Нов български университет

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Lorie
Летящите Пръсти

Мнение от Lorie »

абе то си е вярно, че от СУ излизат и доста некадърници, ама в крайна сметка студентите на СУ са подбрани по доста по- висок критерий!
Всички кандидат - студентски изпити са на доста високо ниво! А има специалности за които се изискват и 2 изпита:
Право- Литература и История
Икономика и Стопанско управление- Математика и чужд език
Европеистика и МО- История и чужд език

а студентите от НБУ са държали общообразователен тест
Изображение
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

lorie написа: а студентите от НБУ са държали общообразователен тест
Който обаче не е толкова лесен, колкото ти звучи. Ако и някои секции да са елементарни, има други, дето... :?
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Далеч съм от мисълта, че в СУ няма некадърници... :? Има всякакви, но критериите за прием са най-високи :!: ( по принцип)...Това с обявите го твърдя съвсем сериозно - хич не е налудничаво...Особено за правото...Във всяка втора обява има такова изискване - отворете jobs.bg и ще видите...И нивото в нашия университет пада ( за съжаление) :cry: , но хайде да не говорим за повечето университети, качеството на кадрите е съмнително...А относно НБУ - само фактът, че който си плати може да влезе е показателен...
Lorie
Летящите Пръсти

Мнение от Lorie »

За някои специалностти си има предназначени унита.
напр. Архитектура, много се извинявам на всички студенти от НБУ, ама работодателите биха предпочели архитекти от УАСГ (бившия ВИАС), защото това си е архитектурно-строителен университет.Никой няма да наеме архитект от НБУ.УАСГ си е специалнизиран. Освен това там Архитектурата се преподава на най- високо ниво в цяла България.

И още нещо в УАСГ ваканции НЯМА. Там мога да ви кажа, че 24 декември си е учебен ден, а 31 декември се отучва.
Абе яко си се учи там.
Изображение
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Ооо, да! :shock: Нещата там са сериозни... :?
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

не бих казала, че кандидатстудентските изпити в су са на много високо ниво, може би с изключение на изпита по математика (не съм го държала) или някой друг със задачи. защото колкото и да са дълги конспектите и темите в тях, системата е базирана на назубряне, наизустяване. не смятам че това е удачен начин за подбиране на студенти и може би затова в един момент някои "издишат" - не всичко може да се научи наизуст. може би тестовата форма на изпит е по-добра :?
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Не мога да се съглася. :? Да, системата не е съвършена, но в нашата страна по- добро не е измислено.А според мен изпитите са на много високо ниво.Особено по литература и история...Тия тестове - много се извинявам, но не могат да бъдат критерий :!: И без това всеки втори е студент... :evil: Всякакви влизат в университетите и затова девалвира висшето образование.Познавам мои познати, влезли с тестове - извинявай, ама не знаят азбуката!!!Съвсем сериозно - сами ми признават - " не знам всичките букви"... :shock: А на тестчетата лесно се преписва...
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Съгласен напълно!
В НБУ тези тестчета ги изкараха хора които без никаква подготовка отиват ей така и пишат. Не може за кандидатстудентски изит да ти задават въпроси от рода на "Къде избухва Априлското въстание" !
НБУ съкс...
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

в никакъв случай не защитавам нбу и не казвам че тестовете са им много добри. сигурно не е така и аз познавам хора дето учат там. но продължавам да твърдя че наизустяването на теми не е хубаво. да въведат някаква форма на изпит, при която може да се види способността на кандидата да разсъждава, все едно под каква форма. що се отнася до хилядите университети - това наистина занижава нивото; в момента всеки който реши, може да бъде студент защото има десетки, може би стотици университети, филиали и т.н.
трябва да се отрежат... както и да е много се отклоних от темата сори :)
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
ThuG`GirL
В началото бе словото

Мнение от ThuG`GirL »

Точно това си мислех онзи ден, че да назубкаш толкова много инфо. и след изпита да я забравиш е просто безсмислено. Най-добре е приемът на кандидат студентите да става чрез тест, подобен на SAT, с който да се проверява техния интелект, а не капацитета на паметта.
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

И аз по начало съм против зубренето... :? То не може да бъде обратното.Но съм на мнение, че някои неща просто трябва да бъдат научени - няма начин...Не може с 1 есенце... :lol: или тестче...В крайна сметка не може да не си познаваш историята...А между другото и 1 тест ( добре направен) е полезен.Но само това да е формата на изпитване...не ми буди доверие... :? Най- добре тестът да е 1 част от изпита...Ама това са реформи, за които е нужно доста време ; и да са направени от специалисти...което в момента в БГ е трудничко...и се опасявам, че ще се опорочи ... :roll:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз пък искам да направят така, че в Унитата да се влиза много лесно, ама наистина много. Както е било едно време. Само че после вътре да е яко гърч и да завършват само най-способните.

А не като сега - едва преподавателка ни каза: Аз не късам - защо да късам, като знам, че всички ще завършите? И е много права.

А и някои от изпитите ми в уни-то са в пъти по-лесни от много от изпитванията ми в училище! Звучи абсурдно, но е така.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Възможно е, и аз съм имала такива изпити.Вярно е, че днес " който не е влязъл, той не е завършил".Но да се влиза лесно... къде пък едно време се е влизало лесно?
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Едно време се е влизало по диплома от гимназията. Ама става дума за преди 1944 година.

Категорично не казвам, че трябва и днес да е така, понеже тогава корупцията в средното образование ще е...мамата си е...

Просто изпитите да са елементарни, да приемат, да речем, около 90% (т.е. само абсолютните неграмотници да остават извън РЕНОМИРАНИТЕ вузове), а после вътре да се отсяват. Сега какво е - гърч да влезеш, после - щракаш с пръсти и знаеш, че, учиш-не учиш, все ще завършиш. Е, сори, ама колкото и силна да ми е персоналната мотивация, дори и тя издиша в такива моменти, като знам, че далеч по-глупави от мен колеги ще завършат, и то с, кажи-речи, еднакъв с мен успех.
В края на ноември
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Преди може да не е било лесно, ама поне не са се давали луди пари за уроци. А колкото до идеята за лесното влизане, те хората в цивилизованите страни отдавна го практикуват това. Давам пример с Германия: Учениците кандидатстват само и единствено с оценките от дипломата, обаче накрая завършват най-сериозните и най-кадърните. Някои (преди години повече, сега по-малко, щото стана много скъпо) завършващи немски гимназии полагат изпит за немска диплома и отиват в Германия уж на лесно (да учат право примерно), ама малко завършват. Да не говорим кви мизерии праят някои българи там. А и германците не са прости, в последно време въведоха квоти за студенти от източна Европа и това съчетано с високите такси... определено ще се отърват от нас.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”