Днес беше чудесен протест.
Отидох навреме пред зала "Христо Ботев" (Мила, благодаря ти за упътването!). Видях огромно количество полицаи и по-малко протестиращи от тях. За щастие, бързо увеличихме бройката си. Видях Симо Патеев, Марианка, а после един приятел природозащитник. Организаторите направиха хубава реч и тръгнахме с възгласа "Студентски град на студентите". Спирахме пред различните университети и призозавахме студентите им да идват с нас ("Стига сън! Всички навън!", "Елате с нас! Протестът е за вас!" и др.). Някои дойдоха, други не. Не мога да преценя малко или много, защото невинаги имахме добра видимост.
Направи ми силно впечатление, че през целия път от Студентски град до парламента много шофьори ни бипкаха и махаха и демонстрираха подкрепа, вместо да ни освиркват задето заради нас има задръствания.
Виж от Биологическия факултет на СУ дойдоха доста хора - даже протестиращи влязоха вътре и призоваха колегите да дойдат с нас. Когато влязохме в самия център скандирахме още по-силно, спряхме пред Спортната палата. Чуха се обвинения, че не си изпълнява задълженията и не спомага особено за спорта в учебните заведения.
Пред Ректората се задръстихме отвсякъде. Имаше ужасно много полиция, никога досега на никой протест не съм виждала такова нещо! Викахме и хора от Ректората и - Алелуя! - отвориха главния вход.

Дойде още народ и след известен период на задръстване се отправихме към парламента.
Разбрах, че досега полицаите не са били много.
Вече бяха ултрамного. В две плътни редици бяха оградили сградата, някои с дъждобрани, други без - и ни гледаха свъсено и съсредоточено. Разбира се, никой нямаше намерение да щурмува и да им създава ядове. Докато вървяхме покрай тях един земеделец ни извика да не се надяваме, че ще обезпокоим заседателите - защото депутатите са се омели още сутринта в 9:30, разпуснати от Пирински - за да се скрият от нас.
Когато стигнахме пред парламента вече се бяхме събрали около 1000 души студенти (според сведения на медиите). Там заварихме малка част от земеделците, а също и природозащитници. Аз отидох при тях (познати са ми) и се оказах на площадката на паметника Цар Освободител. Там Марианка събираше информация за news.bg, а организаторите от СРОКСОС, Призив (нали?) и Зелените се бяха качили върху парапета с мегафони и трансепрант. Студенти, природозащитници и още хора издигнаха всякакви лозунги и скандирахме "Студентски град на студентите", "Мафия", "Оставка", "Правителство - позор! Оставка и затвор!". Хората от организаторите, които бяха с мегафоните призоваха гражданите към единство. Напомниха ни, че винаги сме се деляли в последните години и сме протестирали поотделно и че е време да го направим заедно, защото само заедно можем да победим.
Чудехме се защо има само 2-3ма земеделеца при нас и се оказа, че те протестират пред Министерски съвет. Отидоха да ги извикат при нас и едно от момчетата, които бяха, дойде да разказва. Запознахме се и се оказа моята специалност (Книгоиздаване). Той ми каза, че идващото към нас шествие е двойно по-голямо от нашето, но в него освен земеделци има анархисти и националисти, които идват да чупят и трошат. Още отпреди това си имахме една дебела лелка със сигналножълта коса, пуловер-трикольор, шал-трикольор и отвратителен проглушителен глас, с който ни заливаше с потоци от призиви за "истинските мъже и истинските Българи".
Дойдоха другите протестиращи и наистина бяха много. Расате се намърда на перилото при организаторите, но никой не му даде мегафон, така че този път не му се получи работата. Пред парламента се появиха много момчета с шапки и качулки с особени ципове (сиреч, такива, които май могат да скрият половината лице). Предполагам, че това бяха анархистите. Нито те, нито националистите не направиха никакви бели (поне доколкото аз видях), само освиркаха Пирински, когато дойде при нас (но това и ние го направихме). Но изглеждаха малко страшно - предполагам, целта им е била да постреснат онези вътре (ако изобщо някой от тях се е излъгал да остане там след 9:30). Представители на протестиращите бяха изслушани вътре от Пирински, който демонстрирал разбиране към проблемите, но дали ще стори нещо тепърва ще разберем.
Към 3:30-4:00 започнахме да се разотиваме.