете знанията си по литература
Есе или тема
Изпита по литература - съчинение по цитат
Кое е по-добре Образователни технологии или център Тара
курсa на СУ по БЕЛ или някой независим учител ?
За кандидатстващите с литература...
Въпроси относно изпита по литература
КСК 2008 - 2009:
КСК'08-курс по литература
Това са една малка част от темите из форума - нямам време да търся, намирам и филтрирам повече, че КП зове (Lord ще ме разбере
)...
Пожелавам ви успех!
Ангел
П.П.: Всъщност, заглавията на темите рядко имат много общо с тяхното съдържание - просто в тези ми се стори че има какво да прочетете. Идеята не е да четете за курсове, а за българси език и литература (често пропускате българският език като съществена част от изпита, но това може да го прочетете и в настоящата тема <няколко пъти, ако си направите труда да почетете>, и в гореизброените).
Съвсем добронамерено ви предлагам да попрочетете каквото се е изписало във форума за минали години - 'ей-така - да имате идея през какво са/сме минали предишните набори... Не за друго - просто за допълнителна информация... И не че се съмнявам в способностите ви да работите с търсачката, но ще ви дам връзки към някои стари теми, без да претендирам за изчерпателност:
КСК 2006 - 2007:
Литература - темата в СУ!
КСК 2007 - 2008:
КСК 2007 - литература и история
[игра]проверете знанията си по литература
Есе или тема
Изпита по литература - съчинение по цитат
Кое е по-добре Образователни технологии или център Тара
курсa на СУ по БЕЛ или някой независим учител ?
За кандидатстващите с литература...
Въпроси относно изпита по литература
КСК 2008 - 2009:
КСК'08-курс по литература
Това са една малка част от темите из форума - нямам време да търся, намирам и филтрирам повече, че КП зове (Lord ще ме разбере
Пожелавам ви успех!
Ангел
П.П.: Всъщност, заглавията на темите рядко имат много общо с тяхното съдържание - просто в тези ми се стори че има какво да прочетете. Идеята не е да четете за курсове, а за българси език и литература (често пропускате българският език като съществена част от изпита, но това може да го прочетете и в настоящата тема <няколко пъти, ако си направите труда да почетете>, и в гореизброените).

- Lord
- Легендарен флуудър
Добра работа, Ангеле! Това ще иде в първия пост, когато се прибера, че в момента пиша от чужд компютър. 
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
хора,аз твърдо реших,че сам ще се оправям с изпита по литература,който е голямата ми мъка,за разлика от този по история.От прочетеното до тук разбрах,че трябва да изчета доста лит.анализи(по-специално на В.Стефанов),да използвам цитати в темата,да внимавам за правописа и т.н.Така поне знам че всичко е в мои ръце и няма да има кого да обвинявам ако се проваля.
Право,3 курс,13гр
- Shawty
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
И аз съм го решила това.. от началото на тази учебна година.kaloyand написа:хора,аз твърдо реших,че сам ще се оправям с изпита по литература,който е голямата ми мъка,за разлика от този по история.От прочетеното до тук разбрах,че трябва да изчета доста лит.анализи(по-специално на В.Стефанов),да използвам цитати в темата,да внимавам за правописа и т.н.Така поне знам че всичко е в мои ръце и няма да има кого да обвинявам ако се проваля.
В никакъв случай не твърдя, че няма смисъл от уроци, но както предполагам е казано преди мен- с достатъчно учене, правилно изготвен учебен план, афинитет към предмета.. и малко късмет:) .. всичко е постижимо.
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Аз ходих на уроци по литература 2 години. През първата много ме мързеше и си пишех домашните през нощта преди съответния урок.
През 12 клас литературата започна да ми харесва и тогава четях доста литературна критика. В крайна сметка подходът свърши работа. От всичко това мога да кажа, че ако имате самодисциплина, желание и афинитет към литературата, ще се справите. Успех!
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- nox
- Пишете, о, братя
- Специалност: Психология
- Курс: първи
Впрочем, това никога не съм го разбирал, в целия си процес на обучение до тук.
Защо по изпити, олимпиади и всякакви чудеса е в пъти по-ценно да си зазубрил нечии чужди мисли, отколкото да покажеш собствено творчество.
И това добива нелепи размери.
Прост пример - малко преди ваканцията обсъждахме "През чумавото" и трябваше да определим проблема на разказа сами. На фона на предложения като "Любов и страх", "Жертва и чувства" и "Любов по време на чума" (хо-хо) едната ми съученичка излезе с "Грях, изкупление и изпепеляващи чувства по белия път към спасението". (по неособено точна памет)
Ъм...?
Такова?
Не го разбирам.
Уж изпитът е направен, за да оцени доколко способен е човек да твори, да вижда проблема в литературното произведение, да го оценя и анализира.
Не да учи наизуст.
Това последно го правих в осми клас ("Скрити вопли" - наизуст).
Защо по изпити, олимпиади и всякакви чудеса е в пъти по-ценно да си зазубрил нечии чужди мисли, отколкото да покажеш собствено творчество.
И това добива нелепи размери.
