Българи ли са македонците?
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Re: Българи ли са македонците?
Сравняваш две неща, които не могат да бъдат сравнявани. Едно е да си под турско робство, да те бият, колят и бесят, друго е да си имаш собствена държава и да се развиваш без никой да ти пречи, само там някаква си твоя съседка да ти мрънка как трябва да се присъединиш към нея щото, видиш ли, вие преди не-знам-си-колко-време сте били един народ...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

То това хубаво, ма както виждам от няколко твои изказвания ти наистина си националист-хардлайнер, само че не на България ами на някоя др. държава.Joker написа:Упорито отбягвате да коментирате ключовото обвинение към Владо Шофьора и Со: прекалено голямото количество невинни странични жертви! А това, че разказват играта на страната, която ги е приютила и след 1928 г. се опитват да отцепят Пиринския край, за да го направят основа на самостоятелната македонска държавност? А това, че стигат до идеята за обединяване на Македония в състава на Югославия? Дали трябва да изписваме 15 стр. с обвинения? Не мисля.![]()
Просто вашият "патриотичен" патос ме побърква, а минавам сред колегите си за националист-хардлайнер...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Откъде пък си извади тези заключения - Утрински вестник ли чете?Или поредната шитня във вестник Дневник?Или пък недай си боже някое томче на македонската академия на на(не)уките?MidwinterSun написа:Македонците не са българи. Поне не вече.
Глупаво е да си присвояват части от българската история, да. Да преиначават фактите и да изкарват българите лъжци и не-знам-си-какво-си.
Но откъдето и да го погледнем, македонизмът си е свършил работата. Новата нация се е оформила, със собствено самосъзнание и чувство за принадлежност. Че и със собствена държава. Сега просто им остава да вървят напред и да се развиват.
Ами хората, които знаят, че са българи?Мислиш ли, че са толкова малко колкото ги изкарва пропагандата?И защо всеки ден се трещи и крещи срещу БГ в Мк, ако никой не го е страх, че нещо може и да се пообърне...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Българският национализъм има малко общо с МВРО, когато и да било... Тя обикновено е против него...Batbayan написа:То това хубаво, ма както виждам от няколко твои изказвания ти наистина си националист-хардлайнер, само че не на България ами на някоя др. държава.Joker написа:
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Цитат Уикипедиа:Batbayan написа:Откъде пък си извади тези заключения - Утрински вестник ли чете?Или поредната шитня във вестник Дневник?Или пък недай си боже някое томче на македонската академия на на(не)уките?MidwinterSun написа:Македонците не са българи. Поне не вече.
Глупаво е да си присвояват части от българската история, да. Да преиначават фактите и да изкарват българите лъжци и не-знам-си-какво-си.
Но откъдето и да го погледнем, македонизмът си е свършил работата. Новата нация се е оформила, със собствено самосъзнание и чувство за принадлежност. Че и със собствена държава. Сега просто им остава да вървят напред и да се развиват.
"Най-общото определение за нация е социално-икономическа, културно-политическа и духовна общност от хора обединени под едно и също правителство. Друго такова е хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, единна териториална обособеност и единно самосъзнание. "
По кой от тези критерии македонците не отговарят на определението за нация?
Ако не греша, не спорим за произхода им, спорим за сегашното им... състояние/положение/определение... бла...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

-
tamerlan
- Вазов
- Обратна връзка:
Германия за българите! Хайл Ганьо!националист-хардлайнер, само че не на България ами на някоя др. държава
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Еми те трудно могат да се определят като социално-икономическа общност, все пак наскоро бяха част от Югославия, за културна и дума не може да става, а това с духовна не го разбирам. Те нямат общо минало, поне такова, ралично от на българите, нямат език, различен от нашия, нямат и култура, а това за единнтото им самосъзнание е най-големия абсурд.MidwinterSun написа:Цитат Уикипедиа:Batbayan написа:Откъде пък си извади тези заключения - Утрински вестник ли чете?Или поредната шитня във вестник Дневник?Или пък недай си боже някое томче на македонската академия на на(не)уките?MidwinterSun написа:Македонците не са българи. Поне не вече.
"Най-общото определение за нация е социално-икономическа, културно-политическа и духовна общност от хора обединени под едно и също правителство. Друго такова е хора с общо минало, култура, език, общ национален пазар, единна териториална обособеност и единно самосъзнание. "
По кой от тези критерии македонците не отговарят на определението за нация?
