Нов български университет
Модератор: Boromir
-
Lorie
- Летящите Пръсти
абе то си е вярно, че от СУ излизат и доста некадърници, ама в крайна сметка студентите на СУ са подбрани по доста по- висок критерий!
Всички кандидат - студентски изпити са на доста високо ниво! А има специалности за които се изискват и 2 изпита:
Право- Литература и История
Икономика и Стопанско управление- Математика и чужд език
Европеистика и МО- История и чужд език
а студентите от НБУ са държали общообразователен тест
Всички кандидат - студентски изпити са на доста високо ниво! А има специалности за които се изискват и 2 изпита:
Право- Литература и История
Икономика и Стопанско управление- Математика и чужд език
Европеистика и МО- История и чужд език
а студентите от НБУ са държали общообразователен тест

- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Който обаче не е толкова лесен, колкото ти звучи. Ако и някои секции да са елементарни, има други, дето...lorie написа: а студентите от НБУ са държали общообразователен тест
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
Далеч съм от мисълта, че в СУ няма некадърници...
Има всякакви, но критериите за прием са най-високи
( по принцип)...Това с обявите го твърдя съвсем сериозно - хич не е налудничаво...Особено за правото...Във всяка втора обява има такова изискване - отворете jobs.bg и ще видите...И нивото в нашия университет пада ( за съжаление)
, но хайде да не говорим за повечето университети, качеството на кадрите е съмнително...А относно НБУ - само фактът, че който си плати може да влезе е показателен...
-
Lorie
- Летящите Пръсти
За някои специалностти си има предназначени унита.
напр. Архитектура, много се извинявам на всички студенти от НБУ, ама работодателите биха предпочели архитекти от УАСГ (бившия ВИАС), защото това си е архитектурно-строителен университет.Никой няма да наеме архитект от НБУ.УАСГ си е специалнизиран. Освен това там Архитектурата се преподава на най- високо ниво в цяла България.
И още нещо в УАСГ ваканции НЯМА. Там мога да ви кажа, че 24 декември си е учебен ден, а 31 декември се отучва.
Абе яко си се учи там.
напр. Архитектура, много се извинявам на всички студенти от НБУ, ама работодателите биха предпочели архитекти от УАСГ (бившия ВИАС), защото това си е архитектурно-строителен университет.Никой няма да наеме архитект от НБУ.УАСГ си е специалнизиран. Освен това там Архитектурата се преподава на най- високо ниво в цяла България.
И още нещо в УАСГ ваканции НЯМА. Там мога да ви кажа, че 24 декември си е учебен ден, а 31 декември се отучва.
Абе яко си се учи там.

не бих казала, че кандидатстудентските изпити в су са на много високо ниво, може би с изключение на изпита по математика (не съм го държала) или някой друг със задачи. защото колкото и да са дълги конспектите и темите в тях, системата е базирана на назубряне, наизустяване. не смятам че това е удачен начин за подбиране на студенти и може би затова в един момент някои "издишат" - не всичко може да се научи наизуст. може би тестовата форма на изпит е по-добра 
Не мога да се съглася.
Да, системата не е съвършена, но в нашата страна по- добро не е измислено.А според мен изпитите са на много високо ниво.Особено по литература и история...Тия тестове - много се извинявам, но не могат да бъдат критерий
И без това всеки втори е студент...
Всякакви влизат в университетите и затова девалвира висшето образование.Познавам мои познати, влезли с тестове - извинявай, ама не знаят азбуката!!!Съвсем сериозно - сами ми признават - " не знам всичките букви"...
А на тестчетата лесно се преписва...
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
в никакъв случай не защитавам нбу и не казвам че тестовете са им много добри. сигурно не е така и аз познавам хора дето учат там. но продължавам да твърдя че наизустяването на теми не е хубаво. да въведат някаква форма на изпит, при която може да се види способността на кандидата да разсъждава, все едно под каква форма. що се отнася до хилядите университети - това наистина занижава нивото; в момента всеки който реши, може да бъде студент защото има десетки, може би стотици университети, филиали и т.н.
трябва да се отрежат... както и да е много се отклоних от темата сори
трябва да се отрежат... както и да е много се отклоних от темата сори
И аз по начало съм против зубренето...
То не може да бъде обратното.Но съм на мнение, че някои неща просто трябва да бъдат научени - няма начин...Не може с 1 есенце...
или тестче...В крайна сметка не може да не си познаваш историята...А между другото и 1 тест ( добре направен) е полезен.Но само това да е формата на изпитване...не ми буди доверие...
Най- добре тестът да е 1 част от изпита...Ама това са реформи, за които е нужно доста време ; и да са направени от специалисти...което в момента в БГ е трудничко...и се опасявам, че ще се опорочи ... 
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Аз пък искам да направят така, че в Унитата да се влиза много лесно, ама наистина много. Както е било едно време. Само че после вътре да е яко гърч и да завършват само най-способните.
А не като сега - едва преподавателка ни каза: Аз не късам - защо да късам, като знам, че всички ще завършите? И е много права.
А и някои от изпитите ми в уни-то са в пъти по-лесни от много от изпитванията ми в училище! Звучи абсурдно, но е така.
А не като сега - едва преподавателка ни каза: Аз не късам - защо да късам, като знам, че всички ще завършите? И е много права.
А и някои от изпитите ми в уни-то са в пъти по-лесни от много от изпитванията ми в училище! Звучи абсурдно, но е така.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Едно време се е влизало по диплома от гимназията. Ама става дума за преди 1944 година.
Категорично не казвам, че трябва и днес да е така, понеже тогава корупцията в средното образование ще е...мамата си е...
Просто изпитите да са елементарни, да приемат, да речем, около 90% (т.е. само абсолютните неграмотници да остават извън РЕНОМИРАНИТЕ вузове), а после вътре да се отсяват. Сега какво е - гърч да влезеш, после - щракаш с пръсти и знаеш, че, учиш-не учиш, все ще завършиш. Е, сори, ама колкото и силна да ми е персоналната мотивация, дори и тя издиша в такива моменти, като знам, че далеч по-глупави от мен колеги ще завършат, и то с, кажи-речи, еднакъв с мен успех.
Категорично не казвам, че трябва и днес да е така, понеже тогава корупцията в средното образование ще е...мамата си е...
Просто изпитите да са елементарни, да приемат, да речем, около 90% (т.е. само абсолютните неграмотници да остават извън РЕНОМИРАНИТЕ вузове), а после вътре да се отсяват. Сега какво е - гърч да влезеш, после - щракаш с пръсти и знаеш, че, учиш-не учиш, все ще завършиш. Е, сори, ама колкото и силна да ми е персоналната мотивация, дори и тя издиша в такива моменти, като знам, че далеч по-глупави от мен колеги ще завършат, и то с, кажи-речи, еднакъв с мен успех.
В края на ноември
В края на ноември
- Raya_Alexandra
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Преди може да не е било лесно, ама поне не са се давали луди пари за уроци. А колкото до идеята за лесното влизане, те хората в цивилизованите страни отдавна го практикуват това. Давам пример с Германия: Учениците кандидатстват само и единствено с оценките от дипломата, обаче накрая завършват най-сериозните и най-кадърните. Някои (преди години повече, сега по-малко, щото стана много скъпо) завършващи немски гимназии полагат изпит за немска диплома и отиват в Германия уж на лесно (да учат право примерно), ама малко завършват. Да не говорим кви мизерии праят някои българи там. А и германците не са прости, в последно време въведоха квоти за студенти от източна Европа и това съчетано с високите такси... определено ще се отърват от нас.