Прост пример - малко преди ваканцията обсъждахме "През чумавото" и трябваше да определим проблема на разказа сами. На фона на предложения като "Любов и страх", "Жертва и чувства" и "Любов по време на чума" (хо-хо) едната ми съученичка излезе с "Грях, изкупление и изпепеляващи чувства по белия път към спасението". (по неособено точна памет)
Ъм...?
Такова?
Не го разбирам.
Уж изпитът е направен, за да оцени доколко способен е човек да твори, да вижда проблема в литературното произведение, да го оценя и анализира.
Не да учи наизуст.
Това последно го правих в осми клас ("Скрити вопли" - наизуст).
ослепях от много думи, оглушах от тъмнина
- explorer
- Да живей словото
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Вече съм го казвал, но пак ще го кажа. Никой нищо не иска да се зазубря. Истината е, че с едно добро познаване на произведенията (не са толкова много, би трябвало да е по силите на всеки, захванал се с този изпит), което ще рече - идея, герои, сюжет - може да се изкара много прилична оценка. Тъй като форматът ЛИС изисква това съчинение да е научна разработка, съвсем логично е в него да се включат и някои идеи, почерпени от литературната критика. В това няма нищо лошо. Lord вече го каза, но нека повторя: четенето на тези материали трябва да става с разбиране, т.е. хващате си някоя статия на В.Стефанов (примерно), прочитате я, маркирате си основните моменти и в две изречения се опитвате да формулирате това, което би ви било полезно - ето това е, не е голяма философия. Ако се чете внимателно, успехът на изпита е гарантиран. Аз лично съм ходил на уроци, но не за да зубря (там така или иначе не пишехме теми, а дискутирахме текстовете на произведенията), а с цел преговор. На изпита писах по Вазов и си позволих в анализите към някои произведения (които си правих на място, не са били заучавани) да включа и някои собствени идеи, които са ми хрумнали в процеса на четене. Направих дори някои паралели с "Кървава песен" на П.П.Славейков (което произведение изобщо не фигурира в програмата). Факт е, че не си прецених най-правилно времето и накрая трябваше да бързам, но пък мисля, че не ми се е отразило толкова пагубно - 5,38.
Основното, което искам да кажа, е, че към този изпит трябва да се подхожда с хладнокръвие и увереност. Високопарните фрази не се толерират и не си струва да си губите времето да ги зазубряте. Научете се да учите (т.е. да мислите!) с удоволствие по литература и ви гарантирам успех - аз спокойно мога да кажа, че това беше едно от приятните неща, които трябваше да свърша миналата година
Успех!
Основното, което искам да кажа, е, че към този изпит трябва да се подхожда с хладнокръвие и увереност. Високопарните фрази не се толерират и не си струва да си губите времето да ги зазубряте. Научете се да учите (т.е. да мислите!) с удоволствие по литература и ви гарантирам успех - аз спокойно мога да кажа, че това беше едно от приятните неща, които трябваше да свърша миналата година
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
-
kaloyand
- От дъжд на вятър
- Курс: трети
- Адрес в галерията на СУ: http://www.snimka.bg/?album;aid=154318
explorer написа:Вече съм го казвал, но пак ще го кажа. Никой нищо не иска да се зазубря. Истината е, че с едно добро познаване на произведенията (не са толкова много, би трябвало да е по силите на всеки, захванал се с този изпит), което ще рече - идея, герои, сюжет - може да се изкара много прилична оценка. Тъй като форматът ЛИС изисква това съчинение да е научна разработка, съвсем логично е в него да се включат и някои идеи, почерпени от литературната критика. В това няма нищо лошо. Lord вече го каза, но нека повторя: четенето на тези материали трябва да става с разбиране, т.е. хващате си някоя статия на В.Стефанов (примерно), прочитате я, маркирате си основните моменти и в две изречения се опитвате да формулирате това, което би ви било полезно - ето това е, не е голяма философия. Ако се чете внимателно, успехът на изпита е гарантиран. Аз лично съм ходил на уроци, но не за да зубря (там така или иначе не пишехме теми, а дискутирахме текстовете на произведенията), а с цел преговор. На изпита писах по Вазов и си позволих в анализите към някои произведения (които си правих на място, не са били заучавани) да включа и някои собствени идеи, които са ми хрумнали в процеса на четене. Направих дори някои паралели с "Кървава песен" на П.П.Славейков (което произведение изобщо не фигурира в програмата). Факт е, че не си прецених най-правилно времето и накрая трябваше да бързам, но пък мисля, че не ми се е отразило толкова пагубно - 5,38.
Основното, което искам да кажа, е, че към този изпит трябва да се подхожда с хладнокръвие и увереност. Високопарните фрази не се толерират и не си струва да си губите времето да ги зазубряте. Научете се да учите (т.е. да мислите!) с удоволствие по литература и ви гарантирам успех - аз спокойно мога да кажа, че това беше едно от приятните неща, които трябваше да свърша миналата годинаУспех!
много ми хареса написаното,но предполагам че има и други като мен,на които анализите на произведенията не им е най-силната страна и поради това се налага зубрене на известна част от темата.Аз лично ще се опитам да се науча да анализирам,колкото и да ми е трудно,а пък каквото стане
п.с.Имам един въпрос,на който не очаквам точен отговор,но все пак има ли някаква надежда да напиша около 15страници без правописни грешки и да докретам до 3?
Право,3 курс,13гр