Ако не греша, не спорим за произхода им, спорим за сегашното им... състояние/положение/определение... бла...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Според теб нямат ли единно самосъзнание? =)
Минало - о, определено е различно от българското. То ако не беше различно (поне за последния век), Македония щеше да си е част от България и нямаше да се водят n на брой войни за нея.
Култура - защо пък не? Областта си има своя култура, респ. и държавата.
Това с духовната че не го разбираш - не мога да ти помогна =)
Това, че доскоро бяха част от Югославия, също не е обективен довод. При сегашните темпове на развитие на държавите пък съвсем.
Езикът Е различен. Дали ще го наречете диалект или нещо друго, той все пак се отличава от книжовния български. Може и да е произлязъл от него, обаче колко от съвременните езици произлизат от други? Единствената разлика е периодът от време.
Минало - о, определено е различно от българското. То ако не беше различно (поне за последния век), Македония щеше да си е част от България и нямаше да се водят n на брой войни за нея.
Това, че доскоро бяха част от Югославия, също не е обективен довод. При сегашните темпове на развитие на държавите пък съвсем.
Езикът Е различен. Дали ще го наречете диалект или нещо друго, той все пак се отличава от книжовния български. Може и да е произлязъл от него, обаче колко от съвременните езици произлизат от други? Единствената разлика е периодът от време.

Хммм, моме, малко си се объркала.Македонците са си българи, въпреки нежеланието им да го празнаят (не всички).Обща история, общи гени, общ език па макар и различаващ се от съвременния книжовен български.Лингвистично само българския и т.н. измислен "македонски" от вс. славянски езици имат членуване и аналитична граматика.Царете, коите те припознават за "македонски" много ясно са заявявали българския си произход и имаме археологически признати от цял свят паметници.Революционерите в новата история на македония , признати официално за нац. герои от македонската държава като Гоце Делчев ясно заявяват в писмена форма своето българско самосъзнание.Та това си е чисто и живо доказателство дали македонците са българи.Повече няма какво да се желае.MidwinterSun написа:Според теб нямат ли единно самосъзнание? =)
А относно това, че са друга държава и съответно вече не са българи - пак бъркаш.Пример - Австрия и Германия.Те са отделни държави със столетия (изключая Аншлуса) и пак и в двете държави хората се водят немци , а езика - немски.Въпреки, че има австрийски особености и германски такива в езиковата норма.
Имам и един съвет към теб - не цитирай уикипедия, защото не е достоверен и надежден източник.Просто ще ти се смяет хората по форумите.Ако искаш да цитираш нещо свързано с уики - намери кои автори са използвали в библиографията в края на статията, прочети дали са коректно използвани данните и тогава цитирай.Ако искаш да е енциклопедия през интернет - Енцикопедия британика има сайт както уикито, но без възможност всеки да си го редактира и данните там са с гарантирано проверено качество от английската наука.Уви тази услуга не е безплатна, но затова пък данните там са проверени, както и в енциклопедиите на БАН.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Още не са нация, но се стараят да станат... Ние пък се стараем да им пречим... 
- ники
- Легендарен флуудър
Излагаш се, мислех си, че си умно момиче...MidwinterSun написа:Според теб нямат ли единно самосъзнание? =)
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Batbayan, там е работата - никой не отрича произхода на македонците. Даже и го казах:
Да де, ще кажете - изопачават историята. Пак ще се самоцитирам:
Да, ситуацията е изкуствено създадена. Македонизмът е измислица. Това променя ли фактите? Не.
По въпроса с цитирането на уикипедиа - ели пък някой да не знае определението за нация. Извинявам се, не съм си вкъщи, не мога да ви цитирам учебници и енциклопедии, иначе си ги имам в изобилие.
Ники, с подобни обиди няма нищо да постигнеш
И в тази връзка, аз спирам дотук. Изказах си мнението, защитих го. Не задължавам никого да го възприема. Само че няма да търпя лични нападки срещу себе си. Така че колкото си искате ме плюйте и мен в тази тема, барабар с македонците, ама без моето участие.
Сега обаче положението е различно. И колкото и да се тръшкаме, да мрънкаме, че са си чисти българи и едва ли не държавата им трябва да се присъедини към нашата - има ли смисъл? На тях им е добре, нямат чужда власт върху себе си, живеят си живота. Моето питане е: какъв е нашият проблем с това?MidwinterSun написа: Ако не греша, не спорим за произхода им, спорим за сегашното им... състояние/положение/определение... бла...
Да де, ще кажете - изопачават историята. Пак ще се самоцитирам:
Е, те си изопачават историята, ние пък плюем срещу тях - направо прекрасна картинка. И безсмислена. Само дето на никого не му хрумва да отстъпи. Те хората не искат кой-знае-какво - искат да бъдат признати. Затова е и цялата тази гавра с историята - в търсене на доказателства. Какво да направя, че на нас ни е толкова трудно.MidwinterSun написа: Глупаво е да си присвояват части от българската история, да. Да преиначават фактите и да изкарват българите лъжци и не-знам-си-какво-си.
Да, ситуацията е изкуствено създадена. Македонизмът е измислица. Това променя ли фактите? Не.
По въпроса с цитирането на уикипедиа - ели пък някой да не знае определението за нация. Извинявам се, не съм си вкъщи, не мога да ви цитирам учебници и енциклопедии, иначе си ги имам в изобилие.
И в тази връзка, аз спирам дотук. Изказах си мнението, защитих го. Не задължавам никого да го възприема. Само че няма да търпя лични нападки срещу себе си. Така че колкото си искате ме плюйте и мен в тази тема, барабар с македонците, ама без моето участие.

- ники
- Легендарен флуудър
Нашият проблем е, че това би трябвало да е българска територия, а населението е нея да си се нарича българи.MidwinterSun написа:Batbayan, там е работата - никой не отрича произхода на македонците. Даже и го казах:Сега обаче положението е различно. И колкото и да се тръшкаме, да мрънкаме, че са си чисти българи и едва ли не държавата им трябва да се присъедини към нашата - има ли смисъл? На тях им е добре, нямат чужда власт върху себе си, живеят си живота. Моето питане е: какъв е нашият проблем с това?MidwinterSun написа: Ако не греша, не спорим за произхода им, спорим за сегашното им... състояние/положение/определение... бла...
Да де, ще кажете - изопачават историята. Пак ще се самоцитирам:Е, те си изопачават историята, ние пък плюем срещу тях - направо прекрасна картинка. И безсмислена. Само дето на никого не му хрумва да отстъпи. Те хората не искат кой-знае-какво - искат да бъдат признати. Затова е и цялата тази гавра с историята - в търсене на доказателства. Какво да направя, че на нас ни е толкова трудно.MidwinterSun написа: Глупаво е да си присвояват части от българската история, да. Да преиначават фактите и да изкарват българите лъжци и не-знам-си-какво-си.
Не напълно.Твърдиш, че македонците не искат да са българи, но откъде черпиш инфото?Имай предвид, че македонските медии не отразяват позицията на народа, а само на определени кръгове.Разните там протестиращи с/у БГ хулигани са платени.А всъщност само сравни колко хора годишно вземат българско гражданство на основанието, че са българи.Културните ни центрове там са пълни.Български вестници, книги и др. се търсят като топъл хляб.Всъщност сигурна ли си , че мнението ти не е съставено според новомакедонската пропаганда , която обслужва само определени хора и техните икономически и властови интереси там?!MidwinterSun написа: Изказах си мнението, защитих го.
След като уточниш това си свободна от темата - иначе аз поне го възприемам като изказване увиснало във въздуха...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
-
francesco totti
- Пишете, о, братя
На всеки, попрочел поне малко история, е ясно, че сме един народ с македонците. Жалко е, че има такива българи, които го отричат.
Не трябва да се вярва на официалната пропаганда в Македония. Преди няколко години в Македония беше правено преброяване и бяха установили, че има едии-колко-си процента македонци, шиптъри, сърби, гърци и не знам си още какви и 0% българи. Само си правете сметката
Неслучайно на такива статистики се вика "стъкмистики"
Въобще не са малко българите в Македония, които си имат българско самосъзнание и не са облъчени, даже се доста голяма част, само че не смеят да го кажат, защото рискуват да изгубят работата си, да бъдат пребити и т.н., а все пак хранят семейства. Там имаш два избора- или си македониец и плюеш срещу всичко българско, или те съсипват.
Не трябва да се вярва на официалната пропаганда в Македония. Преди няколко години в Македония беше правено преброяване и бяха установили, че има едии-колко-си процента македонци, шиптъри, сърби, гърци и не знам си още какви и 0% българи. Само си правете сметката
Въобще не са малко българите в Македония, които си имат българско самосъзнание и не са облъчени, даже се доста голяма част, само че не смеят да го кажат, защото рискуват да изгубят работата си, да бъдат пребити и т.н., а все пак хранят семейства. Там имаш два избора- или си македониец и плюеш срещу всичко българско, или те съсипват.
"Да знаеш законите- това не означава да владееш техните думи, но тяхната сила и власт"
Целз
Целз